Je to reálné?

Dobrý den, zdravím všechny na fóru a chtěla bych poprosit o názorys s manželem máme 3 děti, nyní bydlíme v pronájmu, levném, ale malém. Od rodičů máme pozemek a zvažujeme, zda se pustit do stavby domu. Našetřeno máme cca 900 tis. Kč s tím, že rodiče od manžela nám slíbili přispět částkou 400tis, za což bychom byli samozřejmě moc vděční. Dohromady bychom měli do začátku cca 1,3 mil . Příjem domácnosti máme 50-55tis/měsíc s tím, že já chodím do práce a další dítě už neplánujem. Naše představa domu je 2 patrový, zastavěná plocha kolem 90 m (užitná aby byla kolem 150m), sedlová střecha, nízkoenerget., zděný, zateplený, topení elektrický kotel plus krbová kamna (krb) bez rozvodů, okna trojska, v kuchyni plus obýváku francouzká okna. Dole klasicky kuchyň s obývákem, ložnice (malá), koupelna, záchod, tech. místnost, nahoře 3 pokoje, menší šatna?, koupelna a WC.Garáž neplánujem. Chtěla bych se zeptat, za kolik se takovýto dům dá postavit - subdodavatelsky - v nějaké průměrné kvalitě? Je možné se vejít do 3 mil., když budu počítat čistě dům (bez přípojek, projektu apod, oplocení, chodníků, zahrady atp) nebo jsem vedle? Zároveň bych chtěla vědět, zda to není utopie s 3 dětmi pouštět se do takového projektu a nejít raději někam do bytu.Hypotéku bychom chtěli maximálně 2,2 mil (celkem bychom tedy měli k dispozici 3,5 mil s tím, že 0,5 mil. počítám na přípojku elektriky (protlakem pře cestu), projekt, a hlavně přeložku vodovodního řádu, který vede přes pozemek (cenu vůbec zatím netuším) plus pokud by něco zbylo, tak na plot, chodníky atp. Děkuji za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
@maanna za 3mil se už nechá něco pořídit, ale jak sam píšeš bude to bez zahrady a okolních prací a ty taky spolknou nemalou část peněz. Ale pokud máš možnost pozemku a cca 1,3mil v ruce neváhal bych ani minutu a šel do domu, už jenom proto, že máte děti a můžou mít volnost na zahradě ;-)
Odpovědět
@maanna A chcete urcite zdeny? Uvazoval bych o drevostavbe, uz jen pro tu rychlost staveni ( = rychlejsi cerpani hypo = mene splatek uroku behem cerpani, rychlejsi zbaveni se pronajmu). za 3M se urcite da postavit slusna patrova drevostavba a do jednoho roku muzete v pohode bydlet (pokud budou pripojky hotove...). Rikam to proto, ze to byl jeden z hlavnich duvodu, proc jsme do drevostavby sli my. Tahnout treba dva roky dohromady hypo (sice vetsi, protoze je i na pozemek, ale i tak...) a podnajem bychom nedali.. a to jsme bez deti...
Odpovědět
Profilova fotka
@maanna mate pomerne dobrou predstavu co chcete, takze nez ocekavat ze nekdo napise jasne to date, nebo ze to nedate, bude potreba zacit pocitat, jestli je to realne navic vetsinou to byva tak, ze clovek se proste potrebuje vejit do urcite castky a tak se tomu proste musi stavba prizpusobit aby to vyslo ve finale az nakonec zjistite zda to vyslo nebo ne :-)
Odpovědět
@geodett Ano, představu máme, že u hypo bychom se chtěli vejít do splátky 8-9tis.,-, což je cca ty 2200000,- na 30 let plus náklady na bydlení počítám 4 až 5tis plus pojištění. Ale jak teď spočítat ten dům, jestli bude 3,5mil. dost :-)
Odpovědět
@mirekb Dřevostavbu jsme taky samozřejmě zvažovali, plusy má obrovské jak rychlost výstavby tak náklady na topení, ale asi jsme moc konzervativní, raději bychom zděný dům. Platit nájem plus hypotéku nebude určitě snadné, ale máme to propočítáné, že to dáme. Navíc hypo budeme brát až se prostaví 1,3 mil, takže né úplně celou dobu stavby. Další možnost, o které jsem slyšela je, že některé banky povolí platit do kolaudace pouze úroky, to se musím ještě na to mrknout a propočítat, jestli by to nebylo lepší.
Odpovědět
@maanna u hypotéky se při čerpání platí vždy jen úroky z půjčené částky, dokud není celá hypotéka vyčerpaná nebo sami neukončíte čerpání..
Odpovědět
Profilova fotka
kdybych to řešil já, tak bych si nejprve vzal hypotéku např. 2 miliony a začal bych stavět. Harmonogram prací bych se snažil co nejvíce dodržet a po nějakém roce, roce a půl - subdodavatelsky máte více méně stavbu před dokončením. Poté můžete hypotéku ukončit - vyčerpáte 100% a nebo si pak spočítáte, že vám bude stačit třeba jen 80% (nejnižší čerpání) a můžete hypotéku ukončit předčasně. Hypotéka se vám přepočítá a sníží splátka. Začnete splácet už úroky s hypotékou. Poté bych na dokončovací práce (podlahy, stropy, koupelna, kuchyň) použil našetřené peníze. S tím, že bych věděl, že mi to výjde i na nějakou úpravu kolem domu. Pokud přemýšlím špatně, tak mě prosím opravte :)
Odpovědět
@slamer to by jsi ale musel mít rozpočet na ty 2 miliony a hypotéku na 100% pokud by ty 2 miliony vyšly i podle odhadu ...ale asi by to možná nějak odrbat šlo,ale zbytečně složitě.. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@slamer Museli by zatajit, že nějakých 1,3 milionu mají, protože jsem slyšela, že banky trvají na tom, aby člověk prvně stavěl za svoje peníze a pak až uvolní peníze z hypo. Nicméně i tak by museli mít svých 20 %, aby od banky dostali 80 % a těch 20 % použít jako první. Možná se pletu a každá banka to tak nemá. Jinak myslím si, že je reálné postavit dům za 3 miliony bez přípojek a venkovních úprav. My zatím ještě stavíme bungalov 4+kk, 120 m2 užitná plocha za 3,45 mil. (myslím, že výš se nedostaneme). Žádný luxus ani extra škudlení. Práce jsme si domlouvali sami u různých firem. Tato cena je včetně protlaku elektriky pod silnicí, přípojky na vodu, kanalizaci, projektu, povolení atd. Dům je v řadovce na místě starého zbořeného, takže jsme to nemuseli tahat moc daleko. Takže si myslím že 3 miliony pro patrový dům je tak na hraně (my máme jednu koupelnu a jedno WC). Nesmíte brát první firmu, která vám nabídne práce, ale je třeba si vypracovat rozpočet a snažit se ho držet. Protože zase tak velkou rezervu tam mít nebudete. Můj názor :)
Odpovědět
@iiilinka vzhledem k tomu, že mají pozemek, 20% kvůli 80% hypo řešit nejspíš nebudou muset, těch 80% je z celkové odhadní ceny po dokončení za dům + pozemek (teď ještě záleží, kde pozemek je, tj. jakou má hodnotu) ale banka bude chtít vidět, že mají prostředky na dokončení stavby - některé banky je pak budou chtít vidět i proinvestované jako 1., jiné to neřeší a pokud je dostatečná stávající zástavní hodnota, tak čerpá klidně hned ...
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw jj s tím pozemkem máte pravdu, protože už v tom okamžiku vyřizování hypo můžou ručit tím pozemkem. Vlastně nám banka podhodnotila, takže jsme nakonec dostali menší hypo než jsme potřebovali a museli ten rozdíl (300 tisíc) vzít někde jinde. Naštěstí nám pomohli naši a bance stačilo, že nám 300 tisíc došlo na účet. Už neřešila, jestli je utratíme jako první. Máme KB. Nevím, jestli jiné banky to nechcou proinvestovat jako první.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?