Ceník projektu

Dobrý den, dnes mi projektant poslal rozpočet ceny za projekt :) Je to ok? Architektonicko stavební řešení pro územní řízení spojené s ohlášením stavby…. odhad cca 15000Kč, dle skutečných hodin (300 Kč/hodina) Požární zpráva …. Cca 2500Kč Projekt plynové přípojky …. Cca 3000Kč Měření radonu na pozemku …. Cca 4000Kč Ostatní projekty profesí (možná nebudou vyžadovány úřadem): Elektroinstalace …. Cca 3000Kč Vodovod+kanalizace …. cca 3000Kč Vyjádření dotčených orgánů …. 300Kč/hod. …. Nedá se přesně nacenit, jedná se o vyběhání souhlasných stanovisek na jednotlivých úřadech (např. 10 úřadů). Můžete si tuto část třeba zařídit vy, abyste ušetřili. Záleží na vás. Jedná se mnohdy o časově náročnou část.
Odpovědět
V nadpisu je chyba, omlouvám se, CENÍK
Odpovědět
@cechylucy Tak třeba ten radon si zařizujeme sami ... pán nám to udělá za 1750,-, měli jsme od jiného i nabídku za 1600,-. Ale není tak časově flexibilní. Profese od vás SÚ vyžadovat bude.
Odpovědět
Profilova fotka
@cechylucy obsah veci do projektu dle zakona je zde http://www.svetlans.cz/VismoOnline_Ac... SU v Humpolci jede napr. presne podle tohoto seznamu, takze profese vyzaduje ve vasem vyctu jeste nevidim PENB (cca 3-4t)
Odpovědět
@geodett Mohu se zeptat co je PEMB? :) Jsem v tomhle uplný lajk :)
Odpovědět
Profilova fotka
@cechylucy prukaz energeticke narocnosti budovy, jinak receno energeticky stitek budovy
Odpovědět
@geodett Děkuji :) to je ted nutné ze zákona, že?
Odpovědět
@cechylucy Už jsem Vám posílal vyhlášku, kde najdete vše, co má projekt obsahovat. Musíte mít vše, co tam je napsáno. Včetně PENB, to je v části E. Neojebete to.
Odpovědět
@1karel1 Děkuji moc :)
Odpovědět
Profilova fotka
@cechylucy ano to je jiz nekolik let, od 12/2015 je nove i pripadne mereni hluku od hygienicke stanice - http://www.khsstc.cz/dokumenty/nove-p..., ale o tom bude urcite projektant vedet
Odpovědět
Profilova fotka
já tam ještě nevidím vynětí ze ZPF, ale třeba nemáte ornou půdu nebo si to zajišťujete sami :) nám dělal projektant v ceně vše, úřady a jednotlivou práci na dokumentaci nám hodinově neúčtoval tak nevím zda je to výhodné či ne (my měli studii hotovou a stejně jsme projekt ještě hodněkrát dolaďovali s projektantem, určitě ty změny byly tak 20 hodin práce jen změny) A ještě si pohlídejte, že v té arch.-stav. části je statik a dopravní řešení.
Odpovědět
Tak jsem byla dnes na stavebním úřadě a je potřeba toto
Odpovědět
@cechylucy No chtějí klasické věci. Nic zvláštního. Tak teď jen do toho.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Omlouvám se, ale jen by mě zajímalo, jestli je pro Vás rozpočet ceny za projekt, který Vám byl zaslán projektantem, srozumitelný? Kolik Vás tedy bude stát dokumentace pro stavební úřad a dále dokumentace pro realizaci stavby? Nevím jak předchozí diskutující, ale dle mého názoru lze jen stěží posuzovat adekvátnost ceny bez znalosti předpokládaného rozsahu stavební části projektu. Jako investor bych očekával, že od projektanta dostanu společně s cenovou nabídkou i vzor dokumentace v rozsahu, který jím bude v konečné fázi odevzdán. Následně bych se s vybranými projektanty osobně setkal a porovnal ceny a rozsahy projektů. Za předpokladu, že již máte jistotu v dispozičním a architektonicko-technickém řešení, tak lze další fáze projektu velmi exaktně ocenit a porovnat. Strukturu nabídek bych očekával, třeba v této podobě (není předpokládána přípojka plynu): 1) projekt pro společné územní rozhodnutí a stavební povolení (DSP) - Stavební část (koncepční posouzení, stavební výkresy v rozsahu DSP, koordinace celého projektu – generální projektant) .... Kč - Statická část (statický posudek, tvary a dimenze konstrukcí) .... Kč - ZTI - zdravotně technické instalace (vnitřní rozvody vody a kanalizace) .... Kč - UT - ústřední vytápění (předpoklad - tepelné čerpadlo, akumulace, podlahové vytápění, krb) .... Kč - Elektroinstalace (ochrana před bleskem) .... Kč - Požárně bezpečnostní řešení stavby .... Kč - Měření radonového indexu .... Kč - PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy) .... Kč - Přípojka elektro .... Kč - Přípojka kanalizace .... Kč - Přípojka vodovodu.... Kč - Inženýrská činnost (obstarání příslušných stanovisek a povolení od dotčených úřadů a účastníků) .... Kč - Reprografické práce .... Kč 2) projekt pro provedení stavby (DPS) - Stavební část , (stavební výkresy v rozsahu DPS, výpisy prvků, řešení detailů, koordinace celého projektu – generální projektant) .... Kč - Statická část (tvary konstrukcí, výkresy výztuží, výkaz materiálu) .... Kč - ZTI - (zdravotně technické instalace (realizační dokumentace včetně rozpočtu, respektive výkazu výměr) .... Kč - UT - ústřední vytápění (realizační dokumentace včetně rozpočtu, respektive výkazu výměr) .... Kč - Elektroinstalace (realizační dokumentace včetně rozpočtu, respektive výkazu výměr) .... Kč - Položkový rozpočet a souhrnný výkaz výměr .... Kč - Reprografické práce .... Kč Pokud Vám byl pan projektant doporučen někým známým, pak je asi zbytečné zde o jeho cenách a schopnostech diskutovat :)
Odpovědět
@pmjrk Paní si kupuje typový projekt, projektant jí dodělá jen to, co bude chybět ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Trochu bych se obávala v té nabídce toho cca, aby to pak nebylo cca 2x dražší :-) Proč se nevyjádří jasně?
Odpovědět
@cechylucy Taky mě trknul ten radon, běžná cena (a to jsem poptávala cca 3 firmy) je do 2 tisíc. A to "vyběhání" ve většině případů znamená poslat email :-). Nechápu tu první větu....to jako projekt pro povolení za 15 tísíc? To je podezřele málo. Ta elektroinstalace a voda, plyn.....to jako,že nakteslí v papíru čáru od "zdroje" do baráku? Úřadu to tak stačí, ale už podle toho žádná firma neudělá (leda byste dělali svépomocí) a stejně budete muset zaplatit projektanta TZB. A chybí mu tam hygiena, PENB, vynětí z p. fondu..... Já bych si nechala nacenit jednotlivé položky "paušálem", ne hodinově. A mezitím běžte na stavební úřad, ať vám dají seznam, jaká všechna vyjádření budou chtít. Pak bych si nechala udělat arch. studii....no a pak bych se teprve rozhodla, jestli vůbec pracuje podle mých představ. Protože jestli mu podepíšete hodinovku, on nakreslí nějaký paskvil, nad kterým pak budete týdny a týdny meditovat, uděláte spoustu (třeba jen drobných) změn, které on bude "zapracovávat".....tak se pak vaše peněženka nebude stačit divit ;-) . A ještě jedna rada z vlastní zkušenosti, plaťte postupně až za odvedenou práci, jednotlivé kroky vždy nejprve dobře promyslete, pak schalte a pak teprve dovolte, aby pokračoval-jinak když si pak rozmyslíte nějakou změnu např. v rozměrech domu a on už bude mít vyjadřovačky sítí, tak to může všechno hodit do koše a začít znovu......což o to, on si to zaplatit nechá ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já Vám doporučuji pokud už kývnete na tu hodinovou sazbu nechte si dát strop např. max. 20 tis za projekt a vyjadřovačky a pak už to jsou další vícepráce za další dosouhlasené peníze - smluvně. Ty vyjadřovačky také mohou být hned (pošle se to mailem a je to) nebo na 5 návstěv (někomu se něco nelíbí a pořád to musíte konzultovat a měnit). My v práci nikdy hodinovou sazbu na celý projekt nedáváme, až pak případně na nějaké klientské změny, kde se nedá dopředu odhadnout rozsah. Pán by už měl umět odhadnout jak dlouho co trvá, jestli se tím živí :).
Odpovědět
@bamak Asi máte pravdu, ta hodinovka je opravdu divna :( a na urade chcou pouze to, co jsem sem vklada vcera, elektroinatalace, vodovo a kanal neni potreba mit naprojektovano, pouze plyn pokud budeme chtit vytapet plynem (coz chtit budeme)
Odpovědět
@1karel1 Nakonec nejspus zvolíme projekta uz od zacatku, kdyz koupime typovy projekt, budeme tam chtit hodne zmen a to uz by se velice prodrazilo a budeme.na stejne castce.jako od prohektanta za individualni projekt :-)
Odpovědět
@cechylucy Nevšimla jsem si, že je to od tebe. Dobře vybírejte ;-)
Odpovědět
@cechylucy Tak v tom případě, ta cenová nabídka je úplně mimo. Zajímá Vás celková cena za komplet projekt se vším všudy. A znovu říkám vodu, kanalizaci a elektro mít naprojektované musíte. Je to ve vyhlášce, přečtěte si ji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@cechylucy on ten obsah dokumentace je obsáhlý, ale já bych spíš chtěla celkovou částku za komplet projekt s vypsanými položkami co cena obsahuje (je jedno, zda elektro projekt bude stát 2 nebo 5 tis, pokud bude komplet cena dobrá). Je to tu výše uvedeno docela podrobně (a ve vyhlášce jsou zase přesně popsané potřebné přílohy, to po Vás naúřadu chtít budou všechno, je to mají schované v 1 větě :) ). Podle mých zkušeností se dává cena celkem za daný obsah. U studie se můžete domluvit např. na 3 verzích za XX tisíc a pokud se to bude upravovat dál tak další verze za x tisíc. To je fér jak pro Vás tak pro projektanta. Ono se to nezdá, ale ty úpravy, posuny, zvětšování vážně trvají :). My dostali celkem 5 cenových nabídek v různém cenovém spektru, ale ani jedna neobsahovala hodinovou sazbu. Špatně se srovnávali (občas chybělo ZPF, nebo realizační detaily atd.) ale vybrali jsme si dobře :). Šli jsme do druhé nejdražší a pán nám bude dělat i dozor při stavbě svépomocí. A všechny byly včetně realizačních detailů kolem 50 tisíc, dům zastavněná 110 m2, 2 patra. Ale měli jsme studii už hotovou. Což je v podstatě u Vás také ne? máte vybraný typový projekt.
Odpovědět
@tulda27 Zkusím jestě obvolat několik projketantů a uvidíme co další :) No studie je vlastně co? Máme vybraný pouze obrázek stáhlý z internetu, jak by jsme to chtěli, akorát s menšími změnami :)
Odpovědět
Profilova fotka
@cechylucy Studie je v podstatě zejdnodušeně řečeno to co od domu chcete - jeho půdorys a osazení na pozemek, pohledy a řezy, kde už jsou určené všechny důležité věci - dispozice, pozice dveří, oken, včetně třeba tloušťky stěn, výška stropů, umístění vstupů a výstupů sítí, komíny, systém topení, velké zařizovací předměty technického rázu. Při tvorbě studie vlastně děláte s projektantem/architektem to, co spousta lidí dělá tady na střeše - ujasňujete si co chcete, jaká jsou omezení a jak to bude lepší. Při projektu pro povolení už se řeší technické detaily, sem tam se něco málo upraví, ale jádro už by mělo být hotové. No a obrázek z netu, pokud už prošel Vašemi úvahami co by jste chtěli jinak by asi více méně stačil. Když ho dáte do ruky schopnému projektantovi se svými základními požadavky na materiály atd. Jinak ten projekt, co by jste koupili hotový by to už měl v zásadě i po technické stránce všechno naspecifikované. Dobrá projekční firma vám udělá minimálně 3 studie než je začne rozpracovávat do tech. detailů.
Odpovědět
Jojoo, je to celkem v pohodě, my to měli ještě o něco dražší.. Takže si myslím, že v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
Vyjádření hasiču do 150m2 není třeba ?
Odpovědět
Není třeba vyjádření hasičů, stačí pouze požární zpráva.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?