Klamavé bokorysné obrázky projektovaných domů

Zdravím kolegové stavitelé, dnes jsem narazil na jednu velice znepokojivou věc. Prohlížel jsem si bungalovy na stránkách firmy EUROLINE. Dle referencí je to asi firma solidní, má nejlépe zpracovaný web plný veškerých myslitelných vizualizací svých typových projektů a projekty jsou to vskutku moc zajímavé. Strašně moc se mi tam zalíbil bungalov 1471 a tak jsem si hledal nějaké fotografie z již realizovaných nebo probíhajících staveb. Projekt je to celkem rozšířený a tak jich několik vygooglíte. Otevřu první stránky a hned mě cosi prozatím tajemného praštilo přes oči. Dům oproti grafickým bokorysům bez kót v reálu vypadal podstatně zcvrklý. V souvislosti s tím jsem si všiml, že i okna jsou mnohem užší, než v grafice na stránkách EUROLINE. No hned mě napadlo to, co se později ukázalo jako pravda, ale nebudeme předbíhat. Nanesl jsem si tedy do grafického bokorysu ortogonální souřadný systém, který jsem vložil do průmětu delší zdi o projektové délce 13 m. A ejhle. Výška podhledu je pouhých 2,18 metrů. Výška stropu obytných místností 2,7 m u začátku zdi vychází až na vrchol tašek střechy, takže horní část stropní konstrukce už máme venku ve vzduchu. Celý dům na obrázku je značně zkreslen a vypadá tak oproti realitě o nějakých 15-20% větší. Nevím, co stálo za touto hrubou chybou, ale podle mě se takováto chyba udělat omylem nedá. Celé to vypadá jako klam, který má zlákat zákazníka. 13 metrů dlouhý bungalov za 2 800 000 Kč tak na oko vypadá jako mnohem větší a hodnotnější budova. Nevzdal jsem to a našel jsem další realizaci 1471čky. Jedná se o prodlouženou verzi o cca 2-3 m. Je tu tedy i o 1 okno navíc a teprve až tento mnohem větší dům proporčně sedí s grafickým výkresem typového projektu. Jako důkaz přikládám 2 obrázky. 1. je znázornění jak moc je vizualizace domu zkreslena a 2. obrázek je rozestavěný prodloužený bungalov 1471. Takže vřele doporučuji všem budoucím stavitelům, aby se nenechali přespříliš navnadit krásnými grafikami typovek projekčních a stavebních firem, jelikož dům snů na obrázku může být v reálu úplně jiná stavba.
Odpovědět
Jinak ta prodloužená verze je zrcadlově obrácený projekt. A jak tak koukám, nemá 1 okno navíc, ale dokonce +2 malá.
Odpovědět
A zde je půdorys, kde je vidět, že dům má být skutečně dlouhý 13 m.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodetpavel Tak to je docela mazec :-o 8-(
Odpovědět
@lulii Velice mě to zklamalo, protože se mi EUROLINE až na toto jeví jako velice solidní firma. Krom dokonalého webu nabízí projekty pro svépomocníky za skvělou cenu a libovolně vám je na přání upraví. Ale tento optický klam mě šokoval. Třeba je to skutečně jen náhodná nepochopitelná obrovská minela, ale další domy se mi kontrolovat nechce. Pokud jsou i ty zkresleny, bude to 100% záměr a v EUROLINE by se mohli řadit k firmám typu Ekonomické stavby.
Odpovědět
Tak jsem našel zrovna na těchto stránkách vlákno o 1471 a je tam i scan bokorysu z projektu. Stropy jsou 2,6 m. I tak to ale hapruje o decimetry.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?