5 + 1 tech. místnost+garáž. Bungalov nebo patrový dům?

Ahoj, v lednu budeme kupovat pozemek, který bude rovinatý a bude mít 1100m2. Nyní řešíme zda postavit bungalov nebo patrový. Z hlediska pohodlí by se nám více zamlouval bungalov, z ekonomického a energického hlediska nám lépe vychází patrový domek. Chceme určitě obývák, kuchyň, ložinici, 2 děcáky, pracovny a technickou místnost+garáž přístupnou z domu. Stavbu bysme chtěli provádět svépomocí a na odborné práce najmout řemeslníky .. Finančně bysme se chtěli vejít kolem 2,3 mil. Co byste postavili na základě našich nároků? Děkuji za reakce!
Odpovědět
1
2
Já bych šla při takové velikost domu do patrového, i když podle počtu místností co uvádíte bude velmi těžké se do ceny vlézt, i když budete stavět svépomocí. Nezporná výhoda bungalowu je absence schodiště. Nevýhodou je velká zastavěná plocha (nutnost velkého/hlavně širokého pozemku). Další nevýhodou jsou u bungalowu vyšší náklady na vytápění cca o 20% (má při stejné vnitřní ploše více ochlazovaných konstrukcí). Nevýhodou patrového domu jsou již zmiňované schody, případně hluk přes strop z patra.
Odpovědět
Děkuju moc za tvůj příspěvek, koukala jsem na tvůj navržený baráček a vypadá to moc hezky :-). Pozemek máme velký,široký ... Ty vyšší náklady a schody se mi u patrového nelíbí, ale zase s naším rozpočtem si nemůžeme opravdu vyskakovat ... Manžel chce bungalov, já chtěla patrový, ale četla jsem tady hodně příspěvků k bungalovům a už jsem mu byla i nakloněná, ale odrazuje mě ta vyšší energetická náročnost-páč energie se určitě zlevňovat nebudou ...
Odpovědět
Já jsem amatér, takže tomu moc nerozumím, ale řekla bych že ve vašem případě by byl lepší patrový dům a navíc jsem slyšela (nevím jestli je to pravda), že svépomoci lze stavět pouze domy do 150 m2, takže by vám bungalov (s vašimi požadavky) asi nepovolili. Ale jak říkám pouze jsem to slyšela a nevím jestli to je pravda, takže tohle bych zkusila nejprve zjistit a pak se rozhodovat :-)
Odpovědět
ahoj, my budeme stavět dům 215 m2: kuchyně, jídelna , obývák, 2x dět. pokoj, koupelna, samostatné WC, tech. místnost, dvougaráž a kotelna...bude to bungalov a dům budem stavět také svepomocí...ještě záleží jaky způsob topéní zvolíš, né vždy to musí být o 20 % dražší (garáž, kotelnu, tech. místnost nebudem vytápět na "24" stup.)
Odpovědět
Ahoj smiley8, můžu se Tě zeptat jaký máte finanční rozpočet-klidně do zprávy. Jakým způsobem budete mít řešené vytápění? Můžu se zeptat na rozměry místností? Díky moc!
Odpovědět
@smiley8 @kakinka89 @martinaaah Jak psala @martinaaah, tak svépomocí lze stavět domy pouze do 150 m2 zastavěné plochy. Samozřejmě spousta lidí staví svépomocí i větší domy, ale je to "načerno". U domů nad 150 m2 u vás při kolaudaci budou chtít předávací protokoly od firmy, která dům stavěla, takže většina lidí si je opatřuje od známých, příp. za úplatu u nějakých firem. (Viz. stavební zákon 183/2006 Sb. § 160 odstavec 3, § 104 odstavec 2a) http://www.uur.cz/1000-otazek/?action...
Odpovědět
http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni... http://www.energiebydleni.cz/bydleni/... http://www.dumazahrada.cz/dum-stavba/... http://www.ceskestavby.cz/clanky/bung...
Odpovědět
my jsme taky váhali, ale jelikož roky přibývají , děti jsou odrostlé a tak jsme jednoznačně zvolili bungalov. Dům máme zateplený , tak nevidím větší náročnost na vytápění, ale teplo jde do vrchu, takže logicky se takový dům líp vytápí. Ale musíte si uvědomit jak dlouho vás bude bav it lítat po schodech, kvůli každé zapomenuté věci, Já jsem jednoznačně pro nízký dům, kde přece máte všechno při ruce, což je ,jak později zjistíte k nezaplacení. Co se týče rozpočtu, my máme prostavěné určitě dva miliony a ještě tak půl budeme potřebovat , a to jsme hodně skromní. Tak ať se rozhodnete hlavně podle vašich požadavků, ale ať toho pak nemusíte litovat.
Odpovědět
enmuhan2 -já Ti mockrát děkuju za odkazy na články, jakmile uložíme malýho, tak na to s manželem vlítnem a nastudujeme:-). Já jsem s malým, když mu bylo 6 měsíců spadla ze schodů, takže ze schodů mám respekt .. Pak jsem taky už měla 4krát francouzské hole kvůli kolenu .. Tak to nahrává pro bungalov, ale ještě je tady finanční stránka .. Díky moc za Vaše příspěvky!
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ve vasem pripade, dostatecne veliky a rovinaty pozemek, tak klidne bungalow, pokd se vam libi. Me to prijde pro stavbu svepomoci jednodussi- nedelas stropy, netahas nic do patra...
Odpovědět
hhranolko pozemek je 1100m2 a rovinatý ..
Odpovědět
Profilova fotka
Ja vim, pises to hned v uvodu - proto jsem psala, ze ve vasem pripade klidne bungalow
Odpovědět
Článek se načítá
@kakinka89 My jsme byli oba pro bungalov rozhudnutý...jenže ouha náš SÚ nám stavbu nepovolil!! Chce to zajít na SÚ v místě vašeho pozemku a zeptat se na všechny podmínky pro stavbu. Ač se to zdá sebevíc jako buzerace od úředníčků, tak se s tím ve většině případů nedá hnout. Pokud ovšem nedáte "něco" do obálky a nebo nemáte známé. Takže my jsme od bungalovu upustili a začli stavět patrový. S tím, že v přízemí je kuchyňský kout, jídelna a obyvák(jedna místnost),špíz, WC, koupelna, kotelna, ložnice a jeden menší pokoj. Zatím se tam vejdou obě děti. A nahoře 2x děcák, WC se sprcháčem a půda. Taky stavíme svépomocí a rozpočet jsme měli hodně nízký..1,8mil. S tím, že jedeme pomaličku a vnitřní vybavení budeme řešit až ze zbytku. Plus máme hodně vybavení ve stávajícím bydlení. Zatím máme ZD, obvod. zdivo, střechu komplet, komín a zdíme příčky. Hodně máme přes známé a nebo bez daně. A doteď máme prostavěno "jen" 800tis. Ale nepočítám veškeré papírování a přípojky. Hlavně za tu práci se ušetří nejvíc. Takže držím pěsti ať se dobře rozhodnete a ať je cesta k vašemu snu lemovaná růžemi bez trní ;-)
Odpovědět
Selina- s omezením stavby nemá být problém, SÚ je jedno jaký barák postavíme ..:-) rozpočet je nízký, ale prostavěno máte fakt "málo", jste šikulové! Je povzbuzující vidět, že jsou i lidi, kteří nemají 5 mega :-)). Děkuji za odpověď a také přeju hodně zdaru a síly!!! ;-)
Odpovědět
My jsme měli prostavěno 1,2 mil - hrubá stavba, komín, střecha, okna, dveře, zateplení fasády...(máme 5+1+garáž+2 nakryté stání) a překročili jsme 2,5 mil :-/. Bohužel ta hrubá stavba je to "nejlevnější".
Odpovědět
Enmuhan2 kukala jsem na tvůj baráček a vypadá opravdu moc hezky. To, že máte kryté stání pro 2 auta a ještě garáž je parádička! Enmuhan2 a děláte si většinu sami nebo přes řemeslníky?
Odpovědět
@kakinka89 ahoj, pred rokem jsme resili stejne dilema.Pozemek mame o neco mensi a neni uplne rovinaty, presto jsme se rozhodli pro bungalov se zastavenou plochou 251 m2 . Mame znameho,ktery muze dodat velice levne stavebnici kvalitni drevostavby at uz patrove nebo bungalov se zarukou 30 let, vcetne montaze. Zbytek uz si resime sami a financne bychom se meli vejit do 3 mln vcetne kuchynske linky a vestaveneho nabytku.
Odpovědět
@annieella tak to máte ooobr bungalov, my se chceme včetně garáže vejít do 150 m2 :-), manžel dřevostavbu bohužel nechce :-( ale každopádně díky za reakci a přeji ať se opravdu vejdete do 3 mil. a hezky se vám bydlí!
Odpovědět
@enmuhan2 Tak to je teda skvělá cena! Můžu se zeptat od koho máš okna a dveře? Museli být dost levné a dobrý tip by se nám hodil :)
Odpovědět
@selina.j @kakinka89 Máme dřevostavbu a stavěli jsme půl na půl svépomocí + najímali řemeslníky. Okna máme Decro Bzenec. Tady v regionu byli nejlevnější a byli jsme s nima moc spokojeni.
Odpovědět
@enmuhan2 díky moc, tak i proto máte tak zalevno postaveno. Přece jenom dřevostavba výjde levněji. A jsi spokojená? Vím, že hodně lidí si stěžuje, že má spočátku plíseň. Ale většinou je to z toho, že neumí, nebo neví jak správně větrat. Tak přeji ať se dál dobře bydlí ;-)
Odpovědět
@selina.j No ono to zas tak nevyšlo, jak jsem psala víše, hrubá stavba v pohodě, ale pak se to pořádně vyšplhalo. Jsme max spokojeni. Máme dobře zatepleno + rekuperaci + solár, kompletní roční vyučtování za energie 19 tis (topení, ohřev vody, elektřina). Jsem projektantka dřevostaveb, takže pro mě to byla jasná volba :-).
Odpovědět
To jsou krásně uspořené peníze za energie. Další výhoda, když tomu člověk rozumí a pohybuje se v této oblasti. U nás byla jasná volba zděnej dům. Oba taťkové jsou zedníci, takže makáme pod vedením pana Lorenze č.1 a č. 2 :-D
Odpovědět
Holky máte obě dvě ideální podmínky :-) To je asi pak radost stavět :-)). Selina jak máte vyřešené vytápění? :-)
Odpovědět
@kakinka89 No hele podmínky sice dobře řešené, ale nevím jak @enmuhan2, ale my jsme si užili zase dost stresu. Pořád hlídat co je potřeba a co dokoupit aby to bylo na stavbě. To když ti vše postaví jedna firma a pak ti jen podá klíče od hotového domu, to musí být pohodička:) Teda u nás není plyn, eletrika je dost drahá a k tep. čerpadlu nemám pozitivní vztah (navíc by to pro nás byla velká počáteční investice) Takže u nás jsou to tuhý paliva a dřevo. Máme vlastní les, takže i tím se dost ušetří. Uhlí a brikety bereme taky myslím dost levně, většinou si počkám na květen, kdy začínají a mají nejnižší cenu. Krb jsme nechtěli kvůli prašnosti. Takže máme menší kotelničku a plánujeme zplynovací kotel s "podavačem". Úspora času a dost dlouhá výhřevnost. Ale pokud máš na začátek nějaký peníz navíc, tak bych si zjistila více o tep. čepadlu a třebas šla do toho. Už jen výhoda toho, že člověk nemusí přikládat a vynášet popel :)
Odpovědět
@selina.j my ještě čekáme na pozemek,budeme kupovat od obce,ale pořád jen čekání a sliby,tak jsem zvědavá :( můžeš kouknout prosím ke mně do alba na náš projekt? Tepelné čerpadlo zjǐštujeme info,jelikož ho měli lidičky od kterých jsme chťeli kupovat baráček :)
Odpovědět
@kakinka89 jsou pěkný všechny, ale vždycky se u jednoho najde nějaká chybka...ale tu můžu vidět jen já. Já osobně bych si asi nikdy nevybrala s typových projektů...Vždycky mi tam chyběla špíz a větší technická. Takže jsme spíš z typ. projektu vycházeli a podle svých představ nechali dokreslit další místnosti, takže máme originál, ale během stavby ještě měníme :-D A věřím tomu, že za pár let si řeknu, jéé to jsme měli udělat jinak. :)
Odpovědět
My máme zhruba poloviční pozemek, než Vy (cca 600 m 2) a šli jsme také do bungalovu, je to super a známí, co k nám chodí na návštěvy a sami mají domy patrové, nám otevřeně závidí, hlavně absenci schodů. My jsme stavěli 4+kk (původně 5+kk, ale to by byly moc malé pokojíky, tak jsme dětem nechali jeden velký- máme dva syny, tak v poho) a garáž ( ta je tedy obří- asi 40 m2) a vlezli jsme se do 1 850 000, to nám vše dělaly firmy, my s manželem jsme spíše na práci hlavou :), bydlíme od srpna a jsme moc spokojeni. Tak ať dobře rozhodnete.
Odpovědět
@1hruskova mužů se zeptat kolik máte m2 zastavěné plochy? Cena je super!!! Odkud prosím jseš??
Odpovědět
@kakinka89 Je to bungalov 12,5 x 8 metrů, vedle je nalepena ta garáž, to znamená samotný dům kolem 100m2 zastavěné plochy. Jsme kousek od Roudnice n.L.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?