Bungalov x patro

Ahoj přátelé. Máme pozemek 18 x 28m a máme obrovské dilema, jaký typ domu vlastně chceme 🙂 velkou roli v tom hrají momentální cenové podmínky materiálu + práce. Dříve jsme byli již rozhodnuti pro patrový dům 11x9. Teď naopak přemýšlíme nad bungalovem, ke kterému máme přirozeně vetší sympatie. Abychom nám zbyla menší plocha zahrady (žádné hospodářství neplánujeme) na terasu s pergolou a menší plocha pro děcka na vyblbnutí, usoudil jsem, že maximální možný rozměr bungalovu by byl 11x12m. Dovedete prosím poradit nebo nejlépe má někdo menší bungalov pro ispiraci a zkušenosti s ním? Jsme 4členná rodina, takže dispozice nejlépe 4+kk + TM. Moc díky všem
Odpovědět
1
2
Tak zkusit kouknout na typové projekty a od toho se odpíchnout, co by vám asi vyhovovalo. Zohlednit světové strany a přístup na pozemek. My máme rozměr 15x8,5m.
Odpovědět
Typové domy, mám docela prostudované, v těchto rozměrech je ta nabídka bohužel trochu užší. Spíše mě zajímají zkušenosti těch, co v něčem takovém, podobném žijí. Uspořádání vnitřních dispozic, velikosti pokojů, TM, orientace vůči světovým stranám, atd. My máme orientaci vstupu na SV. Zkrátka, zda je v těchto podmínkách a rozměrech reálné, uvažovat o bungalovu.
Odpovědět
Máme bungalov dle mírně upraveného projektu Euroline 961 na pozemku 20*40m. Rozměr 12*12m a úplná spokojenost.
Odpovědět
Profilova fotka
V tomto případě bych tedy asi šla do patrového. Na bungalov máte pozemek menší a kvůli prostoru venku stavět malý dům... My máme bungalov 15x10 m, 4 + kk + TM a je to takový menší domek. Máme tedy velkou TM - 12 m2, ale ostatní místnosti jsou tak akorát, spíš menší, takže si nedovedu představit dům ještě víc krouhnout. Asi záleží na Vašich preferencích, ten bungalov se Vám tam samozřejmě vleze, my jsme ale stavěli dům hlavně kvůli osobnímu prostoru venku, možnosti ráno vylézt v pyžamu ven na terasu apod. a ne mít pár metrů sousedův plot. Taky záleží jak je pozemek situován a jak by byl umístěn dům, musí být dodržena určitá vzdálenost od souseda či ulice, a to taky pak bere cenné metry. Za mě bungalov jedině s větším výběhem 😉 , jinak patro.
Odpovědět
@venouska Přesně ze stejných důvodů máme patro. Podmínkou ale bylo, aby bylo dole 2+1, ať ve stáří nelezeme do schodů.
Odpovědět
Ahoj, jsme ve fázi projektu a stáli jsme před stejnou volbou. Nakonec jsme uhájili bungalov. Chápu všechny výhody patrového domu, ale prostě se mi příčí mít doma schody a pořád po nich běhat (přenášet vysavač, mop, prádlo atp.) Pozemek mame 22x31 m, nakonec máme eLko s garáží, ale moc se nám líbil SmartGo od Smartstavby z Olomouce, kdyby se rozšířil o metr, tak by to byl takový ideál..
Odpovědět
Ano, schody jsou minus, dále pokoj (přízemí) a koupelna navíc (přízemí x patro). Pro bungalov hraje celková kompaktnost, jedna rovina, szmpatie...Dále pak ta zahrada. Před domem musíme mít 6m a při délce domu 12m nám pak vč. terasy zbyde do zahrady 10m. Takže krokuju kdejakou plochu, oblízám zahrady a snažím se inspirovat aspoň něčím, co by se délkové podobalo našim rozměrům. Z těch typových domů bych možná tak vypíchl tyto 2, co se trochu blíží ideálu. https://www.hpdomy.cz/katalog/hp-100l - negativum - terasa a přístup na ni. Rádi bychom měli přístup více z kuchyňské než obývákové části - praktičtější mi příjde nosit občerstvení z kuchyně než se s tím tahat přes obývák, kolem TV a sedačky. https://www.prodom.sk/projekty-domov/... - tady mě příjdou pokoje docela rozházené od sebe. Nevím, jak by to celkově bylo praktické nebo ne. Šířka by se musela též trochu zkrátit.
Odpovědět
@abubakr Proč byste měla něco přenášet? Pokud si zvolíte dobře rozložené místnosti, nic přenášet nemusíte. Dnes už existují robotické vysavače a sušičky. Je třeba si určit preference a rozmyslet si, co pro Vás dům bude znamenat. Budete raději venku nebo uvnitř? Chcete mít více nebo méně užitné plochy? Budou Vám stačit 2 nebo 3 pokoje? Jaké mám finance? (je potřeba počítat, že ceny určitě půjdou ještě trochu nahoru) Určitě nemusíte mít 2 koupelny, ale určitě ano 2 WC pro patro. Každopádně schody není pouze jedna věc. Ono do rozpočtu musíte započítat pro patrový dům i 2 věnce, podlahu 2.patra nejlépe monolit nebo spiroll. Na druhou stranu bungalov má větší plochu střechy, která také něco stojí a zabere na pozemku více místa. Upřímně, čím větší dům, tím více starostí. Každý chce mít samozřejmě co nejvíc místa okolo sebe, na druhou stranu je potřeba zvážit co je více využívaná místnost a co méně.
Odpovědět
Profilova fotka
@wazza Máme přízemní dům 10x15m se sedlovou střechou ale na pozemku 1600m2 je to obdélník nepravidelný z šikmou stranou takže kolem je dostatek prostoru, bungalov či přízemní dům je lepší situovat na větší pozemek ale jsou i tací kteří mají bungalov na opravdu malém pozemku třeba barusinecka mají takto postaveno, jde o vás co preferujete na úkor buď menší zahrady postavit bungalov neb na úkor schodů větší pozemek a i větší užitná plocha při patře. Zase na stáří se říká že je lepší bungalov takto jsme to brali i my. Píšete že máte pozemek tak se klidně na něj zastavte vezměte si sprej značkovací či provázek a vykolíkuj te si bungalov a pak i to patro na menší zastavěné ploše a dle toho se rozhodněte, představivost člověk má takže si dokáže domyslet velikost domu a dle toho zvážit co mu bude vyhovovat lépe.
Odpovědět
@jarin1 přesně tak jsme to dělali, chodili po pozemku s metrem ať máme představu pro projekt 😁. Bylo to docela vtipné ale na obrázku to vypadá fakt jinak. To mohu jen doporučit
Odpovědět
@wazza Při této velikosti pozemku asi radši patrový. U bungalovu a možnostech vhodného umístění na pozemku to chce pozemek cca 1500m2. Co se týká výhod a nevýhod (patrový/bungalov) něco málo viz můj profil a www.
Odpovědět
@wazza Při této velikosti pozemku asi radši patrový. U bungalovu a možnostech vhodného umístění na pozemku to chce pozemek cca 1500m2. Co se týká výhod a nevýhod (patrový/bungalov) něco málo viz můj profil a www.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@wazza Na takhle malý pozemek bych postavil patrový dům. Jaký koeficient zastavitelnosti tam vůbec máte?
Odpovědět
To je individuální... my jsme umístili bungalov 16x8 m na 360 m pozemek. Patrový dům jsme prostě nechtěli.
Odpovědět
@vladimirsvorba 40% zastavitelnost. Celková výměra 508 m2.
Odpovědět
@yesman proč bych měl něco přenášet? To si děláte srandu ne? Do patra se pořád něco tahá, od mopu na vytirani, přes prádlo a jiné. O robotickych vysavačich vím, sám mám jeden doma, diky za ponaučení. Prostě patro je podle nás méně praktické. A nevím co bychom v konečném důsledku ušetřili. Když chceme bungalov 4+kk vc. tech. místnosti, tak v případě patrového domu můžeme do podkroví přesunout tak leda dětské pokojicky a vybudovat tam jednu menší koupelnu. Takže na rozloze domu ušetřím kolik? 30 metrů? Co ušetřím na chodbě bungalovu musím zase vrazit na prostor pro schodiště. A rvát všechny pokoje včetně ložnice do podkroví, aby se ušetřilo více plochy, není úplně rozumné. Za mě i přes větší energetické ztráty, větší zakladovou desku, strechu a obálku domu pořád vede bungalov. Zase se ušetří na stropech..
Odpovědět
My stavěli patrovy a příbuzny bungalov. Stejná plocha, ale bungalov dražší- zejmana kvuli zakladove desce a strese. Dale bungalov ma vetsi uniky tepla. Na patrovy dum si nestezuji- mame shoz na pradlo a vysavač na každém patre- nelitame sem tam. Na patrovem oceňuji i tu klidovou zonu- uzavrene schodiste. V připade potreby na stari je mozne v obyvaku udelat loznici 🙂 Kazdy ma jiny styl zivota apreference- ja bych patrovy dum nemenila. Osobne si v bungalovu pripadam jako v byte.
Odpovědět
Ja bych sla do bungalovu tehdy, kdyby sel udelat tak, aby deti měly pokoje v soukromí, dale od ložnice. U malých ne problem prave v tom, ze jsou pokoje namackane u sebe. V patrovem se sice lítá nahoru dolu, ale pokud je ložnice dole, tak po schodech lítají jenom deti 🙂 Jinak mne se líbily typovky od apexu. A pak jsem se divala i na zahraniční weby. Napr norgeshus. no
Odpovědět
Profilova fotka
My máme na malom pozemku 538 m (cca 26x20m) postavený bunglov 4+kk s pripojenov garažou, dom ma 13x10m, garaž je o 2,5 m predsadenena a ma 4x6,5m. Za domom máme už len 5,5 m k plotu, ale za nami je už len pole. Býva sa nám výborne, za poschodový by som nemenila. Záhradka nám stačí na všetko čo chceme, na údržbu je to tak akurát, deti si majú kde zabehať, ja možem zrelaksovať pri pletí jahôd ... za mňa lepšie ako dom čo majú rodičia, 330 m úžitnej plochy na 3 poschodiach, plus pozek 2500 m pozemok na údržbu naozaj lahôdka
Odpovědět
@anieluska byla byste ochotná mi dispozici domu poslat sem nebo do soukromé zprávy? Děkuji.
Odpovědět
@abubakr Porad opakujete pradlo a mop. Mop muze mit prece sve misto v kouplne. Lze udelat skryty prostor pro uklidove prostredky a pradlo opravdu nevim, co myslite. V patre mame pracku a susicku a vedle kos a satnu. Tak nevim zda myslite tahat pradlo ze susicky 🤔😄. Co se tyce schodiste, lze krasne vyuzit prostor pod nim. Muze to mit milion a jedno vyuziti. Ocividne mate zkreslene predstavy o patrovem dome. Podkrovi muze prece slouzit, jako puda kam date dalsich milion sezonich veci a patro se da udelat plnohodnotne s vyskou klasickych 2.5m. osobne sam nechapu, proc lide stavi ty sesikmene prostory, kam pak nelze nic umistit. Opravdu si myslim, ze jedina nevyhoda patroveho domu je ta cesta z 1NP do 2NP, jinak si myslim, ze to ma spise vyhody, ale kazdemu co mu po chuti.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas není potřeba 1500.
Odpovědět
Celá tahle diskuze je naprosto subjektivní. Z mého pohledu jedině bungalov. Patrové doby se mi nelíbí designem, absolutně mi vadí jakékoliv schody a v neposlední řadě na mě bungalov ve většině případů působí útulněji.
Odpovědět
@blooddrunk Musim Vam oponovat. Neni to subjektivni, jelikoz pokud by pani chtela spise vice mista a nechtela koukat sousedum do polevky, bude pro ni vhodnejsi patrovy dum vzhledem k zastavene plose. Pokud se ale ma kam vrtnout a bude mit jeste dostatek mista okolo, urcite je dnes vhodnejsi bungalov a ted se nebavim o vizuelni strance. Navic zde kazdy pridava sve zkusenosti s urcitym typem domu, coz je velike plus pro rozhodovani. Mam zkusenosti s obema typy a kazdy ma sve pro a proti, spise nez typ domu, bych se zameril na prostor kolem a dle toho dale uvazoval.
Odpovědět
Kdybychom dnes zacali stavet dum, urcite bychom sli do patroveho o jednoduchem obdelnikovem pudorysu. Deti mame 3, nejmladsi by v dobe dokonceni domu mel okolo roku a pul, starsi by byly skolkovy a prvnak. Takze bychom detem udelali nahore 3 pokojicky a koupelnu a sobe dole loznici s koupelnou a sprchou a malou pracovnu - docasne hernu. Vyhodu vidim v tom, ze kazdy ma sve soukromi, patrovy se lepe vytapi, hmota patroveho domu je energeticky uspornejsi. A meli bychom na stejnem pozemku vetsi zahradu - na bazen, uzitkovy zahon, travnik na micove hry, terasu a ruzna zakouti pro ukryti se pred svetem. Az by se deti odstehovaly, patro by se zaklopilo a pouze temperovalo a my bychom si dole uzivali ty nezbytne prostory. Deti by jiste dal spaly s nami jako doted, ale pokojicky by mely sve a v nich soukromi. Samozrejme je to jine, kdyz jsou deti malicke, ale nas spi v loznici 5 a neprekazime si, takze se to da i tak 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Stavíme bungalov, zastavěná plocha 16x9m, sedlová střecha. Užitná plocha 105m2, tři ložnice po 12m2, pracovna 11m2, dvě koupelny, jedno samostatné wc, technická 6m2, obývák s kuchyní 38m2. Prostor chodeb minimální, děti mají svoji část domu včetně vlastní koupelny, oba mají u pokojů navíc šatny. Rodiče na druhé straně vlastní pokoj s koupelnou a pracovnu. Obývák s kuchyní uprostřed domu. V patrovém jsem vyrostla a už jsem ho nechtěla. Raději menší bungalov než větší patrový (co se týče velikosti pokojů).
Odpovědět
Rodiče mají přízemní, kde na půdě byla jedna místnost pro "strýčka příhodu". Takže za začátku jsem bydlel s všemi v jednom patře (se ségrou jsme měli každý svůj pokoj), ale jak to šlo a povedlo se mi je ukecat a pak i prasklo akvárko, odstěhoval jsem se na půdu. Z mého pohledu naprosto super a později asi i z pohledu rodičů. Teď v baráku to máme stejně, my bydlíme dole, děti mají vršek. A prádlo není potřeba tahat, děti si ho odnesou dolů k pračce a vyžehlené si ho zase berou zpět. Manželka dceru zapojuje do běhu domácnosti a já zase synka okolo baráku, ať z nich nejsou lemry.
Odpovědět
@wazza Haha, to je tema, na kterem se pohadaji i nejlepsi pratele 😄 Za me bych vic myslela na misto, kde stavim. Pokud mam maly pozemek (a to vas proste je), zasekam si vetsinu zahrady stavbou, coz je vazne skoda. Taky bych se podivala, co stoji okolo. Pokud patrove domy, tak kdyz budete mit prizemni, budou na vas vsichni shlizet shury, stinit vam a pocitove to proste bude neprijemny. Navic to bude jak pest na oko. Schody samozrejme jsou objektivne bariera, diky nim je ale dum trochu ekologictejsi, miva mensi tepelne ztraty, lide v nem maji vetsi soukromi v loznicich a klid v hornim patre. Zijeme ted v cinzaku bez vytahu v predposlednim patre. S dvema detma. Rovnou rikam, ze kdo resi 15 schodu v rodinnem dome, resi blbosti 😄 Ale na stari lepsi mit radeji loznici i v prizemi.
Odpovědět
Profilova fotka
@abubakr mate SZ
Odpovědět
Profilova fotka
@abubakr Jak jste daleko a jak jste spokojeni se smartdomy Olomouc?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?