Kam umístit kuchyni - JZ nebo S?

Můžete prosím poradit, jak navrhnout místnosti v přízemí (bude dvoupatrový dům), pokud máme pozemek natočený JV, JZ, SZ, SV? Vchod je k JV, tudíž jasné, že obývák by měl být na straně jihozápadu, aby tam svítilo sluníčko, ale nevíme, kam s kuchyní - zda dát na jih-jihozápad nebo spíše na severní stranu. Kam máte orientovanou kuchyni vy?
Odpovědět
Doporučuje se mít kuchyň na chladnou stranu. Aby jídlo tolik neohřívaly paprsky slunce. Budete mít kuchyň spojenou s obývákem? Já bych si obývák na teplou stranu také nedávala, místnost by byla v létě přehřátá.
Odpovědět
Ano, kuchyň bude spojená s obývákem, takže tak jako tak, pokud obývák dáme k jihozápadu, tak se ta celá velká místnost prohřeje.. tudíž právě otázka, jestli i k té jižní dát kuchyň nebo na sever, ať aspoň trošku je to ochlazené... Ale taky se klaním spíše k té chladnější části, protože pak i třeba na spíž bude lepší když bude na severu.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme kuchyni spojenou s obývákem, obývák je na JZ a kuchyně má okno ve výšce cca 170 cm (sousedům do zahrady, takže je jen kvůli světlu), šířka cca 180cm. V obýváku dvě velká okna a franc. okno do pergoly (hned vedle linky) a přijde mi, že tam bude světla dostatek :-). Myslím, že kuchyni S vůbec nevadí :-)
Odpovědět
Takže po přečtení dalších příspěvků a rad na webu budeme vařit na severu :-)
Odpovědět
každá varianta má svoje - my dispozice zdědili koupí domu a kuchyň je jihozápad - v létě v hicech se to při vaření motalo kolem 28 stupňů (je to starý dům, nevím, jak se se sluncem poperou moderní zaizolované domy) , to bylo za trest, na druhou stranu je to krásná slunečná místnost - máme jedno velké okno na jihovýchod a druhé na jihozápad. hlavně na podzim je to příjemné, když do místnosti svítí slunce. a např. obývák v létě nevyužíváme skoro vůbec - návštěvy se stejně odbavují ve velké kuchyni s jídelnou a v létě je člověk většinou radši venku, než v obýváku.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj obyvak je lepsi cisty jih, jz se prehriva...kuchyni na nejakou studenejsi stranu treba i sever. doporucuji ti si nait architekta, ktery uz tyhle a mnohem vic bude vedet....kdyz neudelate dobre navrh domu, uz to nezmenite
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?