Jak postupovat v 1. fázích plánování stavby RD?

Omlouvám se za obecnou otázku, ale i po prohledání diskuzí mi není jasné, jak má člověk postupovat v prvních fázích plánování. Máme pozemek, vybraný dům z katalogu (GServis) a chceme dřevostavbu. Napadají mě dvě možnosti, jak postupovat: 1) Nechat si udělat projekt od GServis a pak hledat firmu, která dům postaví. Trochu se obávám, jestli bude projekt skutečně vhodný pro dřevostavby. Také se bojím, že mi potom městský architekt řekne, že tohle na pozemku nelze postavit (za ním bych tedy zašel dříve, než bych si projekt objednal). 2) Kontaktovat několik firem, které staví dřevostavby, a ukázat, co bychom zhruba chtěli -- ať udělají vlastní náčrtek + kalkulaci. To by mělo být zdarma, že? Potřebujeme velký dům, takže nemůžeme vzít typový projekt těchto firem. Bojím se ale morálního hazardu (firmy navrhují projekt, který budou samy stavět). Co myslíte? Díky moc za jakékoli náměty.
Odpovědět
@mareklo my si nejdřív vybrali typ domku,který chceme stavět a vytisktli jsme si jeho pohledy i pudorysy.Pak jsme s tím jeli na stavební uřad ,aby nám řekli jestli nám tento typ domu schválí.Když nám řekli ,že ano tak jsme si nechali udělat projekt.zjistěte si požadavky ,jajé mají na stav. uřadě,at nevyhodíte zbytečné peníze za projekt,který vám neschválí.
Odpovědět
Profilova fotka
v první řadě, jsme obstarali územní rozhodnutí, v kterém jsme našli přesné požadavky na dům (umístění, typ domu, typ střechy...) apod. Pak jelikož nás s žádný s projektů neoslovil, jsme si doma půdorys domu připravili. S tím bych pak oslovila výrobce dřevostaveb, a následně nechala vypracovat projekt, který se dle požadavků a připomínek projektanta ještě upraví.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, s oběma předchozími názory se dá souhlasit. V první řadě byste si měl zjistit, zda váš pozemek spadá do územního plánu a je určen pro výstavbu. Dále byste si měl sám načrtnout skicu domu aby se z ní dalo poznat jak by měla vypadat a tu si nechat odsouhlasit na místně příslušném stavebním úřadě. Jestli vám skicu odsouhlasí, nechte si tuto skicu potvrdit souhlasem s tvarem a dispozicí domu. Následně si vyberte firmu od které máte dostatečné kladné reference od jejích zákazníků. Věnujte tomuto kroku i více času a podívejte se fyzicky na jednotlivé realizace jednotlivých vámi vybraných firem. Ptejte se lidí jaké s tou či onou firmou mají zkušenosti a jak jsou se stavbou spokojeni. Nezapomeňte se i zeptat na spotřebu energie v zimních obdobích. Tím si po několika domech dokážete udělat svůj obrázek. Projektanta si vybírejte pouze takového, který projektuje převážně dřevostavby a má dlouholeté zkušenosti v projekci dřevodomů. Nepodceňujte to, pamatujte si, že dřevostavba je podstatně náchylnější na nedokonalosti než klasická stavba.Stačí nevhodné srážení vody do konstrukce a máte za pár let problém. Proto musí mít projektant zkušenosti. Snad jsem vám aspoň trošku pomohl. Kdybyste měl ještě nějaké otázky můžete mne kontaktovat. Přeji vám hezký večer Míla Čermák
Odpovědět
Děkuji moc za náměty, to je pro nás velmi užitečné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?