Atypický pozemek cca 9x120m, možnost stavby RD - máte zkušenost?

Ahojte, chci se zeptat , zda má někdo zkušenost s atypickým pozemkem, na délku je super, cca 120m, jen od hl. cesty začínáme na cca 12m šíře, v půlce asi 9m/50m od hranic pozemku, kde můžeme stavět:O(/ a úplně ke konci cca 25m. Projektatnt nám dal návrh, nízkopodlažní dům, 6x20m, má někdo zkušenost s takovou nudličkou? Já chtěla aspoň 4 pokoje,ale bylo mi to rozmluveno, i co se týče menší půdy na odkládání sezonního zboží.Je mi jasné, že pokoje budou za sebou...Budeme mít dřevostavbu na pilířích, protože se k nám nedostane domichávač s betonem.děkuji PS: od čeho se odvíjí cena projektu?podle ceny nemovitostí?
Odpovědět
1
2
Ahoj, ten pozemek je už Váš nebo zvažujete koupi? :-) Pokud zvažujete koupi - nešel bych do toho. Proč? Pokud tam nebudete chtít mít 100m sprinterskou dráhu nebo pentaque, tak to neberte zbytečně Vás to bude omezovat (typ a velikost domu a zahrady) Pokud pozemek Váš opravdu bych se zamyslel nad tím zda vám bude vyhovovat... Cena projektu je individuální. Někdo si to počítá % od ceny nemovitosti a někdo jinak.
Odpovědět
V první řadě bych si zjistila, zda mi tam tu stavbu úřad povolí, protože pokud nebudete stavět hned u cesty, nemáte odstupy od hranice pozemku! Takže na to bacha!
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak, obávala bych se, že celý dům by musel být na výjimku, která ale není jistá, že projde. Musíte mí odstup 2m od plotu a 6 m od domu souseda.. to pak nevím, jakou nudli byste tam postavili.
Odpovědět
@slabici min. odstup staveb je 4 metry, pokud na OBOU sousedících stěnách nejsou okna. pokud aspon na jedné okno je, min. zákonný odstup je 7 m. Vse pod tyto limity je na nenárokovou výjimku.
Odpovědět
minimální odstup od hranice pozemku je 3,5 metru, právě proto, aby to dalo dohromady těch 7. A sousedé si nemohli nic vyčítat. Menší odstup od hranice pozemku je pouze v případě, že soused má objekt dál, a vy na té straně nemáte okna, kvůli požární zátěži na cizí pozemek. Takže tam by byl problém. A pochybuji, že by vám dovolili stavět na hranici pozemku, i kdyby s tím soused souhlasil. Raději si to ověřte na příslušném stavebním úřadě.
Odpovědět
@inkajanakova těch 3,5m vyplývá z jakého předpisu ? max. ze slušnosti, kdyz oba staví na holých pozemcích novostavby, tak si těch 7 metru dělí napůl. právně platí, "kdo driv přijde, ten driv mele" samozřejmě pokud bych to natvrdo chtěl dat na minimální 2 metry, soused by to mohl v rámci řízení na SÚ napadnout a MUSEL by prokázat, ze jsem ho tím omezil na jeho právech. s výsledkem nejistým.
Odpovědět
Zkus nakouknout do mého alba - budeme mít taky úzký dům 6m i s obvodovým zdivem, na délku 18 metrů i se zdivem. Budeme stavět ale podkrovní domek, právě kvůli dostatku místa. Máme pozemek 10 metrů široký a asi 60 metrů dlouhý, z každé strany jsme museli dodržet 2 metry odstup, ale neodradilo nás to. Zatím je teda jen na tom papíře, ale ještě letos začneme s jeho výstavbou.
Odpovědět
@lisakstavitel No, my ten pozemek už máme koupený 2 roky kvůli zahradě:) ještě nám tam stojí stodola, přemýšleli sme, že bychom udělali z ní RD,jenže první kámen úrazu byl nízké stropy:O( tak jsme od toho upustili. U hl. cesty máme starou roubenku, která bohužel nejde zachránit, je napadlá červotočem,takže půjde k zemi, má čp.
Odpovědět
@inkajanakova Obci je jedno,co postavíme, je to v zahradě a nikde nic není...:) chtěli jsme stavět dál,ale můžeme max. do 50 metrů od hl. cesty a to vychází na to nejužší místo, co máme.O(
Odpovědět
@mirai naše představa je skoro stejná, akorát to nebude na patro, projektant nás od toho odrazuje...já bych chtěla velký dům,ale prý se to už nenosí,možná má trochu pravdu, pač jsme si tam postavili zahradní chatku na nářadí, dílnu,takže doma bude jen dětský pokoj s tím, že by se to nakreslilo jako modul na přístavbu dalšího pokoje, loznice, šatní skřín, kuchyn+obyvák, špajska, tech.místnost a koupelna s wc,...
Odpovědět
@mirai No, právě chceme to taky zkusit na vyjímku, máme prý velkou šanci, jelikož vedle nás jsou jen zahrady a nemělo by nikomu nic vadit...že budeme kousek od plotu stavět...jen mi to příjde hodně na délku:)20m
Odpovědět
Profilova fotka
A nemůžete postavit něco místo té roubenky, když je to tam širší? Jinak starší domy na vesnici jsou dost často postaveny tímhle způsobem.. dlouhá nudle. Jeden jsme chtěli koupit, nám to náhodou vyhovovalo, ale byl ve špatném stavu
Odpovědět
Článek se načítá
@mp77 Právě z těch 7 metrů. Nelze totiž předpokládat, že každý má vedle sebe volno. A v případě, že má a vedle je volná stavební parcela, tak se počítá, že se bude zastavovat. A stavební úřad dbá na to, aby budoucí stavebník - majitel nebyl krácen ve svém právu. Například kdyby koupil úzkou parcelu jako zakladatelka a ty si postavil třeba 1,5 metru od plotu, tak ona by už měla problémy. A tomu má stavební úřad předcházet. Navíc v případě takto dlouhých domů je třeba řešit i přístup pro požárníky, a nevím, zda by jim stačilo ty dva metry. Ale je to prostě stavební úřad od úřadu - všude to může být jinak. Ale co jsem se setkala, tak většinou se drží těch 3,5 metru, maximálně 3.
Odpovědět
@kolbik85 Já se ptám na stavební úřad, ne obec, to nemusí být totéž. Každá obec svůj stavební úřad nemá.
Odpovědět
@slabici Ono to zase není tak jednoduché, je to blízko cesty, kde projede milion aut za den, malá pravděpodobnost, že byste otevřel okno a roubenka má rozměry cca 5x6m, jenže cca 4m za ní je už postavená stodola.O( takže by to byl baráček prcek:O(
Odpovědět
@inkajanakova obec většinou řekne, jak má RD vypadat co se týče střechy...aby to zapadalo do rázu staveb, o ulic dál postavili roubenku, 5 let v ni bydlí a nemájí kolaudaci,protože obec s tím nesouhlasi:O( nezapadá t o "Středočeského rázu" Rd postavené k cestě z profilu...upřímně, vypadá to jako pěst na oko,ale je to už na konci dědiny...
Odpovědět
To ano, to vám obec řekne, pokud máte nějaké regulativy. Ale odstupy posuzuje opravdu stavební úřad, a ten by vám měl říci, kolik metrů bude požadovat od plotu.
Odpovědět
Taky bacha na požárně nebezpečný prostor, pokud budete mít velká okna nebo přesah střechy, tak bude přesahovat na vedlejší pozemek a to je na věcné břemeno, výjimku a hlavně by s tím musel majitel sousední parcely i stavební úřad souhlasit. Nechte si udělat studii i se zohledněním těch složitých podmínek, nechte schválit stavebním úřadem a hlavně musíte mít souhlasná stanoviska ŽP architekta, síťařů a atd. až pak projekt. V malé obci to může projít, ale někdo se odvolá půjde to na kraj a ten to shodí ze stolu a budete namydlený. Bude se asi jednat o atypický projekt - pokud máte nějakého místního projektanta, může vás to vyjít na 20-30 tis, ale taky na 100 tis. a více. Asi bych s projektantem zvážila všechny možné alternativy - zbourat stodolu a stavět na jejím místě a pod. Jinak odstupy staveb atd.řeší Stavební zákon, ten každý projektant zná, můžete si ho vygooglit a přečíst, hned budete mít jasno. Co je psáno, to je dáno. A sliby nějakého "strejdy" z místního stavebního úřadu jsou až vedlejší.
Odpovědět
Myslím si, že by stačilo vzít snímek z mapy a do něj zakreslit osazení plánovaného domu a vyrazit na úřad, na stavební úřad, at vám řeknou. A dle toho se zařídit. Jinak si myslím, že sítaři mají čas.
Odpovědět
moc vsem dekuji za komentare,...na nedeli mam domluveneho prohektanta,tak uvidime,co nam rekne za moznosti...
Odpovědět
@kolbik85 mrkni sem http://stavimepasiv.cz/o-projektu/ je to dům známých a myslím, že super inspirace pro vás ;-)
Odpovědět
@flowerbl dekuju za inspiraci ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Četla jsem diskusi a je tu pár nepřesností. Odstupy od hranic pozemků neřeší stavební zákon, ale vyhláška 501/2006 Sb. v paragrafu 25. Nikde není napsané, že má být dům 3,5 m od hranice. Předepsány jsou 2 m od hranice a 7 m od sousedního domu a může být jen 4 m od sousedního domu, prokud v protilehlých zdech nejsou okna obytných nebo pobytových místností. Takže požadovat větší vzdálenost od hranic pozemků může stavební úřad jen tehdy, pokud je i sousední pozemek tak úzký a odstupem od hranice 2 m byste sousedovi do budoucna znemožnili stavět. Nemohou po vás požadovat odstup 3,5 m jen tak, protože "je to tak fér". Další nepřesnost - požárně nebezpečný prostor nemá přesahovat na sousední pozemek. Dříve to bylo na vyjímku, dnes už ne. "Nemá" znamená, že může, za určitých podmínek. Nejlépe je navrhnout taková opatření, aby nepřesahoval a nebo jen minimálně a doložit k tomu souhlas souseda. Opatření, aby požárně nebezpečný prostor nepřesahoval, navrhne požární specialista v tzv. PBŘ. Velký přesah by opět mohl znamenat znemožnění zastavět sousední pozemek, což nelze. Jestliže jsou sousední pozemky dostatečně široké, byla by vyjímka ze vzdálenosti dobré řešení. Ale nezapomeňte, že by se alespoň z jedné strany mělo dát něčím projet, pokud byste potřebovali v budoucnu něco na zahradu dovézt - třeba bazén nebo dřevo.... 50 m od cesty je kvůli hasičům (dosah hadic), ale když dům bude 20 m dlouhý, bylo by lépe jej naopak osadit blíž k cestě. Jenže pokud jde o rušnou ulici, mohli byste mít problém na hygieně s hlukem. S takovým pozemkem je to fakt složité. Postavit RD místo roubenky přímo u cesty by určitě byl problém s hlukem. Naopak osadit dům dál, kde máte větší šířku pozemku by bylo možné za poněkud nákladné investice - vybudování veřejně přístupné komunikace, která by končila max. těch 50 m od RD. Zaujalo mne, cos psala o nezkolaudovaném domě, protože "obec nesouhlasí". Je to nějaké divné. Pokud byla stavba povolena a byla provedena podle povolení, taj ji nemohou nezkolaudovat. Ať se daří :-)
Odpovědět
Ahojte, tak máme návrh projektu:) můžete mi dát k tomu prosím komentář? červeně jsem upravila já:) mysleli jsme, že to bude nudle 6x20m a takto nám to pan projektant nakreslil, je to rostoucí dům, v tuto chvíli tam bude jen obyvak s kuchyní, koupelna, ložnice, tech. místnost a šatna. Koupelnu jsem dala za ložnici a kouplena původní bude technická místnost +wc.Děkuju
Odpovědět
Profilova fotka
Ta červená koupelna asi nebude taková nudle, jak je nakresleno, ne? A pokud chcete přesunout kuchyň do obýváku do 20m2, nějak s nedovedu představit, jak se to tam vejde...
Odpovědět
@kolbik85 malinké... Ale záleží kolik lidí tam bude žít... A kdyztak dát koupelnu místo šatny. Tam jak je nakreslena, je strašně malá :/
Odpovědět
No, ze začátku 2-3 a podle financí se bude dodělávat..., koupelna bude na délku 3m a šíře cca 3,5m? nevím, jéé, promiň, ja to nekreslila celé, jestli si myslíš, že koupelna bude jen ten malý bobek:)to bylo pro představu, kam bych ji chtěla dát. zda za ložnici nebo až za kuchyň. No, na chodbu nechci dávat koupelnu, bude to daleko:O(
Odpovědět
@slabici ne, to ne:) koupelna nudlička nebude, protáhne se to o ty 3m na délku a co se týče kuchyně s obývakem, bude otevřená a vychází to kuchyně cca 6m+obývak 20,6m, celé by se to jen posunulo,vše rozměrově zůstalo, jen by se mezi to vložila koupelna, aby to bylo v jedné rovině.
Odpovědět
@kolbik85 podle financí se budou dodělávat děti nebo dům :D rozumím. Rozměry 3 a 3,5 jsou super. Jen je to teda blbě zkresleno ;)
Odpovědět
@janess tak to se omlouvám za ten projekt:) bylo to jen dokresleno pro představu:) no, podle financí se bude dělat obojí:) ze začátku aspoň 2+1 a pak se uvidí:)děkuju ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?