Jaké vytápění při TZ 4kW?

Stavíme dům pro 4-členní rodinu, projektovaná tepelná ztráta je 4kW a vytápěná plocha 135m2, v domě nebude řízené větrání s rekuperací. Máme krbové kachle ve kterých se bude topit jednou za čas. Řešíme výběr vytápění mezi 1. elektrickým topným kabelem v podlaze + klimatizace multisplit (jedna vnější a dvě vnitřní obyvák/chodba na poschodí) pro případné přivytápění v létě 2. tepelným čerpadlem vduch-voda jako podlahové topení s využitím jako podlahová klimatizace v létě. Máte někdo zkušenosti?
Odpovědět
@mtsr Varianta 1 bude levnější, ale budou vyšší provozní náklady proti variatně 2. Řadě lidí nevyhovuje, šum a průvan od klimatizace. Chlazení je účinnější a kromě chlazení se také snižuje vlhkost vzduchu. U varianty 2 můžete používat jen malý plošný chladící výkon a ochlazením vnějšího vlhkého vzduchu stoupá vlhkost. Chlazení u této varianty sice funguje, ale není tak komfortní, zato budete mít výrazně nižší provozní náklady jak na ohřev TUV tak topení.
Odpovědět
@zubr487 u varianty 2 mi vychází návratnost 7+ let oproti variante 1, když nepočítam náklady na servis a drahé náhradní díly. I tak bych šel do varianty 2 jen se bojím hlučnosti. Budu stavět z Heluz30 + EPS16. Heluz udáva zvukotěsnost jenom 39dB a při maximálním výkonu je hlučnost TČ 62dB což bude asi problém?? Při variante 1 by byla maximální hlučnost klimatizace 47dB a jenom v létě.
Odpovědět
@mtsr Opustit podlahové topení, zamyslet se na stropním a zabijete 3 mouchy jednou ranou.
Odpovědět
@mtsr Nevím jaké čerpadlo uvažujete. Hlučnost je samozřejmě určena kvalitou provedení a požadovaným výkonem. Co se týká kvality, spíše bych věřil vnějším jednotkám TČ než klimatizacím, které jsou stavěné na krátkodobý provoz a co nejnižší cenu. Taky nezapomínejte, že většinu topného období budete topit na poloviční výkon (v případě invertorů). Nejjednodušší je vyzkoušet si to u někoho, kdo má TČ. Pokud je vhodně umístěné, nebudete ho prakticky slyšet. Já jsem navíc předpokládal, že počítáte s klimatizací i pro topení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?