Co říkáte na tento projekt domu?

Profilova fotka
Zdravím všechny, máme hotovou studii a ještě než ji odsouhlasíme, chtěla jsem znát i názory jiných. :-) Zdá se vám to takto OK? Za mě bych jen posunula dveře do spíže naproti ostrůvku (kde byli původně) ale víc hlav, víc ví a víc očí, víc vidí... :-D Děkuju za veškerou kritiku
Odpovědět
@lucka_dc příjemný domek. Zvážila bych okno do tm.
Odpovědět
Profilova fotka
Vadilo by mi takto otevřené zádveří a točité schody bez podesty.
Odpovědět
Profilova fotka
Vizuál domu moc pěkný. Rozmístění jednotlivých pokojů má taky svou hlavu a patu, i když mě by asi chybělo oddělené zádveří. A alespoň jedno wc bych chtěl samostatné, ale to jak jsem zjistil je taky otázka osobních preferencí. I kdybych to nechal tak, tak by mi v horní koupelně chybělo místo na odkládání ručníků vedle vany. Pokud budou vyset na topném žebříku, budete se k ručníku natahovat přeš wc? Ještě mě napadlo, že by bylo fajn si na terasu dotáhnout vodu a odpad. Časem by se tam dala udělat krásná letní kuchyně.
Odpovědět
@lucka_dc jak budou světové strany? :) případně nemáš někde velikosti místnosti? U prvního patra moc dobře nejdou přečíst délky stěn :/ V prvním patře bych nechtěla do schodů a do koupelny chodit přes předsíň, ještě navíc když je to takhle otevřené. V technické chybí okno (budete tam zbytečně rozsvěcet a není tam nic na efektivní vyvětrání. Jaká ti vychází velikost mezi oběma stranama linky? Takhle to působí jako sotva 1 - 1,2m, což není nic moc. A pokud chceš varný ostrůvek (tzn. že ten obdélník na tom ostrůvku je sporák), tak ten určitě odsunout od zdi a ostrůvek dát širší, protože takhle to budeš mít všechno na zemi. Chce to buď fyzicky stěnu (třeba skleněnou) nebo aspoň ten metr na šířku. Určitě bych nenechávala ložnici rodičů jen 11m2. To snad ani nesplňuje normu (2 lidi mají min. myslím 12m2), ale chce to tak těch 13 - 14 aspoň. Chápu, že tam nebudete mít nejspíš skříně, ale stejně. Nespí se v tom potom vůbec dobře. Navíc tam máte příliš malé okno na tu místnost. Buď ho dejte až na zem nebo dejte dvě taková. V koupelně bych minimálně prohodila žebřík a záchod (aby šlo na žebřík dosáhnout z vany) a úplně ideálně bych posunula okno a dala ho na druhou stranu, protože takhle když bude vedle záchodu, tak to není nic moc. Zvlášť s dětma, těžko říct jestli zvládnete všichni vždycky dodržet spláchnutí jen se zavřeným prkýnkem apod. Skoro bych i zvážila jestli u té horní čisté koupelny nedat záchod samostatně.
Odpovědět
Profilova fotka
@japona Děkuju. Okno v TM původně bylo, ale projektant říkal, že není až tak potřeba díky rekuperaci a zvenku by to bylo na štítu již třetí okno jiných rozměrů. Dala jsem na jeho rady.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Díky, voda i odpad na letní kuchyň jsou v plánu. Mělo by to být vlastně protažení kuchyňské linky ven :-) oddělené zádveří a samostatné wc je opravdu otázka preferencí a nám to právě vyhovuje takto. Místo na ručníky je super, na to jsem vůbec nemyslela...děkuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Vstup ze severu. Nejde to moc přečíst máš pravdu - koupelna 6,7m2; TM 7,1m2; spíž 3,3m2; obývák 24,9m2 a kuchyň 8,4 m2. V TM bude odtah rekuperace. mezi linkou je 1,2 m. Širší ostrůvek si znamenám a nechám upravit :-) Ložnici necháme jen přejmenovat na "pracovnu" nebo "pokoj" kvůli normě ale měnit ji nechceme. Spalo se mi dobře i v menší. S ručníky u vany už měl dobrou poznámku i jakuda, díky za ní, určitě ještě nějak vymyslíme :-) Díky
Odpovědět
@lucka_dc tam asi záleží na tom jak moc bude TM vytěžována. Já bych to jenom na rekuperaci nenechávala, půlku doby by musela běžet na dost vysoké otáčky a každou chvíli při vstupu by se muselo rozsvěcet, což není úplně ono :) ale je to na vás samozřejmě. Tu normu jsem zmiňovala spíš okrajově, mě i těch 12m2 připadá málo, nespí se v tom dobře. Pokud jí nechcete zvětšovat, tak aspoň změňte to okno, takhle je z toho opravdu akorát tmavý malý kamrlík. Ono ani na vyvětrání to není nic moc když tam je jen jedno :) Prostor mezi linkou bych osobně zvětšila na 1,4 - 1,5m. 1,2 by asi taky šlo, ale dost záleží jak a co je vám pohodlné. S mužem se v 1,2m proti sobě vejdeme a nevadí nám to (stojíme fakt nalepení na sebe v podstatě), s kamarádkou bych se mi takhle stát nechtělo :-D ale ono tam pak nemáte moc prostoru do obýváku, tak si to nazkoušej s tím větším ostrůvkem. Kde budete mít myčku a lednici?
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Myslím že doma zkusíme postavit si stůl alá varný ostrůvek naproti lince a uvidíme kolik prostoru budeme potřebovat :-) Zkusíme 1,2 i 1,4. Kuchyně by měla vypadat viz obrázek s tím že vlevo je lednice.
Odpovědět
V technické bych přidala dřez nebo sprchový výklenek na mytí zabahněných bot, dětí apod., abyste nemuseli chodit zabahnění přes celou chodbu až do koupelny a roznášet si bordel po chodbě.
Odpovědět
Profilova fotka
@llama Měli jsme v plánu jen výlevku ale malá sprchová vanička by byla dobrá :-)
Odpovědět
Také bych oddělila zádveří. Jinak je to pěkné.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lucka_dc kuchyň vypadá hezky, já osobně bych ale na takové malé ploše pro samotnou přípravu asi neuvařila (mám vše vytahane, (s)potřebuji hodně místa 😁).
Odpovědět
@lucka_dc mezi lednici a zeď dej 20 - 30 cm skříňku, abys při otevřených dveřích nemusela složité obcházet. A zkus si to pak ještě rozkreslit, trochu se bojím, že ti takhle vznikne dost málo pracovního prostoru :/
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina jasně :-) každý vaří jinak. Já zase naopak toho moc nepotřebuji, a během vaření si i odklízím.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc jj, já to ani nemyslela jako výtku 😉 po mém vaření to v kuchyni vypadá, jak když bouchla bomba 😁
Odpovědět
:-S :-S do horní koupelny bych dala dvojumývadlo nebo 2 umývadla vedle sebe,je to hodně pohodlně a přitom na úklid i finančně naprosto nenáročné ;-) a taky bych umístila wc zvlášt alespon nahoře. Na velikost ložnice už jsi tu upozornována byla,v bytovém domě se s tím člověk musí smířit,ale proč si stavět dobrovolně takový kumbálek,to nechápu - naproti tomu oba další pokoje jsou zbytečně naddimenzovány,pokud tedy nemáte 4 děti.Pro každé dítě,pokud je samo v pokoji,stačí 12 m2 a alespon u toho pokoje,co máte proti vaší ložnici,tak bych si z něj pro tu ložnici ukrojila,i to mnohem lépe vypadá jak vizuelně tak i pocitově.
Odpovědět
Profilova fotka
@catle Pokud bude rekuperace a šatna, tak ve velikosti ložnice nevidím problém. Okno bych tam chtěl větší, ale to by pak z venku nesedělo s tím oknem v pokoji.
Odpovědět
@lucka_dc mě se to líbí hodně. Jen mě tak napadá, že nahoře bych víc než vanu upřednostnila sprchový kout. Ale to soudím pouze podle sebe, že od té doby, co jsme se nastěhovali do domu jsme se koupali snad jen 1x. Takže nechtělo by se mi lítat vysprchovaná z přízemí do patra. Ale to je jen taková prkotina a otázka zvyklostí a preferencí.
Odpovědět
Taky budeme mít takto malou ložnici a k tomu šatnu.. Vzhledem k tomu, že tam bude jen postel a noční stolky, tak je to úplně dostačující. O to jsme radši udělali větší dětské pokojíky. Co se týká toho, že z vany se nedosáhne na ručníky - já vždy než vlezu do vany, tak si sundám osušku z věšáku a připravím si jí k vaně. Až se osuším, zase jí dám zpátky. takže velký problém v tom, že tam z vany nedosáhnete nevidím :-D
Odpovědět
@jakuda to vedle okno by se dalo taky zvětšit nebo tady nechat udělat 2x to stejné. Takhle je to opravdu šílené, mají cca 1/8 plochy místnosti, tím nedosahují ani na nejnižší hranici osvětlenosti obytných místností.
Odpovědět
@lucka_dc vem si, že vy jste rodiče, vy tam budete bydlet pravděpodobně celý život, ne děti. Chápu potřebu dát dětem dostatek prostoru, taky to tak máme, ale dítě bude do 20 let pryč a to ještě v pubertě bude každou chvíli někde mimo. Rodiče ne... a přitom ložnice tomu scénáři neodpovídá. Je to vaše jediná vlastní relaxační místnost a je určena na použití dvěma dospělýma, ne jedním. Měla by to být pohodlná odpočinková dobře osvětlená místnost. Popřemýšlejte nad tím ještě :) Vem si, že tam ani nemáte pracovnu, do které byste se mohli zašít. Vy nemáte stolní počítače nebo aspoň notebooky? Nebudete je nikdy používat? Pracovní stůl? Aspoň jeden... přeci nebudete chodit k dětem nebo se krčit u jídelního stolu... Nemáte koníčky, které by ocenili nějaký pracovní prostor?
Odpovědět
Profilova fotka
celkově se mi to líbí, převážně souhlasim s výše uvedenýma doporučeníma. Jen poznámka k tomu oknu v TM - znám člověka co má pasivní dům, původně v projektu měl okno a zrušil ho. Teď toho prý dost lituje, protože rekuperace sama o sobě sálá při provozu teplo a bez okna se malá TM přehřívá. Na návštěvě jsem u něj nebyla, tak nevim jak je to znát, ale pokud ta možnost je, tak bych okno dala. Pokud nechceš narušit ten vzhled na východní straně, uvažovala bych dát okno na sever
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Ještě nad tím zauvažujeme, ono to myslím stejně dopadne tak, že ložnice bude v pokoji na JV a ložnice bude taková "pracovna". Alespoň dokud (nebo jestli vůbec) nebude druhé dítě. Notebook nemáme a já využiji především pracovní prostor venku neb s bruskou a pilou bych si doma nadělala. :-D
Odpovědět
Dost lidí tu píše, že je malá ložnice a velké pokoje. Mně to naopak přijde velmi sympatické a taky jsme tak zařizovali. My se do ložnice půjdeme jen vyspat, ale děti tam budou trávit více času, obzvlášť v pubertě předpokládám, že tam budou celý den :-D A argument že děti jednou odejdou, ale my tam budeme pořád - přece není problém, až děti odejdou, udělat ložnici v jednom z těch pokojů :-) Naopak nechápu trend poslední doby, že je obrovská ložnice, k tomu šatna a ideálně ještě vlastní koupelna jen pro rodiče, to vše na úkor dětí...
Odpovědět
Profilova fotka
@denessa loznice pro 2 lidi podle normy ma mit min. 12m2. Je to kvuli objemu vzduchu. Ano, samotna norma neni zavazna, ale je to vase zdravi...
Odpovědět
@denessa děti mají každý víc než 16m2. Myslím, že přidat ložnici okno a 2 - 3m2 na úkor dětí v daném případě je něco úplně jiného než co popisuješ ;)
Odpovědět
@catle Když se z jednoho pokoje ukrojí a bude menší než ten druhý, tak se budou děti dohadovat, že každý chce být v tom větším :-D
Odpovědět
@jumpmans Já jsem třeba zvyklá spát s otevřenými dveřmi a s oknem na ventilačku, takže myslím, že se vzduchem problém nebude :-)
Odpovědět
@denessa jenže na to tam zase mají malé okno ;) taky tak spíme, ale máme otevřené dokořan balkonovky...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?