Výsledek rozboru vody ve studni

Zdravim, Delal jsem si rozbor vody ve studni a mame tam vyssi hodnoty kolifornich bakteriich. Chceme vyuzivat studnu jako uzitkovou cili na oplach wc a teplouvodu na koupani. Jaky mate rozbor vody vy a na co ji pouzivate? Diky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@liborec zrovna se v tom vrtám taky... Z dusičnanů a těch minerálů bych strach neměla (max. by to moho zanášet kotel), ale ty bakterie jsou podle mně problém... Ale mělo by se to dát řešit UV lampou.
Odpovědět
Profilova fotka
@liborec tak jsem se v tom pohrabala ještě jednou a ty bakterie co tam máte jsou indikátorem fekálního znečištění spodní vody (myslela jsem si to, ale nebyla jsem si jistá). Tedy bych to určitě nepoužívala na koupání před čištěním...
Odpovědět
Diky za info, to vim ze je to zpusobeno feklnim znecistenim. Spise se mi jednalo zda toto mnostvi je fatalni ci ne. Nasel jsem si nejake rozbory na netu a tam se koliforni bakterie pohybuji od 0 po 1000. Pro pitno vodu je to jasne tam je limit 0, ale jak je to pro sprchovani to sem nikde nenasel. A vy mate studnu? Jak dopadl rozbor?
Odpovědět
Profilova fotka
@liborec jak dlouho tu studnu máte a jak je hluboká? Máme defacto stejný problém... (bylo nám doporučeno čerpat po nějakou dobu vodu z vrtu a pak to znovu nechat otestovat, jestli nedošlo jen ke kontaminaci vody při vrtání)
Odpovědět
Profilova fotka
@liborec já nevím, mně by samotný přišlo blbý se sprchovat když vím, že tam ta fekální bakterie prostě je... Studny máme dvě na dvou místech - na první rozbor všude pod max. limitem, v druhé byl rozbor špatný, tak jsme nechali studnu vyčistit a vydesinfikovat a pak budeme rozbor opakovat. Bohužel už teď víme, že některé hodnoty budou asi špatné (železo a minerály) a počítáme s tím, že budeme muset nainstalovat čističku - ale vzhledem k tomu, že v místě kde studna je není obecní vodovod, nemáme jinou možnost :o(
Odpovědět
No pohledam nejaky filtr a uvidim co se s tim da delat. Diky za prispevky
Odpovědět
Profilova fotka
@liborec zkuste rozbor rozeslat firmám, oni vám můžou poslat nabídky... Zase záleží, jestli vodu "proháníte" nějakými spotřebiči (myčka, pračka, kotel...) - jestli ne, řešila bych jenom bakterie (UV lampa?). Možná by mohlo i pomoct prostě do studny nalít pár flašek sava, chvíli počkat, odpustit vodu a rozbor zopakovat...
Odpovědět
Uz si nikdo jiny nedelal rozbor vody?
Odpovědět
Profilova fotka
dobrý den, chtěla bych se zeptat u jakých firem se dá dělat rozbor vody a kolik stojí? děkuji.
Odpovědět
@zirafka1988 My ho delali u vodohospodarske spolecnosti,ktera byla nejbliz k bydlisti a platili jsme 1000kc,ale je to podle toho co tam chces mit za rozbor,je malej,velkej, podle toho jestli je to pitna voda...atd...mivaji to na webovkach:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@liborec dělal, viz. moje včerejší odpověď ;-)
Odpovědět
zdravim Nevsiml jsem si odpovedi. Mame ji celkem novou asi tak pul roku. Hloubka je 9,5m a sirka 1m - klasicke skruze. Vody dostatek. Zkusim ji vydezinfikovat a odcerpat a nechat chvili a opakovat test.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
a ten rozbor jsi dělal hned nebo až po nějaké době po zprovoznění? Nám vyvrtali studnu (máme ji skoro 80m) a rozbor se dělal asi za týden, takže u nás je možné,že se do vrtu dostala povrchová voda a kontaminovala tu spodní... Každopádně bych tam nalila savo a čerpala a čerpala :-) My jsme čerpali skoro celý podzim a teď jaro a teprve nyní se chystáme na nový rozbor, aby jsme měli jasno, jestli to vůbec pustit do baráku (rozvody jsou už hotové, takže by to mrzelo, kdyby to neklaplo, ale takovou vodu bych do rozvodů baráku nepustila...)
Odpovědět
Přesně tenhle problém máme ted taky. Doporučili nalít Savo popř. vyčistit studnu. Koupili jsme chalupu a s ní ted i tu studnu.Je to jediný zdroj vody. Nikdo se o studnu nestaral, byla obecní. Zítra by nám měla přijet firma studnu vyčistit. Pak dáme znovu udělat testy. Bylo nám řečeno že pak už stačí jen test na ty bakterie. Docela se bojím zda to pomůže. Jsme v udolí a jde o to, zda pořád není v okolí nějaký septik nebo něco jiného co studnu znečišťuje. Studna byla i nějaký čas otevřená, říkaliže tam může být klidně i mrtvá žába ( nebo jiné zvíře). Ještě paní z laboratoře říkala že bakterie se zničí když umyjete nádobí a jak uschne, zničí se bakterie. Pak i převařená voda. Ale ten pocit, když víte co tam je...bbrrr.
Odpovědět
Profilova fotka
Používáme jako užitkovou a teplou na koupání. V kuchyních, do lednice a do krbu je přívod vody obecní (krb pouze kvůli možnému výpadku). Nepociťujeme na sobě žádné změny kvůli bakteriím a to se sprchujeme denně a celá rodina :-).
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě jsem zapomněl dodat, že rozbor byl dělaný u studny, která nebyla čištěna a dezinfikována Savem (dezinfekce byla doporučena i ZÚ). Pak už jsme rozbor nedělali, jelikož nám bylo řečeno, že jako užitková je naprosto dostačující i v této míře.
Odpovědět
@tomikno Riesis nejakym sposobom tvdost vody? Mame o nieco malo este vyssiu tvdost vody ako mas ty a nie je to uplne idealne....
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya Ideální to není, ale přišli jsme z města, kde byla tvrdost vody podstatně vyšší, takže pro nás je to zlepšení. Obecní voda je naprosto super, takže spotřebiče netrpí (pouze bojler tou vodou ze studny...). Poptával jsem filtry, které by udělali ze studniční vody pitnou (chtěl jsem ušetřit a obecní vodu vůbec nepoužívat), ale cena takového filtru udělaného "na míru" našemu rozboru byla 120.000,- Kč, což je nenávratná investice, když máme i vodu obecní.
Odpovědět
tak se koukám na ten náš rozbor a ty koliformní bakterie nemáme tak hrozné jak vy. Ale máme dost špatné ty kolonie 36°C a kolonie 22°C - nevíte někdo co jsou ty kolonie?
Odpovědět
@repelka kolonie je útvar bakterií, které se množí při určité teplotě. Oni je tedy při rozboru vody spočítají nebo spíše statisticky odhadnou.
Odpovědět
@flakac -díky za odpověd a patří také k těm fekálním bakteriím nebo je to uplně něco jiného?
Odpovědět
@tomikno Diky moc ,ze jste sem dal rozbor vody aspon mam srovnani. Ja tam mam problem, ze tam mam ty ecoli. To jsou potvory. Bylo by fajn kdyby sem dali i ostatni rozbor vody at muzeme vice srovnavat. Kazdopadne vodu budu pouzivat na wc a poradne studnu vydezenfikuju a opaknu test a uvidime zda to pustim na teplou vodu.
Odpovědět
@repelka bakterie ecoli patri k tem fekalnim
Odpovědět
@repelka Ahoj, muzes sem hodit vas rozbor vody at to mohu porovnat Diky
Odpovědět
@catt82 Delal jsem to po pul roce.Muzes mi poslat vas rozbor at porovnam dik
Odpovědět
tak dnes nám čistily studnu, zážitek, ...jsem zvědavá pak na vysledky... ted se pokouším vložit rozbor vody.....a coli tam nevidím...
Odpovědět
@liborec - tak se mi to vložení moc nepovedlo, snad je tam něco vidět - myslím že ted po čištění studny, kdy tam byla opravdu nějaká mrtvolka, by jsme mohli po 14 dnech dát nový rozbor... Studna nebyla zajištěná a v laborce říkali že tam mohlo spadnou cokoli za zvíře které pak zničí tu vodu......
Odpovědět
Zajímavé téma :-) !!! Mohla bych se zeptat, kolik jste platili za rozbor vody - chemický i mikrobiologický? U ná za 1700,- Zdá se mi to dost.
Odpovědět
@repelka Mate docela mekkou vodu To mate super. Ale zajimave je ze ty coli tam nemate Mozna bych pri druhem testu ty coli nechte udelat. Jinak pri cisteni zjistili nejake bordel ve studni? A jedna se o starou studnu nebo novou?
Odpovědět
@liborec Studna je asi hoodně stará, původně obecní, přesný datum asi nikdo neví. Ale je z betonových kruhů. Tak to asi moc stará nebude ne? Až budem dělat ten nový rozbor tak tam zavolám a na ty coli se zeptám..... Tak jsem tam ted volala - snad to předám dál srozumitelně a pochopila dobře - brněnské vodárny a kanalizece - mluvila jsem s nějakou chemičkou - ecoli se dělají při rozboru např - pro kolaudaci, jídelny atd, protože je to ve vyhlášce. My měli " výběrový rozbor" na pitnou vodu za 760kč. Stačí to. Když jsou naměřené koliformní bakterie - lze předpokládat že tam ecoli budou. Jsou součástí těch koliformních. Když nejsou, tak nejsou ani ecoli. Na požádáni jde samozřejmě ecoli rozbor udělat. Kolonie jsou běžné bakterie z přírody a nejsou tak nebezpečné jak ty koliformní. Množí se při těch teplotách. Jsou tam proto, že studna nebyla udržovaná, čištěná a desinfikovaná. To by neměl být problém......uf......Tak snad jsme chytřejší...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?