Bungalov - vlastní návrh před schůzkou s projektantem - prosba o názor

Předem děkuji za jakékoliv konstruktivní připomínky :-) Stavět budeme svépomocí, takže se snažíme o co nejjednodušší půdorys..
Odpovědět
@cernamartina3 To, co teď napíšu, naplatí jen pro tvůj návrh, ale obecně: Nevím, kde se bere ta potřeba, skoro až posedlost, předkládat projektantovi nějaké půdorysy. Je třeba ho seznámit se staveništěm, vysvětlit, co stavebník žádá a potřebuje a co si přeje. A protože stavba hraje i úlohu sociální, sdělit mu, jak rodina žije a hodlá v novém obydlí žít. A pak ať se projektant snaží a předloží nějaké řešení, o kterém je možno přemýšlet a diskutovat. BTW nevíme ani umístění na pozemku a orientaci ke světovým stranám...
Odpovědět
@pepitocz Orientace ke světovým stranám je jasně daná na obrázku.
Odpovědět
@cernamartina3 za mě super. Jednoduche Logicke, praktické. Dala bych okno do technické-bude tam vlhko z prádla. Zvazila vanu pod oknem-máme a je to otrava při otevírání okna. Pokud více vaříte tak bych zvětšila kuchyni- posunula stůl a přidala řadu skříněk. Nevím co znamená kutloch, ale pokud by se z něj daly dveře ven a byl by tam záchod, byla by do paráda. Případně do technické "špinavá" sprcha na psa a deti ;-). Nebo nějakou vylevku, technické umyvadlo... Ale to jsou drobnosti... Kam budete dávat venkovní veci? Sekačka, nářadí, kola...?
Odpovědět
@pepitocz nechci hanit profesi architektů. Je to jako všude, jsou ti dobří a ti špatní. Samozřejmě je ideál vybrat si toho "dobrého" ale to se z mnoha důvodů nemusí povést. Jde o finance, vytíženosti. ... Podle mě je snazší vysvětlit svoje požadavky na názornem obrázku. Minimálně si udělat takto doma vůbec představu co chci a proč to chci. Navíc zakladatelka nikde nepíše, že mu to bude ukazovat ;-) . Já taky měla pár svých v šuplíku, ale vytáhla jsem je až na 3 schůzce, kdy už jsem nevěděla jak mu vysvětlit, že nechci průchozí obyvak :-D. Šanci dostal, v konečném důsledku do naší představy vnesl několik super vychytávek na které bychom nepřišli.... Ale ten základ byl úplně mimo naše potřeby a zadání.
Odpovědět
@bamak Moc děkuji za konstruktivní připomínky :) O koupelně ještě musím přemýšlet, z praktického hlediska mi okno nad vanou také vadí, z pohledu estetického je to za mne ideální varianta..musím projít internety a najít nějakou fotku, která by mne inspirovala :) Okno do technické . skvělá připomínka, přesunula jsem taky dveře a umístila sprcháč na psa :) Kuchyň jsem včera po rychlém zadání do ikea plánovače přeorganizovala. Pracovní plocha by mi takto měla dostačovat a když ještě připočtu, že mohu využít ostrůvek, tak úplně bohatě.. Kutloch je pracovna/modelářská dílnička pro přítele a zřejmě se tam pokusím pak nějak šikovně vymyslet rozkládací spaní pro případné návštěvy. Na venkovní věci budeme řešit dílnu s úložným prostorem, ale jsme omezeni šířkou pozemku, takže ta bude asi stát samostatně někde mimo...
Odpovědět
@pepitocz Světové strany tam mám poznačené :) Nejsem úplně zdatná v popisování věcí slovy, takže mi přišlo jako nejlepší řešení, dát své představy na papír, přesně jak píše @bamak , a tím usnadnit pochopení našich potřeb. Protože snažit se projektant může sebevíc, ale když mu na počátku pořádně nevysvětlíme naše potřeby, nepovede to ke správnému cíli... Schůzku s projektantem máme v sobotu, tak pak dám vědět, zda byl rád za tento postup nebo mu to bylo proti srsti :)
Odpovědět
@bamak Souhlasím s tím, co píšeš, je to podepřeno zkušenostmi, ale mám jednu poznámku viz dále: @cernamartina3 Ano, na počátku je třeba vysvětlit projektantovi vaše potřeby. V tom s tebou naprosto souhlasím. Ale tím, že mu předložím malůvku se už do jisté míry zafixuji vizuálně na dispozici s představou, že by se měla nějak upravovat. A to je podle mne chyba. Když potom přinese projektant "něco jiného", cítí se člověk nepochopen a zdá se mu, že ho projektant neposlouchá. Ten by měl předvést klientovi už při první demonstraci na zpracovaném projektu, jak se s požadavky vyrovnal. Každý domek by měl mít nějaký "nápad" vycházející např. ze sousedních staveb, morfologie terénu, výhledu na krajinu atd. atd. Mám na mysli třeba zvýrazněný vstup, nebo nápadnou pergolu či prosklený výhled, ale i materiál a barvu. Celkové řešení hmoty. Všechny domky přece nemusejí být obdélníky s valbovou střechou. A nemusí to být za cenu enormního zvýšení nákladů. Tvůj návrh dispozice nemá dispoziční závady, připomínky @bamak sedí. Ale to je, podle mne, málo. I malý dům je architektura. Tak nic ve zlém.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
jako pánská část nicku zkusím poradit.......myslím a naše zkušenost to potvrdila, že není špatné si určitou představu namalovat. A nejen to. Já měl výhodu, že jsem pracoval ve filmovém ateliéru a tak jsem byl schopen si jednotlivé místnosti postavit v reálu. A sám jsem byl překvapen, jaký rozdíl je mezi papírem a skutečností.Sířka chodby kolik? Pastavil jsem 2 stěny souběžně a šoupal s nimi až se mi šířka zdála v pořádku. Tu jsem změřil a zanes do výkresu. Takhle jsem pokračoval s každou místností, okna dveře, garáž atd. A když mi pak architekt tvrdil, že stačí menší chodba atd, věděl jsem že ne. S architekty je problém v tom, že buď to mrskají jak se to naučili ve škole, a snaží se zákazníka přesvědčit že je to správně, druhý extrém je, že navrhuje své sny a fantazmagorie naprosto nepraktické, a pak je malá skupina která dělá svojí práci pořádně. Žádný architekt neví a nezná vaše zvyky, někomu stačí koupelna 3 m2, někdo je zvyklý na 8 m2. Do svého domu si člověk podvědomně dává věci které zná a které se mu osvědčili. A co nezná, tak se zeptá tady, protože ten kdo bydlí tak už ví, že některé věci by udělal jinak, tak alespoň poradí jinému. Takže není špatné mít svojí představu a namalovat si jí, s architektem pak probrat jak to vidí on a pak uvidíte, jestli vám jeho návrhy a připomínky sedí. Bydlet v tom budete vy, ne on.
Odpovědět
@pepitocz S fixací na určitou představu máš pravdu, je to pak o vyzrálosti klienta a o tom, zda projektantovi věří či nikoliv...pokud ano, tak mám oči otevřené a beru ho jako odborníka.. Jinak, co se týče toho, aby stavby nebyly stejné, byly nápadité, atd... Věřte, že bych si velmi přála stavět úplně jiný typ domu, ale jsme velmi svázáni podmínkami danými památkovým úřadem, neb se náš pozemek vyskytuje v ochranném pásmu památkové zóny (ano, bude to ještě velká sranda :) ) a již nyní jsou dány striktní regule kupříkladu pro minimální skol střechy, její barvu a materiál, pro orientaci stavby na pozemku - všechny štíty jedním směrem, pro tvar domu (L nebo obdélník), je zvýšena minimální vzdálenost stavby od plotu, specifikována minimální "průhlednost" plotu, atd, atd.. Takže mám pocit, že jediné, co si užijeme, bude ta nápaditá pergola :-)
Odpovědět
@cernamartina3 hlavně když to budete mít hezké uvnitr ;-). Je fajn, že jsi s tím smiréna a nejdeš hlavou proti zdi. A jinak i s tím začátkem souhlasím. Už jen podle toho jestli dokáže architekt ten tvůj návrh vylepšit a vysvětlit ti výhody jeho řešení se pozná jestli je dobry :-)
Odpovědět
@cernamartina3 Já mám památkově chráněný dům (památka 1.kat.) v městské památkové rezervaci :-D Dům je z 16. stol a věžička z r.1996 (pohled ze dvora) :-D Přeji pevné nervy....
Odpovědět
@pepitocz Upřímně památkářům moc nerozumím, v rámci první etapy výstavby v dané lokalitě byl postaven kupříkladu tento dům.. Nyní v druhé etapě, pro kterou probíhalo nové územní řízení, došlo k rapidnímu zpřísnění podmínek. Prý z toho důvodu, že první etapa se nepovedla, tak to teď chtějí napravit :-D Je skutečně těžké si zachovat chladnou hlavu :)
Odpovědět
Článek se načítá
@slabici souhlasím každý určitě má necov hlave, sen, se kterým potřebuje pomoc poradit, ale je to o tom, aby ten kdo staví se tam pak cítil dobre ten tam bude zit! Také pracujeme na projektu a měli schůzky se 4 projektanty a musím říct, ze každý nám vnuknul nějakou myšlenku, ale zároveň i každý z nic má jiný názor třeba a obyčejný vstup 😀. Teď bude pro nás také náročné vybrat toho kdo nebude jen malovat, ale naslouchat 😉. Drzim palce ať se vám taky zadari ✊
Odpovědět
Prakticky mame uplne stejny pudorys. Jiz mame hrubou a jsme spokojeni. Doporucim, ale zkusit prehodit koupelnu z technickou a udelat dvere ven. Velmi prakticke a na provoz ciste.
Odpovědět
@pepitocz to je strašně individuální. Půdorys na projektantovi bez jediné změny jsme nechali na projektantovi a architektovi jedinkrát, v malém bytě. Tam se to kupodivu povedlo, fakt je to vymyšlené výborně a nic už nebylo potřeba měnit. Ale taky to byl pidi byt jehož jediným požadavkem bylo vytvořit dostatek úložných prostor, aby i kdyby tam bydlela rodina s dětmi, tak nemusely být všude skříně až do stropu. A od té doby jsme zatím všechno předělávali nebo si dělali valnou většinu sami. Uznávám, že to taky nikdy moc nebylo o nějaké hrubé představě, prostě jsme vždycky věděli přesně co a jak chceme minimálně v některých bodech a zbytek se ladil podle toho. Neříkám, že projektant nebo architekt nepomohl, ale že by to sám navrhnul celé k naší spokojenosti, to vůbec. Poslední dům jsme dělali více méně komplet sami, protože všechna řešení, které navrhoval jeden nebo druhý byly úplně mimo naší představu (a kolikrát i mimo to co by bylo komfortní nebo estetické - zvlášť u projektantů se to stává) nebo mi bylo řečeno, že to nepůjde splnit apod. takže já už bych si fakt netroufla něco nechat na nich. Naopak pozemek většinou člověk vybírá s nějakým cílem (pokud ho teda nezdědil), nějak si ten dům představuje když ho vybírá, představuje si okolí. Tohle všechno je potřeba nějak zpracovat a byť je to určitě vhodné říct to i projektantovi a případně si nechat poradit, nevidím na předložení půdorysu nic špatného...
Odpovědět
@cernamartina3 jinak ještě kromě toho co zmiňovala bamak... uvidíte jaké vám nakonec vyjdou rozměry, nicméně kdyby to mělo být takhle, tak ložnice vám snad ani neprojde přes úřad - je strašně malá. A ono i ten pokojík není nic moc velikostně. Upřímně řečeno bych zrušila kutloch a natáhla na jeho místo ty pokoje. Zas na druhou stranu pak budete mít strašně málo úložného prostoru (ono ani teď ho tam není moc). Uvidíte co vám řekne projektant.
Odpovědět
Profilova fotka
Jako skica mi to přijde dobré. 10,5 m2 máme pokojík v bytě jsou tam dvě děti a je to samozřejmě malé, ale dá se to :). Na úřadě Vám nejspíš to neprojde musí to mít 12 m2 pro 2 lidi. A jelikož je to jedna z mála striktně daných věcí je pro úředníka lehké ji zkontrolovat :). Technický detail - pokud chcete šoupací dveře do obýváku budete muset nejspíš ještě trochu odsunout krb. WC stačí 1 m široké (čištá šířka) naopak technická nebo vstupní chodba není nikdy dost velká ;). Kutloch nemusíte vůbec pro úřad malovat, pokud dobře pomyslíte pozice oken můžete to namalovat jako 2 místnosti (jedna bude mít 2 okna) a pak si postavit příčky a mít to jako změnu stavby před dokončením a při dnešní nekolaudaci by to mělo v pohodě projít. Jinak jestli máte vybraného někoho šikovného dejte mu zadání jen písemně - popis toho co si přejete a nechte ho nejdřív udělat "jeho" návrh pro Vás. Třeba naše archi se skoro trefila, sice jsme to pak asi 6x měnili, abychom se přiblížili k tomu jak to cítíme a chceme my a k tomu jak by to "správně" mělo být, dolaďovali jsme úplně všechno včetně oken, vzdálenosti zdi aby se tam vešla pračka a sušička vedle okna a při stavbě narážíme na pár věcí co šli líp (kdo ne), ale první návrh bych si taky postavila, kdyby to bylo ve městě a nemusela bych mít velkou technickou místnost. Ta základní koncepce domu vlastně od začátku zůstala, jen jsme přehazovali jednotlivé vnitřní bloky :). A jak mi kdysi říkal jeden architekt - i špatné řešení má pro projekt význam, člověk si uvědomí co je úplná blbost :).
Odpovědět
@ookami_hime Ano, lidi si nejlépe dovedou představit pozemek, okolí a nejlépe vymyslí dům sami. Proto je individuální výstavba u nás tak tristní. 90% domků je hrůza a děs...obdélníky se sedlovou střechou a bez nápadu.
Odpovědět
@pepitocz mluvila jsem primárně o vnitřním uspořádání ;) pokud projektant vymysli zajimavejsi tvar, pro me za me, ale tam to taky není tak slavné ;)
Odpovědět
Naše zkušenost s návrhem od projektanta dle zadaných požadavků je taky negativní - největší perla byla kuchyně bez okna uprostřed domu a celkově nám návrh vůbec nevyhovoval, tak jsme si ho vymysleli. Netvrdím, že to bude nejlepší, ale bude to dle našich představ :-)
Odpovědět
Já bych se určitě ještě inspiroval u někoho dalšího, kdo má menší dům nebo aspoň trošku zvýšil na rozpočet, abych měl 2 plnohodnotné pokoje a ložnici. I když třeba plánujete jedno dítě, tak nikdy nevíte, co bude a pořád se bude lépe prodávat dům 4kk než 3kk. Např. U nás se už asi 2 roky prodává dům 3kk a kupec se ještě nenašel. Bydlíme kousek od Brna a jiné domy jdou na dračku.
Odpovědět
@ookami_hime To tvoje neustale opakování slova "strašné" v každém příspěvku je opravdu STRASNY! A informativní hodnota je ve většině případech ještě horší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?