Dům pro 6 lidí, jaká je ideální velikost?

Dobrý den všem, jsme ve fázi před projektem a hledáme co by se nám tak líbilo... Brzy nás bude zas o jednoho víc - tedy v plánu je dům pro 6 osob. Hledáme v typových projektech s tím, že si jej pak upravíme k obrazu svému... Máte nějaký "svůj" oblíbený tip domu? Prošli jsme už ledacos, ale pořád ne a ne narazit na to ono... A jaká myslíte, že je tak akorát velikost pro 6? (min. 10-12 dalších let tam v 6 bydlet budem určitě :-D) Bydlíme teď v 3+1,60m2, tak si nedovedu úplně představit, kolik je tak správně akorát... Mockrát díky za jakýkoliv tip :-) L.
Odpovědět
Dobrý den, projety domu pro tolik osob z typových projektu asi jen tak nenajdete, budete si muset nejspíš rozhodnou pro návrh na míru, je velice těžké Vám odpovědět na vaši otázku, musíte si stanovit vlastní priority, jestli má mít každé dítě samostatný pokoj, jestli se bude jednat o bydlení se seniory možnost dvougeneračního, patrový, vicepatrový atd..... důležitá a prioritní věc je pozemek, bez toho nemůžete provést návrh domu jedná se o orientaci ke světovým stranám
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.ardprojekt.sk/dom.php?id=1... http://www.ardprojekt.sk/dom.php?id=2... my jsme se tady inspirovali, ale nakonec si nakreslili podle sebe :-)
Odpovědět
pro 6 osob je moje představa min 200m2
Odpovědět
Profilova fotka
Nas je zatim jen 5, ale snad to neni konecny pocet. Pred par roky jsme koupili postaveny domek, takze velikost a dispozice jsme zmenit uz nemohli. Priorita pro nas bylo co nejmensi zadluzeni. Dnes mame vse splaceno a tento fakt dalece prevysuje mozne nedostatky. Dum je prizemni s podkrovim, cca 130 m, neni nijak vetsi nez je obvykle - 2 detske pokoje, 2 koupelny, 2 pracovny, super velke zadveri, ale mala kuchyn s obyvakem. Myslim, ze i se ctyrmi az peti detmi se sem vejdem. Prostor se snazime nafouknout nabytken na miru a dokonalyn vyuzitim kazdeho mistecka. Predstava, ze se zadluzime kvuli velkemu domu a za 10- 15 let v nem budu mit 4 volne detske pokoje, me vubec nelaka.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajulin 2 pracovny jsou dneska v domech standard? =-) :-N aja, a nám se tam nevešla ani jedna :-N :-(
Odpovědět
My bydlíme ve velikém domě s velkou variabilitou a možnostmi a neměnila bych. Doporučuji minimálně těch 200 - 300 m2. @jajulin Nemít žádné fin. závazky je krásné, ale nám osobně by to místo chybělo. Jsme dost podnikaví, potřebujeme místo na brusle, lyže, sport. vybavení, domácí fitko, časem chceme vlastními silami zbudovat saunu. Děti si zvou kamarády, často u nás někdo přespává (i z našich přátel). Máme jen hypo a to nizoučkou, splátky jdou mimo mne, nijak nás to nedrtí :-). Ale máme ji na dlouho, to je fakt :-). Je to o prioritách. Pro mne je zase nepředstavitelné přivést na svět x dětí, aby se pak mačkaly ve dvou pokojíčcích. Jeden se bude muset učit, druhý si bude chtít pouštět muziku, třetí si domů vzít partnera a mít soukromí...:-).
Odpovědět
Nás je zatím 5, dům jsme chtěli přestavitelný na případnou dvougenerační varinatu (spíše tedy myšleno, aby byla možnost bydlet jako rodina a ještě zbudovat garsonku proněkoho ze starších nebo naopak pro někoho z dětí v době osamostatnění se) a zároveň jsme měli velké požadavky na prostor už nyní (asi tak jako to popisuje @orchidis ), odrazila jsem se od projektu Canaby Landhaus Exlusiv, ale je uzpůsoben našim potřebám (4 dětské pokoje, dve pracovny, místo pro saunu atd....naopak nechceme garáž)... stavíme svépomocí, takže nakonec jsem stáhli cenu docela nízko k naší plné spokojenosti :-) tak štastnou ruku při výběru
Odpovědět
@jajulin takže 6kk? To mi teda moc běžné nepřijde, já hledala projekty 5+ a přijde mi, se typové domy rozumně uspořádané jsou maximálně 4kk..
Odpovědět
Profilova fotka
@lucaz nás je prozatím 5 , snad manžela přemluvím ještě na poslední - 4. a povede se :-) (máme 3 holčičky - 7,5 , necelých 6 let a 9 měsíční a myslím, že by bylo dobré mít parťačku/parťáka pro tu nejmladší - ty starší holčičky jsou po 22 měsících od sebe a hodně spolu drží a tu nejmenší mezi sebe nepouští už teď, natož za 2-3 roky ) , dům máme postavený nový (bydlíme 2 roky) , užitná plocha bez garáže je 220m2, pokoje : dole je koupelna, technická, garáž, kuchyňský kout s obývacím pokojem, pracovna (jednou na stáří to bude naše ložnice), nahoře v patře máme koupelnu, kumbál, ložnici, naši šatnu , 2 dětské pokoje s integrovanými šatnami, a pak 1 velkou místnost cca 40 m2, ze které bude pokoj pro 3. a popř. pro 4. , projekt máme individuální . Zároveň máme velikou půdu, kam se dávají sezónní věci jako zimní oblečení, lyže, brusle, helmy, oblečení, které schovávám pro mladší apod. Hypotéku bohudíky nemáme, kvůli 3. dítěti jsme museli vyměnit auto za větší, ale také už je splacené :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea @omcamauta berte to tak, že menší pracovna je velikostně jako technická místnost, kterou nemáme. A větší pracovna slouží kromě jiného jako pokoj pro hosty, který je většinou standardem. Takže opravdu nic extra navíc. @orchidis můžu tě ujistit, že děti jsou plánované s velkým rozmyslem a rozhodně nepatříme ke skupině lidí, na které máš pifku. Podle tebe by ti, kteří bydlí v paneláku s jedním dětským pokojem měli mít jedináčka? Já rozlišuji věci podstatné, hodně důležité a méně důležité. Člověk většinou nemůže mít úplně vše. V našem maloměstě mají děti dokonalé zázemí u prarodičů a celé široké rodiny. Po pěti letech si nedokážu představit bydlet jinde. Volná parcela tu není ani jedna a výhledově nebude, před pár lety město všechno rozprodalo. A na baráky k rekonstrukci se tu stojí fronty. Jsme šťastní na místě, kde bydlíme, pro nás je dokonalé. Ve světle toho jsou samostatné pokoje pro každé dítě jen drobným nedostatkem. Navíc si fakt nemyslím, že samostatný pokoj pro každé dítě je nutným předpokladem. Fascinuje mě, jak v určitých pohledech s tebou souhlasím a v jiných jsem úplně někde jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajulin my taky chtěli místnost, co bude sloužit jako pracovna a příležitostně pokoj pro hosty, ale bohužel. technickou vlastně taky nemáme. jen pidi prostůrek pod schodama. budeme mít fakt pidi domeček. spíš samostatně stojící byteček :-D
Odpovědět
Nas je pet a obytna plocha domecku je cca 115m2. Dole mame maly obyvak s jidelnou a kuchynskym koutem, mala koupelna a herna, ktera v budoucnu az deti vyrostou bude nase loznice s pracovnou. Nahore mame tri pokoje. V nejmensim je syn a v tech dalsich je loznice a pokoj pro dve dcerky. Dale technicka mistnost s wc a pak koupelna. Neni to nijak velke, ulozne prostory pomalu resime vestavnymi skrinemi. Ale zas na druhou stranu mi prijde zbytecne stavet velky dum, ktery plne vyuziji jen dvacet let a pak tam byt sama jen s manzelem. I tak nas stal domek hromadu penez, protoze je na kraji Prahy. Ale pro nas lepsi, nez mit obrovsky dum 30 km za Prahou.
Odpovědět
Článek se načítá
Nás bude 5 a plánujeme 150 m2, z toho ale je celkem dost dlouhá chodba... Teď bydlíme v 3+1 70 m2 ve 4 a taky je to fajn :-) Asi bych fakt rozmyslel vaše představy: samostatné pokoje? Více WC? Pokoj pro hosty? Technická? Garáž? Metry jsou až druhotné..
Odpovědět
Profilova fotka
Nás je 5, za 3 týdny bych měla přivést na svět další přírůstek takže budeme v šesti a chtěli bychom ještě jedno dítko a bydlíme ve starším domě po manželovo rodičích s velkým pozemkem...byt v domě je dispozičně 3+1 a do 100m2, zatím nám to stačilo :-) každý rok pořádáme sešlost naší party a v baráku se nám pohodlně poskládá i 15 lidí :-D :-D dole máme kuchyň, velký obývák s pracovním koutem (kde mám i pianino), špajz pod schodama a pak komora a koupelna, záchod a nahoře v podkroví je dětský pokoj a ložnice...ale podkroví před místnostmi je velké, mám tam udělaný takový kumbál za závěsem, kde je rozkládací gauč a postel, na protější straně skoro to samé, jen s jednou postelí :-) No příští rok už máme v plánu přistěvet do půdy 2 místosti a další koupelnu místo toho kumbálu, jestli teda bude stačit tlak na vodu, ten tu máme slabší, ale snad to vyjde aspoň na druhý záchod :-D na úklid to snad nebude o tolik víc, takhle je to zatím pohodička :-) :-) myslím, že takhle to bohatě stačí, děti si rozdělí pokoje, zatím máme 3 kluky, jestli přibude holka, tak jistě časem bude chtít mít sama pokoj, kluci můžou být spolu :-) ale zatím budeme mít 2 dětské pokoje a jeden pro hosty pod střechou teda máme i velkou stodolu na všechny možné krámy, kola, nářadí, boby, sáně, stoly na venkovní posezení....venkovní rozměry baráku jsou 10x20m, polovina z toho je ta stodola a druhá polovina je ještě rozdělena na uhlelnu s kotlem a pak ten byt a ty přistavěné 2 místnosti by měli být nad tou kotelnou 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pavlik74 metry nejsou vždy až druhotné. my třeba měli představy a potřeby nastavené na domeček o dva metry větší. prostě v obou patrech o malou místnost víc a neprošlo nám to. máme pidi pozemek a územní plán nám nedovolil zastavět více. takže jsme museli domek osekat na minimum :-( ono někde je to metr sem metr tam, místnost na víc bez problémů a jinde se hraje pomalu na milimetry
Odpovědět
Mockrát děkuji všem za reakce, ani jsem jich tolik tak rychle nečekala... Vím, že co člověk, to názor, ale pomáháte nám vidět to, co my pro soustředění se jedním směrem nevidíme... @mareks1, @sabcav, @ojo, pavlik74, ... Naše představy jsou zatím: cca 5kk, Velké zádveří malá koupelka s wc, technická, KK s jídelním koutem (místo pro velký stůl), velký obývák - ten beru jako srdce domu a pracovna/příležitostný hostinský pokoj. nahoře ložnice koupelna a dva velké pokoje pro děti - tzv. hrací a spací. Máme děti H-7, K-3, H-1 a teď se teprve uvidí, takže nějaké případné dělení bych viděla spíše nábytkem, též nejsem zastáncem co dítě, to pokoj (vyrostla jsem s bráchou v 10m pokojíku :-D ) a jak budou (nejdřív tak za 12 let) ty první odcházet, tak pak nezůstanou prázdné pokoje. @zeneva bezva tip ten patrový mě hodně zaujal...! Ještě musím prozkoumat blíže a jak vypadá zvenku taky:-) @iveta_89 no, už se postupem osobních prohlídek domů a přemýšlení o tom také dostáváme z představy něco nad 150m2 spíše k "něco alespoň 200m2 ...:-) Ještě k variabilitám...pro více generací to asi nebude rodiče už téměř nejsou a bydlení s dětmi...to je otazník...často vidíme, že to nedělá dobrotu... Ještě jednou díky moc (předem i za další) za reakce tipy...
Odpovědět
@jajulin Ehm, díky za ujištění... :-N. Jen vůbec nevím, na co reaguješ - já to vůbec nevztahovala na Tebe! :-) Prostě chápu, že je super, nemít vůbec žádné závazky. My máme jeden nízký, výměnou za veliký prostor + zahradu se sadem 2000m2. K tomu samozřejmě prarodiče, občanskou vybavenoust, atp. Fascinuje mě, jak si vůbec můžeš myslet, že Tě hodnotím! Vždyť jsi pro mne zde jen nick, vůbec nic o Tobě v realitě nevím :-) a ty napíšeš, že mě ujišťuješ, že nepatříš k sortě lidí, na které mám pifku... Jak můžeš vědět, na koho mám pifku a proč se bráníš? Já ti věřím a mám tvé příspěvky moc ráda! :-) To je vše, tím pro mě diskuze hasne...:-). Priority máme každá jinde, tak už to ve světě chodí. Mé náměty a zkušenosti směrem k tazateli platí. Rozhodně nešetřit, velký prostor - velké děti potřebují soukromí a klid na studium. My je zatím taky máme nalezlé pořád v jedný místnosti, ale koukáme i kupředu :-).
Odpovědět
Ahoj,každý máme určitě jiné priority a nároky a hlavně možnosti na bydlení.Jsme sice 4 členná rodina která ted žije v bytě 3+1 cca 90m2 .Děti K-11let, H-8 a momentálně mají společný pokoj a můžu říci,že je to někdy o nervy jak se hádají.Každý má jiné zájmy ,jiné kamarády a proto se všichni nemůžeme dočkat ,jak budou mít děti každý svůj pokoj . Projekt už máme vymyšlený ,jen doladit poslední drobnosti.Inspirovali jsme se tímto bungalovem který jsme si upravili a trochu zmenšili viz fotoblog .Garáž zrušili a bude mimo dům . http://www.euroline.cz/cz/projekty/ro... Teď budeme mít dva dětské pokoje ,ložnice ze šatnou ,rozumné zádveří ,tak aby nebylo moc maličké... u zádveří něco jako pracovna a pokoj pro hosty dohromady... manžel občas pracuje z domu. a hlavně rozumně velký obývák s kuchyňským koutem .Jak už tu někdo psal,taky si myslím ,že obývák by měl být dostatečně velký ,jelikož je to srdcem domova, kde se schází všichni společně .
Odpovědět
@blahova_andrea jasné, tomu rozumím a je mi to líto
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?