Dispozice přízemí rodinného domu - váš názor

Navrhuji si amatérsky dispozice rodinného domu a to tak, aby přízemí bylo "naše" a patro děti/hosté. A to tak, abychom do patra "nemuseli" vůbec chodit. Zajímá mě váš názor na dispozice, uživatelskou přívětivost a vaše připomínky. Děkuji.
Odpovědět
1
2
@jakubs Nelíbí se mi koupelna - okno přímo ve sprchovém koutě bude velký problém. Jít do WC přes další místnost - proč? Vytočíte se v patře na schodišti s nábytkem? Na krb bych chtěla ze sedačky vidět a také by mělo jít ze sedačky vidět ke dveřím (nebýt ke dveřím zády). Chápu dobře že máte okna z obýváku na sever? Pak bych otočila celou dispozici domu. Koukněte třeba do mého alba, máme to podobně (obývák a kuchyň máme na jih a západ).
Odpovědět
Bude-li nahoře koupelna a wc, promyslete kde uděláte stoupačku (hodila by se u zdi sprcha-wc). Taky si kreslím domek v podobném duchu a měl jsem vyloženě blbě schody. Zkontrolujte si velikost nášlapu a výšku stupně.
Odpovědět
Děkuji. Co jsem se zažil sprcháč s oknem, líbilo se mi to - čerstvý vzduch, světlo. WC je oddělené s technickou záměrně a je to část chodby, ne místnost. Ten krb a rozvržení obýváku je na zvážení... Vstup je ze severu, takže obývák a kuchyň je jih. Podívám se, děkuji.
Odpovědět
@kofejn Děkuji, ano, bude i nahoře. Ty schody a přesné rozměry splňující minimálně standardy v této fázi neřeším a ani to neumím. Spíš jen logiku, uživatelský pohled na dům.
Odpovědět
Bijí mě do očí dvě věci: 1) ta malá předmístnustka před WC, to je naprosto hluchý nevyužitelný prostor, který zbytečně ukrajuje z půdorysu 2) prostor za schodištěm, to je jako tajná místnost, opět zbytečně nevyužitý prostor, přitom by stačilo např. přesunout to schodiště na druhou stranu místo koupelny (ozrcadlit tyhle místnosti), přidat dveře z kuchyně a máte krásnou spíž.
Odpovědět
@jakubs Dobrý den, neznám rozměry, pro mě by takto kuchyně byla malá, vyřešila nych to ostrůvkem, který poskytne další plochu a taky opticky oddělí kuchyň a obývák. Na krb bych chtěla vidět ze sedačky- dal by se umístit do rohu na stěnu kde je TV? Jídelí stůl by pak mohl být u okna, kde je nyní krb. Jak už tu někdo psal, prostor pod schody je hluché místo - buď otoit schody a mít spíž v kuchyni nebo bych to nechala takto a udělala pd nimi vestavnou skříň v té ložnici po celé délce stěny. Do technické místnosti bych udělal dveře jak zvenku( jak máte), tak přímo ze zádveří ( ze "špinavé zóny). Dveře oddělující zádveří a obytnou část bych dala až za tu druhou černou skříň - tak se ten prostor hezky zvětší a nebude tak přeražený napůl. Co se týká koupelny- v prostoru který tam máte a koupelnu a wc a tu "předchodbičku" bych udělala 2 koupelny ( jak vychází podle oken) a do jedné dala vanu do druhé sprcháč, do obou wc) a oboje by měly dveře z chodby vedle sebe.
Odpovědět
@rimmer Děkuji. 1. to je pravda, ale odděluje samostatné WC a technickou od zbytku 2. souhlas - místnost ne, ale hluchý prostor ano. Zrcadlit nevím, snažil jsem se orientovat i rozvody vody co nejvíce u sebe Každopádně k zamyšlení a moc děkuji.
Odpovědět
@jenies Ono to zrcadlení i viz výše by vyřešilo navíc kuchyň na východ a obývák na západ, jen by se protáhly rozvody vody, ale asi to není problém vyřešit nějakým ohřívačem vody v kuchyni. Z těch schovaných dveří na wc i do technické místnosti jsem měl radost, že jsou právě mimo běžný pohyb. Za špinavý prostor považuji tak už jen to zádveří :-) Koupelna určitě jedna a určitě oddělené WC. Druhá koupelna nahoře. Každopádně ještě jednou děkuji všem, je to k zamyšlení a motivace ke zlepšení..
Odpovědět
ty schody rozměrově nesedí, tím pádem nemůžou sedět ani místnosti vedle, ani typ schodiště.. to, že každý, tedy i starší děti s návštěvami, bude chodit kolem ložnice, navíc se křížit s vaší cestou do koupelny, není úplně vyhovující... navíc je okno z ložnice hned vedle vchodových dveří :)
Odpovědět
- orientace prosklených ploch v OP na sever je (asi) nejméně vhodná, z hlediska energetického i z hlediska prosvětlení. znamenalo by to ale asi celé překopat :-( - jste si jistí, že chcete (nebo vám alespoň nevadí "mlácení hrnci" 3-4 metry od relaxačního gauče ? zvažte nějaké lehčí "odstínění" - schodiště takto nelze - při těchto dispozicích musí být dvouramenné s mezipodestou (nebo zatočené), tj, potřebná celková šířka na schodiště je 2x větší, příčemž polovina (mezipodesta) je ve výšce jen cca 1,5 metru. Teoreticky to může výt vystrčeno do ložnice s tím, že do niky vzniklé horním ramenem schodiště vsunete např. stůl nebo skříňky. Ne ale šatní skříň. - zvažte vstup do technické místnosti ze zádveří, zrušení té malé předsíňky, wc udělat víceméně na jejím místě s přístupem z haly. Prostor současného wc použít jako skladovací niku s přístupem z technické místnosti. Pokud tedy netrváte na oknu na WC - nebo zkuste celý ten blok místností v JV rohu překopat - samostatné WC je zbytečně velké, naopak koupelně by prospěla větší šířka, aspoň 1,8 metru (bez sprchové niky) - pak tam dáte vedle sebe 2 umyvadla a místo pračky a sušičky můžete variantně dát vanu, pokud po ní časem zatoužíte (a spotřebiče pak dáte do technické místnosti) Krom toho schodiště jsou ale všechny body pouze ke zvážení, celkově je to určitě poměrně zdařilý návrh.
Odpovědět
@mp77, @kamilape - Děkuji za další cenné připomínky. Nebráním se ani celkovému "překopání". Podmínkou je dole ložnice, samostatné wc a celkem dominantní jídelní stůl, kde se rodina schází. Ostatní ideálně přizpůsobeno bydlení / provozu. Vidím, že si s tím budu ještě lámat hlavu :-)
Odpovědět
Právě okno na wc i v koupelce je podmínka, která to komplikuje:-)
Odpovědět
Článek se načítá
Na základě připomínek a dalšího zkoumání přidávám nalezený a lehce poupravený půdorys prvního patra a rád bych znal vaše připomínky a postřehy k dispozicím a rozvržení, děkuji! Vstup ze severu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, chybi mi tam spajz, my jsme nechteli pruchozi obyvak, chteli jsme mit misto u krbu , aby se u nej dalo valet. Nelibi se mi pohled ze sedacky na dvere do loznice. nevim, jak to schodiste - nebude prilis dlouhe? nemusi byt dvojramenne? Pokud budete mit zajem, mohu poslat pudorys . mame bungalov, ale mozna nektere reseni zaujme. 100 lidi 100 chuti :-)
Odpovědět
@zeneva Ahoj, děkuji za připomínky. Špajz s chladničkou z tohoto pohledu vpravo, od dřezu (přesné rozměry teď neřeším). Místo u krbu určitě prima, tady mě napadá částečně oddělit jídelnu od obýváku zprava oboustrannou krbovou vložkou, aby bylo na krb hezky vidět z obou stran a dříví bylo dostupné hned z terasy. Dveře do ložnice... mohou být diskrétní a nevidím v tom problém, resp, ne velký. S tím schodištěm nevím :-) Určitě se rád podívám, děkuji - sbírám poznatky a inspirace.
Odpovědět
Profilova fotka
Me se treba nelibi obyvak s luchyni v jedne mistnosti, ktera se neda oddelit, hluk z vareni, z varne konvice, digestore... Mame to v panelaku, jinak to neslo, ale v RD bych to nechtela.
Odpovědět
@jakubs Pokud se rodina schází v kuchyni/obýváku, tak jako základní vadu vidím vstup z obýváku rovnou do ložnice. Nejde tak ani o to, že dveře budou vidět, ale o provozní hluk, který bude slyšet v ložnici. Pak bych ještě zvážil ty prosklené stěny v obýváku, v zimě velké tepelné úniky, v létě bez klimatizace to bude šílené.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakubs my jsme se inspirovali timto projektem (http://www.ardprojekt.sk/dom.php?id=6...), ktery ma jeden znamy. Jedine minus tam je pomerne mala kuchyn. Na nas byl moc velky... maji i patrove baraky, na jejich cleneni jsem nekoukal, chteli jsme bungalov. kdyz budes chtit nas pudorys, posli mi mail na zenevan@centrum.cz
Odpovědět
Profilova fotka
jo a dalsi dulezita vec pro nas byla dum jakoby prepulit, abysme meli denni a nocni cast. navsteva bude v obyvaku a nemusi chodit po celym baraku
Odpovědět
@mandre To chápu, ale podle mě se až na výjimky jednotlivé fáze práce/odpočinek střídají tak, že se nestane, že by žena večer v 20:00 naplno kuchtila a zbytek rodiny odpočíval u telky. Ale to už je na vkusu. Navíc kuchyň s jídelnou a tedy prostorem stolu se mnohdy osvědčil například při pečení a tak. A jídelnu od obýváku zvažuji oddělit tím krbem - ze strany, možná i na střed.
Odpovědět
@lopp Na tom něco bude. S tou ložnicí se počítá i jako s pracovnou. Ložnice spíše na "stáří". Prostě aby člověk i v případě nějakého handicapu nemusel nahoru. Jinak hlavní ložnice nahoře + pokoje dětí/hostů. Možná naivní, ale od běžného hluku se to dá oddělit. Od nadměrného pak už je jedno, kde by byla. A hlasité diskuze a setkání rodiny spíše vidím u jídelního stolu. Obývák prostě lehárko před spaním... Prosklení není promyšlené - s těma výlohama nepočítám :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jakubs tak třeba u nas vari manzel a ve vsedni den vari vecer po 20.h, pres den je v praci, takze to rusi u televize hodne, ja taky pecu treba cukrovi vecer atd. A pachy z kuchyne, to taky....na oraci v kuchyni budeme mit ostruvek, jidelni stul v jidelne... A to oddelene od obyvaku velkymi pprosklenymi dvermi, ktere se v pripade potreby otevrou a ke spojeny cely prostor.... Je to vec vkusu ano, podle me to vzniklo snahou nacpat do mensiho prostoru kuchyn, jidelnu a obyvak... To se v dome narozdil od bytu da vyresit lepe😊
Odpovědět
@zeneva Koukám na to, je to jezky řešené. Mrknu na ostatní :-) Děkuji.
Odpovědět
@mandre Tak to chápu... Variabilní oddělení kuchyň/jídelna od obýváku mi dává smysl. Nebo alespoň částečné oddělení. To bych rád tím oboustranným krbem.
Odpovědět
Trochu jsem to překreslil. Zrušen přístup do ložnice z obýváku, vznikl tam kosmetický koutek pro ženu. Další změna u šatny - nyní je tam pračka/sušička, úložné prostory pro prádlo/šatník, shoz a mělo by se zde dát žehlit (takže prádelna s možností nastrkat sem bundy, pokud přijde v zimě hodně lidí). Navazuje šatna ložnice s úložnými prostory pod schody. Těším se na vaše připomínky.
Odpovědět
Profilova fotka
rekl bych ze lepsi :-) v loznici bude okno nebo dvere na zahradu? urcite bych dal obracene otevirani, z tohoto pohledu panty vlevo. ten spodek muze byt prakticky oddelena pro napr. rodice, kdyby bylo treba, vse samostatne
Odpovědět
V ložnici spíš okno, kvůli pocitu bezpečí, ale dveře do zahrady by byly také prima. V tomto se zatím neumím rozhodnout, stejně jako si nejsem jistý s oddělením kuchyně a krbem :-) No ale na cestě ke zjednodušení půdorysu a dalším nápadům přidávám aktualizovanou další verzi. Zmizela šatna a koupelka vyhrazená ložnici, zvětšila se koupelna a sousedí hned se samostatným WC s umyvadlem, které je zároveň po ruce ze zádveří. Navíc přibyl prostor pod schodama. Těším se na připomínky tohoto přízemí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakubs tohle se mi líbí, jen ještě, jak to bude vypadat zvenčí. Líbí se mi asi 5projektů, tak si říkám, zda neoslovit někoho, kdo by udělal studii.
Odpovědět
Tak to mě těší, děkuji :-) Z venku zatím neřeším - podle mě to více méně definuje funkčnost - vnitřní dispozice, které ovlivní tvary (vlastně skoro kostka), materiály (pálená taška, dřevěná okna) a barvy (bílá fasáda). Takže dvě patra, druhé určitě bez šikmin, valbová střecha, možná balkon... Hrubou studii byste třeba mohla zvládnout v programu Sweet Home 3D. Ale možná je na venkovní vizualizaci něco lepšího.
Odpovědět
Nějak tak by to mohlo dopadnout... :-) Ta střecha je možná stanová, nevím přesně. Prostě ne moc zkosená, ale ani rovná.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?