Dřevostavba na klíč vs. projekt

Profilova fotka
Ahoj, vůbec nic neví o stavení-ani můj přítel. Každopádně jsme koupili pozemek a jdeme do toho. Koukáme na dřevostavby na klíč,ale pořád to není podle našich představ. Kamarád jelikož je architekt nám nabídnul projekt. Studie by vašla cca na 30 tis. + pak projektová dokumentace a tam se bavíme už o částce 10% z celkové ceny domu. Jaká je lepší varianta? Rovnou jít do firmy-vybrat si dům a poté ho upravovat s projektantem přímo od nich a nebo si udělat vlastní a zaplatit peníze,které uvádím výše? Proč se vlastně platí tak vysoká částka za studii + projektovou dokumentaci-v případě toho,že dům bude za 4 mil,tak bych projektantovi dala poté částku 400 tis(což je strašně moc.)
Odpovědět
Profilova fotka
@terkasofinka cena individualniho projektu se muze odvijet od ceny domu, ale vetsinou to byva do 3%. takze mi to prijde dost nesmysl, kamarad na vas chce zrejme hodne vydelat.
Odpovědět
Spíše místo 3% je reálnější od studie po realizační individuální projekt při ceně 4 mil. cena 250 tis - tj. 5%. Pokud pouze projekt pro stavební povolení tak 150 - 180 tis - tj. cca 4%.
Odpovědět
@terkasofinka Ta cena je vážně šílená. To je teda kamarád. Navíc záleží, jakou technologií budete dřevostavbu stavět, pokud svepomocí, nebo 2by4 pak individuální projekt není problém, ale pokud chcete nějakou firmu, která staví z předem připravených modulů je individuální projekt finanční sebevražda. Nejprve si zjistěte, co chcete, mrkněte na nějaké půdorysy od firem a pak teprve něco objednávejte.
Odpovědět
Profilova fotka
To je skvělej kamarád. Nevím, jak je to u dřevostaveb, ale u zděných domů stojí projekt kolem 50-60 tis. Pokud si necháváte dělat na klíč, dostáváte se na hodně nízkou částku, protože firmě jde hlavně o to, abyste s nimi podepsali SoD. Individuální dřevostavba bude asi o úplně jiných penězích, než když si vyberete typ a trochu něco uvnitř přeházíte.
Odpovědět
Áhoj, taky začínáme stavět dřevostavbu a prd o tom víme :). Individuální projekt nás u naší firmy stál 54 tisíc včetně komplet vyřízení stavebního povolení. Stavíme na klíč.
Odpovědět
není nad to mít dobré kamarády :) by mě zajímalo za kolik takový kamarád dělá pro cizí :)
Odpovědět
Je to přesně, tak píše @rebut . V 10% budou nejspíš kompletní služby, jako je, a) stavební část (studie, projekt, statik, radon a podobně) b) potřebné vyjádření orgánů státní správy a majitelů, či správců sít c) autorský, technický dozor, odborné vedení realizace stavby d) interiér (kompletně navržený interiér) e) výrobní dílenská dokumentace f) Subdodávky projekčních prací pro inženýrské sítě (projekt elektro, plyn, vytápění staveb, vzduchotechnická zařízení, zdravotně technické instalace) To vše výše vypsané je cca 10% z celkové ceny domu. Vypsal jsem to v bodech, dopodrobna jednotlivé body na vyžádání.
Odpovědět
zapomněl jsem dodat bod G) kolaudace
Odpovědět
Profilova fotka
@tlemi určitě to bude komplet a ta cena je tedy šílená jak všichni zde ostatní píšou???
Odpovědět
Profilova fotka
Takže pokud kamarád myslí celkovou práci jak uvádí @tlemi tak i přesto je to drahé?? Svépomocí určitě stavit nebude-víme o tom naprosto prd:-D Včera mi psal,že vše propočítal,že a že do 4 mil. by jsme se měli krásně vejít-otazkou potom je zda-li to nějaká firma postaví za ty peníze co on vypočítal???:-( Je tedy lepší zajít do firmy, kde si vyberu stavbu na klíč-nebo individuální projekt? Omlouvám se, jakou to asi dotazy jak pro blbce,ale prostě vůbec netuším. Děkuji moc
Odpovědět
Profilova fotka
Vždycky je nejlepší variantou individuální projekt na míru, přímo dle Vašich požadavků a především přesně na Váš pozemek. Orientace na světové strany, svah atd. Nemyslím si, že by se na projektu mělo šetřit. Když jsem poprvé slyšela o ceně až 10% z ceny domu, podlomily se mi kolena, teď už chápu a snad až postavíme budu moci jen a jen doporučovat! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No nevím, mě to připadá moc. Pokud to budete stavět nba klíč, tak vám firma udělá projekt za mnohem menší peníz, potřebujete ho v podstatě jen pro stavební ohlášku/povolení. Slušná firma samozřejmě zohlední i orientaci pozemku. Jediný, do čeho je třeba investovat, je stavební dozor a ten na takový peníze nepřijde. U dřevostavby vůbec, když je hotová za 3 týdny. Vyberte si porověřenou firmu na dřevostavby a kamaráda obejděte, jen chce na vás vydělat...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@eliadel A mohu se zeptat kolik platíte za projektanta ??? Četla jsem spoustu diskuzí a prostě individuální projekt každý chválí-otazkou je za jaké peníze ale
Odpovědět
Profilova fotka
@terkasofinka architektonicka studie 40k. Projekt pro stavebni povoleni 60k, provadeci dokumentace pro zdravotku, topeni a elektro dohromady 25k. Radon 3k, geodeticke zamereni stavby 10k, radon podruhe (pred kolaudaci) 2k. pak neco za podpisy, razitka atd. stavebni dozor 1000kc/navsteva, architekt a projektant jako poradce na telefonu. stovky hodin stravene studiem norem, technickych postupu, materialovych listu atp. - pro veci co jsme si delali svepomoci a nemeli provadeci dokumentaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans takže cca do 150 tis. A cena pokud bych šla za firmou a stavěla formou domu na klíč? Uvádějí pouze cenu projektu
Odpovědět
Profilova fotka
Tak cena projektu je ta cena, na kterou se ptáte, ne? Plus eventuelně stavební dozor a vyběhání stavebního povolení bývá kolem 5-10 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@terkasofinka to ti asi odpadne architektonicka studie, pravdepodobne nebudou delat ani provadeci dokumentaci - oni ji nepotrebuji a ty nebudes schopna si to zkontrolovat. Je otazka, jestli cena projektu obsahuje osazeni na pozemek a pruzkumy - geologii a radon. Zamereni potrebujes pro kolaudaci, ten druhy radon pro kolaudaci nekdy vyzadovan neni - ale v mem okoli ho museli mit vsichni. My mame dost specificky dum a sli cestou skutecneho zadani architektovi - t.j. nemeli jsme vubec plany, vedeli jsme zhruba jak velky dum chceme (patro, do 150m2 aby se to veslo na ohlasku, 3 loznice, pracovna). Meli jsme stesti, ze jsme narazili na skutecne dobreho architekta se kterym jsme si sedli. Prvni 2-3 sezeni pak probihaly tak, ze jsme si povidali jak zijeme, co ocekavame, co mame radi a co ne (obecne, zadne malovani). Architekt si zajel na pozemek, prosel se vesnici, prohlidl si okolni stavby, podival se jak cestuje slunko. Teprve pak zacal vymyslet raz domu, celkove pojeti, hmoty. Nasledne jsme se posunuli k interieru - dal navrhy, my jsme rekli ano nebo ne. Diky tem rozhovorum predtim (bylo to pomerne hodne hodin) se nemel problem trefit do naseho vkusu. bydlime rok a pul a zatim jsem neprisel na to, co bychom chteli udelat vyrazne jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici teď vás chápu,-moje chyba- uvedla jsem to asi špatně,ale nahoře to bylo vysvětleno-je v tom vlastně komplet úplně vše jak uvádí tlemi. Je mi jasné,že projekt-nebo tedy vlastně studie bude stát cca 30 tis-to si řekl i ten kamarád,ale pak se bavíme o dalších věcech. Pokud zajdu do firmy, tak se uvádí jen cena projektu.. to znamená,že uděláme projekt -ten zaplatím + zaplatím dům na klíč,který si tedy o nich vyberu a ještě něco navíc????
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans tak to je úplně super!!!!!!! A náš příběh je vlastně úplně stejný:-) já bych juchala,kdyby ta cena byla 150 tis. Kamarád tvrdí,že mi dá slevu o dost,ale pořád přemýšlím nad tim jestli neni prostě lepší přijít do firmy vybrat si barák a tim to končí-oni přece s člověkem taky musí řešit,kde ten pozemek stojí,světové strany a klientovi potřeby! Nebo se jen naivně pletu? Proč by byli vlastně projektanti tak drazí o proti firmám...
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans A můžu mít ještě otázku??? Když projekt vymyslí celý dům. Řekne dům bude stát 4 mil. předpokládám , že se stane jakmile zadá výběrové řízení,že každá firma dá jinou cenu, za kterou dům postaví. O jako částku se ta cena může lišit o proti částce, kterou navrh projektat. Bojím se toho,aby mi projektat nenavrh dům za 4 mil a pak mi každá firma řekla,že to postaví za 5 milionu:-(
Odpovědět
Profilova fotka
@terkasofinka no to je pomerne tezka otazka. na klic to bude asi drazsi. obecne se rika, ze je potreba pocitat s rezervou 20% oproti planovanemu rozpoctu. Nam to bohuzel taky tak vyslo, (bez zahrady, studny, nabytku) zalezi jak podrobny ten rozpocet (ktery je soucasti projektu) je.
Odpovědět
Profilova fotka
@terkasofinka firmy vetsinou prodavaji typove projekty, nebo pocitaji s tim, ze si namalovany pudorys doneses. Taky neresi detaily, proste to na pozemek placnou - reknou takhle by to mohlo byt. A muzes bud prijmout nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jako nedá se srovnávat individuální dům a typový projekt doupravený dle vašich požadavků a pozemku. Nikdy typový projekt nebude jak "prdel na hrnec". Sama to vidím u našich, kdy mají na jih k lesu (nejlepší orientace) garáž...a to si ten typový projekt upravovali hodně a stejně to nevychytali. My jsme si tímto vším prošli, doma máme hromady a hromady katalogů...původně jsme chtěli dřevostavbu na klíč no a teď budeme stavět cihlu svépomocí a dodavatelsky na základě individuálního projektu. Chápu, že se v tom člověk plácá a neví co vlastně chce a za kolik :-). My jsme se nakonec rozhodli, že investujeme hned na začátku do kompletních služeb, včetně stavebního dozoru a budeme doufat, že je to správné rozhodnutí. V těch našich službách je i rozpočet. Nacení nám prý vše až po kliku (ještě ho teda nemáme), tak jsem zvědavá. Potom to dáme firmám a uvidíme, kdo za kolik nabídne. V tomhle ohledu zatím zkušenosti nemám. Taky se dá dost smlouvat...třeba 20% sleva a tak, okna, dveře, sedačka...no jsem fakt sama zvědavá, smlouvat neumím :-).
Odpovědět
Profilova fotka
My také stavíme dřevostavbu s firmou. Máme individuální projekt a nic navíc jsme neplatili. Nejprve jsme si mysleli, že si upravíme typový dům, ale později jsme zjistili, že by těch úprav bylo tolik, že bude lepší vymyslet si rovnou svůj vlastní. :-D Tahle firma má projektovou dokumentaci v ceně domu, takže jsme fakt neplatili ani korunu navíc. Projektant přijel na pozemek, popovídal si s námi, jak bychom to chtěli, řekl nám svá doporučení a pak finální polohu domu zaměřil. Dům si budeme dokončovat sami a projekt od nich máme kompletní včetně řemesel, které si budeme zařizovat sami. Zmínili jsme se, že později plánujeme za domem pergolu, projektant nám udělal navíc výkres pergoly - opět bez příplatku. U stavby na klíč bych rozhodně za projekt zvlášť neutrácela. Myslím, že je to škoda peněz. Navíc dřevostavby jsou dost specifické - každá firma má jinou technologii a projekt by měl být té technologii uzpůsoben. Pokud vám projektant navrhne nějakou skladbu stěny a vy si nakonec vyberete firmu, která používá jinou konstrukci, bude vám projekt k prdu. ;-) A pochybuji, že vám nějaká firma dá slevu na dům, protože nemuseli dělat projekt. Tak to u většiny firem bohužel nefunguje...
Odpovědět
Profilova fotka
Jak jsem psala, nemám zkušenosti s dřevostavbou, ale jak tu píší jiní, jde to taky. My si vymysleli vlastní dům a rozeslali namalovaný půdorys několika firmám. Jednu jsme si vybrali (podle ceny, rychlosti reakce, stylu komunikace a dobrých referencí) a s nimi pak podepsali smlouvu. Projekt nám až pak udělali za 50 tis. včetně vyběhávání po úřadech. Nestarali jsme se o nic kromě podpisu sousedů, dostali jsme kopii, studii, víc není třeba. Takže i 150 tis. mi přijde hodně Studii v podstatě vůbec nepotřebujete, to je jen elegantně namalovaný dům, jak bude vypadat. Pokud s firnou podepíšete smlouvu na dům na klíč, nemají důvod z vás tahat peníze kvůli projektu a slušný firmy to nedělají.
Odpovědět
Pokud budete stavět jednoduchou "klasiku", to je krychle, nebo kvádr. Pozemek máte na rovině a světové strany a příjezdovou cestu máte příznivou. Víte, jaký dům chcete, případně máte vybraný v katalogu. Pak podle mě Vám bude stačit dobrý projektant, který Vám pomůže, ve Vaší již připravenou vizi. Achr. studio berte, pokud máte složitý terén, nepříznivé světové strany, nepříznivě umístěnou příjezdovou cestu k pozemku, nebo nevíte co vlastně chcete stavět. Tohle za Vás žádný projektant neudělá. Zapamatujte si, že projektant projektuje, co architekt vymyslí. U nás to bylo tak, že máme pozemek ve svahu, světové strany vůči pozemku jsou nepříznivé, dále příjezdová cesta u pozemku je na straně, kde se nejméně hodí. Architekt nám vymyslel, takový dům, který počítá úplně se vším. Dokonce i s tím, kdyby se začalo stavět na vedlejší parcele, tak aby nám nebrali sluníčko a soukromí. Cena se také liší tím, jaké studio, si vyberete, zda to méně známe, nebo velmi známe oceněné několika cenami. Není to dlouho co tu jedno arch. studio nabízelo zdarma studii, jelikož sbíralo referenci a dále za projekt požadovalo minimální částky.
Odpovědět
Profilova fotka
A můžete mi prosím nějakou firmu doporučit??? Já se prostě bojím toho,že když si zaplatím dům na klíč,tak to celkově bude stát za prd-četla jsem spoustu diskuzí a většina píše,že prostě většina firem postaví barák,ale celkově nic moc neřeší(prostě typové projekty)
Odpovědět
Profilova fotka
a ještě jedna věc. Pokud si nechám od známeho vypracovat studii,tak stačí mi to proto,abych šla už do nějaké firmy, a dům mi postavili na základě té studie?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?