Dům se vstupem na západ - prosím tipy

Zdravím všechny vespolek 🙂 Mohla bych pěkně poprosit, kdo máte domy se vstupem ze západní strany jak máte řešený projekt? Ráda bych, vzhledem k tomu, že je zahrada spíše situována směrem na východ, aby nebyla úplně zastíněná v druhé části odpoledne. Můj sen byl mít zahradu na západ, ale bohužel se nepodařilo.... Podmínka stavby je stavět 6m od přístupové cesty ,která je právě směrem na západ. Pozemek je velký 24 (šířka) x35 m. Snad jsem to napsala srozumitelně. Moc Vám děkuji za jakékoliv ohlasy 🙂 .
Odpovědět
Profilova fotka
Zkuste kouknout třeba na gservis.cz najít pro inspiraci nějaký dům který vám projektant pak upraví podle vašich představ. My než jsme začali stavět prošli hodně webů s projekty hledali a pak šli za projektantem a on ho upravil ke spokojenosti.
Odpovědět
Máme 23x35 pozemek, oba vstupy ze západu.(4+kk a ,,vejminek").Terasy na východ.
Odpovědět
Uliční čára na západ je trochu škoda, ale všechno jde řešit. Otázka je kolik m2 by dům měl mít, jestli plánujete jít do patra... Jinak jestli máte pozemek západ-východ, přemýšlel bych tvar L s tím, že delší strana by byla na severní straně pozemku, pokud by jste šli do patra (částečně), udělal bych to právě na severní "lodi". Tím by vzniklo átrium, které by bylo otevřené na jiho-východ. Hlavně pokud by západní strana domu u átria byla přízemní, bylo by tam sluníčka podle mě dost. Níže jsem nakreslil jenom narychlo domeček, který respektuje 3,5m odstup od sousedů (jinak bych to tlačil co nejvíc na sever - po dohodě by to mělo jít na 2m). Zastavěná plocha je 200m2 s tím, že 2/3 jsou ve 2 patrech. Když se na to dívám, dal bych obývák do přízemní části, s HS portálem do átria....nemuselo by to vyjít špatně.
Odpovědět
@norikakaa : děkuji za reakci 🙂 A jak to mate se slunickem behem dne? Předpokládám, ze mate zahradu prevazne za domem?
Odpovědět
@tjh děkuji za tip, vubec to nezni spatne, popremyslime nad tim... 🙂 Je fakt, ze by zahrada mohla být slunickem prosvetlena behem dne z jihu, pozdeji jihozapadu .
Odpovědět
Profilova fotka
Máme taky uliční čáru na západ, dokonce 4m (ale podařilo se nám dům o 2m posunout), zahradu směrem na východ a na jih, dům jsme situovali co nejvíc do SZ rohu. Nevím, v čem by měl být problém? Slunce máme na zahradě celý den, naopak by ho klidně mohlo být méně. Pozemek máme 25x50m, ta kratší strana je právě na západ. Dům jsme si museli v podstatě namalovat sami, žádný takový, který by měl vchod a terasu proti sobě a zároveň splňoval určité rozměry, jsme neviděli.
Odpovědět
@barushka0404 děkuji Barushko 🙂 Na stránky jsme se už včera mrkli narychlovku, možná si vezmeme inspiraci 🙂
Odpovědět
@slabici on asi nebude problem zadny. Jen se nam na posledni chvili nedobrovolne zmenily " vysnene plany" a misto pozemku s ulicni carou na vychod jsme vybojovali alespon pozemek s vchodem na zapad. A ja uz jsem se videla jak sedim vecer na terase a pozoruju zapad slunicka 😄 Spis ted hledáme inspiraci a zajimalo me jakto to maji vyresene ostatni 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Ono zas v těch vedrech sedět na terase na západ moc nelze, každý má něco. My jsme rádi, že kolem 12hod. přestává na terasu pražit sluníčko. Kdo chce slunce, posune se k bazénu anebo do hamaky na jih ;-)
Odpovědět
Máme vchod na západ, terasu na jihovýchod a popravdě, když jsou horka, tak jsem rád, že tam máme brzy stín. Zase na jaře, podzim, bych uvítal více sluníčka a tepla, ale přece jen, více času trávím na terase, když je hezky. Neměnil bych. Je to lepší i pro trávník, kytky, apod. Ty místa, kde svítí sluníčko hodně jsou docela vyprahlé.
Odpovědět
@davex děkuji za příspěvek 🙂 Přemýšlíme jak terasu situovat spíš na tu jižní stranu, ale je fakt že všude to bude mít svoje pro a proti.
Odpovědět
@aneta_koterbova v obýváku je nonstop světlo(obývák s kuchyní má na V, Z, J okna). Dům je celý den světlý, vzdušný. Ale na jih jsme dali raději jen okno 125x150, všechny 3 fr. okna jsou na východ. .Zatím jsme nadšení z této varianty otočení domu, ale stěhujeme se až o víkendu. Ano, zahrada je za domem, ale jelikož máme,, nízký" bungalov, je tam skoro stále slunce. Foto foceno v 19 hod.
Odpovědět
Článek se načítá
My mame v navrhu také vchod na západ, terasu na jihovýchod, ale pereme se s otázkou, kam umístit obyvak s kuchyni ( jestli do delsi nohy zady na zapad a franc. oknem na terasu na jih, jiho vychod, kde by byl odpoledne stin, ale mame strach s toho, ze mistnost bude tmava) nebo mensi nohy k cestě, kde by byl obyvak celorocne proslunen.
Odpovědět
Bungalov do L
Odpovědět
Profilova fotka
@aneta_koterbova dovolila jsem si poslat soukromou zprávu 🙂
Odpovědět
V ulici máme domy buď se vstupem na východ nebo na západ. My máme vstup na západ, takže zahrada je pod náporem slunce. Ti, co mají vstup na západ, odpoledne mají zahradu za domem ve stínu. Je tam na mě zima (kromě letních dnů). Mít takto dům, dám ho co nejvíce k severní hranici...terasu, bazén směřuji na jih (jihozápad). V létě bych slunce od západu vyřešila roletami u posezení.
Odpovědět
@kopiska asi bych za mě volila právě tu druhou variantu 🙂
Odpovědět
@aneta_koterbova Mozna jsme meli podobne pozadavky. Vstup do domu je idealne ze severu, ale ja miluju zapadni stranu a taky je tam nejhezci zahrada a soukromi. Tj. obyvak a kk. je cely situovany po cele zapadni strane (u vas by to byl jih). Na vychod mame jen detskou loznici a koupelny apod. ALE nase reseni pocita s tim, ze vstup do loznic (ke schodisti) je pres obyvak, coz by treba nekdo nechtel.
Odpovědět
@anitia napsala jsi spravne, ze mate vstup na zapad? 🤔 🙂
Odpovědět
@aneta_koterbova jj, omlouvám se, překlep. Vstup máme na východ. Zahrada je na západ 😉
Odpovědět
@davex moc zdravím 🙂 Zaujal mě váš/ Tvůj půdorys domu. Hledáme nějakou inspiraci domu s vchodem ze západu. Moc by mě zajímalo jak máte vyřešený projekt? Prosím prosím smutně koukám 😄
Odpovědět
máme vstup zo západu. dom má 16,5 x7,3 m. https://old.modrastrecha.sk/blog/btus... .My máme pozemok orientovaný sever - juh.
Odpovědět
letos začínáme stavět bungalov 5+kk, příjezdová cesta ze západu viz album https://old.modrastrecha.cz/blog/luci...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?