Zasíťování pozemku - jak postupovat?

Dobrý den, máme takový problém. Přítel od prarodičů zdědil pozemek, hned naproti jejich baráku, ve vesnici. Pozemek má kolem 2000m2, chtěli by jsme stavět dřevostavbu cca 90m2. Se stavěním nemáme žádné zkušenosti a bohužel ani nikdo z našich známých, také nemáme zbytečné miliony abysme to nechali jen na firmě. Zjistili jsme, že nemáme pozemek zasíťovaný, víme, že elektrika je na začátku našeho pozemku, voda by tam měla být taky ale o plynu nikdo nic neví. Proto se chci zeptat, jak/kde zjistím, kde se můžeme na plyn připojit nebo vůbec jestli to půjde? Taky čím vůbec začít v takovéhle situaci? Co první udělat, na co kde se ptát apod.... Moc děkuju za odpověď
Odpovědět
Napsat na plynárny a zažádat o stanovisko, zda je možné se připojit a kde.
Odpovědět
Budete plynem topit - pokud ano plynárny vám řeknou víc info, jak se připojit, pokud ne, je plyn asi zbytečný ... Ještě si zjistěte kanalizaci. Podívejte se do územního plánu, jestli tam lze stavět, je to ve vesnici, v zastavěné části, předpokládám, že by mělo. Poptejte se na vodách, zda je možné se připojit, na ČEZ si dáte žádost o připojení, pokud to je do 50 m přípojka je v jejich režii. Sežeňte projektanta, udělejte si představu, co od domu očekáváte, co v něm chcete, nechcete atd. a můžete začít řešit projekt, povolení, financování a firmu, kt. to postaví. Hrubou stavbu dřevostavby asi svépomocí dělat nebudete a na firmy je teď čekačka hodně dlouhá.
Odpovědět
@capveronika 1. Podíval bych se do územního plánu obce nebo se šel na obec informovat, jestli je to vůbec zastavitelná parcela. Pokud není, tak do případné změny územního plánu máte vystaráno, … nic nepostavíte. 2. Teprve pokud je zastavitelný, řešil bych přípojky. El. je nutnost, voda je dobrá (vyhnete se kopání studny), kanalizace je stejně tak dobrá (vyhnete se septiku nebo čističce), ale plyn zas až tak nezbytný není. Do malé dřevostavby při dnešních parametrech zateplení je to spíše zbytečná komplikace.
Odpovědět
@1karel1 Tak jsem byl předběhnut! :-)
Odpovědět
@jiri_1477 :))
Odpovědět
@1karel1 Není pravda, že když je do 50m je to v režii ČEZU, to platí myslím v případě, že to není zastavěná oblast. My máme přípojku vzdálenou asi 80m a taky byla v řežii ČEZU, o nic jsem se starat nemusela.
Odpovědět
@adula000 To by mělo platit u novostaveb, u stávajících staveb bez elektřiny je vzdálenost jakákoliv.
Odpovědět
@1karel1 @jiri_1477 Děkuju za odpovědi, a předpokládám, že cena zasíťování asi pak bude záležet jak je to daleko od přípojek apod. že? Máme z toho trošku strach kolik by to mohlo stát
Odpovědět
@capveronika Jj bude to podle délky, naskáče to, jak na materiálu, tak na práci a bagru na výkop. Potom záleží i na vzdálenosti přípojka - dům. Ještě pozjišťovat, jestli není nutné táhnout přípojky přes cizí pozemek, tak jak by to bylo se smlouvou na stavbu a s věcným břemenem.
Odpovědět
@1karel1 tak sme teď zjistili, že voda a kanalizace vedou přes náš pozemek. Elektrika by měla být na kraji pozemku. Přítelův táta dělá bagristu u vodohospodářů tudíž, bagr, práce a trubky by měly být ok za minimum - jen nafta. Takže by to ve finále nemusela být tak hrozná částka že? Akorát ten plyn, který bysme asi radši nechali udělat...
Odpovědět
@capveronika Tak vždycky se může něco vys*at, ale vypadá, že máte ideální podmínky :) nevím, co je pro vás hrozná částka, mě se třeba nechce platit ani vodoměrná šachta :D, ale asi to nebude žádný extrém, nad plynem bych popřemýšlel, už za připojovací poplatek nedáte zrovna malou částku, svépomocí nevím, jestli si tady u toho něco uděláte ... záleží čím chcete topit ... my máme sice přípojku přímo na pozemku, ale plyn jsme nechtěli ani na topení, ani na vaření, tak v tomhle moc nic nevím.
Odpovědět
@capveronika Ja bych se na plyn do drevostavby 90m2 vybodnul a usetrene penize dal do lepsiho zatepleni. Pokud to dobre zateplite a pripadne si budete pritapet krbem, v pohode se to musi dat utahnout jen elektrokotlem. Mame barak se zastavenou plochou neco malo pres 100m2 a projektant nam taky rikal, at plyn ani neresime, ikdyz ho mame na pozemku. Navic mate o starost min s revizi, umistenim kotle (nejde to "priplacnout" kamkoliv na zed jako elektrokotel, takze vetsi prostorove naroky na technickou mistnost) atd. Obecne je plyn dalsi riziko - at uz s ohledem na hromadeni CO, unik plynu atd.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?