Dřevostavba/zděný dům trochu jinak

Zdravim vsechny, ackoli vim, ze tema drevostavba versus zdeny dum je tu resen v mnoha vlaknech, presto doufam, ze snad me tema bude dostatecne specificke, aby melo cenu ho zakladat. S manzelkou pripravujeme projekt domu. Navrhu/tvaru/umisteni/dispozic existuje uz na compu spousty. V nekterych parametrech domu mame naprosto jasno, v nekterych resime detaily. Ale kupodivu mame velke dilema v typu stavby - zdeny/drevostavba. Par parametru domu: Dum se naleza na velice svazitem jiznim svahu. Uzitna plocha domu 100-120m2. Jednopatrovy, zvyseny. Dum bude staven jako pasivni. U obou typu se vicemene pocita se stejnou cenou. Otazka zni, jake jsou hlavni dlouhodobe rozdily v kvalite/zpusobu bydleni v drevostavbe/zdenem dome. Pripadne vase zkusenosti. Prosim jako vychozi vlastnosti berte v potaz, ze pri obouch typech domu vystavba probehla kvalitne, obe splnuji charakteristiku pasivniho domu.Tzn to ze nekde muze vlhnout zed diky nekvalite navrhu/vyhotoveni neberte jako vadu dane technologie. Co me zatim napada: Rozdil je v rychlosti stavby, mokre procesy neurychlite, ale i drevostavba si musi sednout. Ano zdeny dum z principu asi vydrzi dele, to ale zda dum bude existovat za 200 let uz me asi trapit nebude. Pozarni vlastnosti bude mit drevostavba nejspise horsi, zatim jsem ale nezkoumal o jak moc horsi. Dekuji za pomoc a nazory, s pozdravem Animuk
Odpovědět
Já bydlím 5 let v dřevostavbě montované od RDR a zjistila jsem, že když k nám někdo přijde v zimě, tak říká, jak máme doma teplo. Myslím si, že v dřevostavbě je jiná lepší tepelná pohoda. Nelituji našeho rozhodnutí. Akorát u dřevostavby pozor na důkladné promyšlení všech detailů, protože dodělávat pak třeba zásuvku atd, je asi horší. My teď řešíme případnou zimní zahradu. Měli jsme na ni myslet už dříve a dát si trámy do fasády už předem atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@dracula no jo,trámy,nápodobně,taky tak... :-D a kdo za to může,že na to nemyslel?...no sámo,že prý já... ;-)
Odpovědět
jo to je recht, sahat zpetne do konstrukce drevostavby neni nikdy jednoduche.
Odpovědět
@dracula Zajímavý termín "tepelná pohoda" v této souvislosti. Tepelné pohody se dá dosáhnout v jakémkoliv domě. Co dřevostavby neumí, je akumulace tepla. Když dojde v dřevostavbě k problému, tak je to mega problém. příklad: silný vítr urval větev stromu a ta spadla na střechu DS a udělala se tam malá dírka. Voda zatekla jednak do zateplení stropu a jednak do stěn. Znamenalo to rozebrat dvě obvodové stěny dvě vnitřní příčky včetně zateplení fasády a rozebrat strop ve třech místnostech, vyměnit zateplovací materiál a zase pěkně všechno zpět a nové. U klasické stavby když dojde k rozbití střechy a průniku vody do zdí, tak to "stačí" nechat vyschnout. Pokud padne volba na dřevostavbu, pak pozor na to kde bude stavba stát, Zvážit rizika.
Odpovědět
@stavitel_jf nevim, zda jste byl v DS, ale teplo tu je jine. Nikdy tu není vlezlo a zima. Třeba ted kolem lidi topí pres den a my az po setmění roztapime krbovky. Jsme v Podkrkonoší.
Odpovědět
@dracula to nebude dřevostavbou. My taky zatápíme až večer a to máme stoletý dům. Ale je krásně suchý, s vynikající skladbou obvodového zdiva - cihla, vepřovice a kámen. Ještě chceme přidat nějakou tu tepelnou izolaci, at má manžel radost. Já to až tak nutně nevidím, on ano, tak proč ne. Na tohle je specialista on, ne já. On mi nemluvil do výběru domku ani do dispozice, tak at si tohle udělá po svém
Odpovědět
@dracula v DS jsem byl mnohokrát a mnohokrát ještě budu, jelikož to dozoruju a navrhuju a rozhodně z toho množství radost nemám. Je to každého věc co si pořídí. Pouze prezentuju jiný než obvyklý pohled na celou věc.
Odpovědět
@stavitel_jf Je vidět, že asi nejste zastánce dřevostaveb. Každý, ať si vybere sám. Opravdu ale teplé zdi dřevostavby jsou jiné než studené zděného domu. Já to hodně vnímám. Ale nikomu dřevostavbu také nevnucuji. my do ní šli kvůli rychlosti výstavby a stavby bez zádrhelů. RDR jsme věřili a fakt jsme rádi.
Odpovědět
@dracula pokud můžu mít vliv na rozhodnutí stavebníka, pak se jej snažím směrovat spíše do cihelných materiálů. Mám k tomu své důvody a myslím, že zde na tomto portále už jsem je odprezentoval. Už jsem jsem dělal i posouzení stavu DS vyrobené v r. 1995 v podstatě je ta stavba na odpis, protože stačilo několk měsíců působení vlhkosti v malém defektu. Je toho víc co obecně DS vytýkám. Naprosto jiná kapitola je srub, tedy DS v pravém významu toho slova. Kvalitní severské dřevo s bohatou buničinou dokáže skutečně vytvořit výborné vnitřní klima.
Odpovědět
@stavitel_jf Ok. Pravdou je, že má kolegyně v práci stavěla sloupkovou metodou DS a ještě v průběhu stavby se jim za větru zřítila, trámy rozlámané. No děs. Skončilo to soudem. Další známá stavěla také DS a díky rychlosti vylití základů a podcenění vyschnutí následně jim DS tlí od země. Opravdu také hodně záleží na tom, jaký "všeuměl" se do DS pustí.
Odpovědět
no ono tepelny komfort bude dost zavysli od navrzene konstrukce, vypoctu, pouzitych technologii atd. Z principu materialu ocekavam, ze za stejnych podminek asi bude max pocitove drevo teplejsi na omak. Zbytek veci je individualni vzhledem ke konstrukci a parametrech domu. Videt nejakou analyzu "naprosto"stejnych domu v obouch typech by bylo hodne zajimave cteni. Spise ale ocekavam, ze pokud se oba udelaji spravne, tak ten rozdil nebude velky. stavitel_jf: akumulace tepla se v drevostavbach resi trochu jinak, ale v tom bych problem nevidel, clovek s tim proste akorat musi v navrhu pocitat. Zaujala me vase zkusenost s vetvi, jake slozeni strechy bylo v danem pripade? Odvetravana mezera a zbytek konstrukce nezafungoval? Nemate pripadne nejake dalsi zkusenosti co se kde v drevostavbach v prubehu zivota pokazilo? Potazmo co pripadne drevostavbam jeste ze zkusenosti vytykate? Nemyslim otazky utocne, pouze me to zajima na co si dat pripadne pozor. Diky
Odpovědět
@lovecanimuk útoku se ode mne nedočkáte. Co se příkladu s větví týče, tak stačí natrhnout pojistnou folii a máme vodu doma. Parotěs stěn, když se místo lepení sponkuje tak je to zase proti smyslu této komponenty. Budu¨li předpokládat, že si chci pro sebe postavit dřevostavbu, pak volím spíše typ Bungalov bez podkroví, střecha na sbíjených vaznících, bez krbu. Topení Tep. čerp. + rekuperace. Spojování hranolů především na čepy a sedla = ocelové úhelníky pak jen podpoří tuhost. Tuhost konstrukce bude zajištěna především "větrováním" nikoliv sponkovaným plátkem rigiduru Dřevo nebude z českého smrku a bude impregnované Výplně stěn budou apriory z tuhé minerální vlny ve dvou vrstvám kladeny křížem. Zateplení nebude zvenčí polystyrenem, ale v rámci tlouštky stěny. Osazení oken do kce bude provedeno výhradně do speciálně opracovaných hranolů které budou ošetřeny kvalitní impregnací. Pata stěn bude ošetřena kvalitní impregnací až do výše celé kce podlah. Asi by mě napadlo dalších deset detailů, které se obecně nedodržují, protože je to "příliš drahé" a které pak způsobují problémy. Osobně bych si dřevo stavbu nepořizoval jako celoživotní bydlení. Kupodivu se hodí spíše do chladného klimatu, protože je ekonomičtější DS vyhřívat než chladit Pak je tu další rozměr pohledu na stavby a jejich životnost. Osobně zastávám názor, že člověka formuje to v čem žije a jaké prostředí kolem sebe vytváří. Tedy i to vědomí kvality, trvalé udržitelnosti a vědomí rodinné kontinuity. Toto je základ zdravé civilizace. co z toho plyne? Že postavíme barák za x milionů a to i s tím vědomím, že ten barák už naše děti či vnuci více neužijí. Degradace materiálu je prostě přirozený jev. Zvláště u organického materiálu. Předáváme dalším generacím co? Nic. Odsoudíme naše potomky k tomu, aby opakovali naše chyby. Místo abychom postavili kvalitní barák z kvalitního a trvalého materiálu z přidanou estetickou hodnotou,který bude možno v budoucnosti udržovat levně a hospodárně a jehož případná revitalizace nebude za cenu úplné destrukce, tak stavíme "chatky". Naše civilizace je nemocná, když neumí postavit kvalitní a krásný barák, který by přežil víc než jen dvě generace. Po naší civilizaci zbude jen obrovské smetiště z "dřevostaveb" To co se dnes honosně nazývá dřevostavbou tedy trámková konstrukce vyplněná vatou, ani nelze řádně nazvat dřevostavbou. Vezmu-li slovo dřevo-stavba, pak si představím srub nebo roubenku. Dnešní DS jsou jen lepidlo pilino plasto polyuretanové oplácané krabice. Podívám li se na všechny krásné baráky z minulosti, pak zjišťuji, že moc dřevostaveb se v nich najít nedá, mimo skanzenové roubenky a to úplně jiná kapitola...Tož asi tak
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@stavitel_jf A to, ze ten zdeny barak bude kvalitni a hodnotny zajistite jak? Ja vylozene nejsem fanatik do drevostaveb, ale tento vas nazor mne trochu popudil. Vzhledem k obecne kvalite novostaveb, ktere u nas,bohuzel, nejen v posledni dobe vyrustaji, bych nejradsi vsem povinne naridila stavet drevostavby.Doba se meni,a s ni se meni i naroky na dispozicni, technicke a esteticke reseni a automaticky predpokladat, ze me deti budou mit stejne hodnoty a stejne potreby jako ja je dost egoisticke. Nerku-li tak jeste mi vnuci. O tom, jak je to bezohledne k okolnimu prostredi uz radsi ani nemluvim. Rozhodne mi prijde lepsi predat detem prazdnou parcelu, na ktere si budou moci dle libosti vybudovat cokoliv jineho, nez pozemek znehodnoceny nejakym, ve sve dobe radoby modernim, bungalovem, ktery tam bude smrdet jeste dalsich 100 let.
Odpovědět
A já se taky přidám se svým názorem.Za sebe bych hlasovala za zděnou stavbu. Anebo skutečnou dřevostavbu. Protože třeba RDR nebo ELKE Hause, tomu neříkám dřevostavba. je to v podstatě dřevěný rám vyplněný jiným materiálem. A už proto se mi to moc nelíbí. Myslím si, že trvanlivost takové stavby nikdy nebude stejná jako u cihelné stavby a když si vezmu, jak to zatíží při výrobě krajinu, prostě za mě ne. Ale jak říkám - můj názor a každý ať si postaví, po čem srdce prahne. Pokud to nebude krutě urážet oči, jenom jeho věc.
Odpovědět
Zdravím taky jsem chtěla dřevostavbu a to docela dlouho. Byla jsem na veletrhu studovala pak jsem získala zkušenosti přímo ze stavby dřevostavby typu 2by4 (snad píšu dobře) . Nevýhody co vidím u dřevostavby - cena šílená mnohem větší citlivost na chyby při výstavbě menší odolnost trvanlivost víc chemie (i když se dřevostavby tváří jako zdravé bydlení) . Prostě za mě ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky máme za sebou rozhodování zda dřevostavbu či zděný dům. Jedinou výhodu dřevostavby vidím v rychlosti stavby. To je ale všechno. Ohledně tepelné pohody.. dnešní zděné domy ale už taky nejsou studený, plesnivý, s metrovými stěnami, který se jen tak nevytopí. Zrovna tak, jako dřevostavba už není typu chatičky v chatové osadě. Nakonec jsme se ale přiklonili k zděnému domu.. jasný plus vidím v životnosti. A dětem ráda předám dům, ve kterém budou moct klidně bydlet, aniž by ho museli zbořit a stavět něco jiného. Dřevostavby jsou teď hrozně in, ale jak dlouho vydrží? V severských zemích sice dřevostavby jsou léta prověřený, ale to se ani z dálky nepodobá těm dřevostavbám, co se staví u nás. Taky mám pocit, že dřevostavba=srub nebo roubenka. Uznávám, že dřevostavba je jednodušší na vytopení. Ale to je všechno. Ale je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuju.
Odpovědět
My jdeme do dřevostavby, přestože jsem doposud žila jen ve zděných domech, tak jsou mi dřevostavby sympatičtější. Ráda svým potomkům přenechám dřevostavbu, kterou si mohou zbourat a postavit si bydlení, jaké jim bude vyhovovat. S manželem jsme bydleli v cihlovém domě po kompletní kvalitně provedené rekonstrukci a i když byla rekonstrukce velice nákladná, tak to byl pořád jen starý barák, který neodpovídal komfortnímu bydlení dnešní doby. A předpokládám, že za dalších 50 let to bude stejné s domem, který postavíme dnes my ať je z cihly nebo ze dřeva, takže trvanlivost nás opravdu netrápí.
Odpovědět
Každý má právo volby..Takže co bude za se mnou za 50 - 80 let to vím náhodou velice přesně...A stavět dům pro děti???? Syn žije 300km daleko a nějak nepočítá s návratem...dcera je 5-6 měsíců v roce v zahraničí a že by zrovna chtěla žít v česku, natož na vesnici to nevypadá...a pokud bych měl něco dětem odkázat, tak to "starý dům" nebude...budou-li chtít náš krasný pozemek využít, tak dřevostavba je ideální volbou - "zapálit, pozametat" základavku a stavět něco podle svých představ...
Odpovědět
Profilova fotka
Dřevostavby jsou jen hit aktuální doby, který přejde. Lidé chtějí bydlet hned, bez práce, nejlépe se u toho ani neušpinit, což jim "dřevostavby" umožňují....a nikdo neřeší co bude s domem za 50 let...je to jako spotřební zboží...
Odpovědět
Profilova fotka
@wawwaw i ten zděný bude po 50 letech zastaralý, vybydlený a někdy se ta rekonstrukce ani nevyplatí
Odpovědět
Profilova fotka
drevo nebo cihla je o tom co clovek preferuje, cena, doba vystavby a zivotnost je cca stejna, drevostavbou ale myslim masivni drevo, tedy srub ci roubenka, tramkovou konstrukci oplacanou izolaci bych drevostavbou nenazyval, ale dokazu si predstavit ze pro nekoho to je bydleni dle jeho predstav
Odpovědět
Já nejsem materialista, takže mě vůbec netrápí, že jednou po mně nezůstane pro mé vnuky dům. Já jsem ráda, že jsem nemusela se stavbou trávit moc času, jelikož v tomto nevidím smysl života a žiju kvůli jiným věcem. Majetek je pro mě něco pomíjivého. Chci, aby jednou potomci bydleli dle svých představ a klidně si nechali udělat nový monťák. Proč lpít na tom, aby tu na planetě člověk ponechal kvalitní stavby? Vše je pomíjivé a souhlasím s tím, že nemocná současná společnost je, ale zrovna v tom, že nenechám dům pro potomky, problém nevidím. Naopak je fajn, že architektura se mění. Ráda vidím nové domy v mém okolí, ačkoliv někdy i nechápavě žasnu, co vše jsou lidé schopni vymyslet. Je to otázka názoru. Je dobře, že každý má svůj styl bydlení a může se svobodně rozhodnout.
Odpovědět
Profilova fotka
@lovecanimuk zažila jsem si oboje,jak bydlení ve zděném,tak v dřevostavbě,co máme teď a rozdíl vidím podobně jak @dracula v tom vnitřním klimatu v domě...nevím,zda bylo něco v těch zděných domech,kde já žila,či ve kterých se i dnes pohybuju uděláno špatně,ale prostě taková vnitřní pohoda tam nikdy nebyla a není..to,že neakumuluje dřevostavba teplo vnímám jako plus...tak rychle se natopí na požadované stupně,že nevím,co by mi ta setrvačnost jinak měla přinést..co bude pro jednoho plus,bude pro druhého minus a každý si to musí zvážit sám....co já naopak vnímám jako minus,je větší hlučnost oproti zděnému domu..nebo jsem nebyla zatím v žádné dřevostavbě,která by byla dobře odhlučněná,to je taky možné...mít malé děti a stavět patrový dům,tak by pro mě tohle mohlo být jedno z minus v rozhodování. Sama po zkušenostech,kdybych měla stavět další dům,nebyl by to už ani zděnej,ani dřevostavba tohoto typu...tím nechci říct,že bych v domě byla nějak nespokojená,spíše vývoj názoru všeobecně...a kdybych měla volit mezi jen dvěma možnostma,opět se přikloním k dřevostavbě.. Nějaký stav domu,životnost,co kdy kde bude za 50let,až já jednou nebudu,tak to opravdu neřeším...podle toho si přece nebudu stavět svůj dům na celý život..v tu dobu bude jakýkoliv dům zralý z velké části na rekonstrukci,bude se žít zase jinak,budou jiné technologie,jiné vychytávky,jiné možnosti...stejně jak já bych nechtěla žít v domě,co postavil můj děda bez velkých úprav dnes,tak stejně tak pochybuju o svých potomcích...naopak já v tom sama po osobní zkušenosti vidím spíše zbytečně svazující břemeno..ať si každý pak udělá bydlení podle svých představ,žije tak svůj život a ne život předků...odkaz,který to jednou doufám zanechám svým potomkům spatřuji ve zcela jiném směru...a názor s dětma,že jim pak něco předám?..jako co?nebo kam všichni ti půjdou bydlet na další desítky let,až jim děti dospějí a budou tak potřebovat řešit otázku bydlení..chápu to v případě těch dalších generací,vnoučat,pravnoučat,ale ne dětí...ale i tam se pak člověk dostává na to,že v tu dobu bude dům 50let starý a jsme zase u toho...když člověk vidí vývoj společnosti,tak co bude za tolik let snad ani radši vidět nechci... ;-)
Odpovědět
Mám obrovskou radost ze všech názorů i neshodných s tím mým. A především z názorů na životnost staveb. Vychází mi zjištění, že bydlení a život, je dnes "moderně" chápáno jako spotřební zboží. Svůj názor jsem postavil na zkušenosti s rekonstrukcemi starých a velmi starých domů. Dodnes se obdivuju stavitelům, kteří stavěli kvalitní domy už v baroku. (mám na mysli domy pro bydlení - sakrální a technické stavby jsou kapitola jiná) Uměli využít fyziku a mechaniku a všechny jejich aspekty pro kvalitní dům a soudobé možnosti technického vybavení a prostředků pro výstavbu. Kvalitní stavby z doby baroka či renesance přežívají do dnes a mají stále potenciál nabídnout kvalitní bydlení včetně prostoru a světla a jistého komfortu a estetiky. Dnešní doba nabízí podstatně více možností jak stavět, jak využít fyziku i mechaniku a jak zapojit chemii a přesto jsou tyto možnosti opomíjeny nebo využívány naprosto chaoticky a mnohdy kontraproduktivně a ještě častěji jsou nadužívány. Jsem přesvědčený, že pokud dnes vznikne kvalitní stavba ve všech aspektech, splňující veškeré požadavky jednak na stabilitu, tak i na energetickou úspornost a estetiku a komfort, bude to stavba jejíž hodnota v čase poroste. Pokud se zaměříme myšlenkově tímto směrem, dojdeme jistě k příkladům takových staveb i z minulosti nedávné. Příkladem je třeba Brněnská vila Tugenhat. Kdy ten barák postavili a jak je dnes oceňovaná? A stále má její architektura co nabídnout a je stále spousta stavebníků, kteří, ač to možná ani nevědí, kopírují její styl. Tugenhat, kdyby byl postaven dnes, z dnešních materiálů a pomocí dnešních systémů, byl by to energeticky autonomní ostrovní systém. Kdyby to byla dřevostavba, tak už to dnes nestojí. Tím chci jen říct, že když už se člověk dnes zaváže "Ďáblu" splácet 30 let svého života polovinu svých příjmů jen proto, aby si to užil v obýváku a velké kuchyni že má teplíčko, pak budiž. Nutně se ptám co za ty investované miliony člověk dostane navíc krom velkýho obýváku a kuchyně? Kvalitní nadčasový dům má co nabídnout po mnoho desetiletích i staletích. Principy navrhování stavby pro bydlení nabízí stále jedno a totéž. Už po tisíciletí a nikdo na tom nic nezmění, snad jen formu, ale už ne obsah. Vše co člověk potřebuje k životu, aby mohl relaxovat, pracovat, a stýkat se s rodinou je jasně dáno. Ony rozdílnosti o kterých se tu kdosi zmínil, že každý má jiné potřeby, rozhodně nejsou rozdíly jež by přesahovali rámec potřeb lidského druhu jako takového. Lidé se nemění, všichni máme, coby živočišný druh, potřebu světla ve dne a stínu v noci. (neberu v potaz anomálie) potřebujeme konstantní tepelnou pohodu (kdepak jsem jen o tom četl :-) ) v rozmezí 18- 22°C (V závislosti na rase a zvyklostech) Všichni potřebuje pro zdravé bydlení relativní vlhkost vzduchu 53-68%. Takže vznikne li technicky stavba respektující potřeby lidského živočišného druhu, není nutno předpokládat, že se bude muset nějak výrazně rekonstruovat. Spíše se bude jednat o revitalizaci. Takže směle se dá na takový dům implementovat estetická hodnota. Pokud rodiče postaví kvalitní dům z materiálů jejichž životnost bude nadčasová a dají domu bezkonfliktní estetiku (záležitost pro architekty) pak můžou dětem předat něco opravdu kvalitního a pak jejich děti mohou v klidu investovat svůj čas a peníze úplně někam jinam a nemusí se uvázat v produktivním věku na splácení něčeho, co už jednou zainvestovali jeho rodiče. Podívám li se na ceny realit, tak nejvyšší cenu jednoznačně vedou kvalitní zděné domy. Okály a jiné sendwitche nemají pro kupce potenciál, nedá se s tím nijak obchodovat ani modifikovat a o rekonstrukci ani nemluvím. I revitalizace DS je téměř nemožná. Pakliže vznikne u dětí dojem, že nepotřebují takový dům a že se jim nelíbí, pak ano, budiž jim přáno a ať si postaví co je jim libo, ale jsem přesvědčený, že děti, ať chtějí či ne, kopírují své rodiče, včetně vztahu k hodnotám trvalým a nadčasovým. Záměrně jsem vynechal myšlenku o kvalitě provádění řemeslných prací. Nechci být tím pamfletem konfliktní.
Odpovědět
@stavitel_jf V zásadě proti Vašemu rozjímání nic nemám, jen to, že vilu Tugenhat stavěli na svou dobu mimořádně bohatí lidé (a proto je jaká je) a jistě i dnes někteří stavějí obdobně kvalitní a jedinečné domy, jejichž hodnota v čase poroste. ALe opět mohou si to dovolit opět jen mimořádně bohatí- a o tomto, myslím, tento portál a ani tato diskuse není.
Odpovědět
@bamak Myslím, že není nezbytně nutné postavit kvalitní stavbu draze. To je dnes velice orzšířený omyl nebo spíše demagogie.
Odpovědět
@stavitel_jf Taky si myslím, že to není nutná podmínka, já jen, že jste zmiňoval vilu Tugenhat-a na ni jsou ty peníze opravdu vidět a bez nich by prostě nebyla tak jedinečná, cenná a ceněná....tak asi tak.
Odpovědět
@bamak zvažme sami, nakolik je přínosné brát se navzájem za slovo.. Nechci konflikt
Odpovědět
Zdravim, diky za reakce. Co se tyka 50let plus a obecne filozofie stavby pro budoucnost. Bohuzel si myslim, ze @bamak to vystihla. Ano architektura lze delat i s mensim mnozstvim penez, ale jenom do urcite miry. Velice radi bychom navrhovali dum, ktery bude budiv obdiv jeste za 100+ let. Bohuzel ale tohle nepujde asi financne zvladnout v kooperaci s tim, ze dum musi plnit nejenom estetickou stranku, ale i praktickou stranku veci. To zda aktualni stavby RD je pouze konzum je dabata na delsi dobu a to zde asi nevyresime. Kdyz tedy shrnu aktualni diskuzi, tak zminovane rozdily jsou ve zpusobu prace s teplem. Zivotnost. Drevostavba je nachylnejsi na problemy pri stavbe, ale to je dle meho dane detaily a zkusenostmi. Jinak sruby atd. osobne rovnou zavrhujeme, ne proto ze by nebyly funkcni. Ale tyto domy maji pouze omezene lokality kam vzhledove patri. Coz bohuzel v CR ne vzdy investori chteji dodrzet. Nas pozemek, ac svazity, je v rostle zastavbe stredu obce. Srub by se zde nehodil. Napada Vas jeste nejaka dalsi oblast rozdilu drevostavba/zdeny?
Odpovědět
@stavitel_jf To nemělo vyvolat konflikt, jen jsem vyjádřila svůj názor, že určitě lze postavit architektonický skvost, ale je mimo běžnou finanční dosažitelnost. A vůbec Vás nechytám za slovo, jen si myslím, že váš příspěvek je poněkud zkreslující. Podle mě většina lidí (a soudím podle sebe) chce pěkný, funkční, ekonomický a cenově rozumný kompromis. A i když si to někteří nepřiznají, berou dům jako spotřební zboží stejně jako auto a jiné. Ale samozřejmě existují výjimky :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?