Cena za vypracování projektu

Profilova fotka
Dobrý den, dnes jsme dostali od projektanta cenovou kalkulaci za zpracování projektové dokumentace. A upřímně jsme z toho dost zaskočení... Ta cena se nám zdá strašně vysoká... Čekali jsme tak maximálně poloviční cenu. Je to "normální" cena??? A když už jsme u toho, nemáte prosím kontakt na spolehlivého projektanta ze Zlína nebo okolí? Děkuji vám moc za rady ;-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Jak je ten dům velky ?
Odpovědět
Profilova fotka
@wario Jo, omlouvám se, zapomněla jsem napsat - zastavěná plocha je 122 m2, je to menší dům s obytným podkrovím a garáží.
Odpovědět
Hledala bych jiného projektanta. Když ještě vemete potaz toho, že budete platit další poplatky jako radon, požární zpráva, PENB apod., tak se dostanete na neúměrnou celkovou částku.
Odpovědět
Profilova fotka
@simusin Tak radonový průzkum tam započítaný je, ale chce za něj 8 000,-, což se mi zdá fakt hodně. Normálně se cena pohybuje kolem 2500,-, co mám pozjišťované.
Odpovědět
@maba1288 Aha, to jsem přehlédla, i ten PENB. Radon jsem platila 2600,--Kč a PENB 3.500,--Kč.Vyřízení stav.povolení jsme měli obdobně a to 15 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@maba1288 Taky by mě to asi přišlo dost, je otázka kolik času Vám dokáže věnovat. Ze své praxe vím, že je projekt a projekt. Někomu stačí lejstro pro úřad, a veškeré problémy, které vyvstanou, tak je pak nutné dodatečně s někým řešit. Nebo si najdete projektanta, který se s Vámi bude bavit o jakémkoliv detailu, věnuje tomu spoustu času a projekt bude neskutečně vymazlený,detailní... Dnes jsem např. dostal od zákazníka projekt elektro do bytového domu s hromosvodem... Styděl bych se takový pamflet vypustit mezi lidi, ten projektant není soudnej... je to naprostý blábol, není možné podle toho cokoliv dělat... vše si tedy musíme domýšlet sami. Projektant o žádných opravách nechce slyšet. Tak to prostě je...píšu to jen proto, aby po pár příspěvcích projektant automaticky nebyl označen za předraženého zloděje... snažte se porovnat porovnatelné. Ale určitě bych se zkusil poptat i jinde ;-) Držím palce!
Odpovědět
Profilova fotka
@maba1288 toto co popisujete vyse jsem mel v souctu za nejakych 70t (nutno tedy odecist tech 16t na vyrizeni papirovani), zastavena plocha 149 m2 a je to srub, takze si myslim ze cenu mate docela vysokou
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett Ano, s cenou cca 70 000,- jsme počítali. Úřady si taky chci oběhat sama. Děkuji za info, mám aspoň s čím porovnávat...
Odpovědět
Souhlas, to je hrozná darda. Já platil projektantovi loni celkem 66 tis,- (studie + projekt srub 145m2 vč. čov) a to mě přijde taky dost. Dalších 20.tis,- byli poplatky (radon, ověř.podpisy a geom.plán, vklad do katastru, energ.štítek a stav. povolení nejvíc 13 tis,-). Znám lidi, co je stál projekt 15 tis, to je zase druhý extrém :)
Odpovědět
Profilova fotka
@maba1288 no je pekny mi budeme mit neco podobneho viz.foto blok 112m2 vc. garaze. Jsem zvedav na cenu.:-\
Odpovědět
@maba1288 Ahoj, dnes nám došla taky nabídka a vypočítáno to máme na 15om2. Celková částka je 57 tis.. My napsali email více lidem (cca 2o) a čekali jsme, co napíšou. Někteří ani neodpověděli, další chtěli kopu papírů co si ostatní zařizují a ostatní se nám moc nezdáli tím jak odpověděli. Někteří nám řekli cenu 15o tis. a nahoru, což se nám dávat nechce. Jediný pán nás zaujal odpovědí a po schůzce s ním jsme byli nadšení. x-) Zkuste napsat více lidem. Pochybuju, že jsou jediní, co v okolí Zlína dělají projekty. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
to je dost, u nas komplet projekt na patrovou drevostavbu do 150m vcetne olitani uradu za 52tis.
Odpovědět
Článek se načítá
Cena od arch, studia. Dům cca 250 m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Cena projektu je otázkou nabídky a poptávky, každý projektant si jinak cení svojí práce, má různé náklady na provoz kanceláře, jinak do svého umu investuje. I investor má různé požadavky,na detaily, rozsah projektu, architekturu, čas strávený s projektantem při zadání i úpravách. Proto je cenový rozptyl tak obrovský. Já jsem před rokem poptávala projekt přes jeden server, kritériem měla být cena a referenční projekty, aby jsme si sedli vkusem. Dostala jsem asi 15 nabídek,cenový rozptyl cca 50 000 - 300 000 Kč. Asi dvě třetiny byly nepoužitelné, neuměli ani pozdravit, neměli žádné reference (ani web, ani nic v mailu), zaměřovali se na něco jiného, rd jen okrajově apod. Vyhrála druhá nejdražší nabídka - jako jediní zavolali, zjistili více informací pro zadání a nabídli schůzku,kde prezentovali, jak pracují,ukázali jiné projekty, odpověděli na naše dotazy. Jsme s nimi moc spokojení, vše dodrželi, strávili nad tím mraky času, vše je do detailů, s rozpočtem, zprávami a vyřízením stavebního povolení za 119 000 Kč. Peněz nelitujeteme, kvalitní projekt šetří peníze při stavbě a rozhoduje o tom, jaký dům bude.
Odpovědět
Profilova fotka
A ještě doplním, že v ceně byly 3 varianty architektonické studie, každý z kolektivu jejich kanceláře vypracuje svoji vlastní podle stejného zadání a investor pak může vybírat:-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj stavíme řadovku - projekt je daný, ale nedal se použít - stejně ho projektant celý překopal - radon jsme dostali od města. Za projekt dali sousedi kolem 20 000 -já platil 25 000. kámoš ted staví barák má jiného projektanta a dal 38 000 kč - ale 139 000 - tak to je gól vyměnit projektanta !!! jinak šetřit na stavbě se dá i jinak než super projektem, stavět si vše svépomocí a smlouvat, smlouvat a smlouvat o ceny
Odpovědět
Tady zase chytrolíni motají hrušky s jablkama (a do toho i trochu třešně) V těch uváděných 139. 000 Kč je spousta věcí, které nelze považovat jako "platbu za projekt domu", aby se to dalo porovnávat. Dle mého tam patří 1.1.1 (65.000 Kč), 1.1.2 (12.000 Kč), IO-01,02,04,05 (23.000 Kč), takže přesně 100.000 Kč . Ostatní položky jsou buď povinné přílohy, ale standardně nezapočítavané do ceny projektu (1.1.3) nebo jsou nadstandardní specifikum konkrétní stavby (IO-03, IO-06), nebo je to čistě nabídka dodatečných služeb, pokud se s tím někde nechce otravovat a svůj čas si cení jinak (inženýrské činnosti). Předhánění se v tom , kdo zaplatil méně za projekt je obdoba, jako když se na motofórech pacienti trumfují , jestli jim TDI oktávka žere 4,4 nebo 4,2 ltr/100 Km. U projektů je to ale dost nesmyslné, spíš bych to přirovnal k pánskému obleku - někomu stačí hotový z Tesca za 5.000, někomu velmi slušný hotový od Blažka za 12.000, někdo si ho nechá ušít na míru za 20.000, ale i za 40.000 Kč
Odpovědět
Cenové relace prestižnější architektonicko-projekční kanceláře s mnoha referencemi (částky bez 21% DPH) :
Odpovědět
Profilova fotka
tak mě stačí 25 000 komplet i se stavebním dozorem - bez nějaké studie - stačí mi hotový projekt - dnes na stavbě 13 hodin, včera 12 a v pátek 8 hodin, v týdnu pracuji nemám čas, už budeme věšet wc - jsem spokojen - cokoliv nad 50 000 se mi zdá drahé. energetický štítek a požární zprávu můžete získat zdarma od výrobce cihel atd. atd. Začal jsem stavět koncem dubna v červenci bych chtěl bydlet - tj. 1 a čtvrt roku všechny víkendy na stavbě -((( ale je to zážitek na celý život -))) mějte se
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy Ahoj, a stavíš si dům celý svépomocí? Taky budeme trávit veškerý volný čas na stavbě a zajímalo by mě, za jak dlouhou dobu jsme schopni dům postavit... :-) obdivuju všechny (blázny :-D ), co se to toho pustí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já také s prací od 5:30 do 16:30 plus dojíždění 20km bych toho moc nepostavil navíc v rodině žádny stavař :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte, tak jsme nakonec sehnali projektanta, který nám to spočítal na 65.000,-- i s vyřízením povolení. Děkuji za příspěvky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
nevím staví nás nyní asi 11 domů - většinu času jsem na stavbě jen já - v týdnu tam nechodím - když se vrátím už je tma. jediný ze sousedů mám okna, takže oni stojí - já už třetí měsíc 25 - 30 hodin týdně ve volném času makám. víkendy plus pátek odpoledne si dám vždy 25 pracovních hodin, zítra už budu věšet záchody. zase přijde důchodce melouchář se kterým jsem už v životě 3 objekty rekonstruoval - zadal mi kde co mám vysekát - stoupačky jsem si dával sám, ted děláme větráky a průrazy do rovné střechy atd. on to jen natáhne atd. elektrikář byl ze mě hotovej - prý jsem první zákazník - kde nevyndal s brašny kladívko a nesáhl si na sádru, vše vysekáno - vše jsem si zadělával druhý den - jen jsme spolu tahali dráty a hned hřebíky přichytávali, sádrování a zadělávání až druhý den sám - na co platit zbytečně elektrikáře, když mě to takto udělal za 18 hodin. světla, zabezpečovačku a kamery jsem si tahal sám, zbytek s ním, ale vyloženě jen tahání - zadělávání sám. nerozumím tomu, nejsem stavař, ale ekonom, ale nic na tom není, už jsem v životě 2 byty a jeden barák rekonstruoval barákk jsem si zdil jen půlku sklepa, rád bourám a fyzická práce - místo posilovny - barák váží už 600 tun - docela jsme si zaposilovali - šutry do základů atd. zedníci přišli na lavičky a pak až na zalití základových pásů betonem - já s otcem šterk, zemnící pásek, 7 tun kamenů do pásů atd.-)))
Odpovědět
Profilova fotka
Co jsem procital architektinicke kancelare. Tak si za komplet projekt berou cca 10% z ceny domu. Tedy neco jako napsal mp77.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak je projekt a projekt, jsou různé stupně, pro stavební povolení, prováděcí. A taky složitost konstrukcí, založení,technologické vybavení, detaily, zabudované interiéry. Náš projekt by stál několik 100 tisíc, naštěstí ho manžel kromě některých technologií projektuje sám, hlavně si představte, kolik na tom asi stráví hodin včetně projektantů všech profesí. Já bych to pod 500,-/hod. nedělala. A i to je málo.
Odpovědět
Profilova fotka
@mandre a ta zodpovědnost , že .
Odpovědět
Tak nás stál projekt (všechno, co je uvedeno v tabulce v dotazu, tedy i včetně oběhání úřadů) 43.000 Kč. Z toho byl radon 2.700, PENB 2.400, požární zpráva 1.200. 140 tis. je strašně moc..
Odpovědět
Profilova fotka
běžná cena je kolem 40000 kč za běžný dům 170 m2 aspoň u nás na vysočině - občas ale narazíte na levnějšího - 140 tisíc - je i dle mě hrozně moc
Odpovědět
Ono záleží nejen na velikosti domu a co vše projekt obsahuje. Také jde o to, kdo projekt dělá. Zda nějaký průmyslovák, který ve volných chvílích projektuje, mladý začínající projektant, architekt, či známé architektonické studio. Přirovnala bych to třeba ke koupi večerních šatů - v Polsku na tržnici je koupíte za 1500,- v normálním obchodě za 4-5 tisíc, u Beaty Rajské za 15-20, u Blanky Matragi za 200 tis. a to ještě nejsme u Versaceho. :-D Pořád jsou to jenom šaty, ale promítá se do nich mnohé - kvalita látky, zpracování, jedinečnost, nápad, známá značka. A tak je to i s projekty - lidé jsou různí, mají různé požadavky i fin. možnosti. Někomu stačí katalogový projekt, jiný musí mít projekt od známého architekta. Někdo to dělá ze snobství, aby ukázal, že na to má, řada lidí ale hledá něco jedinečného, stvořeného jen pro něj a je za to ochoten zaplatit. A dobře, že takoví lidé jsou, bez nich by nestály arch. skvosty, které dodnes obdivujeme, třeba vila Tugendhat.
Odpovědět
Profilova fotka
jasně když je to na klíč lidi jsou různí tak potřebuji projekt na vše, já měl projekt od klasického architekta žádný začátečník - mají kancelář jsou 3. projekt jen abych dostal stavební povolení, elektřina - voda atd. na oko, to si udělám dle sebe - svých potřeb, zásuvky přišel kámoš - řekl mi jak se to dělá - dva dny jsemm si vysekal komplet drážky kde jsem já chtěl zásuvky a světla, světla jsem si i sám natáhl dráty 3 x 1,5- nic na tom není drát od vypínače do světla. Pak přišel elektrikář revizák - za 18 hodin jsme měli ve dvou nataženou komplet elektřinu odborně celý dům. Já to dělal cca 7 dní sám předtím příprava - zabezpečovačka jablotron, kamery, data po celém domě - optika. Elektrikář nevzal u mě do ruka sádru ani kladívko, jsem ekonom, ale dokážu si spoustu věcí udělat tak pro za ně zbytečně platit. Včera jsem volal do firmy co montuje venkovní motorvé žaluzie, jak chtějí dlouhé dráty 5 x +,5 - podle toho jsem je natáhl a mám komplet eltkřinu hotovou. To samé jsem si dělal odpady v desce a stoupačky vše obří slevy, detailní projekt na každé odvětví nepotřebuji. Ted řeším topení, detailní projekt na to nemám - tj. poslal jsem projekt domu a topení výrobci podlahovky, přesně mi vše spočítali a nacenili. Prostě pokud každý chce na každé odvětví co koukám na první příspěvek tohoto fora 5000 za elektřinu, 5000 odpady, 5000 voda - tak chápu, že se na 40 000 Kč nemůže v životě dostat. Když člověk trošku přemýšlí a má hodně známých a kámošů tak to prostě také jde. Potřeboval jsem projekt detailní dobrý hlavně na hrubou stavbu - jel jsem podle něj, akorát jsem změnil pár oken a posunul 2 příčky uvnitř - zvětšení technické místnosti atd. Soused staví mu vše různé firmy a vše má 2 - 3 x dražší - takže asi tak. Projekt měl za 20 000 -))
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?