Co vše musíme zařídit, abychom mohli stavět?

Dobrý den, prosím o pomoc, s manželem plánujeme stavbu domu a na úřadě nám nejsou schopni říct, co vše musíme vyřídit, abychom stavební povolení dostali. Vše krok po kroku. Děkuji za rady. Staňková Alena
Odpovědět
Jestli vubec netusite, najdete si projektanta, ktery to zaridi za vas.
Odpovědět
@sklenarovaa Stavební úřad by to měl vědět, jak jinak by zahajoval stavební řízení. Zkuste je úctivě poprosit, aby vám dali seznam toho, co budou chtít pro zahájení. Postupoval jsem úplně stejně. Navíc se ty povinnosti/požadavky poměrně často mění. A to nejenom v době, ale i po stavebních úřadech.
Odpovědět
Profilova fotka
zajděte si na stavební úřad přímo za úřednicí, pod kterou spadáte v úředních hodinách, rádi vám poradí, mě se vždycky osvědčilo dělat trochu blbou, úřednice se pak můžou přetrhnout aby poradily. :)
Odpovědět
Děkuji za rady, na stavebním úřadě nám poslali jen odkazy na plyn, vodu, elektriku a tak dále, aby jsme zjistili, kudy vše vede.
Odpovědět
Profilova fotka
Zajistěte si souhlasy správců sítí s napojením a případně zažádejte o zavedení elektřiny. Pokud se budete napojovat přes obecní pozemky, tak budete potřebovat souhlas obce. Na obec si stejně zajděte, ať zjistěte, jaké jsou regulativa, které musíte při stavbě dodržet. Potom bych navštívil architekta, který by vám nakreslil studii domu s jeho osazením na pozemku. Tuto studii bych pak konzultoval s obcí, se sousedy od kterých budete chtít souhlas a se stavebním úřadem. Před vlastním projektováním po vás bude chtít architekt pravděpodobně měření radonu (které stejně potřebujete pro stavební povolení) a asi i geologický průzkum. Podle konkrétní oblasti a situace toho může být potřeba ještě víc ... souhlas správce vodních toků, památkářů, ... to byste se ale měli dozvědět na tom stavebním úřadě.
Odpovědět
@sklenarovaa Ale to vám vlastně pro začátek stačí, zjistit existence sítí. Kde bude stát dům (projekt) máte? Pokud ano, můžete na tom místě změřit radon. Podle druhu topení nebo podle vzdálenosti od komunikací, železnic apod. (zase řeší projekt) budete potřebovat k tomuto vyjádření hygieny. Dále vyjádření archeologů. A bude třeba i řešit voda, odpady a elektrika. Tedy smlouvy s poskytovateli nebo projekty na vlastní řešení. Je toho dost. Ještě jednou bych na SÚ zašel, přiznal se, že jsem bezradnej a požadoval bych seznam. Když budeš vědět co je třeba, tak ty papíry obstarat už není problém a mě přijde zbytečné za to někomu platit. Většinou se řeší korespondenčně a elektronicky.
Odpovědět
Děkujeme :-)
Odpovědět
My jsme dostali na SÚ seznam:vyjádření vlastníků dotčené infrastruktury, radon, energetický průkaz,smlouva o napojení na elektrickou energii,vyjádření Krajské hygienické stanice, souhlas obce jako správce sítí, souhlas obce s výstavbou, souhlasy vlastníků sousedních pozemků, vyjádření odboru životního prostředí a památkové péče, vyjádření odboru dopravy.
Odpovědět
Dnes je standard, ze toto vyrizuje projektant, pokud se nedohodnete jinak. Vas projektant toto nedela? Nebo nechcete?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?