Katalogový projekt - problémy

Měli jsme půjčený jeden projekt z katalogu a máme k tomu několik otázek. Řešili jste někdy něco takového ? 1. Přizpůsobení místním podmínkám - místní projektant V projektové dokumentaci se zmiňuje část dva, které má být vypracována a má se jim katalogový projekt přizpůsobit místním podmínkám, eventuelně se má i změnit něco v "katalogové" projektové dokumentaci podle místních podmínek. Kdo toto provede ? Najímá se na to "místní" projektant ? 2. Chyby v projektu Co dělat, když v projektu najdete chyby nebo tam něco chybí ? Např. v technické zprávě je zmínka o překladu, ale ve výkresech není nikde navržen ? Nebo něco neodpovídá legislativě ? Reklamujete to u firmy co tento projekt prodala ? (Může to být problém když je 150 km vzdálena.) 3. Výpočty Ve vyhlášce ke stavebnímu zákonu je uvedo, že výpočty musí být v projektu tak podrobné, aby byly kontrolovatelné. V tomto katalogovém projektu je pouze uvedeno, že výpočty vyhovují všem normám a dále podkladům výrobce staviva. (Celkem bych to podezírala, že se neprováděly.) 4. Změny v projektu V katalogu firmy co nabízí projekty je většinou uveden pouze vzhled domu z venčí a půdorys místností. O konstrukčním uspořádání se nedovíte nic. Může to být problém pokud chcete stavět svépomocí a některé věci v projektu jsou sice dobře navrženy, ale vhodné pro výstavbu stavební firmou a potřebujete změnit. Např. kanalizační trubky jsou navržené na tupo svářené, ale pro svépomocnou stavbu jsou vhodné zasouvací KG. Nebo věci co vyžadují dřevěné bednění (šalování) a dají se řešit i jinak (překlady v "korýtkových" tvarovkách). Řeší se to s firmou co vypracovala projekt ? (Opět může být vzdálenost 150 km problém.) Děkuji za odpovědi ! Krásný den Beáta Králová
Odpovědět
@beatakralova zcela uprimne, jestli se Ti libi nejaky projekt - pudorysy, vezmi to, jdi za schopnym projektantem, ukaz mu to, ukaz mu pozemek a bude... dum upravi podminkam pozemku, nebudes muset resit veci vyse psane a o moc draz Te to taky nevyjde.
Odpovědět
Když si najmes schopného projektanta, tak tě to vyjde jen o málo dráž než katalogový projekt a budeš to mít kompletní.
Odpovědět
@beatakralova Asi odkážu sem: http://www.modrastrecha.cz/forum/zakl... Dle dlouhodobých zkušeností v praxi toto shledávám jako nejlepší možné řešení: Pokud se budeme bavit o individuálním projektu se vším co k němu patří a nádavkem výkaz výměr s aktuálními cenami, pak se můžeme pohybovat od 90 do 115 tisíc. Za tuto cenu dostanete projekt realizační s veškerým inženýringem se zapracovanými připomínkami všech OSS a SIS, bude vyřešeno podrobně topení, podrobně elektro, podrobně odvětrání, Podrobné řešení skladeb konstrukcí. Všechny části jsou koordinovány pod jedním projektantem. Vy si zadáte parametry, dvakrát třikrát se setkáte s projektantem a on už pak pracuje samostatně. Na konci procesu když je bezkonfliktní situace s OSS a se sousedy dostanete za 3-4 měsíce kompletní projektovou dokumentaci i se stavebním povolením. Technicky vše vyřešeno. V tomto ideálním případě odpadá starost s výběrem nějakých technických řešení a nemusíte řešit nic krom správného výběru firmy nebo firem na zhotovení. Takový projekt je základním kriteriem kvality, množství a ceny. Velmi se tím zjednodušuje komunikace mezi vámi a zhotoviteli, vše je jasně a zřetelně kontrolovatelné. Jen si odškrtáváte položky z výkazu výměr jak postupují práce. Výše zmíněným projektem ušetříte ve finále spoustu peněz tím, že vám nikdo nenacpe nic co by do vaší stavby nepatřilo. Vybírejte z projekčních kanceláří nebo projektantů v místě stavby. Tímto se vám odpovídá samo i na otázku se základovou deskou. Vše je řečeno v projektu. Tzn i to kolik a jakého štěrku je nutno na podsypy. Další náklady stavby jsou na geologický průzkum pozemku, na zbudování zázemí pro přípojky vody a elektro a plynu, radonový průzkum, náklady na rezervovaný příkon el. ener. po dokončení stavby pak energetický audit a štítek. Pak jsou ještě další náklady spojené třeba s přístupněním pozemku pro techniku, oplocení staveniště, úprava pozemku po výkopových pracích, náklady na vedení sítí na pozemku a připojení k odběru vody a energií. To jsou většinou nákladu které mohou narůst až ke 100 tisícům a spoustu stavebníků = investor= toto ani netuší a jsou zaskočeni tím, že mají dům, dali spoustu peněz, ale stále mají jen staveniště...Toto všechno řeší kvalitní realizační projekt.
Odpovědět
I já se podělím o svou zkušenost. Úplně na začátku jsme také s manželem chtěli katalogový projekt s myšlenkou proč dávat 80.000 Kč, když typový můžeme mít za 30.000 Kč a přece jich je tolik, že si určitě nějaký vybereme... Žádný nám ale 100% nevyhovoval a přizpůsobovat se typovému domu, ve kterém pak budu bydlet celý život a díky tomu třeba i nepohodlně, za cenu, že ušetřím 50.000 Kč, se mi postupně začalo jevit jako nesmyslné. Čím dál tím víc jsem si uvědomovala, že stejně bude potřeba nějaké úpravy a každá úprava něco stojí a že se vlastně nakonec vyšplháme na 45.000 Kč. Nakonec jsem absolvovala setkání s projektanty, kteří mi udělali cenové nabídky a ty se pohybují kolem 60.000 Kč, což se v tom objemu peněz za dům zcela jistě ztratí... A určitě to za to stojí. Typové projekty se nikdy nepřizpůsobí ideálně požadavkům klienta, stavba se nepřizpůsobí terénu, struktuře půdy, což může do budoucna způsobovat problémy. Možná máme výhodnější cenu tím, že pozemek je již napojený na sítě a že je již v územním plánu obce veden jako stavební, ale i tak bych do typové projektu už nešla. Šetřit můžu na obkladech v koupelně, které za 5 let můžu vyměnit, ale ne na projektu, který mi prodají, aniž by věděli, na jaké půdě a v jakých podmínkách bude dům stát.
Odpovědět
Profilova fotka
já ti to můžu říct z pohledu úředníka z ŽP, který dostává takovéto projekty k vyjádření - no skoro všichni žadatelé obdrží dopis s tím, aby doplnili skutečnosti. projekt je vždy tak obecný, že absolutně nejde určit co konkrétniho daní lidé v daném místě budou mít... např. je uvedeno RD bude odkanalizován do žumpy/kanalizace/ČOV dál pak dům bude zásobován vodou z veřejného vodovodu/vlastní studny..... prostě ten projektant tam vypíše všechny obvyklé možnosti, které pasujou va většinu situací a ted si vyber co platí :D
Odpovědět
Profilova fotka
@beatakralova ahojky, tak my stavíme dle katalogového projektu. Samozřejmě, že jsme pak museli najít nějakého místního projektanta, který nám udělal zastavovací situaci - umístění domu na pozemku, napojení sítí, kanalizaci atd. a vypracoval nám ještě nějakou zprávu pro stavební úřad, kde byly zohledněny místní podmínky. Je fakt, že si stavíme skoro vše sami, manžel je z oboru, takže se tak nějak nedržíme úplně na 100 % co je psané v projektu. Jednáme s jednotlivými řemeslníky a upravujeme si to, jak si to představujeme my. Samozřejmě nejsou to nějaké velké změny oproti projektu, zvětšili jsme okno, trochu upravili půdorys koupelny. Třeba ted řešíme s elektrikářem světla apod. a taky nemáme všechny vypínače a světla dle projektu. Samozřejmě tohle asi nejde, když potřebuje přesný projekt pro stavební firmu. My řešíme hodně věcí až za pochodu při realizaci, které by nás od stolu nenapadli. Když jsme třeba s manželem zakládali stavbu, tak jsme si řekli, je to okno je nějaké malé, tak jsme ho o metr zvětšili :)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?