Bungalov 5kk s garáží - názory

Dobrý den, ahoj :-) Chtěl bych vás poprosit o vaše případné připomínky k našemu návrhu domu/půdorysu. Plánujeme bungalov 5kk s garáží. Bungalov chceme ze zdravotních důvodů (nechtěli jsme schody). Stavět chceme z cihly Porotherm 38 + 15 polystyren. Topení na plyn s vodovodní podlahovou a jednoduchým krbem pro přitopení a romantiku. Rekuperace nebude. Prosím vás, co si myslíte, že je úplně špatně, případně co by šlo udělat lépe? Děkuji za každý názor :-)
Odpovědět
My před 14 lety postavili bungalov 5kk z porothermu 44 a bez zateplení,které vám to vše jen prodraží.Máme 103 m2 skutečné užitk.plochy uvnitř a platíme při vytápění plynem+teplou vodu cca 18tis./rok. Při 4 lidech
Odpovědět
A jinak se mi to líbí i vzhledem k orientaci na sv.strany.Jen tedy máte hrad proti nám, u nás kluci měli každý pokojík 12 m2 a v pohodě stačilo, obývák s kk máme 33 m2, ložnici 20 m2, TM 8 nebo 9 m2 + menší koupelnu,ale perfektně uspořádanou,také se 2 umývadly,vanou i sprcháčem.WC zvlášt. Jen tedy jsme nechtěli takhle vchod přímo z garáže do domu,ale máme ji taky hned naplesknutou na dům, z jihu,takže v létě alespon trochu izolace.od výhně sl.paprsků. My už ted žijem sami 2,děcka jsou dospělé a jak jsme rádi,že máme jen přes 100 m2 na úklid.I je to takové útulnější ty menší prostory. Doporučuji udělat řádný přesah střechy nad terasou,je to paráda, do elka nám tak nefouká ani vítr a prima v létě ta střecha stíní.
Odpovědět
Profilova fotka
Moc hezky řešený půdorys, ložnice dostatečně velké. Asi bych dala jedno wc do technické pro případ pobytu na terase, příp. udělat vstup z koupelny na terasu. Okna z ložnic a obýváku na západ - bude tam horko, takže řešit stínění oken (nebo klima?).
Odpovědět
@catle co to je za nesmysl, že to zateplení prodraží? 30 zeď a 15 polystyrenu bude levnější s řadou dalších vyhod...
Odpovědět
Profilova fotka
Rozlozeni vuci svetovym stranam je individualni, takze to hodnotit nebudu, kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja bych urcite prehidila koupelnu a TM, at neni dite v pokoji ruseno. A docela je mi lito kuchyne, na muj vkus je moc zastrcena, ale to vam treba naopak vyhovuje. Jen tam bude hrozne malo svetla, urcite by to chtelo dodelat okno nebo svetlovod. Jeste bych zapremyslela nad dvermi mezi chodbou a soukromou zonou, mozna by byly vhodnejsi dvere do pozdra, stejne budou vetsinu casu otevrene 😉 Ale to je jen detail. Jinak se mi to docela libi 😉
Odpovědět
@juriussory To vypadá docela dobře :-) Měl bych drobné připomínky: - zateplené zdivo (nebo splňující TP) by mělo být mezi garáží a bytem, nikoliv po vnějším obvodu garáže - dveře z garáže by se měly otevírat do chodby (zkonzultuj s požárním specialistou, teď může být garáž součástí jednoho PU tak to možná nemusí být.) - v létě se na terase upečete, chtělo by to vymyslet nějakou chytrou pergolu - dům má málo úložných prostor, ty skříně v ložnicích nebudou stačit - možná bych přehodil koupelnu a TM. Koupelna by byla blíž ložnicím a TM by se více přiblížila spotřebě teplé vody.
Odpovědět
Děkuji za připomínky :-) @maty56 Záchod v technické jsem uvažoval, ale nakonec jsme ho dali bokem i s druhou sprchou, protože jsme všechno do technické místnosti nenacpali (ale bylo by to tam vhodné). Okna budou mít určitě venkovní žaluzie/rolety. @qeszi U přehození TM a koupelny jsem uvažoval z čeho je větší hluk, jestli přes den, když pere pračka, nebo když se jde někdo v večer sprchovat. V kuchyni nějaké okno určitě bude potřeba. @pepitocz Ty dveře pozjišťuju. Pergola bude určitě potřeba zastřešit a počítám, že bude i širší min. 4m. Další úložné prostory by měly být na pochozí půdě. Ještě jednou děkuji za komentáře :-)
Odpovědět
@jaroslav1987 ale jdi ty, je to o prosté matematice,viz vl. zkušenost s dodávaným rozpočtem na zeteplení a bez. Nemluvě o zkušenostech mnoha majitelů s polystyrénovým zateplením,kdy jim do toho klovají ptáci a snaží se tam budovat si hnízda!
Odpovědět
Profilova fotka
@juriussory nejsem zastáncem garáží v domě, ale tenhle půdorys se mi líbí. Jediné, co mi trochu vadí je, že koupelny jsou obě v té oddělené zóně. Jedno WC blíž k té ložnici pro hosty by se hodilo ;-). A ještě se mi nelíbí orientace té terasy, takhle tam budete jak ve výhni, ale někdo to má rád .
Odpovědět
@catle rozdíl je jen v te izolaci, všechno ostatní musíte udělat I když nezateplujete... O matice něco vím, nebojte
Odpovědět
Dobrý den, jsme taky před začátkem stavby, ale trochu v tom tápeme....nevíme kde začít...Pozemek již máme, máme i něco načrtnutého, jak by měl domeček vypadat, ale nevíme jak dál... Váš projekt se mi moc líbí, i když bych si upravila místnosti, můžu se jen zeptat, to máte od projektanta narýsované? Předem děkuji za odpověď. Kam :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Dobry den. Také se mi líbí tento váš projekt. už jsi to dokončil? Můžete mi říci, kolik stála stavba tohoto domu?
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?