Kdo vám dělal projekt na dům - stavař vs. projektant vs. architekt?

Dobry den, rada bych se zeptala, koho jste oslovovali s navrhem vlastniho domu? Nechate si dum "nakreslit" od projektanta nebo oslovujete architekta? Casto se setkavam s nazorem, ze projektant staci, vzdyt ho prece navrhne taky.. spousta lidi neoslovuje architekty, protoze jim to prijde "zbytecne", pripadne ani nevi, jaky rozdil mezi architektem a projektantem je.. btw, nejsem ani jedno z toho, jen by me zajimalo, co vas k volbe vede, a zda pripadne vnimate rozdil mezi temito povolanimi... dekuji :)
Odpovědět
Architekt.....ale příště bych asi volila projektanta....on papír snese všechno, ale v reálu tam bylo dost chyb. Na druhou stranu to nemusí být archotekt/projektant ale o kvalitě. Takže podle mě je celkem jedno kdo, hlavně schpný a zkušený.
Odpovědět
Měli jsme projektantku a ta spolupracuje automaticky při své práci s architektkou.Každý návrh projektu současně konzultovala s architektkou a posílala v několika návrzích.Současně jsme si nechali navrhnout vnitřní uspořádání domu, což naopak zpracovala architektka a konzultovala s projektantkou.Tato kombinace byla perfektní, pomohla nám se vyhnout mnoha problémům při realizaci.
Odpovědět
Profilova fotka
my meli architekta na studii, pak jsme dali projekt dalsi firme a byl to pruser. Nakonec nam to nas architekt (ktery je i zkusenym projektantem s technickymi znalostmi) pomahal opravovat. Delal nam potom i autorsky a stavebni dozor. kazdopadne za architektem jsme sli bez jakehokoliv navrhu - nase zadani bylo: chceme patrovy roubeny dum pro 4 clennou rodinu na tomto konkretnim pozemku, ktery bude nevsedni, ale zaroven bude zapadat do razu vesnice. Chceme mit vyresene ulozne prostory, potrebujeme pracovnu a velky obytny prostor. na prvnich dvou sezenich jsme si jen povidali o tom jak zijeme, jake jsou nase predstavy, sesli jsme se na parcele, prosel si vesnici a pak zacal malovat - nejprve hmoty, plynuti prostoru, teprve pak resil pudorysy. Soucasti studie byly i popisky konstrukci atp. Projektant to mel pouze prekreslit do dokumentace pro stavebni povoleni, coz se ukazalo jako pomerne orisek - zejmena proto ze s architektem nechtel komunikovat. technicky ve studii problem nebyl, nicmene v projektu jsme pak nasli chyby, ktere se opravovaly pri vystavbe prave s architektem.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás projektant. Prošli jsme hromady typových projektů a věděli jsme celkem přesně, co chceme. Takže nebylo třeba oslovovat architekta, aby do toho vnesl nějaký designový úžasný prvek ;-) Chápu to tam, kdy někdo neví, co chce, ale chce, aby to bylo úžasný. My jsme chtěli klasický malý vesnický domek
Odpovědět
Profilova fotka
architekt. ten nás rovnou usměrňoval v realizačních možnostech, praktické (ne)použitelnosti mých ideálních (a idealistických) představ, fungování vztahů jednotlivých prvků a prostorů. Rovnou připravil rozměry, materiály, skladbu - na vlastní stavbu by nám stačila studie s několika řezy, projekt byl ve finále prakticky jen pro úřad. O to více bychom my samostavitelé-amatéři užili nějakou prováděcí zprávu, což se mu už vyrábět nechtělo.
Odpovědět
Profilova fotka
Projektant. Půdorys a umístění do terénu jsem si nakreslila sama přesně podle našich představ a předala už projektantovi. S ním jsem pak řešila technickou stránku stavby a drobné úpravy. Ale vzhledem k tomu, že to není náš první dům, přesně jsme věděli, co chceme a jak to chceme. Priorita byla jednoduchost, s co nejmenšími náklady, ovšem ne na úkor kvality. ;-) Máme zkušenost s architektem, který nám kreslil první dům. ..a jak už někdo psal, papír snese všechno. Takže nám navrhnul spoustu krásných ale drahých zbytečností, jako např. celou jednu stranu domu prosklenou. A když jsem zjistila, že se jedná o prosklenou fasádu a následně cenu, tak jsme pak vše museli předělávat.. Dnes už vím, že chci dům praktický, bez zbytečných chodeb, dvou koupelen a pod.
Odpovědět
Profilova fotka
Studii domu - tedy návrh umístění na pozemku, dispizice místností, výška a sklonu střechy, pozice a velikosti oken, dveří - architekt. Měli jsme 3 varianty a ta třetí vybraná pak měla asi 3-4 varianty návrhu oken. Projekt pro st. povolení, finální osazení na pozemku včetně výšky a detaily pro stavbu (sem tam posun dveří, mírné posunutí domu na pozemku, doladění parkování) - projektant a my. Sama bych si na to netroufla, v typových projektech jsme si ujasnili, co by nám nejvíc vyhovovalo a architektka to pak "spojila" do našeho domu.
Odpovědět
My měli jen projektanta a docela toho lituji.. Máme spoustu chyb se kterými už teď nejspíše nic neuděláme :/ Příště bych určitě volila projektant/architekt , nebo jen opravdu hodně zkušeného projektanta..
Odpovědět
projektant. vlastně překreslil jen co jsme chtěli. je to jenom střecha nad hlavou, tak jakou z toho dělat vědu ;-)
Odpovědět
Architekt. Ale jen díky tomu, že to byl známý a měli jsme projekt za hubičku.
Odpovědět
Stejně jako @lenkaa72 jsem půdorys a návrhy dělala sama, příp. s mužem. Není to můj první dům, takže naopak jsem přidala, co mi chybělo, ubrala, co jsem nechtěla atp. S projektantem jsme to samozřejmě několikrát předělali, abychom opět skončili u mé původní varianty ;-), kterou byla ovšem projektantem vyladěná. Projektant pak dodělal ty technické věci, ostatní řemesla a byli jsme s jeho prací moc spokojení. Architekt by se v našem případě minul účinkem, protože jsme přesně věděli, co chceme, jak to má vypadat, projektant nás akorát usměrnil v oblasti norem, opravil nedostatky a celkově to vylepšil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?