Jak moc jste byli spokojeni s projektem, když jste začali stavět?

Jak moc jste byli spokojeni s návrhem projektu (se studií) ve chvíli, kdy jste jej "poslali" do dalšího kola (zpracování stavební dokumentace)? Měli jste tam odladěné všechny problémové body a splněné všechny vaše představy o fungování domu, nebo jste to brali kompromisně, tedy byli smířeni s tím, že vše v domě nebude tak, jak jste si přáli? Řešíme projekt na dům, který není v úplně snadném terénu (severní svah se vstupem z osluněné jihozápadní strany). Architekta jsme již 2x měnili (první, úplně mladý nezkušený, se se sklonem pozemku neuměl absolutně popasovat, další architekt sice zkušenosti měl, ale dům si kreslil podle sebe a dost našich požadavků na vnitřní uspořádání ignoroval). Od současného architekta máme studii domu, která je zatím relativně nejlepší, co jsme měli. Nicméně stejně s ní nejsem úplně spokojená, myslím, že dům má "rezervy" - několik věcí není tak, jak bych si přála (a při daném rozložení domu se z toho bohužel nedá dostat víc). Přemýšlím proto, zda i s těmito problémy studii "poslat" ke zpracování stavební dokumentace (relativně nás tlačí čas - máme malé děti a bydlíme v nájmu), nebo zda zkusit navrhnout dům znovu a jinak.
Odpovědět
nejlepší je to dát sem a budeš mít hned jasno :-D asi nebudeš spokojená dokud to nebude stát a nebude to zařízený, vždy se tam něco najde, někdy to půjde napravit někdy ne... píšeš že dům má rezervy, několik věcí není tak, jak bys si přála, ale pak píšeš, že se z toho bohužel nedá dostat víc... tomu tedy vůbec nerozumím
Odpovědět
Díky za reakci! Jak jsem myslela, že se z toho při daném půdorysu nedá víc dostat: stávající umístění domu na parcelu a umístění a tvar schodiště způsobují, že vnitřní uspořádání místností nelze měnit libovolně. Příklad: z obytného prostoru je viditelná jen cca polovina zahrady, zbytek zahrady je "za domem" a z většiny místností domu není viditelný, což vidím jako nepraktické např. při přehledu o dětech, hrajících si na zahradě. Nebo: vycházejí nám jen celkem malé koupelny, podle mého názoru menší, než by si relativně velký dům zasloužil.
Odpovědět
Profilova fotka
a je nejaka moznost, ze to nekdo ctvrty jeste udela lepe???
Odpovědět
Profilova fotka
jinak my jsme to pustili dal, az kdyz to bylo tip top, neumela bych zit v necem, co ma rezervy....
Odpovědět
@mr_falko To kdybych věděla :) Jen partner už nemá trpělivost - projekt řešíme (i kvůli té výměně architektů) už rok a půl a on se chce posunout dál...
Odpovědět
@renatka_k nedovedu si představit, že si stavím dům, co se mi vlastně moc nelíbí. Samozřejmě jsme vše doladili a poslali dal. Zkuste to dát sem, třeba někdo poradi. Ale když už jsou pochybnosti teď...
Odpovědět
Profilova fotka
Byly určité věci, na kterých jsme celkem trvali. Jedna fima to nezvládala, tak jsme šli k jiné. Zrovna ten výhled z kuchyně na branku, z obýváku na zahradu byl důležitý. Doteď řešíme, kam dáme strom a jaký, aby a) stínil na terase, ale za b) nepřekážel ve výhledu ;-) Důležitý byl průjezd kolem domu autem na zahradu, kdyby bylo třeba. Koupelna taky musela mít určitý rozměr (hlavně sprcha). Obývák s kuchyní musel být orientovaný určitým směrem a mít určité metry. Dům celkově musel být posazený na konkrétní místo atd. atd. Pokud bychom to všechno neuměli poskládat, vymýšleli bychom si dál, dokud by se to nepovedlo. I tak jsou tam ústupky, se kterými ale umíme žít.. menší přesah střechy, obytná půda určitého rozměru atd.
Odpovědět
Tak záleží jak velké změny byste chtěli provádět během stavby, např. velikost okna by se třeba změnit dala. Ale pokud vám nevyhovuje ani rozmístěni a velikost místností, tak bude třeba upravit celý projekt, jinak bych se do stavby nepouštěla... My jsme si vybrali pár typových projektů, které nám vyhovovaly vnitřním uspořádáním a podle nich společně s projektantem doladili na náš pozemek. Nechat projektantovi volnou ruku se nám neosvědčilo, když už jsme sami nějakou představu měli... Taky by mě zajímal ten váš nynější návrh. Např. to, že neuvidím z okna na celou zahradu mi zas tak velký problém nepřijde. Přinejhorším pokud budou děti hodně malé uděláte oplocený dvoreček pod okny a tam prostor pro hraní a zbytek bude za rohem...
Odpovědět
Profilova fotka
Cože? Platíte si individuální projekt na míru, nejste spokojeni a zvažujete odsouhlášení? To snad ne... My jsme museli lehce slevit (ovšem naprosto minimálně a v nepodstatnych věcech) ze svých požadavků. Ale máme typový projektv ceně stavby na klíč... Pokud už bych solila prachy architektovi za individuální návrh, tak cokoliv nevyhovujiciho=špatné řešení, nazdar. Předělat ke spokojenosti. Za to si ho platíte...
Odpovědět
@margot_ka Teď to asi není my versus architekt (studii jsme s ním už uzavřeli), ale my versus projekt. Mému partnerovi se projekt líbí, ale mně splňuje jen tak 80 procent mých původních požadavků, ale některé podstatné prostě ne :-( Většinou je to v důsledku toho, že architektem původně navržená varianta domu byla příliš drahá, takže jsme osekávali dům na místnostech, ale koncepční řešení domu, osazení na parcelu, umístění schodiště apod. zůstalo stejné. Výsledkem je dům, kde 25 % plochy zabírají chodby a schodiště, zatímco jinde by se ty metry2 hodily víc (tohle je jen jeden z problémů, co tam vidím). Ne že by ten dům byl úplně špatný, to ne, ale nemám pocit, že bych s jeho uspořádáním byla zcela spokojena (což jsem si slibovala, když jsme začínali pracovat na individuálním projektu).
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k tak jestli byla puvodni od architekta navrzena varianta v poradku krome ceny tak je ted jen na vas, ze se jej snazite zlevnit a najednou vam nevyhovuje. Jsou tri moznosti: 1. Udelat to podle toho co navrhl puvodne, paklize jste byli spokojeni 2. Nechat si udelat od architekta novy navrh ktery se vam nebude zdat prilis drahy, 3. Smirit se se "zprasenym" projektem. Osobne bych se snazil vyresit variantu 1. Pokud by to rozpoctove fakt neslo, pak vsriantu 2, tj od zacatku znova a lepe. Klidne se stejnym architektem pokud jste mu predtim nedali vedet vase limity a vedome je neprekrocil a jestli se vam jeho prace libila.
Odpovědět
@jumpmans Architekt finanční limit od počátku znal. První navržená varianta byla 3 mil. nad limitem. Druhá navržená varianta byla nadsazená "jen" o milion, ale dispozičně se nám vubec nelíbila, takže jsme ji zamítli. Treti varianta byla dispozičně celkem OK, ale metrově o dost vetsi, než jsme potřebovali, a dražší (2 miliony nad limit). Pracovali jsme proto s tou třetí variantou a osekávali ji, až jsme se dostali "jen" milion nad limit. (Dnes to nicméně vidím tak, že jsme měli delat úplně jinou variantu, jinak dispozičně řešenou, a ne "smrskávat" dražší verzi.) Takže proto vratit se k neosekané variantě č. 3 není řešení - 2 miliony nad limit jsou prostě moc... už takhle jsme na úplně jiných penězích za stavbu, než jsme si kdy mysleli :-( A v kontextu té značné ceny za stavbu mne štve, že to nebude úplně dle mých představ... Ad to, co píše @jumpmans - budeme muset volit mezi 2 a 3... Stále ještě řeším i variantu, zda projekt nezadat jinde, i když tam asi narazím na odpor partnera, který chce fázi "projekt" co nejdříve ukončit a začít stavět.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Nějak si vůbec nedovedu představit, jak může projektant vymyslet dům 2 mil. nad limit. Zvážili jste i moznost, že máte prostě takové pozadavky, že není možné se do limitu vejít? Jaký je ten limit, že jste pořád několik milionů nad?
Odpovědět
@slabici Podle mne nejsou požadavky takové, aby se nedaly v daném limitu splnit (6+kk s dvougaráží a technickým a skladovým zázemím). Limit byl 6 mil., nyní jsme na ceně cca 7 mil. Stavbu prodražuje jen o cca 2 mil. suterén, který v projektu je kvůli svažitému pozemku :-(
Odpovědět
Profilova fotka
prodala bych pozemek a koupila si jiny.....
Odpovědět
@mr_falko To už jsem taky zvažovala, stále se po jiném pozemku dívám. Bohužel je to tady v naší lokalitě s nabídkou pozemků fakt špatné - nabídky sice jsou, ale nic moc, za poslední rok a půl jsem na nic lepšího nenarazila :-( Navíc je to tady vše zvlněné, takže si člověk s tou svažitostí moc nevybere.
Odpovědět
@renatka_k prodiskutuj dum s @carpatia Je tady nejlepe povolana, coby sikovna architektka. Jinak ja udelala to, co popisujes... poslala jsem dum do projektu i kdyz jsme uplne nadseni nebyli... vysledek byl, ze ho prave carpatie nakonec prekopavala.. a kdybych nebyla blba a nechala studii na ni, mohlo se z domu vymacknout vic... takhle aspon zachranila co slo. Jinak mame take dum ve svahu, vstup z JV. Jinak k cenam, ona je cena od projektanta a cena realna... Nas dum mel byt za 2mil... navrh byl na 5,2mil, rovnou nam rikali, ze cena je kalkulovana s cenikovyma cenama bez ruznych slev atp... vysledek je dum za 3mil, ale v daleko vyssim standartu nez v jakem byl navrzen. Podotykam, ze teda delame dum subdodavkami a svepomoci. Kazdopadne na cenu 5,2mil s nizsim standartem bychom se nedostali ani na klic, bylo to hodne nadhodnocene.
Odpovědět
Teda já žasnu a to v hodně negatnivním slova smyslu..... Určitě to nepouštějte dál! Architekt je ten, koho vy platíte a ten má stavět dům podle vašich požadavků a ne podle svých ideálů.... My máme hodně nestandartní pozemek, umístění domu bude netradiční a chtělo to hodně sezení s architektem, ale projekt je až na jednu věc přesně podle těch klíčových požadavků, které jsme měli (tu jednu věc jsme nakonec vyhodnotili jako kravinu). Klidně napište do SZ. Nikdy bych neposunula projekt, za kterým si na 100% nestojím, i tak tam najdeš po postavení pár věcí, které bys třeba časem udělala jinak, ale stavět dům, který už ted nesplnuje požadavky je vražedný... Tohle je rozdíl mezi stavbou typáče a domu od architekta, ten má odrážet vás a vaši rodinu, splnovat všechno, co jste od domu chtěli (a bylo to možné aspon trošku splnit). Výběr architekta je opravdu hodně důležitý. My máme velké štěstí, ale ozkoušeli jsme si ho už u bytu.
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k změn projektanta. Dům ve svahu s limitem 6mil. musí být přesně podle tebe. Pokud je ten váš projektant tak vysoko, něco je špatně. Nerozumím, jak může vymyslet suterén za 2 mil..
Odpovědět
@mitote tak to mě potěšilo :-) taky jsme měli požadavek na 2,5M rozpočet bude cca na 5M a chcem se vejít cca do 3,5M :-D jak máte velký dům?
Odpovědět
@martinakocianova no docela velky, ve svahu, zastavena plocha 116m tusim. A na patro. Je to 5+kk s garazi, dilnou, malym sklepem, a pak takova ta klasika jako satna, technicka mistnost, dve koupelny... A neni to kostka, mame dvouurovnovou zakladovku, cast domu je posazena niz.... Vsak mrkni ke mne do fotoblogu
Odpovědět
@renatka_k Podle me byste si to nejprve meli ujasnit s pritelem. Tezko muzete chtit po architektovi dokonaly dum, kdyz se nedokazete dohodnout sami. Ja bych nestavela dum, ktery by mi nevyhovoval.
Odpovědět
@bamak S partnerem máme požadavky na dům ujasněné, v tom rozpor není. Některé požadavky jsou společné (co se týče parametrů obýváku, dětských pokojů apod.), někde máme každý své požadavky (např. já co se týče uspořádání kuchyně, on co se týče jeho pracovny). Stávající projekt jemu v jeho ohledech vyhovuje, mne v mých ale zcela ne. Partner je obecně méně náročný, klidně by vzal i typovku bez ohledu na to, zda se na pozemek hodí nebo ne; u stávajícího projektu mu stačí, že to uspořádání víceméně vyhovuje. Kdežto já jsem perfekcionista, tím spíše u domu, do kterého se nalijí tak strašné peníze.
Odpovědět
@mitote Děkuju za reakci i za doporučení. Na Váš dům už jsem tu při řešení domu ve svahu narazila - je parádní!
Odpovědět
@renatka_k no mohl byt lepsi, ale tak jo, carpatia ho hodne zachranila, tak to nebude tak spatny... Ale vazne se pobav nad studii s ni... Ma talent
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?