Bungalov typ L - umístění a vnitřní dispozice

Zdravím stavitelé:-) Dostal jsem tip na tyto super stránky od moji sestry, která letos dostavěla s přítelem dům. Jelikož jsme loni s přítelkyní koupili taky pozemek, konkrétně v Poličce(okr. Svitavy), čeká nás letos to samé. Nyní jsme ve fázi projektu, kdy si ladíme vnitřní dispozici. Už jsme celkem na všem domluvení, ale nemůžeme stále dořešit rozmístění obývacího pokoje s kuchyní, umístění krbu(kamen) a prostě celkové uspořádání těchto dvou pokojů. Chceme to jako otevřený prostor, ale nebráníme se třeba ani nějaké malé příčce, na kterou bychom třeba mohli dát televizi. V příloze zasílám k nahlédnutí půdorys, myslíte, že by mi někdo prosím poradil, jak to třeba uspořádat? Rozměr pozemku(43*23 m). Terasa na jihozápad, díky tomu jsme se hned zamilovali do bungalovu typu L, díky kterému vznikne na jihozápadě terasa, ze které se bude moci jít třeba do bazénu:-) Jinak příloha není aktuální, již jsme vypustili další pokoj a rozšířili šatnu, tím i zmenšili chodbu. Jinak to celkem sedí. Díky moc za každý tip:-) Jinak koukám, že je příloha dost nečitelná, rozměr obývacího pokoje s kuchyní je cca. 6,8*6,5m. Díky moc.
Odpovědět
Tady je ještě lepší foto:-)
Odpovědět
Co by mi obrovsky vadilo jsou ta okna detskeho pokoje do terasy. V lete nebudou zvedavi, o cem si dospelaci povidaji. Dale mate podle me strasne malou garaz a zadveri.
Odpovědět
To je taky dobrá rada, my ještě plánujeme z terasy vstup do bazénu a za tím bude pergola, kde si myslím budeme trávit potom ty večerní dýchánky:-) Ale ještě popřemýšlíme, zase dát pokoje na sever mi nepřijde taky optimální:-(
Odpovědět
Máme to hodně podobně, museli jsme dát okna na terasu kvůli dispozici pozemku a světovým stranám. Neviděl bych to tak blbě. Přece jen, nesedíš tam každý den a nehulákáš do noci. Děti co nevidět odrostou a taky nebudou chodit spát s klekánicemi. Navíc, dnešní okna - trojskla tlumí hluk hodně dobře. My tedy navíc máme rekuperaci, takže nebude potřeba v létě větrat otevřeným oknem na terasu. Já teda zvětšil domek na úkor garáže. Budu dělat pouze garážové stání vedle. Máme prakticky stejné pokoje, velikostně, ty bych se asi teď snažil udělat větší, když to vidím, ale stačí to. Šatna v ložnici, dle mě zbytečná příčka a dveře, nechal bych to otevřené tak jako v pokoji nahoře. Zádveří je poměrně malé, garáž tedy, pokud bych už dával, tak bych taky minimálně rozšířil a trochu i prodloužil.
Odpovědět
Terasa na jihozápad. Bude tam hodně velké vedro. Volil bych jihovýchod pokud se neradi pečete 👍 zrcadlově otočit dům.
Odpovědět
@jardaxr Když já mám na jihovýchod souseda 6 m od domu, který bude mít navíc dvoupatrový dům. Také je na východ cca. 50 m silnice III. třídy, kde je celkem provoz. Sluníčko máme rádi, a jak jsem psal, navíc Polička leží celkem vysoko(vysočina), a je tu o cca. 6 stupňů chladněji, než třeba na Moravě:-) Ale moc díky za postřeh!!
Odpovědět
@davex A mohl byste mi prosím poslat Váš půdorys pro inspiraci:-)? Já tu garáž řeším taky, ale přijde mi to prostě dobré pro kola, sekačku, od podzimu do jara na skladování všeho, co může být v chladu...Navíc já nemám jinam možnost dát garáž, mezi pozemkem a plotem budou 3m, k ze přední strany k příjezdové komunikaci 5m, to je na druhé auto:-)
Odpovědět
@jirijozak máme taky docela podobný půdorys, garáž jsme zrušili, v původním plánu byla dvojgaráž, místo toho máme jen větší technickou místnost, ale stejně to na veškerý binec co člověk potřebuje k údržbě domu a zahrady nestačí, takže se přistavěl ještě zahradní domek. Co se týče oken z dětských pokojů na terasu, jde o to jaký máte životní styl, jestli pořádáte často hlasité dýchánky s větším okruhem lidí, jestli budou vždy u vás nebo se budete střídat a jak bylo řečeno, děcka za chvilku odrostou a budou chtít být na té terase do pozdních večerních hodin s vámi. Terasu máme na jih dalo by se říct, částečně zastřešenou a po určitou část dne tam svítí, ale nevadí mi to nijak extra. Pravda ale je, že terasu začneme více využívat asi až letos, zatím nebyl moc čas na ní sedět. (tady jsou naše alba, dole od projektu, přes stavbu a zařizování po exteriér: http://www.modrastrecha.cz/blog/angie... )
Odpovědět
A ještě počítejte že pokoj 1.9 bude docela tmavý, pokud vidím správně, že tam máte přesah střechy... my to tak taky máme, ale mám tu pracovnu (kde pracuji na počítači a potřebuji vidět správné barvy na monitoru), takže mi to maximálně vyhovuje, jen pro dětský pokojík by se to moc nehodilo.
Odpovědět
@jirijozak pro kolik lidí je to dimenzované?
Odpovědět
Pro 4 kusy maximálně:-)
Odpovědět
@jirijozak To je docela dobře dispozičně zvládnuté :-) Co mi schází: úložné prostory např. pro mimosezónní věci a jiné harampádí. Co mi trochu vadí a udělal bych jinak: Ložnice je malá, měla by mít alespoň 12 m2, přitom ta šatna v ní nic nepřináší, zrušil bych tu příčku a bylo by.. V koupelně je jen jedno umyvadlo, vana je pod oknem. Optimální na počet ložnic by byly dvě malé koupelny. Spíž bych zrušil a vytvořil niku na kola, jinak bych trnul, kdo mi auto "vojede". To by mi umožnilo kuchyň udělat do II s pořádným oknem místo té štěrbiny mezi linkou a horními skříňkami. Bude v ní víc místa a bude lépe osvětlená. Zkus si namalovat variantu, kde bude jídelní stůl u druhého francouzského okna, pohovka až na pilíři a proti dvě křesílka a v rohu IT koutek a knihovna s ušákem...
Odpovědět
Článek se načítá
@pepitocz Super, zkusím, díky moc:-)
Odpovědět
@pepitocz Zateplovat se bude nikoli garáž, ale zdivo mezi obytnou částí a garáží...to je samozřejmost.
Odpovědět
Jaký je rozpočet na takový dům bez kuchyně
Odpovědět
A nelze dům pootočit terasou více k jihu? Takto přemýšlejte o stínění terasy.
Odpovědět
@pepitocz Jasný, taky nad tím ještě přemýšlíme, úložné prostory chybí, musíme dořešit. Ložnici určitě chceme zvětšit minimálně na 12m2. S obývákem si musíme pohrát...Jaký názor máš na rekuperaci? Přemýšlíme nad ní, někdo to schvaluje všemi deseti, někdo to haní...
Odpovědět
@fan13 Ještě nevíme:-)
Odpovědět
@pepitocz A myslíš, že je spíš zbytečná? Mně to přijde jako dost užitečná věc ke kuchyni...
Odpovědět
Co všichni ostatní říkáte na rekuperaci? Má s tím někdo již zkušenost? Někdo nám to chválí, někdo nás z toho odrazuje:-)
Odpovědět
@jirijozak Podle mě odrazují ti, kteří to mají uděláno špatně, nebo to nemají vůbec. Já ji mám, ale neřeknu ti k tomu zatím nic, zprovozněna bude za cca 3 měsíce.
Odpovědět
@jirijozak Já rekuperaci nevychvaluji ani nezavrhuji. Slouží k řádnému větrání a přívodu předehřátého vzduchu. Přináší ale komplikace právě s použitím digestoře v kuchyni a s používáním krbu. Finanční přínos, podobně třeba jako u inteligentního domu, je diskutabilní. Energetičtí puristé ji mají v oblibě, obzvlášť pokud na ní dostanou dotaci. Přírodomilci zase preferují podtlakové větrání s argumentem, že chtějí přírodní neupravený, nefiltrovaný vzduch a že rekuperace je další krám v domě. Připomínám přísloví "Každá liška chválí svůj ocas". Myslím, že jsem ti dost usnadnil rozhodování, že? :-D :-D :-D
Odpovědět
@pepitocz Diky za dobrou diskuzi😂Jenom dotaz od lajka-jaky je problem s rekuperaci pri pouzivani digestore a krbu? Jinak my budeme stavet v Policce, coz je krasna Vysocina, pekny vzduch, tak se asi priklanim k reseni bez rekuperace😎
Odpovědět
Profilova fotka
@jirijozak Myslím, že rekuperace se vám bude hodit i na Vysočině :-)
Odpovědět
@jirijozak digestoř nelze napojit na rekuperaci, kdo tak učinil, zaplakal. (filtr digestoře nepojme 100% nečistot resp. tuku a potrubí vč. filtrů se dost rychle zanáší sajrajtem).. Lze použít digestoř buď jen cirkulační (bez odtahu) nebo upravit rekuperaci tak, aby se při provozu digestoře s odtahem odpojila přinejmenším větev v kuchyni - obýváku. Pro krb je nutné zřídit přívod vzduchu zvenku k topeništi. Jinak rekuperace nebude fungovat.
Odpovědět
@pepitocz Jasné, to chápu. Rekuperaci jsme zřejmě vypustili. Jen dotaz ještě a pro všechny, jsme teď u varianty zřídit krb uprostřed v místnosti, respektive na kraji kuchyňské linky. Ten krb s komínem bude rozdělovat opticky kuchyň s obývákem + televize by byla někde na stěně ze zadní strany kuchyně. Tam bych viděl částečnou příčky výšky třeba 1,5 m, na kterou by se dala. T9m by vznikl krásný prostor obýváku s výhledem na krb, televizi a do celé místnosti. Ještě spíš hledáme inspiraci, jak to provést, ale ten krb v prostoru se nám zdá dobrý nápad:-) Kdyby měl někdo zkušenost, moc by mi to pomohlo:-) Nebo já spíš potom budu sdílet opravený půdorys, ze kterého to bude patrné...Děkuji.
Odpovědět
@jirijozak pokud je to myšleno pro 4 lidi, tak mi tam trošku chybí skladovací prostory a osobně bych teda pro takový počet lidí dělala rovnou 2 koupelny. Nějak nerozumím tomu dnešnímu trendu udělat jednu obří koupelnu a nacpat tam všechno. Ono to vypadá hezky, ale děti nebudou věčně malé, nebudou se koupat pořád s vámi. Ale to je samozřejmě primárně z praktického hlediska :) Zvětšila bych také zádveří, samo o sobě je poměrně malinké a úložného prostoru v něm také moc není. Vemte si, že průměrná 3 - 4 členná rodina bude mít něco kolem 15 - 20 párů bot na běžné nošení, navíc některé z nich budou vysoké (holínky, kozačky). Plus potřebujete rezervu na boty návštěvy (aspoň 3 - 4 páry), protože tam nemáte po stranách prostor kde to nechat, je tam moc úzký prostor. K tomu bundy minimálně bundy a kabáty do skříně, většinou tam přijdou i deštníky, čepice, šály apod. Ložnice ve velikosti 10,4m2 vám určitě neprojde a i kdyby, bude to velmi nekomfortní. Pokud jeden z těch pokojů (asi ten menší v rohu?) má být pracovna, posuňte si šatnu, abyste měli ložnici o normální velikosti a pidi pokoj nechte buď fakt jenom jako pracovničku nebo z toho udělejte úložný prostor. A upřímně bych nechtěla mít hlavní skladovací skříně na chodbě a ještě na ní na jednu stranu plácat tolik místa a na druhou stranu jí mít tak úzkou.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirijozak my máme takto.Chtěli jsme dvougaráž ta se ale nevlezla před dům aby nestínila takže máme stáni až pro tři auta a sklad který jsme proti projektu ještě zvětšili. Dále jsme určitě chtěli velkou předsíň a můžu Vám říct že je to super když se ráno všichni vypravujeme ven. Dále prádelna je opravdu užitečná a též spíž kterou určitě každá paní domu ocení :) Terasa oproti peojektu nakonec narostla na téměř 33m2
Odpovědět
Profilova fotka
@jirijozak Rekuperaci máme a můžu říct že je to super věc.Bydlíme od vánoc 2018 a prakticky jsem nevětral. Je fakt že bydlíme u lesa a vedle nejsou žádní sousedé kteří by topili tuhými palivy to by asi bylo znát na kvalitě vzduchu uvnitř.Dá se to řešit filtry ale neznám účinnost. Jinak pro představu v mrazech - 13°c a teplota uvnitř domu 22,5°c přicházel čerstvý vzduch dovnitř domu o teplotě 19 až 20°C. Jedna věc ale je že se mi zdá vzduch suchý, neměřil jsem ale po životě v bytě s poměrně velkou vlhkostí tohle zatím nijak neřeším. Cena rekuperace komplet 103,000 prováděla firma.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?