Jaký zdroj vytápění pro roubenku?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký by jste nám doporučili zdroj vytápění roubenky... TZ máme vypočítanou na 7,1kwh, obytná plocha 91m2. Plánujeme kachlová akumulační kamna jako srdce domu, ale potřebujeme samozřejmě splnit PENB...původně jsme plánovali plynový kondenz.kotel, ale to jsme kvůli nynější situaci zavrhli. Určitě bychom chtěli podlahovku, v patře ne. Poradíte někdo, jak postupovat při výběru, aby to ladilo s těmi kachláky?
Odpovědět
Já bych to s tím plynem neviděl tak zle....elektrika stále stojí cca 3 x víc než plyn. Tzn. že s TČ jsou to pomale skoro stejné výdaje. Na dotopení vám to bude stačit. O dostupnost plynu se také nebojím, tím jak jsou jeho ceny tak přemrštěné tak lidi v nezateplených domech od něj ustupují k pevným palivům. Takže ho nebude potřeba tolik aby nebyl 🙂 Pro splnění PENB by vám také teoreticky mohla stačit klimatizace.
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně jak píše kolega nahoře, klimatizace.A pokud opravdu nebudete mít podlahovku v patře,ale chcete tam radiátory tak je to blbost.
Odpovědět
@oskar83 Ano s těma radiátory v patře to není dobré, prodražuje se s tím regulace a přicházíte o prostor. Nevím jak je to s prostupností tepla u dřevěnky ale na 90 m2 se mi to zdá docela dost. Ta klima by byla také řešení ale v dřevěnce to bude jako pěst na oko. Musíte se hlavně poptávat výrobců kamen jestli dokáží dát do kamen výměník který by měl tak 80% výkonu kamen jinak se prostor kde budou kamna bude přetápět. Natopit a udržovat teplo z kachlových kamnech není potřeba zas tak veliký oheň ale výměník oheň potřebuje ani výměník do kouřovodu neberu jako dobré řešení. Už ani ta podlahovka ve stejné místnosti co budou kana se bude muset asi dost omezit. Je jasné že musíte mít dobrý přísun SUCHÉHO dřeva a to za rozumnou cenu. Jinak dřevo musíte mít kde uskladnit aby uschlo a to klidně na dva roky. Jakmile ho budete kupovat za tržní cenu tak to není žádná výhra.
Odpovědět
Nevím, jak to vychází teď, ale na začátku roku 2020 pro splnění požadavku stačila kachlová kamna a elektrická topná rohož. Roubenou obvodovou stěnu dle požadavku tehdy byl schopný splnit pouze pan Haniš.
Odpovědět
@wpavel Ještě dodatek je jasné že pro podlahové topení musíte mít akumulační nádrž.
Odpovědět
My máme postaveno dva roky, takže teď sem píšu co bylo dřív a nevyznám se v nynějších zákonech. Máme také kachlová kamna, bez výměníku, jen teplovzdušná. Dům je velký taktéž dole cca 90m², nahoře také. Kamna v zimě úplně v pohodě vytopit celý dům, dole otevřeme dveře do pokojů, a z obýváku po schodech jde teplo rovnou nahoru do pokojů, kde je po pár hodinách nedýchatelno.😀 Podlahové topení máme elektrikou, ovšem tím jen akumulujeme, takže moc nejede. Krb jede opravdu denně a je to paráda. Tedy pro nás ano. 😉
Odpovědět
@pajavokr Každá obytná místnost by měla mít svůj zdroj tepla. Dveře se otvíraly v minulém století a potom to teplo nestačilo rozpohybovat vzduch místnosti a byly s toho i plesnivé zdi. Člověk si myslí že to teplo tam nepotřebuje ale to není rozhodující.
Odpovědět
@petr13 TČ by na dotopení asi stačilo, ale i tak bychom jen na ohřevu protopili aj gatě. Po zastropování ceny plynu mi to dle výpočtu kalkulačky vychází platbu cca 6tis měsíčně jen za plyn...láká mě na tom ta "čistá technická místnost". Já bych do toho i šla, leč druhá půlka rodiny se na to netváří vůbec. Naopak, teď nám plynař doporučil dřevozplynující kotel + střešní soláry. Byli jsme se podívat u dvou lidí, jak to mají a jak to funguje. Líbí se mi to dost, ale v projektu jsme nepočítali s kotelnou, jen s TM, a toto mě na tom odrazuje. Chtěla jsem mít v technické i pračku se sušičkou, mít kam dávat špinavé prádlo (3 děti v lesní školce) a s tímto kotlem ubude jak místa, tak přibude bordelu a prachu ze dřeva a chystání... jinak klimatizaci do roubenky fakt nee...
Odpovědět
@puhelin teď už to bohužel nestačí. Roubená obvodová stěna bez izolace neprojde PENB...ted jednáme s firmou ohledně tloušťky hranolů. Buď 24*24, nebo 28*28...uvidíme jak to vyjde cenově. Ale žádné izolace tam rozhodně dávat nebudeme. Známí mají 24*24 bez jakékoli další vnitřní izolace a úplně v pohodě. Úředníčci na kolaudačce ani nezjistili, že tam žádná není a že čučí přímo na obvodové stěny. Tím pádem je pro nás i ten výpočet tepelných ztrát zavádějící a ne přesný...žel není v ČR prý nikoho, kdo by ten štítek dokázal vypracovat jen se dřevem...ten plyn byl prostě ideální, teď už bohužel ne :/
Odpovědět
@pajavokr a jak máte prosím vyřešen ohřev vody? To je pro nás docela zásadní (máme 3 děti). Jinak kachláky máme též v plánu bez akumulační nádrže...byli jsme u jedněch známých a ti s tím mají zadrbanou půlku TM, tolik hejblat a spletitých trubek až hrůza 😄
Odpovědět
@angelyn Čím více kohoutů a dispejů to si lidi myslí že mají lepší topení a je to jen drahá hračka, také jsem si tím prošel jen to nebylo tak drahé (dělal jsem si to sám). Ovládání topení automatikou je drahé a nedej bože když se pokazí a když to má jen ty ventily tak to dokáže asi ovládat jen ten chlap a chudák ženská.
Odpovědět
@angelyn Vzpominam si, ze tehdy na schuzce s panem Hanisem jsme o te stene mluvili. Laboratorne jim pry vychazela. Ale nevim, jestli se jeste zprisnila norma, nebo jim to nakonec v laboratori nedopadlo. Pak uz jsme se do stavby nepousteli, prisel covid a nemelo to smysl.
Odpovědět
Článek se načítá
@angelyn Bohuzel je to i o urednikovi. Kamarad ma roubenku na horach, k trvalemu bydleni a urednik po nem chtel z vnejsi strany polystyren, protoze spatne pochopil pozadavek na rodinnych domech alespon tridu B. A nenechal si to vymluvit ani od krajskeho urednika. Nastesti pak odesel do duchodu a novy urednik dokonceni potvrdil bez nesmyslnych pozadavku. Ale to byl rok 2018.
Odpovědět
@puhelin joo, tehdy to určitě projít mohlo. Plno známých má tady na valašských kotárech bez zateplení...ale teď neprojde vůbec, a od 1.ledna s tím energetickým zprřísněním už vůbec. Laboratorně by to asi stačilo, ale tabulkově se do toho nikdo pouštět nechce, protože k tomu není vůle. Většinou úředník mrkne na výsledné PENB a stejně většině výpočtů ani nerozumí. Což je škoda, v Rakousku a Itálii vysoko v horách z toho staví hotely a naprostá paráda. Jen tady čecháček, aby někdo neměl něco lepšího než druhý že...
Odpovědět
@angelyn Tak ono by nebyl problém v zateplení , ale v potřebě neobnovitelné energie , kde jsou koeficienty fosilních paliv . A tudíž aby jste je ponížily , tak musíte použít třeba soláry , tepelné čerpadla , klimatizace atd. Jednoduše řečeno elity stále utahují regulace čímž se snižuje výběr a konkurence (láce) .
Odpovědět
@jendad Soláry na roubence. 🙂
Odpovědět
@angelyn Kdyby to byl sendvic, myslim roubeni zvenku i uvnitr a mezi tim izolace, asi by to bylo snesitelne. Protoze kdyz uz chci roubenku, nechci ji zateplovat, chci si uzit pohled na to roubeni. Ani falesny obklad to nenahradi. Uz pred cca 10 lety bylo citit lobby vyrobcu cihel a tvarnic, pritom jak pisete... Alby nebo i Skandinavie, Aljaska apod. Tam jim ve dreve zima neni. A tady jsou na hlavu postaveni.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel proc ne solary na roubence
Odpovědět
@wpavel se solárama už jsem se smířila...tu klimošku bych ale nezkousla.
Odpovědět
Tož nikdo nemá tip, co k těm kachlákům přidat? Kamnář radil, ať si seženeme levné tepelné čerpadlo z Polska, čímž by se vyřešil především ohřev vody...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?