Jaké vytápění zvolit u novostavby?

Zdravím všechny odborníky a nadšence, chystáme se stavět difuzně otevřenou dřevostavbu - bungalov o zastavěné ploše 150m2 a řešíme způsob vytápění - budeme mít pouze teplovodní podlahové vytápění. Stavba bude na jižním okraji Prahy. Plyn na pozemnku nemáme, takže vybíráme ze dvou variant: 1) Elektokotel a krbová vložka, s tím že ale plánujeme topit z drtivé většiny elektrokotlem a krb by byl jen jako záložní zdroj pro stav nouze. Levnější by byly asi krbový kamna, ale ty se nám nelíbí.. :-) 2) Tepelné čerpadlo zem/voda s plošným kolektorem (máme velký a rovný pozemek) Jelikož v domě s náma budou i malé děti, budem mít asi větší spotřebu vody a současně by jsme měli uvnitř rádi teplotu 23 až 24 stupně. Projekt ještě nemáme, takže tepelnou ztrátu objektu nevím, ale k příspěvku jsem připojil půdorys a skladbu stěn - to by mohlo pomoct k ucelení názoru. S tím že pravá strana je severní. Podle toho co jsme zatím zjišťovali nám přijde, že když si sečteme náklady na první variantu, tak by už o moc dráž nevyšlo tepelné čerpadlo (například NIBE nebo IVT) a náklady na provoz by pak byly menší. S tím že výhledově plánujeme mít i bazén, takže tepelné čerpadlo by se pak hodilo i na přihřátí vody v něm. Takže co myslíte, vyplatí se připlatit za tepelné čerpadlo? A s jakou značkou máte případně zkušenost? (kromě výše uvedených) Předem díky za každý názor!
Odpovědět
Já nemám zkušenost s první variantou, jen s druhou a o když mnozí odrazují od toho, že se to nevyplatí, že pořizovací náklady jdou příliš vysoké, my nelitujeme. Máme tu teplo, vůbec o nic se nestaráme takže naprostý komfort, máme bungalov cihlový o zastavěné ploše 210 m2, topíme ale jen na 22-23 st. roční náklady na celou elektriku 23 tis. Nevíme kolik z toho dělá topení, nemáme zvlášť budíky. TČ zn. NIBE .
Odpovědět
Ted jsme to pul roku resili co zvolit. Prvne jsme meli TC ale u novostavby je nenavratny. Takze jsme zvolili presnou variantu 1. S tim ze nevim jestli vlozku s vymenikem nebo jen teplovzduch ..
Odpovědět
novostavba 122m2, varianta 2, IVT, naprostá spokojenost. Celkové náklady na energie +-17 000,- ročně. Naštěstí jsem se nedali zviklat. Topíme na 24°C.
Odpovědět
@lpilar alfou a omegou je tepelná ztráta stavby. Víte ji ? Jinak úplně nerozumím tomu, že u první varianty chcete mít záložní zdroj (pro výpadek elektřiny nebo extrémní mrazy)a u druhé ne, což srovnatelnost zkresluje. Porovnám-li jablka a jablka (tj. první variantu bez vložky) , tak máte investici 30.000 Kč versus 300.000 Kč .. tj .rozdíl 270.000 Kč ..... tak a teď jde o to, za jak dlouho se Vám tato investice vrátí .... pokud bude Váš dům mít tepelnou ztrátu 7 kW, kde je roční úspora tak 15.000 Kč (počital jsem si to pro svůj dům) , tak jste na nule za 18 let, pokud započtete i cenu peněz (úrok placený nebo ztracený), tak je to přes 20 let. Dávno za životností zařízení. Takže ekonomický nesmysl.
Odpovědět
@lpilar Zjistěte TZ domu a pak už jen dosaďte do kalkulačky např. na TZB-info a bude jasno. A nebo první rok elektrokotel a v případě, že to bude rujnovat rozpočet :) tak vemte na dotace TČ. V případě, že ohřev TUV stojí více než vytápění, lze volit ještě bojler s TČ.
Odpovědět
@lpilar pardon, nevšiml jsem si, že jasně uvádíte, že TZ ještě nevíte .... Každopádně si myslím, že budou max. 5 kW ... takže roční úspora tak 12.000 Kč ... tudíž navratnost ještě horší než v mé původní zrychlené kalkulaci ...... zemní TČ určitě ne-e. ... možná nějaké levné/jednoduché vzduchové s investicí tak do 100.000 Kč
Odpovědět
Jak jsem psal, tepelnou ztratu budu znad az pri projektu, zatim jsme jen ve fazi studie. Ale premyslime dopredu :-) Ano u prvni varianty kalkulujeme zalozni zdroj, protoze proste neverime tomu, ze cena elektriny neporoste a zaroven mame trochu neduveru k elektrokotli k jako jedinemu zdroji tepla. Neradi by jsme pak premysleli, kdy a jak moc topit, aby nas to "nesezralo". TC ma navic vyhodnejsi tarif a je to ekologicky zdroj. Coz je nam sympaticke. Soucasne u neho nekalkulujeme zadnou zalozni variantu, protoze verime, ze spotreba bude ok a ze pokud by nesel elektricky proud, tak by to snad nebylo na dlouho.. Ale to taky samozrejme nikdo nevi. TC vzduchove - o nem jsem necetl nic moc dobreho.. Zatim :-) @angie.shy @cincula to jsou super hodnoty, takova spotreba by se nam libila :-)
Odpovědět
Ale ta TČ se budou vyrábět i v době kdy elektřina podraží a asi budou i čím dál levnější.
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 No nevím kde jste vzal toto extrémní cenové srovnání -))) elektrokotel s krbovou vložkou za 30 000 a tepelné čerpadlo za 300 000 Kč elektrokotel může stát 15 - 30 000 jak které, plus krbová vložka - třeba 40 000 kč - dohromady - dejme tomu tedy 60 000 Kč - dvojnásobek vaší částky. Tepelné čerpadlo - 180 - 250 000 kč NIBE, IVT, DAIKIN atd. řekněme tedy 210 000 za to už se nechá třeba to NIBE tj. rozdíl je 150 000 kč a ne vámi uváděných 270 000 -))) vejde se do 20 000 s komplet roční elektřinou a nemá kotelnu na pevná paliva v obýváku
Odpovědět
@angie.shy dobry den mate podlahove topeni?Muzu se zeptat na kolik vas to tepel. Cerpadlo vyslo?Ted ho resime pro bungalov 180m2 a nevime jestli do toho jit protoze i s podlah. Topenim nam to spocitali na 450 tisic,dekuji
Odpovědět
@cincula muzu se prosim zeptat kolim vas cerpadli stalo?Dekuji
Odpovědět
Já budu teprve stavět, ale TZ domu a zdroj tepla a ohřevu TUV bylo první co jsem řešil, tak jsem dost četl TZB a dost jsem se tam i dotazoval a je pravda, že u ztrát kolem 5KW je to rozhodování nejobtížnější. Mě vyšly TZ kolem 3,5 KW bez rekuperace a tedy já zkusím pouze ten elektrokotel a uvidím.
Odpovědět
Článek se načítá
@hbboy 1. uváděl jsem v textu, že srovnávám variantu jen elektrokotel bez krbové vložky (neboť mi původně uváděné varianty nepřijdou porovnatelné pro kalkulaci návratnosti zdroje topení.) . Na ceně elektrokotle jsme se shodli (těch 30T t beru včetně ohřevu TUV) . Pokud se připočte cena vložky + odkouření, souhlasím, že to těch 60.000 určitě dá - ale v baráku je pak prostě jako plus krb. 2. Vámi uváděné ceny jsou pro ZEMNÍ tepelné čerpadlo, navíc včetně potřebných zemních prací, dle mého nesmysl. Cca před 2-3 měsíci jsem si dělal výběrové řízení na TČ ...... primárně tedy na vzduchové ..... a aktuální modely IVT, NIBE začinali po všech jakoby slevách tak na 220.-230. 000 Kč .... zemní je dražší min. o 50.000 Kč plus ty uváděné zemní práce. Pokud máte někoho, kdo zajistí zemní NIBE, IVT včetně instalace za 200.000 kč, beru ho všemi deseti.
Odpovědět
@hbboy pro jistotu jsem to hodil do kalkulačky na TZB-info a rozdíl ročních nákladů je vyšší, cca 17-18.000 Kč .. tam jsem udělal chybku, neuvědomil jsem si, že COP je u zemního vyšší než u vzducháčů (s kterými jsem si kalkulovat v mém případě) , tudíž i úspora je o něco vyšší.
Odpovědět
@hapovab ano máme všude podlahovku, ta vyšla asi na 92 tis. TČ včetně zmiňovaných výkopových prácí asi na 245 tis.
Odpovědět
Ty báááho asi bych nedal 337 tis na vytápění RD :)) to se spokojím s elektrokotlem a podlahovou s krbem :P než toto :-D
Odpovědět
@zdenna někdo dá někdo ne, každý podle svých finančních možností a nároků, my jsme zkrátka spokojení.
Odpovědět
@angie.shy můžu se zeptat na značku, případně i výkon ? a vše bylo dodavatelsky ? díky
Odpovědět
Může zde někdo prosím uvést náklady na servis, revize, případně opravy kompresoru apod. TČ, řekněme tak za 10 let, jestli je tady tedy někdo kdo TČ provozuje těch cca 10 let. Na tom elektrokotli se myslím žádný servis, výměna apod za deset let, při pořizovací ceně cca 15 000,- Kč nedělá.
Odpovědět
@mp77 NIBE , myslím 6 kw, ano vše od topení přes vodu nám dělal jeden člověk, bagrista místní, pokládali to spolu.
Odpovědět
@zdenna No ono kdyz sectete tu vasi variantu, tak to taky pekne naskace.. Elektrokotel 30 tis, komin 40 tis, krbova vlozka 50 tis, podlahove vytapeni 100.000,-. Plus treba jeste vymenik? Takze kdyz vezmete uvazovane tepelne cerpadlo za 245 tis a pockate si treba na akci, kdy k nemu davaji podlahove vytapeni zdarma, tak se prvotni naklady docela priblizuji.. A provozni naklady domu budou nizsi.. Snad :-)
Odpovědět
Výměník v NE domech je velmi diskutabilní a v pasivních domech nesmysl, Elektrokotel za 30 ? to není výkon do NE či pasivních domů. Ale opakuji, má někdo vlastní zkušenosti s výměnou, servisem kompresoru apod u TČ ? Krbová vložka nebo krbová kamna s komínem se můžou hodit i v domě z TČ, ono až nedejbože nepůjde v zimě elektřina, tak je ti TČ na nic. Tak si těch 90 t. odečti. Opakuji, ptám se na náklady na tu údržbu, servis kompresoru, revize apod TČ ve srovnání s elektrokotlem.
Odpovědět
Profilova fotka
Uvažuji o elektro.kotli a klasických radiatorech. Plus krb .novostavba Dum 7,5 x 11m. Přízemí + obytné podkrovi. Nevim jestli u takove velikosti domu pripojit krb do obehu nebo ho nechat pouze volne. Popr.jak vymenik nebo aku nadoba? Cena? Ma nekdo zkusenost? Diky za info
Odpovědět
Profilova fotka
Čerpadlo mám vzduchove, omlouvám se, zemní jsou asi dražší. Mám 165 m2 podlahovou plochu, tepelná ztrata 7 kw, se sousedy až se ke mě z obou stran prilepi a bude mezi námi metr silne zdi z cihel to bude 5,9 kw. Padne mi tam 980 metru podlahovky a dva rozdelovace, nejspíše 5 a 7 okruhu zrovna čekám na detailní projekt. Pořízení na klíč mám nabídky 110000 Kč, materiál vyjde cca 40-50000 za nákupku, zrovna resim ceny. Napájení 8 kw tepelné čerpadlo vzduchové, cena 250000 plus montáž. Mám ho však asi o tretinu levněji, vše se nechá usmlouvat. Podrobnosti si nechám vsak pro sebe. Potřebuji v oboru voda, topení, plyn. Podlahovku budu dělat v dubnu s jednim meloucharem, čerpadlo v květnu. Nejdrazsi na domě jsem zjistil jsou omitky - ((( 220 Kč za m2 v mém případě 140000 Kč - (( Vše se snažím svepomoci nebo spomoci známých ci svých odberatelu. Jasne že klasické ceny je to jiné, ale zatím se mi podařilo usmlouvat úplně všechno i mimo můj obor. Dle mě je čerpadlo nevratné, ale nechtěl jsem do domu plyn. To máte jako když někdo jezdí felicii a druhý superbem, take se neresi zda je to vratne ci ne. Vše se přeci nemůže prepocitavat na návratnost. Až se mi vrátí rozdíl 70000 proti plynu tak se po šesti letech třeba rozbije a budu na tom stejně není hůř, to neřeším. Podlahovka pocitam 70000 s montáží, zbytek čerpadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@radar64 když ti v zimě nepůjde elektrina tak ti nepůjde ani plynove a další topení. Čerpadlo aby si měl zaruku 5-10 let, jak která firma tak musíš mít třeba roční servisní prohlidku 1500-2000 Kč
Odpovědět
To srovnání s felicií a superbem mi trochu nesedí. Elektrokotel mi umožní stejný "svezení" jako TČ a když v celkových nákladech levněji, tak je to pro mě jasná volba. Navíc mi odpadají ty návštěvy servisáků, takže vlastně pohodlněji.
Odpovědět
@hbboy .. ano, vzducháče jsou ve Vámi uváděném intervalu, tazatel v úvodním dotazu, uvádí, že chce zemní a že nechce vzducháč. Tato úvaha byla zohledněna v mém výpočtu. souhlas s @r4d3k74 ... "svezení" je stejné, je to prostě nějaké schované technické zařízení, které má dodávat teplo, akorát každé to dělá jinak. Spíš bych to srovnal se stejným typem auta, kde volím mezi benzínovým a naftovým motorem. Jedno je dražší na pořízení a levnější na provoz a naopak. A nafťák má smysl když najezdíte hodně, aby se zvýšená PC to v rozumném časovém horizontu vrátila. A čím víc jezdíte, tím rychleji se to vrátí. analogicky u zdroje tepla pro dům, kde jsou ujeté kilometry nahrazeny tepelnou ztrátou domu Jinak TČ je potenciálně větší kurvítko než promitivní elektrokotel. P.S : nic proti TČ, sám do něj jdu :-) .. ale čistě na základě výpočtu rentability
Odpovědět
Profilova fotka
Jdu také do cerpadla, ale jak jsem psal zastávám nazor že se nevyplatí, proste ale nechci plyn a nechci se omezovat a hlídat každou kw u Electrokotle jako mám nyní thermona 9 el Chci topit všude třeba na 23-24. A ne sedět u elektromeru, jeee musíme šetřit. Známý má dům ivt čerpadlo, vrty, má to deset let, porizeni 400000 Kč, plati 20000 ročně, z toho topení asi 6000 Kč. Nemusí šetřit, jestli protopi 6 nebo 8 tisíc je jedno. Teď jsem byl u své odberatelky na Moravě. Nove podlahove topeni, plynový kotel, prý moc protopila v lednu tak to ubrala na 16 stupňů v kancelari a skladu, no zajímavý komfort. Dle mě do 5 kw, určitě elektro kotel. 6 a vic plyn či čerpadlo. Náklady podobne, drahý diesel na porizeni, levnejsi náklady, jak ti někdo psal u čerpadla.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemyslím si že zemní kolektory jsou o moc dražší než vzduchove čerpadlo ? Odpada venkovní jednotka a vyhrabe vám to kámoš levné, případně někdo za 480 na hodinu ci vzajmu tréningu a posílení těla rucne sam měsíc. Šel bych do něj, ale radovka má malý pozemek
Odpovědět
@hbboy To je sice pěkné, ale nesmíte zapomenout, že pokud chcete u novostavby elektrokotel, tak musíte mít ještě jeden druh vytápění, jinak to neprojde skrz PENB. Takže to není jen o elektrokotli za 20.000 Kč. My máme podle PENB 4,4 kw TZ a jdeme do tepelného čerpadla vzduch voda.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?