Firma nechce prodat projekt domu, co dál?

Profilova fotka
Ahoj, vybrali jsme si dům u jedné společnosti, ale bohužel, neprodávají projekty. Zákazník s tou firmou musí podstoupit alespoň hrubou stavbu. My bychom si ale chtěli domek stavět sami. Co teď? Myslíte, že nám nějaký architekt či projektant nakreslí stejný dům jen podle půdorysu z internetu? Nevíte někdo orientačně cenu za takovouhle službu? díky moc :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
neberte to jako prosím rejpání, ptám se jen ze zajímavosti. To nejsou na ten dům jakože autorská práva? Když si někdo sežene půdorys, tak si může nechat u jiné firmy nakreslit stejný dům?
Odpovědět
my to tak taky měli. vybrali jsme si projekt, ale byla to skládačka, tak jsme si sehnali projektanta, udělali pár úprav a on nám to nakreslil. Takže není to jen okopírované, ale jsou tam i naše úpravy, takže to v podstatě stejný projekt není :-). Z venku to sice vypadá podobně, ale ne úplně stejně.
Odpovědět
Profilova fotka
Můžu se v téhle souvisloti ještě zeptat, kolik jte platili za vypracování projektu? Kolik za studii? My jsme zatím platili pouze studii, a to 7 000.
Odpovědět
my měli jen rozkreslený projekt pro stavební povolení a dali jsme za něj asi 32 tisíc.
Odpovědět
Celý projekt komplet s vyběháním všech razítek nás vyšel na cca 26 tis.
Odpovědět
u nás 3 roky zpátky.
Odpovědět
2006
Odpovědět
Profilova fotka
Nás architek informoval, že projekt bude za cca 70 tisíc :-|
Odpovědět
Hmmm, Ladido, tak to mi na běžný domek přijde dost. Ale závisí to na víc okolnostech. Jestli vám ten projekt dělá firma nebo architekt nebo projektant, jak je stavba velká a tak. Takže když máš jen takto cenu, tak to stejně nic moc neřekne. Pokud jde o běžný domek určený jen k bydlení, tak bych si asi našla projektanta, který mi to nakreslí a vyběhá levněji.
Odpovědět
no, nám říkali, že třeba u architekta se může cena projektu vyšplhat u individuálního projektu i na 8-10 % předpokládaných nákladů stavby. Ale pokud nemáte nějaké výmysly, které by jim zabrali hodně času na výpočty a byly by na realizaci komplikované a je to běžný domek, tak bych si fakt našla někoho, kdo to nakreslí levněji.
Odpovědět
Jo, přesně, naprosto souhlasím s Kackou. Je zbytečné platit drahé architekty, když vám ten projekt stejně bude ve finále vypracovávat projektant. A šikovný projektant dokáže domek i navrhnout, poradit v těch praktických věcech a hlavně je daleko levnější.
Odpovědět
Profilova fotka
my dali za projekt včetně vyběhání stav. povolení 42 tis. Kč (říjen 2007) ;-) : návrh projektu 4500, projekt samotný 31500 Kč, zaměření výšky na pozemku 1000, stavební povolení 5000 Kč ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
kacka.va: to mas pravdu, opravdu si muze projektant rici za nakres i 10% z hodnoty hrube stavby. Je to jen o tom poptat vice projektantu a nejit toho nejlevnejsiho. Nas vykresy stali cca 20 tis. a papiry jsme si obehali sami
Odpovědět
Dedy, to si myslím, že současným cenám tak odpovídá. Ale 70 tis mi přijde na běžný domek hodně.
Odpovědět
Evlyn, ta praktiky, které popisuješ jako jednání komory architektů, tak jsou v přímém rozporu se směrnicemi Evropské unie. To možná mohlo platit dřív, ale dnes už jsou tyto praktiky, které ovlivňují volný trh služeb, protizákonné a kdyby komora za toto architekta vyloučila, tak zaplatí pěknou pálku jako pokutu do Evropské pokladny.
Odpovědět
no, my platili hotově, takže si myslím, že si to může projektant vykázat jakkoliv a nikdo stejně nezjistí, kolik jsme za to ve skutečnosti dali. A i když by to šlo přes účet, tak když to např. napíše jako nějakou konzultaci, tak stejně nějaký honorářový řád obejde. Myslím, že s tím si většina hlavu neláme. evlyn, tak v porovnání s tou švadlenou... :-D to bys pak tím pádem mohla dát za projekt klidně 500 tisíc, když ho budeš používat celý život ne? Na druhou stranu se jedná o pár výpočtů, v počítači to mají nakreslené za chvíli, když už přesně vědí, co kreslit, veškeré rozpisy materiálu jim program vyhodí sám, takže si nemyslím, že by to muselo být tak drahé. A myslím, že klidně některé šaty můžou na ušití být náročnější, než nějaký jednoduchý projekt hodit do počítače. A myslím, že to jestli barák splňuje tvoje požadavky není věcí projektu ale toho, jak si to tam sama (nebo po konzultaci s projektantem) uspořádáš.
Odpovědět
Profilova fotka
Těch 70 000 je kompletní cena za studii i projekt. Nám se dům libí a architek se nám hodně věnuje. Jen jsem chtěla vědět, jak jste na tom ostatní.
Odpovědět
evlyn: já vím jak fungujou programy, ve kterých se kreslí projekty. A projektanti je mají fakt vymakané. Ono jen když si vezmeš, že jsem si překreslila náš projekt do jednoduchého prográmku během dvou dnů (samozřejmě bez jakýchkoliv výpočtů a přemýšlení nad tím) a to tomu vůbec nerozumím. Takže projektant, který se tím živí a dostane jasnou představu zákazníka, tak podle mě to jede jak po másle. A pokud to má projektant v počítači v programu, tak změní jednu věc a přepočítá se mu to. Něco jiného je, když ještě někteří projektanti kreslí výkresy v ruce. A to, že může projektant poradit ohledně dispozic, tak to bezesporu většinou dělají.
Odpovědět
to byly základy, veškeré zdi, betonové schodiště a střecha, pohledy a půdorysy to dělalo automaticky, podle toho jak jsi to nastavila a když sis to nastavila, tak se automaticky doplňovali kóty. A já si to dělala jen kvůli naší představě, takže rozvodama jsem se nezabývala a jasně, že technický zprávy jsem si k tomu asi taky nedělala že jo, k čemu by mi byly. měla jsem to jen pro naši představu. no jinak kamarádka má bráchu stavaře a už na škole, když kreslili projekty, tak takové programy měli, tak ať mi nikdo neříká, že je nemají projektanti, kteří už normálně podnikají. Projektanti to mají vystudované, tak asi nejde srovnávat, když se v tom pohybujou denno denně a já si něco kreslím pro mé potěšení. Já znám taky projektanta, kteří stojí za prd a projekt bych si u nich nezadala. a přece ti nikdo nevymlouvá, aby sis to za ty peníze koupila. Je to vaše věc. Já jsem si vybrala dům podle našich představ, jen to chtělo pár úprav. Vybírali jsme asi 4 měsíce, než jsme našli projekt, který nejvíc odpovídal našim představám, nechali jsme si ho upravit a zatím musím zaklepat, že jsme nepřišli na jedinou věc, která by nám nevyhovovala. Takže u nás byl projekt hotový po prvním nakreslení, protože projektant všechno potřebné od nás věděl a jak jsme si pak např. šoupli o kousek s topením, to už je věc druhá, ale na to se přijde až během stavby, když člověk tou hrubou stavbou chodí na živo, ale k tomu už projektanta nepotřebuju.
Odpovědět
no to můžeš :), ale teď to nevím z hlavy. Měli jsme Sketch up a Arcon, pak KitchenDraw (ale v ten to není, v tom jsem měla rozkreslenou jen kuchyň a koupelnu), pak jsme měli nějaký Projects na zahrady a ještě jeden na rozkreslování baráku, ale u toho si už název nepamatuju. A teď si nejsem jistá, jestli jsem to měla v tom Arconu a nebo v tom, co nevím název
Odpovědět
No, my jsme byli s prací a jednáním projektanta maximálně spokojení. Pořád jsme byli v kontaktu a všechno s námi řešil. Když bylo potřeba udělat nějaké úpravy, jako požadavky stavebního úřadu a tak, tak to sám oběhal a domluvil se vždycky s kompetentními osobami a podle toho pak projekt předělával. Udělal nám perfektně komplet celý projekt (včetně vizualizace a prostě všeho), hodně nám při našich představách poradil a některé věci jsme díky němu změnili. Veškeré povolení včetně toho stavebního nám zajistil a vyběhal a v roce 2006 jsme za to nedali fakt víc než 26 tis a ten projektant je opravdu profesionál, s žádnou "náhražkou" bysme se při stavbě domu nespokojili. Je mi jasné, že ceny se od té doby o něco zvedly, ale rozhodně u nás 100% inflace nebyla. Co se týká těch projektantských programů, tak ty už jsou dnes naprostou samozřejmostí a jsou jich desítky. Nevěřím tomu, že by se s tím projektem dnes nějaký člověk piplal ručně. Do toho programu se všechno navolí a je to. Ale je jasné, že některé firmy a architekti (případně projektanti) si na tom pěkně rýžují. To je holt jejich šikovnost. A některým lidem je jedno, kolik za to zaplatí.
Odpovědět
karli, my to máme kreslené ručně, protože projektant se projektama nezabývá jako hlavní náplň, ale teď má stavební firmu, takže projekty dělá jen občas okrajově a kvůli tomu nemá ani program :-). I když znovu bych si ho už nevybrala, brala bych firmu, která mi to všechno vytiskne z programu. Ještě štěstí, že jsme tam fakt neměli během toho kreslení žádné změny, to jsem se modlila.
Odpovědět
Kacko, my jsme právě změny mít museli i kvůli požadavkům stavebního úřadu, tak jsem byla ráda, že je to přes PC, jinak bysme se asi nedoplatili. Navíc můj muž je profesně přes počítače, takže na ně nedá dopustit, obrovsky usnadňují některou práci.
Odpovědět
karli: u nás to se to řešilo tak, že nic zásadního nebylo a drobné úpravy nám na stavebním řekli, že to vědět nechtějí, že jim to jen máme pak zakreslit červenou tužkou do kopie projektu ;-). Ale jinak se jednoznačně stavím za PC :-)
Odpovědět
Kacko, u nás to byly celkem zásadní změny spojené s celkovou "vizáží" domu. Museli jsme snížit patro ze strany z ulice a udělat tam zkosenou střechu a střešní okna. Manžel zuřil. Takže místo půvabného klasického domečku máme z čelní strany (díky stavebnímu úřadu 8-( ) nevzhledného hybrida. Ale nedalo se nic dělat. Když jsme to v tom místě chtěli mít, museli jsme se prostě přizpůsobit. Dám do alba na chvilku fotku zepředu, na které je to vidět.
Odpovědět
takže vlastně pohledově máte kvůli úřadu jiný barák :-(. To bych taky zuřila.
Odpovědět
Zkusíme to trochu zachránit zídkou. :-|
Odpovědět
no kdyby mi někdo ukázal fakt fotku zepředu a fotku zezadu, tak bych řekla, že to není tentýž barák, ale dva různé.
Odpovědět
Jo, přesně, taky zepředu původně vypadal úúúplně jinak, fakt pěkně. Tenhle kompromis je ... :-p ...ale budem bydlet!
Odpovědět
za pár let vám vám to bude jedno, teda lépe řečeno, člověk si zvykne a přesně jak píšeš, hlavně že budete bydlet
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?