Co první? Přípojky x projekt domu.

Ahoj, máme stavební pozemek, na podzim chceme začít řešit projekt domu. Lze vybudovat dříve přípojky ( el., voda, kanalizace) bez projektu domu? Nebo to nejde - nebo je lepší začít řešit s projektem domu dohromady. Díky
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že třeba u přípojky elektřiny běžně trvá doba od podání žádosti o připojení do doby realizace přípojky na místě klidně i rok / někde i více /, tak bych řešil připojení pozemku na sítě jako první. Rozhodně bych nečekal na to až začnete řešit projekt domu. Takhle budete mít pozemek zasíťovaný a budete už řešit jen samotné napojení. A než dořešíte projekt RD a vydání stavebního povolení - což někde trvá taky delší dobu, tak už tam budete mít dotažené sítě / hlavně elektřinu pro stavbu /. Akorát by jste měli asi vědět kde budete chtít postavit dům a pod, aby jste věděli kde ukončit vedení odpadu, přívodní šachtu vodovodu a kam umístit přípojnou skříň elektřiny - běžně se umisťuje na hranici pozemku.
Odpovědět
Dobrý den, momentálně jsem ve stejné fázi, řeším el. Přípojku, plyn a vrt na studnu. Co se týče vody a kanálu tak aspoň v mém případě mi úřady řekli, že je dopředu udělat nemůžu pokud nemám hotový a schválený projekt. Elektřinu mi Eon připojí do měsíce od doby co si vše nachystám a pošlu jim revizní zprávu. Plyn už mám v prvním kroku schválený a čekám na vyjádření ostatních orgánů, poté půjde na stavební povolení.
Odpovědět
Dobrý den. Samozřejmě že to jde, ale stejně jako musíte mít schválenou stavbu domu, musíte mít schválenou i stavbu přípojek (např. územním souhlasem). Tudiž určitému stupni řízení se nevyhnete. Pokud není žádný vyšší důvod, řešil bych povolení společně s hlavní stavbou (rodinným domem).
Odpovědět
@franti_p @evizna @Martin Hotárek Ono se mezi stavebníky plete ten pojem "přípojka" s připojením (přivedením IS). Takže pokud je myšleno připojení, tak řešit co nejdříve (dřeva EGD má již 14měsíců lhůtu na přivedení el. energie). No a pokud je myšleno "přípojka", tak nejlépe řešit s projektem domu.
Odpovědět
@panlorenc ano, nevyjádřila jsem se úplně přesně. Jednalo se mi spíše o to, zda podat žádost na Čez bez projektu, a na Smvak zjistit, zda je kapacita nás připojit.
Odpovědět
Žádost na čez podat co nejdříve. Řešila jsem to taky. Neměli jsme ještě projekt a pozemek nezasitovany. Když jsem to zacala řešit s ČEZem, partnerovi se to zdálo hrozně brzo a uspěchané. Ale i tak jsem to naštěstí podala. No a bude to 1,5 roku a ještě připojený nejsme. Dále vodu- v našem případě studna. Začali jsme řešit asi mesic po elektrice a taky jsme udělali dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
Doporučuji nejprve osvojit pojmy jako jsou žádost o přípojku (vybudování přípojky), žádost o připojení (osazení elektroměru), hlavní domovní vedení apod.. Pak až se dá o něčem bavit.
Odpovědět
Dobrý den, mám vlastní zkušenost. Kvůli hypotéce na pozemek jsme museli tento pozemek do 1 roku zasíťovat (voda/el). Samozřejmě je lepší dělat přípojky vody dohromady s projektem domu. Nemusíte platit 1. za projekt voda/el a po 2. projekt domu. Avšak jak už přede mnou lidi píší, zbudování elektrické přípojky trvá někdy až 1 rok. Společnost, která na vašem území spravuje elektrickou síť si dává většinou hodně na čas. Takže pokud chcete stavět hned po-té co Vám schválí projekt domu. Doporučuji si udělat přípojky hned na jaře. Pokud na to nespěcháte, udělal bych to v rámci projektu. PS.: pokud budete řešit přípojky jako první, doporučuji si už rozmyslet dům a jeho lokaci na pozemku, tak ať netaháte kabel od antoníčka, nebo vodu z vodovodní šachty do domu nesmyslně. Doufám, že jsem poradil. PSS.: Když jsem byl u nás na stavebním úřadě a ptal jsem se jestli je možné udělat projekt jen na přípojky, tak se na mě dívali jak na úplného hlupáka a že to nikdy neslyšeli... nenechte se odbít, opravdu to jde. Jsem toho důkazem. 😄
Odpovědět
Nic jsem predem neresila, elektrina byla na hranici pozemku, voda a odpad v komunikaci. Projekt byl tak pul roku, se studii skoro rok. Stavba domu taky cca rok, na klic. V ramci.projektu se teda samozrejme pripojeni resilo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?