Dispozice přízemí, kterou variantu zvolit?

Moc prosím o komentáře k půdorysu našeho domu. Stále nemůžeme najít tu nejvhodnejší variantu. Už jsme z toho zoufalí. Přikládám dva návrhy, mezi kterými se rozhodujeme. Kterou z variant by jste zvolili? Budeme také rádi za jakékoliv návrhy na zlepšení.
Odpovědět
@zbranda Druhy navrh je celkom fajn, akurat by som presunul jedalensky stol medzi 2 vystupy na terasu. Tym padom ostane viac miesta pre obyvak, ktory posobi hodne stiesnene.
Odpovědět
@deto_oesya Umístění obýváku jsme dlouho řešili. Nakonec nám to takto připadalo nejvhodnější. Ta dvě křesla tam ve skutečnosti nebudou. Nejprve jsme měli tv vedle fr. dveří a sedačku vedle schodiště, ale to by byla vzdálenost televize od sedačky 6 m, což se nám zdá moc. U druhé varianty nám vadí zbytečně velká chodba na úkor obytného prostoru.
Odpovědět
@zbranda A co tak umiestnit sedacku do priestoru a nasmerovat ju k niektorej stene? A co vzdialenost jedalenskeho stola od kuchyne? Premavat sa s jedlom 10m nie je idealne ;)
Odpovědět
@zbranda Na první variantě se mi líbí, že lze posunout jídelní stůl blíž ke kuchyni, sedačku posunout víc do prostoru a zvětšit tím obývák. Druhá varianta je mi zas sympatičtější tím, že je větší kuchyň, v chodbě víc prostoru na botník a věšáky, a že na záchod se nemusí až ke vchodovým dveřím. Já bych asi volila spíš dvojku. Toho prostoru, o který se zvětší chodba a zmenší obytný prostor zas tolik není. Ale nutno dodat, že oba návrhy jsou srovnatelné, jen záleží na tom, co by komu víc vyhovovalo.
Odpovědět
@hanih Děkuji za reakci. Ideální by bylo tyto dva návrhy spojit do jednoho, ale to bohužel nelze, vždy je to o kompromisech. Ještě nás napadla jedna varianta, ale u té mi vadí, že jsou kamna moc blízko u vstupu do obýváku.
Odpovědět
@zbranda ten krb bude takhle pěknej ale mohl by vypadat takhle aby na něj bylo vidět že všech stran a nebo ho dát do pravého dolního rohu
Odpovědět
@zbranda Máte pravdu, ta kamna by tam nebyla ideální. Byla by hodně vystrčená, navíc v místě, kde se hodně chodí. Tam už je to i otázka bezpečí. A když se nad tím zamyslím - vznikne tam nevyužitý roh a to už je pak asi jedno, jestli je větší chodba nebo nevyužité místo v obýváku... Možná z hlediska prostoru v místnosti.
Odpovědět
@zbranda Je to hodně podobné našemu. Za mě určitě druhá varianta, hlavně kvůli vstupu na WC. Ale jinak nehorázně málo úložných prostor.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanih proč nevyužitý? může tam být knihovna nebo pc koutek
Odpovědět
@blahova_andrea Pravda :) Koukala jsem jen na rozvržení místnosti, kde je ten kout prázdný. Nějak mě nenapadlo přemýšlet nad tím, že by se dal nějak zařídit :-D To se stává, když člověk píše příspěvky s dítkem za krkem a ještě při vánočních přípravách :-D
Odpovědět
Mně se nelíbí vstup do koupelny a na WC ze studeného a navíc nečistého zádveří. A ještě se optám - kam budete v zimě stavět kočárek? Do zádveří se tedy nevejde pro samé dveře.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova třeba s kočárkem nepočítají ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@zbranda libi se mi vice prvni...Jen WC bych dala do koupelny a pod schody udelala nejaky kumbal.
Odpovědět
@inkajanakova @blahova_andrea Máme už vetší děti a s dalším nepočítáme. Pro nás je nejdůležitější místnost v domě obývák+kuchyň, proto jsme museli zádveří a technické místnosti zmenšit, ale i tak by nám to mělo stačit. Jako úložný prostor budeme využívat i koupelnu v přízemí. V půdorysu je to zakresleno jako koupelna, ale bude to technická místnost s připravenými rozvody pro případ, že bychom chtěli využívat jen přízemí (na stáří, při nemoci). V obýváku by se postavila příčka a vznikla by ložnice. Vstup na WC není ideální ze zádveří, ale jsme omezeni tvarem a velikostí půdorysu a pokud by se měla vytvořit ještě chodba, ze které by se chodilo na WC, hodně by nám to zmenšilo obývák nebo kuchyň. Je to takový kompromis.
Odpovědět
Opět jsme s projektantem upravovali půdorys a tato varianta nám vyhovuje nejvíc. Jinak všem děkuji za komentáře.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda my stavíme také už s dětmi odkočárkovanými, tak mě napadlo, že jste možná stejný případ :-D také je pro nás srdcem kuchyně s obývákem. plány jsme měli původně jako vy. aby na stáří bylo obyvatelné samostatně spodní patro, ale bohužel toto nevyšlo. snad budete ve snažení úspěšnější :-)
Odpovědět
@blahova_andrea Je možné, že to v budoucnu ani nevyužijeme, ale chceme aby to bylo nachystané, kdyby bylo náhodou potřeba. Vy už máte postaveno?Dívala jsem se do Vašeho alba, že budete mít podobnou šířku dětského pokoje jako my. Mám pořád pocit, že 2,8m je málo.Pokud máte už postaveno, jak to v reálu vypadá?Je pokoj hodně stísněný. Máte v podkroví šikminy?
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda my spoléháme, že pak holt uděláme místo schodů výtah, pojízdné schody nebo nějakou plošinu, abychom se jako starci dostali do patra :-D kdo ví co za ty roky bude ;-) máme postaveno, ale ještě nejsme nastěhovaní, snad do jara. my máme kostku, takže nemáme podkroví se šikminami. máme všude stejně vysoké stropy. pokojíčky jsou teda fakt maličké, ale to jsme věděli. pro jedno dítě v pohodě, my tam musíme nacpat do každého dva, i když ne denně. oba mají 12m jako v paneláku. jen jeden je čtverec a druhý obdélník. mě to přijde malinké i teď, když je to prázdné. představa, že tam narvu stůl, postel a obří skříň...moc místa na hraní nezbyde. ale říkám si, že dokud jsou menší, budou chtít být stejně se mnou dole, kde to máme schválně otevřené bez zákoutí a až budou větší, tak ležení s tabletem v posteli jim to stačit bude :-N
Odpovědět
@blahova_andrea Plánovali jsme nejprve pultovou střechu, ale vzhledem k územnímu plánu jsme ji museli změnit na sedlovou. Tím pádem se pokoje v podkroví opticky zmenší zkoseným stropem. Do dětských pokoje jsme dali alespoň vikýře... Máme dvě děti, takže bude mít každý svůj pokoj. Jak jste vyřešili přízemí?Nemáte nákres k nahlédnutí. Máte podobnou zastavěnou plochu, tak by mě zajímalo, jak jste to vymysleli :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda Taky jsme chtěli pultovou střechu a přes obec a územní plán to neprošlo. Tak máme sedlovou, ale plnohodnotného patra jsme se nevzdali. Když tak koukněte do alba.
Odpovědět
@jakuda Váš návrh domu se mi moc líbí, ale my musíme bohužel dodržet i určený sklon střechy, proto nemáme jinou možnost.
Odpovědět
Profilova fotka
No, ono tento typ omezení by v územním plánu vůbec být neměl a obce I stavební úřady to moc dobře vědí. Viz: 1url.cz/9tXca Přesto se často snaží prosazovat svoje zájmy a záleží na Vás co si vyjednate. Mimochodem jaký sklon máte nařízený? Nicméně pokud přistoupíte na sklon, je možné to řešit vikýřem přes celou střechu podobně jako tady 1url.cz/AtXc. nebo asymetrickou střechou.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda původně jsme měli projekt na 9*10 nebo 10x10, už nevím, ale museli jsme zmenšit na 8*9 a fakt to chybí. malovali jsme si to sami, takže žádné extra vychytávky a architektonické lahůdky a výklenky nemáme. jen rovné příčky. dole jsme chtěli větší hlavní místnost, která není opticky dělená ani krbem ani nějakou knihovnou, zástěnou. fakt otevřený společný prostor.
Odpovědět
@jakuda Nevím přesně, jaký máme předepsaný sklon střechy (tyto věci si řešil manžel) my budeme mít sklon 40st. Vikýře budeme mít, ale ne přes celou délku střechy.
Odpovědět
@blahova_andrea Máte to moc hezky a prakticky vymyšleno. Ani kousek místa nezůstane nevyužito. Měla jsem za to, že WC musí být od obytné místnosti odděleno dvěmi dveřmi. Vy máte vstup přímo z obýváku. Neměli jste s tím při vyřizování stavebního povolení problém?
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda díky. jedeme fakt skoro na milimetry. plýtvat místem fakt nejde, musíme vše využít, abychom se vešli :-N jak moc to ale bude praktické k žití se uvidí až se nastěhujeme :-D taky jsem slyšela, že by měli být dvoje dveře, ale my to namalovali tak, jak jsme potřebovali. o žádném problému na úřadě nevím. to bychom to asi museli předělat nebo to nějak s přítelem řešit a to se nedělo. tak teď jen, aby nám to prošlo i při kolaudaci, když už nám to dovolili postavit, tak by to ale projít mělo, ne? =-)
Odpovědět
@blahova_andrea Při kolaudaci by měli překontrolovat, zda je vše podle projektu. Pokud Vám dali stavební povolení, neměl by být problém. Líbí se mi, jak máte v jedné velké místnosti obývák i kuchyň. My jsme bohužel omezení šířkou domu,takže jsme museli kuchyňský kout takto odbdělit od obýváku.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda já právě nechtěla žádné L nebo nějaké to oddělení. je nás hodně, prostoru málo a chtěla jsem mít přehled, mít možnost s návštěvami a dětmi komunikovat. být v centru dění. ne být pořád někde bokem, muset nakukovat, mít návštěvy za rohem a nebýt s nimi, když něco chystám. užila jsem si toho za roky dost. teď jsem prostě chtěla všechny na očích :-N zatím se to takto líbí i dětem ve zkušebním provozu :-D my máme těch vašich 35m obýváku vlastně celou tu místnost. v původním projektu, který byl větší jako ten váš jsme měli i tak tu hlavní místnost skoro stejnou a to, co vy máte jako tu kuchyni za rožkem, tak my měli jako spodní pokoj. měla to být pracovna, pokoj pro hosty a na stáří ložnice pro nás nebo toho, co zůstane.
Odpovědět
@blahova_andrea V jakém programu máte prosím tvořené ty 3D návrhy interiéru? Pozemek máte jak velký? Podle fotek nevypadá malý.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda je to v programu homestyler.com, spíš jsem si namalovala místnosti a co kde zhruba bude. vyloženě návrh interiéru to není. používala jsem jen jejich nabídku zařizovacích předmětů, která je dost omezená, takže nic moc originální jako od skutečného profíka tam člověk nevytvoří. spíš jen rámcovou představu co kam postavit, jak velké se vejde apod. pozemek máme 360m. žádný obr to není
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?