Bungalov nebo i dům s obytným podkrovím 3-4+kk do 100 m se vstupem od jihu - inspirace

Zdravím všechny, začínám teprve rozvažovat, jak na to. Máte někdo zkušenosti s optimálním umístěním místností při takovéto orientaci domu? Nejraději bych obývák na SV, kuchyň nechci na J...kvůli teplu... Díky K.
Odpovědět
@kacena62 mame to tak - mrkni ke mne do galerie. asi mas duvody k tomu, proc chces obyvak na SV, ale ja bych to nedelal. Ano, v lete se nas obyvak (JZ) trochu nahreje, ale furt je to lepsi, nez kdyby se takhle nahrala loznice. My mame v miste Tveho planovaneho obyvaku loznici a je tam prijemne chladno i v tech nejvetsich vedrech. A v zime je JZ pro obyvak idealni - staci trochu slunicka a je to vyhrate "zadarmo"...
Odpovědět
Taky bych nechtěla na sv obývák, my jsme teď v podnájmu a všechny okna na sv...mrznem tu, je tu tma, slunce skoro nezasvítí, jsme z toho dost nervní :-S na sv je dobrá kuchyň, ložnice, tm, chodba...já teda miluju slunce a teplo :-D
Odpovědět
Osobně bych nedělala 4+kk dům do 100m2 (pokud nebudete mít rozsáhlé úložné prostory jinde, nevejdete se použitelně s věcmi - 4+kk byt o těchto rozměrech je velmi pohodlný, ale v domě musíte v rámci toho mít navíc TM, předsíň, nahradit sklep, často kočárkárnu/kolárnu apod. tedy za mě pokud 4+kk minimálně 110m2. SV obývák bude velmi tmavý a chladný, dobře to zvažte. Namířila bych ho aspoň na V, ideálně JV a terasu můžete protáhnout i zpátky na sever, abyste měli i nějaké soukromí. A pokud obývák budete mít V - JV, kuchyň může v klidu zůstat na S - SV. Na J - JZ nechat dětské pokoje, kamkoliv kam uznáte za vhodné ložnici a všechny technické místnosti a koupelny na S - SZ.
Odpovědět
Děkuji všem za připomínky. Všechno promyslím. Taky se mi zdá lepší 3+kk. Navíc jsme jen dva - 55+........... děti budou jezdit jen na návštěvy... Možná to celé zadat firmě od začátku do konce na klíč? Včetně projektu, vyběhání na úřadech a tak. Jsme v tom naprostí nýmandi... Máte někdo tip na nějaké šikuly, kteří by to zvládli rychle ? Abychom si ten domek ještě trochu užili - než natáhneme bačkory... :-) Kateřina
Odpovědět
Profilova fotka
Projděte si pár stránek s typovými projekty, zamyslete se co skutečně potřebujete, zda se to do 100m2 vejde tak, aby jste si to užili :). Teď máte děti, ale za 10 let můžou být i vnoučata ;) a pokoj pro hosty se bude hodit a 4kk na 100m2 už bude natěsno. Ještě navíc s tím omezením vstupu. I když i s typovými projekty se dá ještě pracovat. http://www.lucern.cz/cz/domy https://www.gservis.cz/ https://www.atrium.cz/rodinne-domy/ Např. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacena62 Pokud ma byt i obytne podkrovi, na 100 m2 se budete dostavat tezko, zvlaste se vstupem z jihu. Bude totiz potreba umistit nekam i schody do podkrovi a to je vzdycky nejvetsi kriz. Mrknete se do meho alba Realizace, tam prave jeden takovy bungalovick do 100 m2 mam. Ma sice vstup ze severu, ale muzete se pro predstavu podivat, jak to velikostne vychazi. Nerikam, ze je to nemozne, jen v typovych projektekch budete asi hledat marne. Navic domy na stari maji sva specifika, je dobre je uzpusobit i pro situace "co by, kdyby...", coz si samozrejme nikdo nepreje, ale myslet by se na to melo. Drzim palce, at to vyjde podle vasich prani a pozadavku a domek si opravdu uzijete.
Odpovědět
@kacena62 pokud jste starší, šla bych do 3+kk (a radši udělat prostornější pokoje, kde do toho jednoho se může vejít pracovna + pokoj pro hosty nebo dost velký pokoj pro hosty aby tam mohlo přespat víc lidí) a udělala bych bungalov. Hlavně to promyslet tak, aby se vám to snadno používalo a vyžadovalo to minimum péče - promyšlené úložné prostory, důležité věci po ruce, dostatečně velká kuchyň (třeba i se spíží), abyste nemuseli tak často na nákup atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 3+kk, jsme dva a jsme ještě na trochu menší ploše. Nemáme tedy obytné podkroví, protože to by celou stavbu prodražilo o cca 300tis. Máme pracovnu, kterou využívám jako pracovnu, kdyby došlo k nejhoršímu, může fungovat jako pokoj pro hosty anebo pro vnoučata. Ale u nás není třeba to řešit, zas tak často u nás lidi nepřespávají a kdyby, máme velkou zahradu ;-) Nemáme spíž ani šatnu. Máme větší technickou, tam se vejde všechno, co je třeba odložit. Zbytek je na půdě. Máme i dost velkou ložnici, kde je úložných prostor pro dva dost. Dům není podle projektu bezbariérový, ale je tak myšlený, jednoduše by se to doladilo. K tomu všemu máme garáž, která funguje i jako dílna. Vstup z jihu bude asi na individuální projekt, každý se většinou na tuhle stranu snaží nacpat obývák. My jsme si to tehdy namalovali sami a projektant jen doladil a odchytal pár hloupostí. Zadali jsme to firmě, která nám stavěla na klíč, měla svého projektanta, takže ten to poupravil a rovnou vyřídil papíry. V průběhu času se některé věci hodně osvědčili, někde bychom to udělali jinak. Ale k tomu si nakonec asi dojde každý.
Odpovědět
Profilova fotka
https://www.domy-dnes.cz/typovy-dum/f... tohle si sousedé postavili (dřevostavba) se vstupem z jihu, tudíž obývák je na SV a kuchyň SZ. Při stavbě z cihel bude dům trochu větší. Záleží co těch 100 m2 má obsahovat (zda zastavěnou plochu na patro nebo užitnou plochu celkem :) ).
Odpovědět
Jste tedy starší, tak bych šla určitě do bungalovu, nejlépe bezbarierovy! pokud to pozemek dovoluje, mám dost staré babičky i z manželovi strany - vy teda k tomu máte ještě daleko, ale my už teď po třicítce stavíme tak nějak, aby nám vyhovoval i na stáří, kdy budeme nemohoucí..jestli se toho dožijeme :-D :-S co tak pozoruji,tak největší problém jsou schody i blbý vyšší práh a na stáří jsou lidé dost choulostiví na zimu, takže se většinou zdržují spíše v teplých, slunnych místnostech.Jinak určitě pokoj, který můžou využívat vnoučata, aby k Vám mohli jezdit nebo jen přespat..nechat stavět firmou, pokud neumíte a nevyznáte se, hlavně s prověřenou firmou a raději i obstarat stavební dozor,,kterému věříte..
Odpovědět
@slabici
Odpovědět
@tulda27 Děkuji za reakci - mohu se zeptat na firmu, která vám dům realizovala ?
Odpovědět
Článek se načítá
@tulda27 Pardon, to patřilo jinam! Ještě v tom neumím chodit.
Odpovědět
@slabici Prosím, která firma vám domek realizovala ?
Odpovědět
Profilova fotka
a o co vám konkrétně v tom dotazu jde? Tady se toho hned všichni chytli, že budete mít na sever tmu, ale na to jste se neptali? Já teda nečetla celou diskuzi... ale nejspíš mám k tomuto tématu co říct, protože my máme vstup do domu z jihu a zahradu a výhledy na sever- prostě je to severní svah s výhledy na tuto stranu a proto jsme ani neuvažovali otáčet dům na jih jen kvůli slunci- to by se nám nevyplatilo-navíc nesnáším když mi do domu praží slunce. Vstup, TM, koupelny na jih (malá okna s předok. roletami), obývák SZ (pouze jedno okno na západ), kuchyně a ložnice na sever (velká okna). Světlo díky velkým oknům můžeme rozdávat, naopak mnohem tmavší jsou místnosti na jih s malými okny. Klidně pište do zprávy anebo nakoukněte ke mě do blogu.
Odpovědět
Zdravím všechny. My moc výhledu mít nebudeme, máme vnitřní pozemek s dlouhou příjezdovou cestou...Spíš uvažuji o tom, na které sousedy místnosti nasměrovat... pozemek není úplně ideální :-( Nicméně, taky nejsem teplomilná, takže to snad na SV nebude taková hrůza..a manžel si přesune sezení za sluníčkem... Všem děkuji. kdybyste měli ještě nějaké tipy na projekty, dejte vědět... K.
Odpovědět
@kacena62 taky budeme mít obývák + terasu na sever, ale u nás je to záměr. Budeme mít dvě velka francouzska okna, světla bude dost. Navíc budeme mít výhled na zahradu a přilehlý rybník, na jih máme silnici. Teď v bytě máme obývák na západ/jihozápad a v létě od oběda tam být je za trest. Před 3 lety jsme udělali klimatizaci, tak už je to lepší. Orientace pokojů vůči světovým stranám je jenom doporučení, není to žádná norma ;-)
Odpovědět
@nadulka87 Z - JZ je na to skoro nejhorší strana, s čistým J - J/V naprosto nesrovnatelná. Jen tak pro představu, dvě téměř stejné nemovitosti, jedna JV a druhá JZ. Světla mají obě dostatek, ale rozdíl v teplotách je takový, že v JV je možné fungovat bez klimatizace, a JZ ne (bez venkovních rolet a klimatizace byl v teplotní rozdíl v extrémech i víc než 15 stupňů, s venkovními roletami o něco méně).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?