Finální půdorys našeho bungalovu - máte připomínky?

Zdravím, tak máme zřejmě odladěný půdorys našeho bungalovu. Jen ještě úplně nevíme umístění televize a uspořádání obývacího pokoje, jinak by se nemělo již nic měnit:-) Může někdo poradit, co by tam případně ještě někdo upravil, posunul, změnil? Jinak střechu máme momentálně navrženou valbovou, ale lehce si začínáme pohrávat s myšlenkou střechy pultové, s tím že třeba jedna strana bude výškově odskočena od druhé, myslíte že by to takto šlo:)? Jinak zdivo YTONG Lambda tl. 44 cm. Díky za každé připomínky.
Odpovědět
Profilova fotka
Pudorys mi prijde moc povedeny a to provedeni pultove strechy by pusobilo moderne a vzdusne.
Odpovědět
@jirijozak Je to hezke. Ale mam dotaz - nebude ta loznice v lete neobyvatelna? Ty okna jsou na jih a zapad, pokud se nepletu - tam bude jak v saune, ne? A ja osobne bych chtel oddelit pracovnu a loznici - minimalne aspon posuvnymi dvermi. A treba by to vyresilo i ten problem s prehrivanim pres to jizni a zapadni okno.
Odpovědět
@mirekb To bude uzavrene posuvnymi dvermi z obou stran, bude to oddelena satna. Ta pracovna je takovy prostor, ktery jeste presne nevime jak vyuzit. Muzetam byt stul, muze tam byt rotoped a treba neco na posilovani atd... Premyslime o oknu v loznici na sever, ale asi radeji ten zapad, i kdyz idealni to neni. Jinak to ale usporadat asi nejde😑
Odpovědět
@jirijozak Zkusila jsem jen rychlý náčrt nápadů. Uspořádání obýváku - TV bych dala na jižní stranu, sedačku zády ke kuchyni. Zvažte možnost spíže, prostor tam na to je. A pokud by jste chtěli řešit tu pracovnu oddělenou úplně, tak tam je naznačeno možné přeuspořádání místností. Rozhodně Vám nechci nic vnucovat, ani si nemyslím, že Váš návrh je špatný, jen dávám příklad pro zamyšlení/inspiraci...
Odpovědět
@mirekb V dnešní době, kdy jsou RD domy stavěny v nízkoenergetickém standartu, tak nelze tvrdit, že místnosti na sever budou chladné (zateplená obálka) a na jih zase v létě přehřáté (navržené stínění). To platí i pro časté argumenty, že spíž by měla být navržena u obvodové stěny, aby byla chladnější:-). Naopak u obvodové stěny nedává smysl, protože ve spíži denní světlo není potřeba respektive je nevhodné. I uvnitř dispozice je možno spíž mít chladnější a větranou (méně izolace a odvod vzduchu v podhledu+přívod podlahou).
Odpovědět
@jani_ha Děkuji za inspiraci, vypadá to zajímavě :-) Pracovnu oddělenou nepotřebuji, spíš mi přišlo, že je tam málo úložných prostorů, tak se tam ten prostor nabízel. Ale tento půdorys je určitě zajímavý:-) Jinak typ L schvalujete:-)?
Odpovědět
@jani_ha Jinak spíš jsme ta měli v úmyslu, ale přišlo nám, že to hrozně rozdělilo kuchyňskou linku, omezilo vrchní úložné prostory atd...Stejně do té spíže dávám stejné věci, jako do kuchyně, jelikož to není chladná místnost. Spíš v tom výklenku z garáže udělám nějakou jednoduchou skříň, kam můžu dát kompoty, mléko a věci, které potřebují chladnější místo. Garáž bude temperovaná jen zlehka...TO byl můj nápad:-)
Odpovědět
@jani_ha A ta sedačka nás taky takto napadla, ale přišlo mi, že je lepší mít sedačku obráceně a vidět do celé místnosti, že je to takový lepší pocit:-) Tohle prostě ještě nevíme...
Odpovědět
@jirijozak Dispozice celkem povedená a i orientace je správná, ale nic není dokonalé. Třeba dveře do koupelny, máte bez koty, ale jsou stejně veliké jako do místností, takže jsem vydedukoval šířku 800mm. Do koupelny bez pračky a sušičky stačí pohodlně 700mm. WC je vždy vhodnější mít odvětrané přirozeně oknem, pokud ovšem nemáte řízené větrání. Velikost WC s umývátkem je možná dle normy minimální, ale určitě nebude pohodlná. Chválím snahu "trochu" oddělit kuchyň a obývák, ale v obou případech je stůl od kuchyně dost daleko. A nakonec bych zvážil přesunout vstup z garáže do chodby a ne do celkem malého zádveří a nebo přidat dveře z garáže přímo ven. Pořád otevírat celý garážový vrata 3,5m pokaždý když s něčím půjdu na zahradu (kolo, sekačka.....šroubovák:-)
Odpovědět
@panlorenc no pokud budou mit venkovni stineni, ok, v loznici asi nebude uplne vedro. Pokud ne, bude tam sauna, pokud to neni stinene prirozene stromem / ostatni zastavbou. Mame drevostavbu, bez venkovniho stineni a v lete se v pokoji na jihozapad natopi opravdu dost slusne. Nastesti mame loznici presne na druhe strane baraku a tam je i v lete prijemny chladek.
Odpovědět
@jirijozak zalezi jak to zastinite. Pokud nijak, bude tam (podle me) jak v saune v letnich dnech.
Odpovědět
@mirekb No právě to je nevýhoda DŘEVOSTAVBY s nízkou tepelnou akumulací.... Dřevostavba pro zdejší podmínky a nabízených cenách (prakticky stejné jako cihla) je nesmysl. Osobní zkušenosti z RD NED cihlostavbou 500mm trojskla-v létě při panujících vedrech (týden 35st.) a stínění pouze vnitřními žaluziemi je vzestup pokojové teploty na ještě přijatelných 24st. Vyšší akumulační hmota cihlostaveb je obecně méně citlivá na výkyvy teplot.
Odpovědět
Článek se načítá
@panlorenc ok, nebudu se hadat. podle me cpat loznici na jihozapad se tremi okny je proste blbost, v jinak celkem hezky udelanem projektu :-) Ohledne vhodnosti drevostavby pro zdejsi podminky se asi nema cenu bavit, mame na to ocividne uplne jine nazory. Kazda stavba ma svoje plusy a minusy, rozhodne bych netvrdil, ze jedno nebo druhe je nesmysl :)
Odpovědět
@jani_ha Tak jsem to zkusil opravil dle tvého návrhu:-) Vznikly mi z toho úzké pokoje(technická, zádveří:-/ Jinak je vše super, ale tyto dva pokoji špatné :-|
Odpovědět
@mirekb Okno ze západu dáme pryč, necháme tam jen francouzké okno na terasu. Šatna bude přepažena nějakými dveřmi. Nemám tu ložnici moc kam jinam dát :-D A co prosím říkáš na krb? Kde by si ho ideálně umístil a kam by si dal televizi? Děkuji :-)
Odpovědět
@jirijozak obyvak se mi vice libi v tom druhem rozlozeni, jak to navrhla @jani_ha . Libi se mi na tom i to, ze TV je tak dale od zdroje tepla. Ale bude treba mit dobre zastinene to velke jizni okno..
Odpovědět
@panlorenc je s tím obrovský problém nejen v dřevostavbách ;) dřevostavba má aspoň výhodu rychlého vyvětrání.
Odpovědět
@jirijozak Pudorys do L mi v tomto pripade prijde dobry. Spiz pristupna z kuchyne je super, muze tam byt na polici treba robot a nemusite ho tak porad skladat, nekdo tam chce i mikrovlnku, aby nemusel mit vestavnou a i potraviny jsou hned po ruce...nekdo do spize chce mrazak, ale ten pak tu mistnost docela ohriva...a pokud tam nebude topeni a spiz bude sousedit takto s garazi, tak bych se tepla nebala... na druhou stranu tech par kroku taky neni nic hroznyho, sama budu mit spiz dal od kuchyne (u nas to ale jinak neslo)...jen teda nevim, jestli bych si davala jidlo do garaze (smradek z vyfuku).. co se tyce tech hornich skrinek- ty jsem myslela, ze budou na te strane, co je varna deska... a jak pisete o tom rozdeleni kuchyne- mozna bude o trochu kratsi pracovni plocha, ale daleko lepe budou vyreseny ulozne prostory (rohove skrinky nejsou take nic moc) ... Ohledne te sedacky- slo by jeste prohodit u te moji varianty sedacku a tv, ze sedacka by byla v rohu obvodovych sten a tv na te pricce ke kuchyni... pak bych mozna zvazila i presunuti krbu k te pricce (nevim, jaka bude strecha, ale pokud sedlova nebo valbova, tak cim bliz bude komin hrebenu, tim lip) A to uzke zadveri a technicka - ja to tam v malovani nahazela jen obdelnicky, ale neslo by to resit nejakymi uskoky tech sten (stejny princip jako mate u pokoju u tech vestavnych skrini?) A zkusila bych si presne rozvrhnout i koupelnu, treby by se tam taky par cm nahnalo... Ale opakuji, vsechny pripominky berte s rezervou, kazdy ma jine pozadavky a priority... 😉
Odpovědět
@jirijozak jeste me ted napadlo, kdyby se cely ten prostor, kde je obyvak a kuchyn, posunul doleva - ze by se z L stalo T, tak by jidelni stul sel dat naproti kuchyni - kdyz vejdu do mistnosti, tak stul vpravo, kuchyn vlevo a cely spodek by byl obyvak... vyresilo by to ten stul bliz kuchyni...ale rikam, nevim jaka bude strecha, aby to zase nebylo zbytecne slozite...
Odpovědět
Stavitelé, teď jsem si ještě procházel domy na internetu, a na stránkách ekonomických staveb je ještě jinak zajímavě řešený bungalov typ L, stejně orientovaný se vstupem od severu. Co na něj říkáte:-)? Dle mě je tam výborně řešeno oddělení ložnice s vlastní sociálkou, v baráku není žádná nevyužitá chodba. Samozřejmě by se to ještě trochu poladilo, ale vypadá to dost zajímavě...Odkaz : https://www.ekonomicke-stavby.cz/domy...
Odpovědět
@jirijozak osobne nemam moc rada tyhle pruchozi obyvaky, navic jeste kdyz jsou za obyvakem detske pokoje...a jsem zastance zonovani domu na klidovou (pokoje, loznice, koupelny) a obytnou cast... ale to zalezi na kazdem, jaky ma zivotni styl... ja tedy ted s malymi detmi si nedokazu predstavit behat v noci pres cely dum, kdyz se vzbudi a placou...
Odpovědět
@jani_ha Jasné, je to o tom, kdo je jak zvyklý, ale jak má člověk vědět, co mu bude vyhovovat, když to nemá vyzkoušené:-)
Odpovědět
@jirijozak takhle na první pohled se mi ta Lucie docela líbí :)
Odpovědět
Nám se nelíbilo u projektů Ekonomických staveb, že většinou nemají technické místnosti
Odpovědět
A projekty APEX znáte? Ty jsou dost moderní a vkusné. Moc pěkná díla...
Odpovědět
@funnym u té Lucie by se na technickou mohl překopat ten záchod možná...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?