Demolice starého domu a následná stavba na původních základech

Profilova fotka
Hezky vecer, prosim vsechny zkusene, zdali by mi alespon trochu nepomohli s vyresenim tradicniho dilema - co se starym domem:-). Je vubec technicky mozne a rozumne provest demolici stareho domu (foto mam v albu, pudorys 10x9 m, 1/2 podsklepena) a na puvodnich zakladech postavit novy? A idealne zaklady jeste rozsirit? Predem moc dekuji za kazdou radu.
Odpovědět
Profilova fotka
@cherralie :-o Demolovat takový dům? Mě osobně to přijde blbost, to už raděj ho prodat a koupit jinde parcelu....v měřítku starých domů je to novostavba :-D nehledě na to, že demolice není levná, odvou suti také ne...já bych se spíš klonila k reko, nebo prodeji.
Odpovědět
Profilova fotka
@cherralie máme podobnou situaci, skoro stejné rozměry jako vy i polovinu podsklepenou, 2 nadzemní patra. A rozhodli jsme se strhnout celé horní patro (postavit celé znovu), některé zdi spodního patra, udělat kompletní rekonstrukci - okna, střecha, odpady, voda, elektro atd, a celkově překopat místnosti v baráku. + maličká přístavba místnosti s vnitřním schodištěm. Nám to o ten kousek základů šlo rozšířit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Takový dům bych taky určitě nedemolovala... Soudím jen podle fotek, ale vypadá, že je v dobrém technickém stavu. Líbí se mi i teď, co teprve po nějaké zdařílé rekonstrukci ;-) Demolici máme za sebou a už bych do toho nešla :-D Bourali jsme dům starý přes 90 let, bohužel stav dost špatný a dispozičně taky žádné terno. Rozměry byly cca 10x10m,1/3 podsklepená, plus ještě nějaké menší budovy na zahradě. Bourali jsme sami, po odpolednech a sobotách, asi půl roku. Stálo nás to přes 60 000,- Kč. V závěru jsem měla pocit, že to snad nikdy neskončí... Ale je to za námi, zkušenost to nebyla špatná a teď už snad půjdeme jen opačnou cestou x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej : zvazujeme ruzne varianty. Mame rozpocet 3mio a ani korunu navic, tak me uplne vydesily @janneys tvoje 2,7mio za hrubou stavbu:-(. Pozemek novy nechceme, mame k nemu citovy vztah. Co se tyce demolice, tu bychom zcela jiste nechali provest na klic, coz by nam ukrojilo znacnou cast z rozpoctu. Musim se nejak vnitrne smirit s tim, ze bungalov mit nebudu:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@cherralie no....ono celkově i s vybavením počítáme tak 3,7 mil., rozpočet od firmy jen na komplet rekonstrukci a přestavbu domu je 3,1 mil. :-/ je to hodně, ale líp jsme tady od firem nesehnali. Dokonce původní nabídky firem byly v rozmezí 3,7-4,2 mil. To jsme ještě něco maličko pozměnili a nechali je mezi sebou trošku zabojovat a dostali jsme se aspoň sem :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ako píše @zamilovanadonej, podľa mňa tiež je to škoda búrať celé. Spravil by som to asi podobne ako u seba, zbúrať len strechu/horné poschodie, ostatné s citom rekonštruovať a poprípade dorobiť zo strechou nejakú peknú väčšiu terasu. Ten dom vyzerá fakt pekne. Ak chceš, pozri môj fotoblog, celkom detailne zdokumentovaná rekonštrukcia. (ak by ti to nešlo otvoriť, prihlasovacie údaje by mali byť rovnaké na SK aj CZ stránke). Celkovo: http://www.modrastrecha.sk/blog/sgt/a... Podkrovie: http://www.modrastrecha.sk/blog/sgt/a... @janneys uff, tá cena je fakt poriadna. Ja tipujem že som sa vošiel tak do 1,5 mil Kč, ale zase takmer všetko si robím sám...
Odpovědět
Profilova fotka
@sgt tak to dělá také hodně. Zase my potřebujeme co nejrychleji bydlet a nemáme na to čas a hlavně ani znalosti :-) Tak máme vše na klíč a jen jezdíme kontrolovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@janneys inak to by aj sedelo, je normálne že práce stoja rovnako ako cena materiálu. Takže ak máte šikovnú firmu, malo by to byť OK ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sgt jojo, zatím jedou jako včelky :-) pěkně se to tam hýbe :-)
Odpovědět
Profilova fotka
taky bych řekla, že bourat toto je fakt nesmysl - domeček vypadá pěkně, pokud není mokrý, tak to je úplně super. Kupujeme asi podobně starý, v trochu horším stavu, pokud mohu posoudit podle fotek, a zbourání nás ani nenapadlo. Zkus si spočítat, na kolik by vyšla celá demolice a pro porovnání, kolik byste vrazili do toho, abyste postavili už jen to, co byste z původního domečku zachovali (sklep, obvodové zdi,....). Při rekonstrukci jdou vymyslet různá kouzla - dá se změnit střecha a tím se změní i vnitřní dispozice... zkuste to ještě promyslet, jestli se vám to vyplatí, zbourat celý domeček a stavět nový.
Odpovědět
Profilova fotka
@cherralie uvědomuješ si, že demolice takového domu na klíč může stát někde přes 300 000,- - na klíč se m.j. všechen materiál odváží k recyklaci a platí se od tuny. Nedaleko se demoloval kulturní dům, rozpočet byl 1 mil. 300 tis. a těch 300 tis. se ušetřilo. To bylo slávy ! a samozřejmě důležitým faktorem jem jak daleko máš recyklační dvůr - z takového baráku jsou to desítky kontainerů
Odpovědět
Není mokrý a nepraská? Tak nebourat! To není starý dům.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Moc dekuji za nazory. Dum mokry neni, ani nepraska. @sgt Wow, ta rekonstrukce je uzasna, moc se mi libi finalni vzhled domu i vnitrni usporadani mistnosti. Ukladam si fotoalbum pro inspiraci:-) @janneys Aha, no tak s podobnou cenu nejak pocitame. Nemame v planu sice stavet\rekonstruovat na klic, ale najmout si remeslniky na ruzne prace. Sami bychom asi nezvladli nic :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@cherralie Také bych nebourala, ale záleží na tom zda lze stavebně - technicky dosáhnout stavu, který si představujete. Mrkni ke mně do alba, jaký starý kolos jsme svépomocí /tj. my + řemesla/ rekonstruovali. Předtím jsme viděli spoustu domů, ale v žádném nešla vytvořit dispozice bytu, kterou jsem chtěla. Po prozkoumání dokumentace jsme zjistili, že v tomhle to půjde a proto jsme do toho šli.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme to tak udělali. Byla to 100 let stará dřevostavba celá podsklepená a ve sklepě je studna. Dům jsme zbourali, sklepy jsme opravili, vystužili, rozšířili a udělali z nich vchod na zahradu /ten tam předtím nebyl, do domu se chodilo jen z vnitřku domu/ ... pak jsme stavěli nový 2patrový dům nahoru. Stálo to tolik peněz, že jen na desku jsme byli přes 600 tisíc kč, ale chtěli jsme zachovat studnu, ve které je hodně vody a používáme ji na splachování WC, na myčku, na praní, na zahradu ...
Odpovědět
My to meli jako @petrasafr , taktez skoro stoleta drevostavba. Jen sklep nebyl kvalitne udelany, vsude popraskany, mokry a podlaha sklepa byla udusana hlina, tz. zadny poradny zaklad. Navic jen malicko v zemi.Takze jsme to shodili cele, vybagrovali asi jeste o 3m hloubeji. Pozemek je na skale, navic vlhky, takze mame betonovy monoliticky sklep. V nasem pripade by se nam nevyplatila rekonstrukce. Museli bysme hodne pristavet a opravit nebo vymenit prakticky vsechno. Kdyz jsme spocitali naklady na rekonstrukci a pristavbu a naklady na novostavbu, novostavba vysla jednoznacne levneji i s tim sklepem. Navic to mame vsecko dle nasich predstav a planu. Zadne kompromisy stylem "jinak to neslo." :-)
Odpovědět
Pokud je to mokré a bez základů, tak je to jasná demolice. Stoleté dřevostavby už mají taky asi odslouženo. Ale dům cherralie vypadá, že je zděný, na slušné podezdívce, odhadem z 50. let 20. stol., tj. víceméně moderní stavba, žádné vepřovice nebo místo základů kameny rovnou na hlíně, což se dá čekat u těch z 19. století.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?