Dům na patro nebo přízemní? Jaké máte zkušenosti?

Profilova fotka
Ahoj holky, jsme ve fázi výběru projektu. Pozemek máme necelých 1000m, a proto se spíše přikláníme k domečku na patro. Nechceme nic velkého, žádný pokoj navíc, klasické 4+1 (zvažujeme momentálně Dragon 671 od RD Rýmařov). Nicméně pořád si říkám, že přízemní domek je praktičtější s ohledem na schody. Jak se na to díváte Vy, popř. jaké máte zkušenosti? Samozřejmě roli hraje i cena, kterou Dragon s tím, co nabízí, má pro nás uspokojivou.
Odpovědět
1
2
5
@irenah Postavte si, aký sa Vám páči a vyhovuje. My máme poschodový, ale to Vás nemusí rozhádzať.
Odpovědět
Profilova fotka
@irenah pokud máte necelých 1000m šel bych do patrového + parkovací stání a bude to na pozemku akorát ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Presne tak nejak to planujeme, jen ta moje hlava porad neco resi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@irenah neboj to teprv ještě bude... :-D
Odpovědět
@irenah .... myslím, že na 1000 m2 jde i krásný bungalov ... v rozloze bych určitě problém neviděla .... chce si to spíš položit otázku, co mi více vyhovuje .... patrový má sice schody ale soukromí tam bude vždy o kapánek větší než u přízemního .... my stavíme přízemní :-D schody ee :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem také toho názoru, že dle rozlohy klidně i bungalov...:-) My máme 1207 m2, stavíme bungalov, je tam dvougaráž a zahradní domek a místa stále dost. :-) Každopádně my jsme vybírali bungalov hlavně kvůli schodům. :-D Ale každý stavíme dle svého gusta. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mililihaus no jo to už ale máte o 300metrů navíc a to už je docela znát.... záleží kolik chtějí místa kolem domu a pak jak velký by měl být dům.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
u patrového se platí schody, u přízemního je zas dražší základová deska a střecha ... každé má svoje pro a proti ... my máme pozemek 3000 m2 a máme dům do patra, vyhovuje nám to víc. Na zahradě máme ještě dvojgaráž, zahradní domek, hřiště pro děti, velkou pergolu s ohništěm, grilem atd ... na jedné části zahrady bude velký bazén s lehátky, posezením ....
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Jo to určitě na tom všem záleží...Ale o 300 metrů si myslím není zas o tolik pro hrubou představu. :-) I když moje odhady metrů, kilometrů, centimetrů a tak jsou občas trošku fakt mimo. .-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mililihaus tak věř tomu, že to rozdíl je ;-) my máme 900m 6m je dům od silnice postaraně bude parkovací stání pak k sousedovi zbyde 0,5m za domem bude terasa a bazén a pak zbydou 2m k druhýmu sousedovi a z další strany zbývá asi tedy 5m. Bungalov si tam tedy nedovedu představit, dům máme 100m2
Odpovědět
Profilova fotka
Diky vsem za komentare! Je to hodne o tom, komu co vyhovuje, to souhlasim. Ja vzdy chtela bungalov, ale asi udelam kompromis, abychom si uzivali i te zahrady, abychom to financne zvladli s ohledem na velikost domu a abychom se v nem, az deti odejdou, necitili opustene ... No a schody, ty snad budem schopni vychazet co nejdele :-) A kdyz tak to jisti pokojik dole.
Odpovědět
@irenah Já bych při tak velkém pozemku šla určitě do přízemního domu. Nebo alespoň udělat dole větší obývák, skladovací prostory a větší ten jeden pokoj. A zvednout o něco střechu, protože ty pokoje sice vypadají velké, ale je tam taky velké zkosení, takže část nebude využitelná. My máme pozemek jen něco přes 800 m2, zastavěná plocha i s garáží bude 150 m2 a přesto zůstane mimo pásy okolo domu ještě zahrada cca 20x20 m2, což nám tedy stačí. Bohužel s přízemním domem se tam nevejdeme i kvůli povolené zastavěnosti pozemku.
Odpovědět
Článek se načítá
@irenah Moje zkusenost - jestli se vam ten dum libi, jedte se na nej podivat, jak se v nem budete citit. My mame necelych 700 a byli jsme rozhodnuti pro patrovy dum. Pak jsme se na nej jeli podivat, mel vsechno, co jsme chteli, a presto jsme meli pocit, ze se v nem necitime a neni to ono. A mame nakonec bungalov
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape ale oni nemají velkej pozemek... a 150m2 zastavěné plochy není moc, bungalov s terasou, garáží, parkovacím stáním a vjezdem do garáže zabere min 200 - 300m2 To už tak pak moc místa na zahrádku nezbývá.....
Odpovědět
@petrsv1000 Tak ono je to samozřejmě relativní, pokud máte m2 pozemku za 4 tis., tak je tisíc m2 pozemek velkej :) Pokud to máte jen jako zahradu nenáročnou na údržbu, tak i 400 m2 bohatě stačí, pokud tam chcete mít obr skalku nebo pěstovat brambory, tak to možná dost není. Pokud koukám na dům Dragon, tak je malinkej, když to rozloží na přízemní dům, získají navíc prostor, kde by byly schody a prostor pod střechou, který je nyní nevyužitelný (ale v tomto jsem možná zaujatá, v malých podkrovních pokojích se necítím dobře) a bohatě se vejdou do 200 m2 i s terasou a garážovým stáním. Pokud bych měla starší děti a ložnici se šatnou a koupelnou dole, pak by mi schody nevadily :) , ale jinak je to prostě neustálé běhání - ráno vstát, jít dolů připravit část snídaně, nahoru vykonat základní hygienu, dolů na snídani, nahoru se dooblíkat a upravit, dolů vyhnat děti od snídaně .... a tak je to prostě věčný kolotoč..
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 800 m2,a máme bungalow. PAtrový bych nechtěla..obzvláště pokud jsou děti...Ale je to otázka osobního vkusu. . Zbyla část na zeleninu, poměrně slušné posezení s bazénkem, jedno stání a garáž s dílničkou.Před domem ovocné stromky a plácek na kopáné. Na práci zahrada až až. Zastavěná 230m2.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape jojo máš pravdu, je to relativní. Neblázni takový prachy bych za to nedal :-D Taky by se mi líbil a více vyhovoval bungalov, bohužel by musel min 150m2 obytné plochy + garáž,stání terasa a náš původní plán byl tak na 300metrů zastavěné plochy něco by pak zabralo místo před domem ( vjezd) a pak časem bazém a celkově to bylo tak nějak na těsno, nechtěli sme být nalepeni na sousedy. No takže reálná pozemek by byl min 1300metrů, jenže ten už je dražší a cena bungalovu taky tak sme zkončiliu patrového domku ;-) Schody a pohyb mi nevadí ;-) @lajlinka78 koukám, že začínáte stavět, to co si psala si myslela vaše současné bydlení, nebo u rodičů ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 to co zmiňuji je současná stavba, která propukla...)))))..Už jsem měla hodně bydlišť, od rodičů jsem 14 roků...)) Bungalow jsem již jeden stavěla na ploše 840m2, a zahrada na můj vkus byla veliká. NYní se nám povedlo 800 m2, menší se nepovedlo sehnat. A patrový jsem si vyzkoušela o prázdniny, zprvu nadšení, ale v půlce týdne jsem byla tak zmakaná a otrávená...s třemi dětmi a vrátky na schodišti dole i nahoře...které dvě z děti sami neotevřely a pořád něco potřebovaly..Starší děti určitě ocení soukromí, ale do těch 14 roků je pro mě patro trestem. To samé vybavení pro mimino, pořád se lítalo kde to zůstalo..lahvicka, pleny, podložky, hračky.....))))dolu, nahoru, dolu nahoru...hrůza...))) Takže z plánu patrového jsme jednohlasně změnily opět na přízemní...
Odpovědět
@petrsv1000 no nedal.. já, když kdysi stál m2 1,5 tis., jsem si taky říkala, že nejsem blázen a takový prachy jim za to nedám.. a teď k tomu ještě jako bonus je omezení zastavěné plochy pozemku na 25%. A jak jsme byli rádi, že jsme sehnali jeden,kde není stavební uzávěra, je na dobrém místě a za trochu rozumnější cenu :) Pět let jsme se snažili najít vyhovující dům, bez úspěchu, ale nakonec se nám naskytla možnost stavět, tak do toho jdeme.
Odpovědět
Máme pozemek 800 m2 (cena u nás byla 2000,- Kč/m2). Bungalov 230 m2, na zahradě bazén, 2 terasy a ještě dost místa na zahradu - mrkev teda nepěstujeme :-D , zahrada je čistě okrasná. Úplně nám to stačí, větší bychom ani nechtěli - ale je to samozřejmě individuální. Bydlení v patrovém domě znám, bydleli jsme 15 let v řadovce - suterén + 2 patra. Věčné běhání po schodech. Stačilo, teď jsme moc spokojeni. V domě máme 4+kk, obývák+jídelna+kuchyň - 49 m2, 3 ložnice (15, 16, 21 m2), zádveří, chodba, šatna, techn. místnost, dvougaráž, dílnička, sklad, 2x koupelna (včetně toal.), samost. WC. Z techn. místnosti jsou stahovací schody na půdu, kde je sklad. prostor na méně používané věci. Takže vše, co k životu potřebujeme a vše v jednom podlaží. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 tak my zatím stavěli první, děti nemáme, třeba taky časem změníme názor, ale přítelkyně z patrového domu a je zvyklá a mě to nevadí... @kamilape tak já bych nedal ani 1500, to už by na dům nezbylo :-| tak sme museli brát to co bylo a tady v obci nechtějí bungalov takže bylo rozhodnuto.... @aneri53 jojo váš domeček sem si hodněkrát prohlížel, máte to moc pěkné, já mám práci na zahradě rád, na té okrasné takže bych trochu zeleně navíc uvítal a k tomu i větší pozemek, bohužel to nevyšlo tak máme menší patrový. Ale jak říkám, ten váš se mi moc líbí ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Díky za pochvalu. Já jsem lenoch a radši se povaluju u bazénu než rýt v zemi :-D
Odpovědět
My postavili na rohovém pozemku cca 700 m2 rovnou velký 6+KK s velkou garáží, jenže od chvíle, kdy jsme začali stavět, se leccos změnilo, takže dnes bych sice stavěl dispozičně totéž, jen bych na začátku postavil pouze přízemí 3-4+KK s jinou střechou (pultovou namísto sedlové) a patro či těleso garáže s obytným prostorem nad ní bych přistavěl, až by na to bylo i bez hypotéky. Něčemu takovému ale musí už od začátku odpovídat také dispoziční řešení (a to i ve vazbě na konkrétní podobu/svažitost pozemku), což byl i náš případ. Vyžádalo si to ale hodně přemýšlení, neboť mezi stovkami typových projektů jsem něco takového nenašel ani v jediném případě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
já souhlasím s @lajlinka78. Máme dvě děti a rozhodně bych patrový dům nechtěla. Myslím, že pozemek máte na bugalov dostačující( pokud teda neplánujete velké záhony se zeleninou) a určitě bych přihlížela k tomu, že děti do desíti let určitě nebudou si hrát někde nahoře zavřené v pokojíčku ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My postavili patrový a jelikož zde jsou jen samá negativa na stranu patrových domů přihodím i pár pozitiv. Zaprvé je to samozřejmě místo na zahradě.....a místo bude potřeba pořád. Chápu, že když jde někdo do baráku z bytu tak se mu i 200 metrů zdá hodně...ale pak přijde terasa, bazén, trampolína pro děti, někde si zahrát badminton a to už nemluvím o nějaké boudečce na nářadí, zelenině, stromech. A další pro mě hodně důležitou věcí je soukromí. Když budu nemocná tak můžu vklidu chodit na záchod i do koupelny třeba v pyžamu a nemusím mít strach, že potkám třeba manželovu nebo od dětí návštěvu....či že mi dokonce někdo omylem vleze do ložnice hledajíce záchod...prostě do patra nikdo sám od sebe nepoleze. Taky je to otázka hluku...patro bude vždy izolovat lépe než než zeď. Taky máme z ložnice opravdu úžasný výhled a není nám do oken vidět tak jako by bylo v přízemí. No a nakonec....běháním po schodech se skvěle hubne :-D
Odpovědět
@bublina88 proč by si nemohly děti hrát dole? My jako malé děti jsme si nechtěly hrát samotné zavřené v pokojíčku, ani když byl v rámci bytu hned vedle kuchyně.
Odpovědět
My postavili také přízemní- nemám ráda ty zkosené prostory. Stal se mi teď úraz na kole a musím dlouhodobě používat berle (to nejsem stará osoba), takže zaplaťpánbůh za přízemní dům (člověk neví dne ani hodinu).
Odpovědět
Profilova fotka
To je těžká věc. Nemáte extra velký pozemek, chtělo by to spíše na patro + něco pro auto, už to tu psali, ale když vidím tchyni, má přes 70, oba kyčle po operaci a do patra vyjde jen několikrát za rok.... naštěstí nebydlí sama. Takže pokud bych já osobně chtěla stavět domek na patro, určitě bych chtěla v přízemí alespoň jednu ložnici "na horší časy" (na stáří, na zlomenou nohu, pro starší návštěvy....), teď to může být klidně pracovna či herna pro děti, ale pro jistotu :-)
Odpovědět
My ideme stavat poschodie kvoli regulativom mesta pre danu cast uzemia a aj skrz velkosti pozemku (necelych 700m2). Kazdopadne myslime aj na buducnost, a prave preto spalna bude situovana v prizemi, ktoru hodlame vyuzivat hned od zaciatku. Poschodie pak nechame ako detske izby + kupelnu.
Odpovědět
A vy, co se bojíte stáří apod. proč neuvažovat už při stavbě o domácím výtahu?
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?