Co vše tam mám špatně?

Dobrý den, máme za sebou návštěvu u projektanta a ten mi na můj návrh řekl že mám špatně umístěnou koupelnu že prý bude rušit jak v ložnici tak v pokojíčku. Ukázal mi jeho jiný projekt a tam je taky vedle ložnice koupelna a dokonce vedle jednoho pokojíčku tech. místnost. Říkal že je nutný špajz ale ten ňák nepotřebuju. Příjde mi že nás chce uvrtat do jeho projektu ktery už má hotový aby si ušetřil práci. Opravdu mám tak blbě rozvržené? Místnost 4,71m2 je takové moje “skladiště” s pračkou a suškou, 6,32m2 je šatna, 6,17 zádveří, 3,57m2 tech. místnost u té tech. se budou dveře otevírat do zádveří. Co jsem koukala na ňáke půdorysy na netu tak to že je koupelna mezi 2 pokoji je celkem běžné. Děkuji za jakýkoliv postřeh.
Odpovědět
1
2
Já tam vidím problém v těch dvou místnostech uprostřed domu (wc a ta prádelna), že tam nebude asi žádné okno, což bych asi nechtěl. Co se týče té koupelny tak si myslím, že se běžně dává koupelna vedle ložnice. Nad tou spíží bych se ještě zamyslel, myslím si že se může dost hodit, pokud předpokládám správně, že nemáte sklep. Takže když nebudete mít ani spíž, tak budete muset mít vše jedině v lednici, což si třeba u nás nedokážu představit, ale třeba máte jiný životní styl a nakupujte si zásoby tak říkající just in time 😄
Odpovědět
Jestli s projektantem nejste sladeni, vymente ho. Prispejete tim k oboustranne spokojenosti.
Odpovědět
@tomus Děkuji za postřehy, tak WC je i v paneláku bez okna v tom až takový problém nevidím. Ta “prádelna” kde je suška s pračkou v paneláku taky nemáme v koupelně okno. Beru to z pohledu mě která celý život bydlela v paneláku. Jinak ano nakupujeme do zásoby. A právě pro tyhle případy kam schovat limonády atd. je práve ta “šatna” není myšlena tak že tam budu skladovat oblečení ale že si tam dám vysavač, pití atd. Prostě taková další tech. na bordel.
Odpovědět
@puhelin měnit ho nechci, je tady u nás opravdu jeden z mála co je “vyhlášený”. Jinak obvoláno dalších 5 co to mají jako vedlejšák že nejsou tak drahý a všichni jsou zaneprázdněný tak na dalších půl roku.
Odpovědět
Mně ten půdorys nijak vychytaný nepřijde, ale vyloženě špatný taky ne, i když samozřejmě dost rezerv má (nestavěla bych dům optikou toho, že jsem bydlela v paneláku a tam mi tohle taky stačilo.... dům má nabízet výrazně více komfortu, tím spíše, když ho stavíte od počátku). Nemáte pro porovnání ten půdorys od projektanta?
Odpovědět
@terezie231 Na co tam je ten druhý záchod? když jsou asi 5 m od sebe?
Odpovědět
@terezie231 jinak asi dobrý. Můžete ještě prohodit koupelku s dětským pokojem ale budete mít dětský pokoj vedle ložnice. Nebo posunout vchod do leva a dát koupelku na pravo a budete mít ZTI blízko sebe a nebudete roztahovat kanalizaci a vodu po celém baráku.
Odpovědět
@radimir protože 2 prý bejt musí.
Odpovědět
A ještě abych byla konkrétní s těmi mouchami: spíž by byla lepší přímo přístupná z kuchyně (spíše než mít potraviny v nějakém externím kumbálu). Obytný prostor máte úzký a málo prosvětlený (přidat / zvětšit okna). Jídelní stůl je nalepený příliš na linku. Vzdálenost TV - sedačka mi přijde krátká, ale neznám přesné kóty, jen odhaduji. WC uvnitř dispozice, bez okna, bych nedala, a určitě ne tak, aby přizdívka s geberitem byla na stěně s dětským pokojem - hluk ze splachování se bude přenášet. Kumbál 4,71 m2 bez okna mi taky přijde problematický, navíc kdybyste ho zrušili / zúžili, můžete udělat vstup do dětských pokojů dříve a bez nutnosti výkusů pro dveře, pokoje by zůstaly hezky obdélníkové. Když už výkus v dětských pokojích, udělala bych jej symetrický z obou stran a využila na skříně (postel bych tam nedávala, bude vám z toho trčet ven). Okna v dětských pokojích bych zvětšila. Koupelna mi přijde prostorově předimenzovaná. Možná bych i zvážila, zda neudělat koupelny dvě - jednu hlavní s vanou a druhou technickou se sprcháčem - pokud budou v domě dvě děti, bude jedna koupelna ve špičkách málo.
Odpovědět
@terezie231 To si děláte srandu? Vždyť to je 4 + 1 - v podstatě větší byt... to už fakt není normální.
Odpovědět
Profilova fotka
Mame 4kk o plose 129m2 a mame jeden zachod - "kolaudace" letos v cervnu a v pohode 😞
Odpovědět
@zdenek_valek To je v poradku. Musi byt jeden pristupny z chodby. Osobne si myslim, ze jeden je vzdy malo, pokud v dome bydli vic nez 2 osoby - ti se jeste dokazou vystridat bez zdrzovani.
Odpovědět
Článek se načítá
@terezie231 Nemusi. Musi byt jeden vzdy pristupny z chodby. A je uplne jedno, jestli je v koupelne, v technicke, ... Jediny zachod, pristupny treba pres loznici, byt nesmi. Nicmene jeden zachod je proste malo na tak velky dum (za predpokladu, ze tam budou zit vic jak 2 osoby).
Odpovědět
Jeden hlavní WC a jeden "náhradní" je ideál. Hluk se dá nějak řešit - např. předstěnou na WC nebo AKU cihlami. Okno pro větrání stejně není komfortní, tedy hlavně na to zavírání okna se zapomíná a pak jde člověk do vymrzlé místnosti. Lepší je strojní větrání a může být odtah i z mísy.
Odpovědět
@terezie231 Klidne bych pockala, protoze stejne do jara stavet nezacnete, tak muzete ladit ke sve spokojenosti. Pokud mate problem dat na rady projektanta. Ja bych se s takovym zakaznikem rozloucila. Kdyz donesete hotovy pudorys a odmitate si nechat poradit, k povoleni by to dokazal prekreslit i student.
Odpovědět
@radimir My mame toaletni misy vzdusnou carou 80 cm od sebe, jedna v koupelne, druha v samostatne mistnosti. Spolu maji jeden privod vody a jeden odtok odpadu. Ve 4+kk pro 5 osob je to s poctem na hrane.
Odpovědět
@puhelin Tak pokud je vaše kuchyně založená na luštěninách, asi ano. My měli ve 4 jen jeden záchod a nebyl problém.
Odpovědět
@radimir My to tak u rodicu meli take a proto jsem to k sobe domu opakovat nechtela.
Odpovědět
@terezie231 2 wc být nemusí .. ale musí být jeden samostatný mimo koupelnu pokud to není garsonka…něco na odvetrvaani by to chtělo na tom středu .. a ty veci co se týkají vody jsou dost rozhazeny… ohrata voda z technické půjde přes půl domu do koupelny… není rozumný řešení .. působí to na mě chaoticky …
Odpovědět
Profilova fotka
Proč chodite za projektantem když si nenecháte poradit. Investice do domu není zrovna malá a kolik domů budete v životě stavět? Myslím že návrh domů patří do rukou odborníka- projektanta/architekta. Vy byste měli sepsat vaše představy o domě a on tomu dodá formu. Pokud se vám současný projektant nelíbí a myslíte že si chce usetrit práci, vyměňte ho. Navrhnout kvalitni, funkcni dům opravdu není pro laika... A nebo si kupte již hotový projekt.
Odpovědět
Technickou bez okna si na základě svých zkušenoatí neumím představit, ale toaletu bez okna máme a v pohodě. Vyměnila bych technickou a šatnu. Jinak mi to přijde fajn projekt. Špajz jsem nedala (že budu mít nějaké regály v technické m.) a hluboce toho lituji.
Odpovědět
@norikakaa Ona vlastně tech. je ta místnost vedle kuchyně ta 3,57m2 tam příjde kotel atd. další “šatna, tech.” kam si může dát limonády, vysavač atd. Je ta vedle ložnice 6,32m2, v té bez okna jsem chtěla jen pračku, sušku a regály s přípravkama. To že tam je ten záchod špatně teď už vidím taky. Ne že by mi vadilo že tam neni okno ale je to hned vedle obýváku a to je opravdu blbost ho tam dát.
Odpovědět
Mat susicku v miestnosti bez okna... neviem, neviem.
Odpovědět
@terezie231 přehodila bych jsem technickou místnost vedle zádveří a záchod. Krom toho, že do technické místností chceš dávat pití a další nákup (zásoby), tak když dáš technickou místnost místo záchodu, budeš mít kratší cesty z kuchyně příp. z terasy pro pití apod... A záchod bude mít okno. Máme záchod bez okna a je to děs a hrůza. 2 záchody schvalují. Nejde jen o vystřídání bez zdržování, ale krom střevní chřipky, která může přijít. Mohou taky přijít zdr. problémy. My máme naštěstí 2 záchody, mám potravinové alergie, takže někdy se stane, že mám křeče, průjem a na záchodě jsem 15 - 20 min. Pak je fajn, že máme ještě druhý záchod 😄
Odpovědět
Máme něco dosti podobného 😁
Odpovědět
@blruakzadsa Neco tak priserneho jsem uz dlouho nevidela. Omlouvam se. Dispozici vymyslel nekdo bez naproste znalosti typologie.
Odpovědět
@puhelin poucte mě ... celé jsme to vymysleli my s manželkou inspirováni několika lety žitím v USA, dělal jsem zde stěhovaka, takže domu prošel troufnu si říci stovky. Ale fajn, směle do mě
Odpovědět
@blruakzadsa To by bylo dlouhe psani. Mate tam strasne moc hluchych koutu a nevyuzitelnych prostoru. Satna v loznici uzka, naopak proti posteli zbytecne nevyuzitelne misto. Technicka z obyvaku je dobry vtip. Uzke bowlingove chodby bez vyuziti. Koupelna nepochopitelne dispozice. Ale chapu, ze je to vas splneny sen, obzvlast pokud jste videl tech interieru hodne a predstavoval si to u sebe doma. Jen to v celkovem dojmu fakt postrada rad a zaridit treba ten pokojik s jednim oknem nedava moc moznosti (tam by melo vetsi smysl dat vchod vedle vestavene satny). Ze jste zil v USA vas bohuzel nekvalifikovalo na dobreho tvurce dispozicniho reseni. Nedavaji nam dobry vzor. Strejda v Chicagu ma podobne nelogicke dispozice pokojiku. Ale jsou to pokoje pro hosty, tak nam nevadi, ze v nich krom postele zadny dalsi nabytek nemivame.
Odpovědět
@puhelin podobný dům jen o jednu místnost méně a bez saten i s tou technickou z obýváku již postaven je, akorát má z technické přikládání zezadu do krbu, který má v obýváku a býváme v něm dosti často, akorát my nebudeme mít ani krb, ani komin. Ty šatny nám udělal projektant špatně, bude to 50 cm zeď, 100cm otvor a zed, uvnitř vestavěné ve tvaru U, dveře posuvy po zdi. Takže přece nebudou mlátit dveře o dveře. Tu koupelnu ten podobný dům má spojenou s WC což také nechceme. A ta chodba si myslím najde využití pro různé dekorace atd ..
Odpovědět
@blruakzadsa A ze v navrhu mlatite v kazdem pokoji klikou o zed vam nevadi?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?