Vykopání vlastní studny a zavedení vodovodní přípojky k roubence v Beskydech

Dobrý den, v tomhle směru jsem laik a zatím se pouze informuji, tak doufám, že mi tady třeba poradíte. Můj problém spočívá v tom, že mám starou roubenku v Beskydech a ve staré studně se pramen už ztratil. Proto bych chtěla nechat vyvrtat novou studnu ve vzdálenost zhruba 20m od domu a nechat z ní navést i novou vodovodní přípojku. Můj dotaz teda spočívá v tom, která firma v okolí Třince nebo Frýdku Místku se na to specializuje, jestli máte s ní nějakou zkušenost a na kolik taková práce vyjde. Děkuji předem za všechny názory a doporučení.
Odpovědět
Dobrý den, firmu neporadím, nevyznám se tam. Spíš tak k zamyšlení nad starou studnou, o které nic neuvádíte. Je vrtaná nebo kopaná? Jak hluboká? Je-li kopaná, obyčejně se dá případně prohloubit (nejlépe zase způsobem kopání), voda by v ní opět mohla být. Ale v tom by se měli vyznat ti, kteří studny stavějí. Připadá mi takové řešení lepší než nová studna - ne tak ještě vrtaná.
Odpovědět
Ono je to takhle mám 2 studny. Jednu starou kopanou ve vzdálenosti zhruba 250 metrů od domů a voda v ní se už používá jen jako užitková. Je jí totiž málo. A pak novou, která je také kopaná, a je hned u domu, ale ne moc hluboko a také z ní není vedená vodovodní přípojka do domu. Proto bych jí upřednostnila před starou, kde už není ani potrubí v nejlepším stavu.
Odpovědět
@averey Co se týká potrubí, dokud tudy voda proteče, neřešit, viděl jsem i staré potrubí ze studny do domku, v domku vodárna sací (které bylo nechťá překopnuto při provádění výkopu rýhy pro něco jiného), to staré potrubí bylo doslova a do písmene jako řešeto šežrané rzí, ale přesto to do posledka fungovalo, jistě bylo obaleno zeminou, jíly apod, a tak to těsnilo, když to tím bagrem podebrali, "potáhli, odlepili a načechrali", byl konec. K tomu Vašemu, jistě starou nechejte, tu novější si napojte do domku (napojit si do domku můžete klidně i obě, - já to mám tak udělané, v jedné ze studní v obdobích sucha nebo mrazů nebývá voda, přehodím to- toť ale jen můj názor, nejsem geolog a nevyznám se na místě samém. Ostatně i mělká studna může dávat vody dost, je-li na dobré zvodni, případně se dá prohloubit, aby vodní sloupec byl vyšší. Kopaná studna bývá dost dobrá věc, ne nadarmo je naši předkové stavěli od nepaměti (pravda, rozvoj vrtání je záležitost modernější doby). Vrtaná může mít řadu nevýhod, ale také nemusí.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?