Francouzské okna vs. vysoké náklady na topení

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o váš názor či zkušenosti. Jedná se o rozhodnutí, jestli uvažovat v projektu francouzské okna (4ks+1) a nebo uvažovat s klasickými. Francouzské okna jsou fajn, ale nedokáží odhadnout o kolik zbytečně ročně protopím navíc, když použiji okna klasické. U francouzských oken uvažujeme 3-sklo. Vytápění uvažujeme plynem+podlahové vytápění. Okna jsou umístěna na JIH, JIH-ZÁPAD. Bungalov chceme dělat z porothermu tl. 440mm. Díky za reakci.
Odpovědět
1
2
@kvasnicatomas Já myslím, že pokud jsou okna kvalitní s trojskly, tak to tak zásadní rozdíl nebude. Jestli Ti to pomůže, máme 4 ks fr. oken, 2 trojdílná na jih a 2 dvoudílná na západ. (kukni do albíčka). Topíme plynem, bungalov 228 m2 (vytápíme bez garáže a skladu, takže asi 185 m2), chladná Vysočina a protopíme za rok cca 14.000 Kč a to včetně ohřevu TUV. Fr. okna se nám líbí, možnost vyjít na zahradu a terasy je k nezaplacení. Určitě bychom je dali znovu.
Odpovědět
Ba naopak, v zimě pokud vyleze sluníčko a máte je na J a JZ, tak budete mít tepelné zisky. Zase protiklad budete muset v létě pořídit stínění, kde cena je úměrná velikosti oken nebo fr. dveří nebo to vyřešit kompletním zastřešením terasy. A ještě toho denního světla, vůbec bych se toho nebál. :-)
Odpovědět
Děkuji za reakci... Chtěl jsem vás ještě požádat, jestli máte doporučení na dodavatele oken nebo zkušenosti z okny, které máte již instalovány. Pak se nabízí otázka, jestli pořídit okna plastová nebo dřevěná... Děkuji za reakci.
Odpovědět
My máme Vekru, plast, dveře a fr. okno s hliníkovým prahem, Komfort Evo, 3 sklo, bezpečnostní fólie. Od prvního kontaktu, přes instalaci a objednání servisu na seřízení zářím naprosto perfektní přístup ( pobočka Ústí nad Labem)
Odpovědět
V předchozím příspěvku místo zářím má být zatím :-)
Odpovědět
já bych klidně doporučila fr. okna. Mám je v celém domě. Ono také záleží čím budete topit, my máme tepelné čerpadlo - pozemní kolektory, a protopíme podle mého hodně málo. a pokud budete mít kvalitní okna a trojskla, tak bych se toho příliš nebála.
Odpovědět
@rikaroni budeme topit plynem a bude podlahové topení.
Odpovědět
my jsme šli opačnou cestou. Právě proto, že fr. okna by u nás byly na J a JZ jsme dali okna normální, protože přes den budou stejně stažené venkovní žaluzie kvůli zastínění. Navíc u fr. oken bych pak ještě určitě potřebovala sítě do oken. Ale my jsme jižní Morava.
Odpovědět
Profilova fotka
jasne, ze okna.....i kdyby vam tam v zime svitilo slunce, tak se vam to prohreje a pokud mate barak dobre spocitanej, tak trojskly tak velky uniky nejsou. Ten dum je moc pekny na to, abyste tam dali jen mala okna...
Odpovědět
Máte cenovou představu na kolik by ty okna mohli vyjít, ještě jsme nepoptávali... Díky za rady a zkušenosti...
Odpovědět
To francouzské okno co jsem dával výše obrázek. Stavební otvor (výška X šířka) 230 X 200. Obě strany oteviratelne, pravá ještě výklop bez středového sloupku. Cena 25.000 s DPH (15%).
Odpovědět
Deklarují prostup tepla Ug = 0,7 W/m2K
Odpovědět
Článek se načítá
@kvasnicatomas Pouvažuj, zda musíš mít všechny části otvíravé. Pokud ne, dej někde fix, ušetříš. S umýváním u bungalovu není problém. Dvoudílná fr. okna (š. 2 m) máme - jedna strana fix, druhá otvíratelná + výklopná.
Odpovědět
Profilova fotka
Tahle bych dala francouzské...ten dům je dokonalý...to je typový projekt? Nebo váš? Nemá chybu...s klasickými okny by stratil kouzlo... :-)
Odpovědět
@avv projekt je na míru... ještě tam budou drobné úpravy, ale už nic zásadního...
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, existují i firmy, které Vám ten rozdíl tepelné ztráty okno/stěna jsou schopné spočítat (např. pokud se specializují na pasivní domy), ale jinak si myslím, že u trojskel a jižní orientace nebude rozdíl tak výrazný, aby se ztratila ta výhoda světla v zimě. A projekt už počítá s tím, že nebudou všechna otvíratelná. Pokud pošlete poptávku na třeba 3 firmy co dodávají okna s rozměry dostanete celkem rychle odpověď s cenou (známá to měla asi za 3 dny zpět). jen chtějí přesné rozměry, počet, otvírání (idálně náčrtek). A cenově jsou dřevěná orientačně cca 2x dražší než plastová (také to řeším...).
Odpovědět
Profilova fotka
@kvasnicatomas kdybych na něj narazila tehdy v katalogu, tak by vyhrál :)
Odpovědět
My máme doma takovou nádheru. 😃 Letos nás tam čeká první zima, tak jsem na to zvědavá. Ale věřím, že to bude v pohodě. 😊
Odpovědět
@nicol22 Jaké máte vytápění?
Odpovědět
My máme také francouzské okna
Odpovědět
@kvasnicatomas podlahové a pod tímto oknem je teď ještě schod a v něm ještě topné těleso.
Odpovědět
@kvasnicatomas takhle to vypadá.
Odpovědět
Nepříjde mi zrovna moc příjemné dva výškové stupně jako super nápad. podle fotky nemají ani 150 mm, výška bude nepřirozeně nízká a hrozí větší riziko zakopnutí. Jinak rohové okno pěkné - takové by doma neprošlo.
Odpovědět
@specnaz84 Deklarují prostup tepla Ug = 0,7 W/m2K??? Máte přímo prostup tepla spočítáný na Vaše okno? Ať nejste nemile překvapen.
Odpovědět
@rebut mají 17 mm a zatím nikdo nezakopl. 😃
Odpovědět
@rebut Ug bude vždy stejné, to je hodnota pro zasklení. Reálná hodnota okna( Uw) bude vyšší.
Odpovědět
@lopp Ano máte pravdu, ale já jsem jenom kopíroval odpověď. Dotyčný myslel Uw celého okna a na to jsem se také ptal. Standartní zasklení trojsklem je Ug 0,5 a 0,6. Ug skla 0,7 je nestandartní.
Odpovědět
@rebut Ug skla 0,7 je taky celkem běžné, záleží na tloušťce profilu a jak vám to vychází na zasklívací lištu, když blbě, použijete trojsklo třeba s 18mm mezerama, to má myslím (jsem línej to hledat) těch 0,7 právě.
Odpovědět
Toto jsou hodnoty pro moje okna. https://www.vekra.cz/wp-content/uploa...
Odpovědět
@specnaz84 opravdu jsem nevěděl, že Ug 0,7 jsou běžná - díky za ukázku. Já mám Ug 0,5. Tato tabulka je vytvořena ze standartu - určitá velikost okna, procenta zasklení atd. Jedná se mi jestli Vám přímo na Vaše okna udělali výpočet. Já jsem tu to informaci získal a použil přímo do PENB.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?