Vrt pro tepelné čerpadlo - pokles injektáže

Dobrý den, nechali jsme si vyvrtat vrt pro tepelné čerpadlo pro novostavbu rodinného domu. Hloubka vrtu je 120 metrů. Vrt nám vyvrtali a o týden později provedli injektáž. Pracovník, který injektáž prováděl, nám řekl, že injektáž klesla zhruba o dva metry a očekává, že v příštích dnech by mohla klesnout ještě níž, cca do pěti metrů. Prý je to ještě v normě a máme si to případně dosypat hlínou (bez kamenů). Je to standartní postup nebo máme požadovat, ať firma injektáž doplní? Máme se obávat, že je vrt špatně udělaný, pokud dochází k velkým poklesům? Pracovník říkal, že do vrtu už teď nasypali mnohem víc materiálu, než očekávali, což také důvěru úplně nebudí... Moc děkuji za rady.
Odpovědět
Vrt je loterie, kdyby se to mělo dělat tak, aby opravdu např. neztratila voda z okolí, tak je to mnohem náročnější a dražší. Injektáž odplavuje voda, takže je třeba tam udělat nejdříve špunt. Když tam vodo neprosakuje, tak není důvod aby pokles injektáže byl minimálně (cca 2 m). Firma doplňovala 2x, pokles byl 15m+.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Můžu se zeptat na celý postup od začátku. Máme teprve projekt domu. 1) Kdy je vhodné dělat vrt? Před stavbou nebo to lze bez problémů po stavbě (studnu doporučují před stavbou domu, kvůli dostupnosti techniky). Jde mi o to právě, jak velká technika je na to zapotřebí, aby pak projela na určené místo. 2) A lze udělat vrt a napojit ho třeba za rok/dva? 3) A jak se postupuje na úřadech, na vrt také potřebuji samostatné povolení? Když ho mám již v projektu domu a budu žádat o povolení, nejde to v jednom? Nebo opravdu je potřeba samostatné? 4) A četla jsem něco o posudku hydrogeologa nebo někoho takového? Opět je to potřeba k vrtu znova a samostatně. Hydrogeolog nám dělal posudek pro stavbu domu a zasakování srážkové vody. Nestačí toto? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Mohu říct jen naši zkušenost, ale lépe se poptat u odborníků, např. u firmy, která Vám bude vrt dělat. 1) My dělali ještě před stavbou (ne kvůli místu, ale aby se aspoň něco pohnulo, u domu už skoro rok čekáme na stavební a další povolení). Co se týče techniky, firma nás varovala, že technika je velká, např. jeden nákladní vůz délky až 18 metrů. Ale šlo spíš o to, aby náklaďáky měly kde na ulici parkovat. Samotný vrtací stroj, který vjel na pozemek, zas tak obří nebyl, nějaké místo potřeba je, tak 3 metry na šířku, 5 na délku? 2) My s tím tak počítame, tak snad ano 🙂 Vrt máme pár měsíců hotový, nahoře zalepený. Stavba domu a napojení snad příští rok. 3) a 4) My si to nechali dělat firmou na vrt, bylo toho celkem dost (stavební úřad, životní prostředí, báňský úřad). Řekl bych, že se to musí dělat takto zvlášť, ale opět lépe se poradit přímo s vrtací firmou.
Odpovědět
Update k mému původnímu dotazu: injektáž nám nakonec klesla o více než 5 metrů, tak jsme požádali o doplnění. Doplnili to, ale tentokrát až po okraj, což prý také není ideální. Při napojování do domu se trubka musí ohnout cca metr pod zemí a tak předpokládám, že bude injektáž do této hloubky zase potřeba nějak odstranit :/
Odpovědět
Profilova fotka
Tu injektáž oškrábneš normálně lopatou, neni to nijak extra tvrdé.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?