Vodovodní přípojka na hranici pozemku

Úplně laickej a pitomej dotaz :) Mám na pozemek mimo jiné přivedenou vodu z řadu obce. Konec této přípojky je vyznačen na povrchu dřevěným kolíkem. Je na mém pozemku 0,9 m od hranice pozemku. Nevím, kde mám vybudovat vodoměrnou šachtu z důvodu, že nevím co mi pod zemí čeká. Zda od ukončení přípojky obce musí být šachta v nějaké minimální vzdálenosti od tohoto ukončení, aby se dala pohodlně s ukončením propojit, nebo muže být v bezprostřední blízkosti? Jak vůbec zakončení vodovodní přípojky na hranici pozemku vypadá? Díky.
Odpovědět
Projekt přípojky napojení do domku máš? Pokud ano, pak by tam vše mělo být. Ovšem spíš to vypadá, že jej nemáš. To navštívit nějakého projektanta TZB, ten by na ni měl vypracovat projekt (poněvadž vodovodní přípojka je také stavba a vyžaduje projednání na stavebním úřadu). Jak provádí přípojky příslušný správce vodovodu, to se může různit, někteří provádějí navrtávky do potrubí řadu, tito u Tebe asi z řadu vyvedou trubku. Zda požadují vodoměrnou šachtu nebo vodoměr může být až v domku, kde nikdy nemrzne to může být také u různých správců různé), to budou vědět také nejlépe oni.
Odpovědět
@ondra_cha právě že projektová dokumentace není ještě celá hotová, ale mám situaci těch sítí a na pozemku mám vyznačeno na povrchu, kde se ukončení přípojky kanalizací a vodovodu nachází. Abych nelenil, tak jsem chtěl zatím osadit vodoměrnou šachtu a nejsem si zcela jistej jak daleko jí od toho vyústění vodovodu umístit, jestli tam mezi označením místa přípojky a šachtou nebudou potřebovat nějaký manipulační prostor na napojení mezi koncem přípojky a šachtou. Vodovod spravuje obec, zda bude šachta nebo vodoměr v domě je jim jedno, já budu dávat šachtu. Zkusím někoho od nich, snad poradí, kam šachtu umístit.
Odpovědět
@r4d3k74 Jestli jsem z toho vyrozuměl dobře, je to projekt novostavby?
Odpovědět
@ondra_cha ano
Odpovědět
@r4d3k74 Tak v tom případě bys neměl dělat prozatím nic, než to projde stavebním řízením a úřad se vyjádří. Cokoliv uděláš, děláš bez povolení. Ale jak chceš, to je Tvá věc. Nebude-li žalobce, nebude ani soudce. V podstatě v zemi najdeš konec potrubí, odměříš, podle toho koupíš šachtu, a musíš to vykopat tak, aby se šachta dala na ten konec nasadit a kus trubky z řadu tam čuměl, aby se to dalo spojit, k tomu zajistit, aby prostup potrubí do šachty byl těsný, taková blbá práce, když konec přípojkového potrubí už je v zemi natvrdo. Ze zkušenosti bych vodoměrnou šachtu nedával, proč (škoda peněz a významu velice v tom nevidím, zvlášť když správce vodovodu povoluje i vodoměr v objektu), potrubí můžeš dovést přímo do domku, (vykopeš, napojíš a pokračuješ dál. Jak vidno ze situace, tam bude asi technické zázemí a povede tam toho více. Pro vodoměr stačí udělat třeba niku, aby to nezavazalo. Třeba k řešení se šachtou máš ještě jiný důvod (voda pro stavbu?).
Odpovědět
@ondra_cha Vím, ale nedokážu jen tak sedět . Tak jsem myslel, že vodu bych zatím zařídil a nějaké ty "zahradní" práce jako třeba skrývku udělal. ;-) Díky, přesně o to my šlo, zda jí budu rvát na tu koncovku co už tam je nebo mezi koncovkou a vodoměrem bude ještě kus hadice. Vodoměr během stavby ve vyřazeném mrazáku a poté v TM jsem řešil, ale nakonec bude asi ta šachta. Dík.
Odpovědět
@r4d3k74 Dobře, jak chceš, ale mám ten pocit, že přípojku vody Ti stejně bez projektu neudělají. Ta vodoměrná šachta mi připadá jako zbytečnost, ale jak chceš. Nevím také, jakým způsobem tu trubku v zemi zaslepili, dali-li tam svěrnou tvarovku nebo to udělali nějak jinak. Vodoměrná šachta se obvykle používá, pokud se vůbec používá (zvláště pokud to vyžaduje správce vodovodu), jen pro zvláštní případy, stejně ji budeš mít na pozemku, tak to neřeší celkem nic, jen zainvestuješ a naděláš se s tím... Proč? Pokud budou ochotní Ti tu vodu připojit i do toho "starého mrazáku, jak uvádíš", který můžeš i zakopat, kam se Ti zlíbí (tam ta voda asi nezamrzne, pak jej vyhodíš), můžeš si tam v něm nechat stočené potrubí, aby vyšlo potom až do chalupy, kohout, aby sis mohl pustit vodu, cokoliv. Potrubí by bylo by bez spojů, až bude chalupa vytápěná, natáhnete to až tam. Ve starém mrazáku si můžeš dělat díry apod, jaké chceš, třeba to potom nějak upravit. dáš-li vodoměrnou šachtu, musíš to řešit hned (a blbě se to dělá).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
obecně vodoměrná šachta musí být, když je délka vodovodní přípojky delší než 50 metrů od místa napojení,od místa napojení na řád musí být vodoměrná šachta umístěna cca 5 metrů, pozor ale vše je dle místní podmínek vodáren takže dle místních podmínek vodáren: 1.od místa napojení se vzdálenost vodoměrné šachty může lišit (5-10m) 2.typ vodoměrné šachty je různý tubusové bez vstupu, nebo kruhové/hranaté se vstupem v průměru 1200 mm atd. vše dle požadavků z vyjdáření od vodáren, jejich požadavky je potřeba dordžet, pak vydají souhlas s napojením
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?