Čím zateplit: vata nebo polystyren?

Profilova fotka
Chtěl bych poprosit o názory a zkušenosti se zateplením novostavby. Budeme stavět z porotherm 30 cm a zateplení cca 20 cm. Je lepší zateplit vatou a o kolik to vyjde dráž u bungalovu 140 m2. Nebo stačí klasika polystyren. Děkuji.
Odpovědět
@vlada24 Hlavně nevěřte tomu že se dům při použití polystyrenu uzavře. Rozdíl ceny je dán podle ceny 1m2.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel Jaký jsou tedy výhody vaty? Na cenový rozdíl jsem se ptal orientačně, přibližně.
Odpovědět
@vlada24 Nepovažuji vatu za výhodnou to hlavně podle ceny. Hledejte, na netu je toho hromada. https://www.zofi.cz/fasadni-polystyre... https://eshop.zofi.cz/zatepleni-bilym... https://www.zofi.cz/zatepleni-fasady-...
Odpovědět
@wpavel A já bych zase dnes už volil jedině vatu, a to kvůli zachování akustických vlastností zdiva. Nalepený EPS je naopak zhorší až o 4 dB. Samozřejmě záleží na poloze domu a ruchu z okolí, ale EPS je reprák a spolehlivě vše zvenčí do zdiva převede.
Odpovědět
@lukoid Ano to je nedostatek EPS a opravdu záleží kde dům stojí.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud není dům někde na samotě u lesa, kde není a nikdy nebude žádný zdroj hluku, tak bych šel rozhodně do vaty. Polystyren se dává kvůli tomu, že je levnější, takže když se hledí jen na cenu, dává se polystyren. Jinak se preferuje vata, která má lepší vlastnosti. Na západ od nás (Německo, Švýcarsko) se polystyren prakticky nepoužívá a na zateplení zdí se dává všude jen vata.
Odpovědět
@lukasberan dalším důvodem je, že s EPS se podstatně lépe pracuje. Dále záleží na tom, z čeho je stěna. Pro porobetony je vhodnější vata, protože již samotné zdivo má bídný hlukový útlum.
Odpovědět
@lukasberan A víte proč se na západ od nás používá vata nebo PIR/PUR zateplení? Docela mne to zajímá... Polystyren je prakticky stejně drahý jako vata a PIR o "trochu" dražší, ne jak u nás o desítky procent. Jsem z pohraničí a stavebniny v DE mi dávají smysl z pohledu dopravy, přitom ceny jsou jiné než u nás - EPS (dražší) a PIR/PUR (levnější), vata je cca stejně... Já nad tím pořád přemýšlím, zda jen chtějí kvalitnější materiál nebo přemýšlí na recyklací, protože recyklovat se bude určitě za m3...
Odpovědět
no ty bláho, ted jsem jen tak koukl ze zajímavosti na cenu fasádní vaty. 18 cm vaty KNAUF FKD 536,- / m2 EPS 70f se dá sehnat ve stejné tloušťce za 150 kč. EPS je tedy 3,5x levnější. To je tedy určitě ten hlavní důvod proč se u nás vata dává málokde.
Odpovědět
@petr13 ano a k tomu si přičtěte, že s EPS je méně práce, je levnější lepidlo i stěrka neboli je nižší cena za práci a je to jasné. Tak to skutečně je.
Odpovědět
Profilova fotka
@mpavka Důvody neznám, ve stavebnictví nepracuji. Znám to jen z toho, že do Švýcarska a Německa poměrně často jezdím a stavby s polystyrenem prakticky nejsou vidět. Všude na stavbách je vata. Ale předpokládám, že vata je prostě lepší volba z několika důvodů a hluková izolace nebo tepelná izolace nemusí být to jediné.
Odpovědět
@lukasberan já to také vidím a známí, co pracují v DE, tak s eps také nepracují, že vata je lepší, ale důvody nevím. Jen občas dávají šedý eps... Když mi říkají skladbu, tak se drží směrnici EU a U je kolem 0,15... Ale jsou to pouze dělníci, odborné info nemám...
Odpovědět
Článek se načítá
@wpavel Dům se uzavřít může a zadusit taky se, zateplené paneláky trpí na plísně a nekdy taky ty, co předtím plesnivé nebyly.
Odpovědět
@vladimir_sacha Pane zase blábolíte nesmysly. Dříve lidi nevětrali, protože děravá okna větrali pořád 24/7. Nebo si myslíte že beton bez zateplení něco větral?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?