Bungalov vs. patrový dům

Ahoj, prosím o radu. Máme rovinatý pozemek 1 200 m2 (30m*40m) ve starší zástavbě dvoupodlažních rodinných domů. Vstup ze severu, zahrada na jih Chceme postavit dům svépomocí - do 150 m2. Dům chceme 5+1 - obývák s kuchyní, ložnici, dva dětské pokoje, malou pracovnu, ideálně také technickou místnost a šatnu k menší ložnici. Doporučili byste spíše dvoupodlažní dům či bungalov? Popř. proč? Děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám raději dvoupodlažní domy, protože zabírají méně místa na pozemku, jsou energeticky výhodnější a lépe se řeší oddělení klidové a obytné části. Ale pokud bych chtěl stavět svépomocí, vybral bych si bungalov, čímž bych eliminoval lešení a práci ve výškách.
Odpovědět
Ahoj, stavím svépomocí. Dvoupatrový dům. Až budu stavět znovu svépomocí, tak to bungalov pro svépomocnou výstavbu je to určitě ekonomičtější a rychlejší. Např. doděláš první patro uděláš věnec a objednáš střechu a je hotovo :-) fasádu zvládneš ze země z palet nebo malého lešení :-) U dvoupatrového takhle doděláš věnec, uděláš stropy (máme spiroll panely kvůli jednoduchosti a rychlosti - místo železobetonového nebo miako), a pak zase zakládáš cihly nahoře a zdíš, věnec atp. a pak děláš stropy znovu a nebo krovy... Je to prostě pracnejší a déle to trvá řekl bych tak o cca 2 měsíce se tím stavba prodlouží (řekneš si dva měsíce nic není, ale počasí hraje taky roli ;-) protože Winter is comming! :-D). Nákladnější ej to v tom, že potřebuješ na celou fasádu lešení (30 tis. půjčení na měsíc včetně montáže a demontáže) a přesuny hmot do patra (cihly se dají v pohodě naskládat rukou z auta když je dobrá dostupnost).
Odpovědět
Profilova fotka
@matapata19 Maté na úřadě zjištěno co tam vůbec můžete postavit ? :-) Protože, když píšeš, že je to ve staré zástavbě dvoupatrových domů, tak by ti třeba bungalov vůbec nemuseli dovolit. Jako například nám :-D Nové pozemky, okolo stojící domy všechny dvoupatrové a CHKO řeklo jasně, že bungalov nepovolí. Zjisti si nejdříve na stavbením úřadě co ti projde a co už ne ;-)
Odpovědět
@lucka_dc na úřadě jsme samozřejmě byli a tam s ničím nemají problém. Nemají žádné nároky na typ baráku, sklon střechy, zastavěnost apod. Takže máme volnou ruku
Odpovědět
Stavíme svépomocí - bungalov, pokud bychom stavěli znovu, tak opět bungalov. Pokud nepotřebujete obývák s kuchyní 60 m2, tak si myslím, že najdete určitě pěkný projekt, který Vám bude vyhovovat. My nyní děláme krov a můžu říct, že když jsme vylili oddechli jsme si, že nemusíme zase začínat od ničeho zdít patro. Jak píše první přispěvatel nemusíte řešit lešení a práci ve výškách, ale tohle bylo u nás při rozhodování druhořadé. Nechtěli jsme schody, které nyní máme v obou domech, je to očistec a v 50 letech bude ještě větší. Kdybych už stavěla dvoupodlažní navrhovala bych ho tak, až jednou zůstanu doma sama, aby vše důležité bylo dole. Ložnice, koupelna, záchod... Máme projekt 14*14 a pozemek široký kolem +-26 m, plus u domu bude ještě 3,5 metru na stání a je počítáno i tak, aby mohl projet traktor.
Odpovědět
Profilova fotka
@matapata19 Jenom rada ... pokud jste to ještě neudělali, zjistěte si to i na obci, od které budete potřebovat souhlas.
Odpovědět
Profilova fotka
@matapata19 Tak to máte parádní :-) Teď ta složitější část - rozhodování :-D My patrový dům stavět musíme, takže u nás je to jasné. Ale výhody vidím v tom, že nezabere tolik místa na pozemku a můžete tak zbytek využít na velkou terasu a na zemní kolektory k TČ, je energeticky výhodnější a tedy vhodnější, když chceme pasivní dům. Nevýhody jsou pak, že musíte stavět patro - ve výšce a také to vyjde trochu dráž. Pro některé lidi jsou pak nevýhodou schody. Každopádně přeju ať vyberete dobře :-) Pak přijdou další a další rozhodování....dřevostavba/zdivo ; způsob vytápění ; orientace domu atd atd
Odpovědět
@matapata19 Jako vše má bungalov/patrový své výhody a nevýhody. Co se týká užitné hodnoty tak asi patrový dům má více výhod než bungalov. Něco ve stručnosti viz můj profil a www.
Odpovědět
Děkuji všem za rady. Jsme rozhodnutí, že nechceme dřevostavbu ale zděný dům. Pokud budeme mít patrový, tak bych dole určitě chtěla mít jeden pokoj, koupelnu, obývák s kuchyní. Zase ale na druhou stranu zase nechci nějak extra velký dům. Chtěla bych takový nějaký průměr pro čtyřčlennou rodinu :-)
Odpovědět
Já řešila a vlastně stále řeším taky tuto otázku. Zaujal mě projetk Pohoda 163. Říkám si, toto je super dům. Až děti vyrostou, tak dole bude vše, co potřebuji :-) http://www.promiprojekt.cz/rodinne-do...
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě jedině bungalov. Než jsme stavěli, chtěla jsem patrový, pak mě manžel přesvědčil a teď jsem ráda. Až děti odrostou a odejdou z domu, co pak s patrem? Zbyde pouze na úklid, stejně budete trávit čas nejvíc dole.
Odpovědět
Jenom aby děti měli kam odejít. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My sme sa rozhodli pre poschodový, s tým že dole bude naša spálna a deti hore. Neviem prečo sa boja ľudia poschodových domov? schodov? že čo ak deti odrastú? poschodie sa uzavrie a ked prídu deti aj s vnúčatami, ocenia to.alebo časom predáme a kúpime/ postavíme malý dom, ktorý nám bude vyhovovať.alebo sa toho nedožijeme...čo bude o 30 rokov? :-p náš budúci: http://www.erlis.sk/projekt/diamant-8...
Odpovědět
Máme bungalov do L - jedna část je víc obytná, na konci druhé mají děti pokoje a nerušíme se. Rodina je mnohem víc pohromadě, odpadá běhání do patra (za mě výhoda) a velké plus je mnohem jednodušší konstrukce domu a jeho údržba. Za mě osobně je bungalov na velkém pozemku mnohem lepší volba :-)
Odpovědět
@barca3979 No a jaký je rozdíl u bungalovu? Až děti odejdou, zbydou ti zase jejich pojkoje a koupelna, stejně jako u patrového. A ten patrový můžeš klidně uzavřít, utáhnout kohouty a je hotovo. U bungalovu už je krapet potíž.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím si, že rozdíl je velký. Nemusíš šlapat do schodů a uzavřít patro? To mi přijde hodně divný. Ale každý to vidí asi jinak. Pro mě je lepší představa bungalovu, raději menší pokoje pro děti, společný prostor větší, stejně dokud jsou menší budou hodně s námi. V pubertě se zavřou do svýho a nebudou potřebovat obr pokoj. A potom, až odejdou z domu, tak ty malé pokojíky využiju pro hosty, nebo tam třeba něco uskladním. Vše bude po ruce a i pro úklid v pohodě. Tak to vidím já.
Odpovědět
Profilova fotka
A s tou koupelnou to nechápu? Koupelna zbyde, ale máme jednu, takže asi nebudu chtít aby nebyla :-D . S tím, že máme ještě jeden oddělený záchod v chodbě, ale to si myslím, že bude využíváno i když už děti budou z domu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?