Dostali jsme projekt RD. Co byste udělali jinak?

Profilova fotka
Je to už druhý návrh a stále se mi to moc nezdá. Nika nahoře v ložnici se mi nelíbí. V přízemí komoru necháme asi bez dveří jen na vestavěnou skříň. Asi uděláme ještě vstup do kuchyně i z chodby. Jak to ještě vylepšit? :-)
Odpovědět
1
2
@diviska156 dveře do kuchyně bych taky dala i šoupačky do šatny v zádveří,máme to tak stejně,možná bych prohodila koupelnu s technickou a udělala ještě jedny dveře z technické ven do zahrady/dvora,jinak spodek okto patro je ošemetné,dělají to tam ty velká okna,ale není to nic hrozného.
Odpovědět
@diviska156 Podkrovi mozna bych jedno okno posunula nad schodiste, abys mela primo svetlo na schody (pokud nim vyslovene nechces vetrat, ale na to by mohlo byt druhe). A v loznici bych nedelala ten vyklenek na kosmeticky stolik, protoze nevim, zda vam bude stacit mala skrin na obleceni, jinak nevim moc, kam bych ji dala. Udelala tedy rovnou zed a to okno trochu posunula blize k posteli. Prizemi - mam podobny nazor jako @bilbery. Take bych mozna prohodila koupelku s technickou pod schodistem. Dvere bych ale mozna ani nedavala, protoze venku mate prostor asi na zahradni nabytek. Nevim, jak mate udelany pozemek, ale mozna jeste prohodit to okno na pravu stranu v mistnosti 12,3 a jedno male pridat do satniku. Koukni se na dum Chico od Canaby, maji to hodne podobne rozmistene, ale myslim, ze schodiste jinak, myslim, ze to maji docela dobre vymyslene.
Odpovědět
Profilova fotka
@bilbery Děkuji za připomínky. Technická je tam schválně vedle obýváku, protože tam bude akumulačka a výměník ke kamnům. Ta levá strana od domečku bude hodně úzká, takže tam si myslím, že bych už dveře nedávala. Nahoře ten pokoj asi více zarovnáme a necháme jedno klasické okno v koupelně a druhé v ložnici.
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Také děkuji za připomínky. V patře je jeden ten obdélník a okno a druhý jsem pochopila, že výlez na půdu. Ale je pravda, že by to okno mohlo být přímo nad schody. Stolek v ložnici nepotřebuji, stačí mi zrcadlo v koupelně. Takže to ruším určitě. Skříň bude trochu problém, protože tam bude zkosení střechy, ale ta skříň může být o trošku delší. V tom přízemním pokoji je tím oknem vidět z kopce dolů, máme pozemek do mírného svahu. Takže ten výhled bude snad lepší než do ulice (rohový pozemek). Okno do zádbeří bychom chtěli přidat určitě.
Odpovědět
@diviska156 Jeste pozor na okna, at je nemas hned u zdi, jak je tomu u toho velkeho pokoje v patre. Mela bys pak problem s povesenim zaclon a zaves na garnyz, posun si je vzdy o trochu doprava. My jsme to v domecku nevychytali. Sice vsechno visi, ale nekde to vypada opravdu blbe...takze pozor na to
Odpovědět
Nechci se vyjadřovat k rozmístění pokojů. Spíš mě zaujala šířka domu a s tím "reálná užitná" část druhého poschodí. Pakliže se budeme chtít pohybovat bez boulí na hlavě na druhém patře, tak bude muset být hodně velký sklon střechy, nebo začínat na vyšších stěnách, což v konci bude vypadat ze štítového pohledu jako "raketa". Máte projekt ve 3D abyste posoudila použitelnost místa? Třeba záchod na 2NP si myslím, že nebude použitelný pro stojícího muže ;), možná na delší vzdálenost, což se zřejmě nesetká s Vašim kladným ohlasem.
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 Máme horní patro široké 6,4 metru, sklon střechy 45 st., nadezdívku 1 m a boule nemáme :) Záchod je pod střešním oknem jako tady, takže se tam dá pohodlně stát.
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 Mě osobně se takto zastrčený záchod také nezamlouvá, takže koupelnu budeme řešit jinak. Výška zdi pod střechou bude 1,2m, takže by to i tak neměl být problém. Navíc jsme celkem málo urostlá rodina :-). Bohužel máme úzký a navíc rohový pozemek, takže to nelze moc jinak vymyslet.
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 Taky jsem měla strach, že tam bude hodně šikmých ploch. Ale při otočené střeše mi pak už domeček připomíná řadovku. Nemáte někde nějakou fotku Vašeho domečku?
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 Navíc budeme mít střechu protaženou nad garážové stání, takže by to ten pohled na domek mělo trochu rozšířit.
Odpovědět
ukážete pohledy?
Odpovědět
Profilova fotka
My máme rozšířenou spodní část. Ale vršek je v pohodě. Fotka starší, okolí už teď vypadá líp :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@diviska156 Úzký a rohový pozemek máme taky :D
Odpovědět
Jinak 10,4 m se dá určitě koncipovat jako 1NP se zavřenou garáží a 2NP nad ní, což bude určitě dávat více možností...;) velký obývací pokoj může zůstat vzádu a mít jen jinou střechu...
Odpovědět
@hugo58 ;) kolik máte parapet okna, když podezdívka je 1m a kolik je šířka střešní konstrukce? Podle obrázku mi to moc nesedí, spíš bych byvoko řekl, že jste na zdích někde kolem 1,4 nebo1,5 m, což vytváří přesně co jsem popsal, vždycky je ale možné "rozbít" plochy barvami.
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 Donutil jste mě to znovu počítat podle cihel. Parapet je 90 cm, nadezdívka 1,1 m (5 šárů cihel - 15 cm podlaha). Zase tak moc jsem se neseknul. Jestli myslíte, že je to "raketa", tak prosím, jak libo. Já si to nemyslím.
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 pohledy zatím nemáme, protože řešíme vnitřní uspořádání, ale máme řez. Nemůžeme mít nic nad garáží, protože bychom pak nesplnili odstup od sousedního pozemku (garáž nevadí, ale obytné prostory asi ano). Pozemek má šířku necelých 18m, délku necelých 30m. Dole máme mít 6m, vpravo pak jsme domluvili 5,5m (rohový pozemek), snad i trochu míň. Nejdříve nám na stvebním úřadě řekli, že bude vzdálenost 6 m dole při vjezdu na pozemek a z boku k silnici 3,5. Po roce, když jsme se už informovali s konkrétním projektem, tak nám sdělili něco jiného :-(.
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 ještě jsem zapomněla dodat, že pozemk je do mírného svahu, takže celkem oříšek ;-).
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 to rozšíření dělá domeček zajímavým :-). My asi dáme na střechu nějaký vikýř a projektant nás tlaší do polovalbové střechy, což se moc nelíbí mě. Ale uvidíme, až budeme mít celkový obraz domečku.
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 Vstup máte z úzké nebo široké části domu?
Odpovědět
@diviska156 Udělejte si to jak chcete. Každému vyhovuje něco jiného. Pro nás by byl váš projekt nevyhovující a nepraktický.....
Odpovědět
Profilova fotka
@drn No právě proto jsem zavedla tuto diskusi V této fázi si můžeme z různých nápadů a názorů projekt ještě pozměnit. Jsme omezeni pozemkem. Já bych nejradši bungalov, ale podle mne bungalov, který bude mít vše, co požadujeme, by musel přijít na jiný pozemek. Prioritou je jeden pokoj navíc v přízemí, větší obývací pokoj, kuchyň částečně oddělená od obývacího pokoje a technická místnost na akumulační nádrž. V patře potom tři rozumně velké pokoje a koupelna.
Odpovědět
@drn tak tak
Odpovědět
@diviska156 osobně si myslím, že jsou to 2m, ale hádejte se s "vlastním zaměstnancem" :D
Odpovědět
@hugo58 ...a proto málokdy diskutuji...:(
Odpovědět
@diviska156 § 25 Vzájemné odstupy staveb (1) Vzájemné odstupy staveb musí splňovat požadavky urbanistické, architektonické, životního prostředí, hygienické, veterinární, ochrany povrchových a podzemních vod, státní památkové péče, požární ochrany, bezpečnosti, civilní ochrany, prevence závažných havárií19), požadavky na denní osvětlení a oslunění a na zachování kvality prostředí. Odstupy musí dále umožňovat údržbu staveb a užívání prostoru mezi stavbami pro technická či jiná vybavení a činnosti, například technickou infrastrukturu. (2) Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se odstavec 4 nepoužije. (3) Vytvářejí-li stavby pro rodinnou rekreaci mezi sebou volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 10 m. (4) Jsou-li v některé z protilehlých stěn sousedících staveb pro bydlení okna obytných místností, musí být odstup staveb roven alespoň výšce vyšší z protilehlých stěn, s výjimkou vzájemných odstupů staveb rodinných domů podle odstavce 2. Uvedené odstupy mezi stavbami pro bydlení neplatí pro jednotlivé stavby umisťované v prolukách. Obdobně se určují odstupy od staveb nebytových. (5) Vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu nesmí být od společných hranic pozemků menší než 2 m. (6) S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek. (7) Vzdálenost průčelí budov2), v nichž jsou okna obytných místností, musí být nejméně 3 m od okraje vozovky silnice nebo místní komunikace; tento požadavek se neuplatní u budov umisťovaných ve stavebních prolukách řadové zástavby a u budov, jejichž umístění stanoví vydaná územně plánovací dokumentace. (8) Vzájemné odstupy a vzdálenosti se měří na nejkratší spojnici mezi vnějšími povrchy obvodových stěn, balkonů, lodžií, teras, dále od hranic pozemků a okraje vozovky pozemní komunikace. 2) § 3 vyhlášky č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 vyhlášku jsem četla už před nějakou dobou, ale nevím, v čem nám toto shrnutí může býti ku prospěchu?
Odpovědět
Profilova fotka
@diviska156 pok dobře počítám, tak 2 m od souseda, poté garážové stání 3m a 5,5m od druhé strany pozemku, tudíž jsem na 10,5 m a zůstavá mi 7,5m na dům....
Odpovědět
Profilova fotka
@1malda1 místnost nad garáží už není garáž, ale náleží k domu, takže by tam muselo být odstup 3,5 m a dům už by byl zase užší...
Odpovědět
jestliže nemáte vedle sebe dům, tak vzdálenost od hranic je 2m, jestliže máte pozemky takové "nudle" můžeme se bavit o stísněných územních podmínkách a máte opět 2m....;)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?