Bungalov 1175 z Euroline, máte už postavený?

Ahoj, nemáte někdo už postavený nebo nechystáte se stavět tenhle domeček z Eurolinu??
Odpovědět
1
2
Ahoj, tak my ses přítelem zrovna tenhle domek chystáme stavět. Ještě čekáme na stavební povolení a když to vše dopadne, tak bychom chtěli letos stihnout základovou desku.
Odpovědět
Tenhle typák ostudu neudělá. ;-) I nám se líbil, ale nakonec bude patro, nemáme dost velký pozemek.
Odpovědět
@magdina tak to jsem ráda, že se našel někdo, kdo ho bude taky mít :) my už se pomalu chystáme na střechu, do zimy to chcem mít zavřený.. dělali jste nějaké dispoziční úpravy??
Odpovědět
@terina88 My se teprve chystáme začít, ted jsme dostali souhlas se stavbou a ještě vyřizujeme hypotéku. Takže do zimy stihneme akorát tak desku. Jinak my máme domek v zrcadlovém provedení a úpravy skoro žádné dělat nebudeme, líbilo se nám to tak jak to bylo v projektu, jen asi trochu jinak otočíme krb, víc směrem do obývacího pokoje, a tam kde je navržený, budeme mít ledníci, bude tam prodloužená příčka od té pracovny. A ještě teda budeme domek trochu zvyšovat kvůli výšce izolace do podlahy. Je tam navržena strašně malá výška polystyrenu do podlahy, asi jen 4 cm. A z čeho stavíte? My budeme stavět z Ytongu. A mohu se zeptat jakou dáváte krytinu na střechu a kolik vás vyšla cenově, myslím jen materiál? Necháváte si podle projektu v obýváku ten zvýšený podhled? Každý kdo staví tento domek, dává většinou vazníky, ale my chceme klasický krov a možná v obýváku přímo koukat na krovy. Ale ráda bych viděla u někoho jak to vypadá.
Odpovědět
Ahojda, přesně tento domeček byl inspirací pro projekt našeho domečku :-) Trochu jsme si ho upravili dle našich potřeb a přání, ale bude velmi podobný. Už máme základovou desku a hned jak proschne, bude se pokračovat. Do zimy to chceme mít uzavřený, aby se uvnitř dalo pracovat když nebudou teploty pod nulou :-)
Odpovědět
@magdina my pár změn udělali. Budeme mít přistavěnou i garáž. Krb budeme mít taky jinde, bude v rohu naproti bočnímu oknu. Zrušili jsme špajz, zvětšili jsme pokoj vedle kuchyně a dveře do pokoje jsou z chodby. Levý pokoj vedle vchodu bude technická místnost. Jinak asi vše zůstalo dost podobné. Stavíme z Heluzu, kombinujeme 44 a 49. Střechu budeme mít vazníkovou, ty vyšly něco kolem 100 tis. a krytinu jsme vybrali z Tondachu, Samba 11 černá engoba. Ta vyšla taky něco kolem 100 tis. Stropy tedy budeme mít normální, Zvýšený podhled je sice pěkný, ale řekla bych že dost zbytečný, teplo akorát utíká nahoru.. jinak by se mi to taky líbilo, ale tohle je podle mě praktičtější varianta.. časem přidám i nějaké fotky :-) jakým způsobem budete topit? My zvolili tepelné čerpadlo, voda-vzduch.
Odpovědět
@ema_1 my se taky spíš jen inspirovali, dispozice jsou prakticky stejné, jen sme je taky přizpůsobili tomu, jak se nám to zdálo nejlepší a nechali si to namalovat celé od projektanta.. nám naštěstí počasí zatím přálo, tento týden položíme překlady a bude komplet vyzděno, krom štítů teda :-) snad nebude moc krutá zima a bude se dat pracovat i v zimě :-)
Odpovědět
a kdy by jste holky chtěly bydlet? :-)
Odpovědět
@terina88 pokud jak jsi psala bude mírná zima a bude se dát pracovat i v zimě, tak bychom se chtěli nahrubo stěhovat nejpozději příští rok na podzim a kolaudovat léto 2015, ale je to opravdu hrubý odhad:-)
Odpovědět
@terina88 @magdina když tak koukám jak terina88 popsala jak to mají, máme to velice podobné, taky jsme si to celé nechali překreslit projektantem + budeme mít i přistavěnou garáž. Nebudeme mít 5+1, ale jenom 4+1 a technickou místnost, stavět budeme z broušených cihel, akorát uzších asi 39 a 44, střecha vazníky, krytina stejná, podhled jsme zrušili, hlavně taky kvůli ceně střešních oken a utíkání tepla nahoru. Nad tepelným čerpadlem jsme dlouho polemizovali, ale nakonec budeme mít plyn, elektriku a krbová kamna s výměníkem + kolektory na vodu na střeše. Tato kombinace nám byla doporučena projektantem a topenářem, Chtěli jsme krbovky + něco k nim, když budem líní topit. Plyn tak nějak vyplynul a topenář nám poradil, že by bylo dobré ještě do akumulační nádrže koupit jednu nebo dvě topné patrony podle velikosti (topení na elektriku), že si tím snížíme cenu elektriky na celý dům a jedna ta patrona stojí asi 1500 Kč, takže nám to přišlo jako docela dobrá investice. A nebudeme závislý na jednom dodavateli.
Odpovědět
@ema_1 tak koukám že jsme udělali prakticky stejné změny :) my stavíme na vesnici, kde plyn není, takže u nás nebylo víceméně co řešit, lítat přikládat dřevo se nam nechce, a stejně kdyby jsme volili dřevo nebo peletky, museli bychom mit skladovací prostory navíc. Tak proto čerpadlo.. taky kombinujete cihly kvůli tomu kamenemu obkladu??
Odpovědět
@terina88 @ema_1 Tak my máme originál projekt od Euroline. Topit budeme tepelným čerpadlem, budeme mít kolektory v zemi, máme celkem velký pozemek, tak se nám to tam vejde. A jelikož jsme na vesnici, kde není plyn, tak nebylo moc možností a kotel na tuhá paliva jsme pak zavrhli, museli bysme mít technickou místnost. Krb máme bez výměníku, jen na takové přitopení v obýváku. Máme známého tesaře a cena za krov je necelých 120 tisíc tak to oproti vazníkům zase není o tolik dražší. Sice budeme mít zvýšený podhled, ale střešní okna dávat nebudeme. Letos chceme zvládnout jen desku a přes zimu poptávat materiál a na jaře začít se stavbou. A další rok na jaře plánujeme snad stěhování, ale to je ještě hodně daleko. Mohu se ještě zeptat jaký máte rozpočet na stavbu tohoto domu, myslím jen stavbu bez vnitřního vybavení a úprav okolo domu? Stavíte si svépomocí nebo vám staví firma? My stavíme vedle domu ještě samostatnou dvougaráž a rádi bychom se dostali na cenu okolo 2 mil. Ale přítel je zedník a i podniká ve stavebnictví, takže relativně část práce máme zadarmo.
Odpovědět
Článek se načítá
@terina88 též stavíme na vesnici, ale plynofikace již proběhla, nemáme obecní kanalizaci a vodovod, takže studna a ČOV s vsakem (to je zase naše specialita:-)) Cihly nekombinujeme kvůli obkladu, ale projektant nám naprojektoval užší první řadu, tak proto. Vidíš, to mě ani nenapadlo udělat to z různých cihel kvůli budoucímu obkladu. Naše fasáda je zatím ve hvězdách, ty obklady jsou docela drahý, tak pak uvidíme podle toho kolik nám zbude korunek, ale líbí se mi to. Chtěla bych je aspoň někde, když už ne takový plochy jako na obrázku. Jaký budete mít okna? My jsme zatím ve fázi výběru, nevíme jestli plast, dřevo nebo si připlatit a hliník uvidíme dle cenových rozdílů a budeme mít 100% venkovní žaluzie jsme na kopci, takže nutnost. @magdina tak to máš fajn, že máte známého tesaře, my jsme poptali střechu z vazníků a z krovů (barák 148,75m2+garáž s krytým stáním asi 68m2) a rozdíl byl skoro dvojnásobek za krovy, takže bylo vybráno... My se snažíme co jde si udělat sami. Nemáme firmu, ale partu zedníků(živnostníků), kteří si řeknou co je potřeba udělat a domluvíme se kdy, co a jak, buď oni nebo pokud je to v našich silách tak my. Teď vlastně máme vylitou základovou desku a sami jsme si zajistili skrývku ornice, kopání základů + na dno základů jsme vozili kačírek, aby se nám uvnitř nedržela voda (máme jíl), pak základové pásy přijel mix, na to dohlížel zedník, ztracené bednění, provazování a betonáž dělali zedníci. Jsme v mírném kopci, takže na jedné straně máme hodně ztracenka. Dovnitř pod desku jsme dávali skrývku z písáku, to jsme si vozili a hutnili tam sami a pak nám vodák udělal kanalizaci, zedníci si natáhli železný sítě a zase přijel mix. A teď když neprší chodíme zalévat vodou. Teď o víkendu bychom mohli zvládnout sami natáhnout izolaci pod obvodový zdi a pak to zedníci vyzdí. Ani jeden toho moc o stavitelství nevíme, takže jsme rádi, když nám někdo poradí nebo chodíme na rady ke známým co již stavěli. Než jsme začali stavět, schválně jsme poptali na hrubou stavbu dvě firmy, kdyby to vycházelo rozumně, abychom to měli bez starostí, ale teda ty nabídky nebyly pro normální lidi. Normálními lidmi myslím ty, kteří si berou hypotéku alespoň na 2/3 ceny nemovitosti. Cenové nabídky na hrubou stavbu domu+garáže se pohybovaly myslím kolem 1,8 milionu. Rozpočet pro banku máme udělaný na 2,8 milionu v projektu máme 3,1 milionu a my doufáme, že to za těch 2,8 zvládneme i vybavit.
Odpovědět
Profilova fotka
@ema_1 Koukám, že jsme na tom podobně, také budeme dělat studnu, protože přípojku vody bychom museli táhnout asi 150 metrů a přes pozemky sousedů, tak jsme se rozhodli pro studnu, snad bude voda v pohodě pitná. A také nemáme v obci kanalizaci, takže budeme mít také ČOV, teda přímo septik se vsakem. My máme teda plochu domu myslím asi 142 m2 + samostatnou dvougaráž 42m2 a odhadce nám to ocenil na 3,2mil, ale rozpočet pro banku máme jen na 2,2 mil, s tím, že si to budeme stavět svépomocí a že přítel je zedník (živnostník) takže si to postaví jakoby ve vlastní režii. Tak jsem zvědavá, jestli se do toho vejdeme. Ale je fakt, že větší stavební firmy to mají opravdu hodně předražené a mají hodně nasazený cenově i třeba materiál. Chce to hodně poptávat různě i materiál, stavebniny dají i třeba větší slevy, když toho tam berete víc. Nevím jestli znáte tuto stránku, právě o stavbě tohoto domku http://bunglov1175.webnode.cz/
Odpovědět
@magdina @ema_1 Taky jsme přemýšleli nad zemními kolektory, pozemek máme 1000 m2, ale zaplácali by jsme tím prakticky celou zahradu, tak jsme se rozhodli pro voda-vzduch. A krb v obýváku máme taky bez výměníku, je to jen pro přitopení a spíš pro ten pocit :) krb už máme dokonce doma koupený.. Jinak stavíme svépomocí, všechno, co jde a zvládneme si děláme sami.. beton jsme si teda nechali dovízt z betonárky, přece jen je mnohem kvalitnější než růčo z míchačky a na základech a desce jsme šetřit nechtěli.. rozpočet pro banku máme cca 2,5 mil., a v tom máme započtenou i kuchyň, ploty atd.. snad se do toho vejdeme :-) zedníka jsme ani nepotřebovali, zatím jsme všechno zvládli sami. Můj taťka pracuje taky ve stavebnicví, takže velký +, ví kde co sehnat a tak.. jinak kanalizace u nás taky není, takže čovka nás taky nemine.. první 2 šáry máme taky jen ze 44 a pak nám projektant vymyslel kombinaci 2 rozměrů kvůli tomu kamenýmu obkladu, jde to vidět i na fotkách.. takže kamen prostě musí být.. ale stálo nás to dost sil, než jsme pořádně vymysleli, jak to budem dělat :-) ale nakonec to dopadlo snad dobře.. Taky máme pozemek trochu ve svahu, ve spodní části máme 6 šárů ZB! Takže budeme muset "krapet" zavážet.. o firmách jsme ani neuvažovali, raději si to uděláme všechno sami.. a milionáři taky nejsme :-) a tu stránku, co psala magdina01 znám, prolezla jsem jí celou, jen škoda, že už pán skončil u podlah a dál nepokračoval.. Okna už máme vybraný, příští týden je přijedou zaměřit. Vybrali jsme plastová, trojsklo. Nechali jste i v pokojích ty francouzská okna? Pro více místa jsme chtěli šoupačky, ale jen jedno okno by vyšlo asi o 12000 víc, tak jsme nechali klasický otvírání.
Odpovědět
Profilova fotka
@terina88 Trochu jste mě zarazili, že kombinujete 2 velikosti zdiva kvůli kamennému obkladu. Nám se teda ten kámen taky líbil, ale nějak jsme nad tím ještě neuvažovali, jestli si ho dáme. Pak také existují také takové omítky, které mají vzhled kamene a s pomocí šablon se vytvoří vzhled kamenného obkladu - viz http://www.weber-terranova.cz/zateplo... A nebo existuje ražená omítka do betonového podkladu a vypadá to taky jako kámen - http://www.condecor.cz/dekorativni-be... Jinak francouzská okna chceme určitě všude nechat, líbí se mi možnost z pokojů vyjít rovnou na terasu. A zašupovací se mi taky líbí víc, jen asi z důvodu ceny je dáme jen do toho okna jakoby od části obýváku kde je jídelní stůl a zbytek necháme asi normálně otvírací. Jo, trochu vám závidím, že už pracujete na domku a že do zimy už to budete mít pod střechou. My teprve čekáme na vyřízení hypotéky, tak snad tak za měsíc bychom mohli taky začít. PS: jen abych vás nemátla, že tady píšu pod dvěma jmény, já jsem se kdysi dávno registrovala na slovenských stránkách, ale tady na českých jsem měla nějaké funkce omezené (nešlo mi třeba příiávat fotky do oblíbených) tak jsem se musela zaregistrovat znovu na českých stránkách.
Odpovědět
@terina88 @magdina01 kolektory na vodu budeme mít na střeše. Ono je to hned cenově znát, když máte známé. To znám, ale nedá se nic dělat. Jistě že si poptáváme víc stavebnin a vybíráme si a snažíme se je tlačit dolů. Přece když to jde, tak proč si to aspoň trochu nezlevnit. Francouzská okna jsme nechali jenom v kuchyni a v obyváku. Do pokojů jsem je nedávala. Jako dítě jsem měla v pokoji otevíraci dvěře na balkon, ne jenom že málo kdy byly otevřené, ale pak když jsem potřebovala se dát k oknu psací stůl a vejít se tam jako holka s velkou skříní a rozkládací postelí, musela jsem je zastavět, takže byly k ničemu. Přemýšleli jste třeba nad rekuperací do tohoto domečku?
Odpovědět
@magdina01 @ema_1 my určitě obložení kamenem chceme, na tom jsme se shodli hned. Proto jsme hned řešili, jak udělat to, aby omítka s obkladem byly v jedné rovině. První nápad byl, že tam, kde bude jen omítka, nalepíme polystyren. To se ale projektantovi moc nelíbilo a doporučil nám právě kombinaci 2 rozměrů cihel. Budiž, je to tam :-) Jinak v obýváku jsme nechali oetvírací jen okna na terasu, ty boční jsme udělali fixní. Stejně by se otvírali jen ty jedny. A je pravda, že v pokojích bude jedna strana skoro nevyužitá kvůli velkým oknům, ale to se nějak vymyslí, zas tam bude více místa.. Jinak hypotéku jsme měli vyřízenou docela rychle, jen je hrozný, že při každé návštěvě jsme se dozvídali nové a nové věci. Neřekli všechno najednou. To, co řekli na začátku, při 5. návštěvě vlastně tak nebylo. Nebo bylo, ale při splnění věcí, kterým jsme se chtěli vyhnout :-) ještě neřerpáme, tak doufám, že až zažádáme, bude všechno bez problémů :-) Otázku rekuperace jsme zvažovali, ale hodně rychle jsme ji zavrhli. Teď spíš uvažujeme nad teplovzdušnými rozvody z krbu do vedlejších pokojů. Jen zatím nevíme, jak moc je to finančně náročné a jak je to účinné. Koupili jsme totiž jenom krb s výkonem 2 - 6 Kw, tak je to možná málo..
Odpovědět
Profilova fotka
@terina88 @ema_1 Měla bych na vás ještě jeden dotaz, necháváte si v domě dělat obě dvě WC jak je v původním plánu, jak to samostatné tak i v koupelně? Někde jsem ted přečetla, že pokud je dům projektovaný pro 4 a více osob tak musí být povinně 2 WC. My právě to v koupelně nechceme realizovat, chceme nechat jen to samostatné, ale samozřejmě na ohlášku jsme dávali projekt is tím WC v koupelně, tak nevím, aby s tím pak nebyl nějaký problém.
Odpovědět
v koupelně jsme WC taky zrušili, trošku jsme to tam pozměnili. Tam za rohem, kde měla být asi taková malá technická, jsme udělali sprcháč a přijde mi blbý dělat záchod v koupelně bez jakékoli zástěny. Takže záchod máme zvlášť, tam kde je i v původním projektu. Projekt nám na úřadě prošel i s 1 záchodem, ale je fakt, že jsem o tom už taky slyšela. Nicméně, v projektu to sice zakreslený nemáme, ale rozhodli jsme se udělat ještě jeden záchod v technické místnosti u zdi se samostatným WC, s obyčejnou příčkou. Pro představu sem dávám i náš projekt :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Ahoj, obnovuji diskuzi. Vy, co jste stavěli v době této diskuze - rok 2013, již máte určitě dostaveno a bydlíte. Ještě jsem našla podle fotoblogu i pár jiných lidí, kteří tento dům mají. Taky plánujeme stavět - nejspíše bungalov, do 150m2, 5+1, svépomocí a tento projekt nás opravdu hodně zaujal. Moje otázka tedy zní: Jak se Vám bydlí? Je něco, co byste nyní s odstupem času udělali jinak? Je něco naopak, co Vám naprosto vyhovuje? Vešli jste se do cenové kalkulace u projektu? Děkuji za jakékoli rady, tipy, fotky apod :-) @terina88, @magdina01, @kovarmisa, @avv, @ivetkaahonzik
Odpovědět
Profilova fotka
@elimatu Ahojky, dostavěno už máme, jen nám chybí ještě fasáda a venkovní úpravy. V domku se nám bydlí dobře, moc bychom toho asi neměnili. Jediné co bych asi ted udělala jinak, je samostatná technická místnost, která v typovém projektu není a docela by se hodila. My jsme stavěli víceméně svépomocí (manžel je z oboru, takže za práci jsme platili minimum), takže jen za domek bez venkovních úprav jsme dali okolo 2 milionů..
Odpovědět
@magdina01 Juuu, tak to je super :-) Moc děkuji. Můj sen byla vždycky klidně menší ložnice, ale k tomu šatna a oddělená technická, kde by byla i pračka, sušička, popř. druhý sprcháč.. to jsou asi jediné nedostatky tohoto projektu.. Vy máte technickou řešenou tak, jak je v původním projektu? Uvažovala jsem, že by se to dalo vyřešit nějakýma shrnovačkama z koupelny, popř. zmenšením wc..
Odpovědět
@magdina01 Myslím, že být nemusí. Musí být jeden záchod v samostatné místnosti. Takže kdybyste měli jenom záchod v koupelně, neprošlo by to.
Odpovědět
Profilova fotka
@elimatu ano, máme to dle původního projektu, takový technický kout v koupelně. Jako není to nějaké hrozné, ale samostatná místnost by byla asi lepší. Někdo dělá technickou místnost tam, kde je pracovna u obývacího pokoje a má ji přístupnou jakoby ze vstupní chodby. @inkajanakova už máme postaveno a máme 2 záchody a hodí se oba ;-)
Odpovědět
@magdina01 toto řešení technické jsem taky viděla, ale pracovnu potřebujeme.. a vešlo se do koupelny vše? jak technická, tak koupelna, pračka, sušička?
Odpovědět
Profilova fotka
Naprosta spojojenost. Technicka nutnost. Mame ji, vejde se do ni pracka, ivt cerpadlo, susak na pradlo, kocarek. Bez technicke si nedovedu predstavit. Mame 2 wc. Jedno je malo Zvednuty strop c obyvaku pecka. Nevyhoda - dum otocen na jih. Temi velkymi okny se dum ohriva a v lete tady padame na hubu, strasny teplo. Ale nase ivt cerpadlo funguje i jako klimatizace, tak do toho pristi rok pujdem. Koupi se cidlo nove a hura do klimi.
Odpovědět
@ivetkaahonzik Děkuji za info. Jak máte řešenou technickou? Místo pracovny? Taky bychom měli dům situovaný na jih a vstup ze severu. Ale uvažovala jsem dát do pokojů místo velkých francouzských oken jen klasická okna a tím snížit toto přehřívání v létě a zároveň zajistit možnost variabilnějšího umístění nábytku..
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně jak píšete, vchod na sever, technicka místo pracovny... Okna bych ale neudelal jine. Okna jsou krasne az na zem a nejsou tak velka, nabytek se tak krasne vleze.
Odpovědět
Profilova fotka
@elimatu Tak my jsme malinko zvětšili koupelnu na úkor chodby, vlastně sprchový kout jsme jakoby vystrčili do chodby, takže o to je větší koupelna. Jinak do toho technického koutu se nám vešlo tepelné čerpadlo, pračka, sušička by se vešla vedle, ale my tam máme ještě tlakovou nádrž pro studnu, takže to nám zabírá místo. A mám tam samozřejmě koš na prádlo a takovou vyšší skřínku na čistící prostředky, My teda zase máme otočený dům trošku jinak vůči světovým stranám, ložnice a pokoj je na severovýchod, takže ráno tam jde sluníčko a večer na spaní tam je fajn. Obývák je na severozápad, což pro někoho asi může být studené, ale v létě tam je příjemně, i když jsou vedra. A přitom sluníčko tam jde i trochu skrz okna z kuchyně a pracovny. Vchod je právě na jihozápad.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?