Kolik může reálně stát výstavba tohoto bungalovu?

Zdravím všechny. S přítelkyní vybíráme bungalov a hodně se nám líbí projekt "Kristýna 12" od Ekonomických staveb. Chtěli bychom ale nějaké úpravy a předně nechceme stavět zrovna s ES (nejen na základě příspěvků zde ve fóru). Proto bychom se chtěli u našeho projektu nechat podobným rozvržením inspirovat, ale i bychom chtěli zapracovat nějaké úpravy. Nicméně moje otázka zní - je cena uvedená na stránkách ES (3 050 000 Kč) adekvátní, nebo by se (pomiňme nyní naše případné úpravy) výsledná cena za tento bungalov pohybovala v jiném rozmezí? Materiály chceme použít stylem "zlatá střední cesta", aby to mělo nějakou platnost, ale zároveň to nemusí být to nejlepší ve své kategorii. Předem díky za odpovědi.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@pux Cena neodpovídá. Na domě jsou daný naprosto standardní věci. Není to o tom, ze by jste měl kvalitní podlahu atd. Za mě je cena tohoto domu asi 2.7 milionu. 😊A hned mate asi 300 000 ušetřeno a můžete dát kvalitnější vybavení. ES jsou předražené protože nestaví ale pouze dělají sprostredkovatele a najímají si firmy z vašeho okolí.
Odpovědět
Cena v podstatě odpovídá (bez nadstandardních technologií) , vždy záleží, co si vyberete za zařízení - podlahy, kuchyň, vybavení koupelen...atd. V této ceně bude zařízení spíš nízkonákladovější.
Odpovědět
Jako na klič za 3 mega?
Odpovědět
Profilova fotka
@blazblaz Ano. ☺️
Odpovědět
@torpen nechápu proč pořád někdo do ceny domu započítává i kuchyň, to nemá s cenou za dům vůbec nic společného...
Odpovědět
@iveta_89 Celá debata je poněkud uhozená. Nechcete stavět z ES ale chcete použít jejich projekt. Jiná firma určitě nebude chtít přebírat cizí projekt. Proč si prostě nenajdete firmu a následně si z jejich nabídky vyberte vhodný typ. Obvykle firmy nabízí i modifikace. Určitě najdete firmy, které mají nižší ceny. Záleží samozřejmě na tom, zda to chcete komplet na klíč nabo svépomocí. Dále záleží na typu stavebního materiálu. Nejlevnější stavba je v současnosti ze skořepinových tvárnic BST s vnitřním zateplením. Jinak na tom projektu co jste si vybral se mi nelíbí minimum úložných prostor.
Odpovědět
Máte strašně málo informací, z čeho budete stavět, co základy, jaká bude střecha? Svépomocí nebo s firmou? Taky záleží jakou firmu seženete a jak Vás kdo natáhne😀. Na první dům se nám rozpočet od různých firem lišil až o 1. milion. Takže záleží hlavně na Vás jaké ta cena bude. Druhý dům jsme stavěli subdodavatelsky a pohoda.
Odpovědět
@iveta_89 Mluvím-li za sebe, tak to vnímám jako takové základní zařízení domu, aby se v něm dalo bydlet. Náklad, který vzniká v podstatě v souvislosti se stavbou domu. Samozřejmě nevylučuji, že jsou tací, co jdou bydlet s dvojvařičem (často z důvodu nesplnění termínu dodavatele), někdy z nutnosti, když finance nedovolí. Co započítávat, nezapočítávat do ceny domu je na každém z nás, každý máme jiné představy a nároky na bydlení. Někdo jde s radostí do rozestavby, někdo do holostavby a někdo požaduje plně vybavený dům s nábytkem. Uvažovat např. jen z hlediska právních předpisů, kdy je dům dokončený, resp. kolaudovatelný mi tu přijde z finančního hlediska dost zkreslující...
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar taky si myslím, že cena neodpovídá ;-) za 3mil to dneska na klíč nepostaví ani omylem :-D pokud si tedy VŠE nebudou dělat sami.... a to nepočítám, že další pům mega jim spolkne okolí domu.... a to zachvíli bude platit ten zákon o pasivních domech, tzn náklady se budou jen zvyšovat... =-) ale jinak jim přeji hodně štěstí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Hodně záleží z čeho budete stavět... a jaký máte terén. Najděte si šikovného projektanta a domluvte se s ním ať vychází z tohoto rozvržení. Šikovný projektant vás nasměruje správným směrem. My tedy máme daleko větší dům řekla bych. A vešli jsme se do 3m "na klíč" s tím že např bílení už jsme si dělali sami. Záleží hodně i na regionu. My měli štěstí měli jsme několik nezávislých doporučení a byli jsme loni poslední stavba kterou se náš stavebník rozhodl realizovat. Mám dojem že nedávno říkal že už na 2020 má plno. Dle mě je reálné se do 3 mil. vejít
Odpovědět
Takový menší dům bych řešil subdodavatelsky. Jestli je pravda, že to nikdo na klíč nepostaví za 3 mil, tak ty firmy na tom musí sviňsky rýžovat. Mám skoro 2x větší barák i s projektem za 3,6 a nějaké drobné. Bez zastřešení garážového stání a zastřešení terasy a terénních úprav. Z těch firem, co si na domku udělá téměř 1 mil zisk je mi zle... Dle mě jen půdorys OK, subdodavatelsky bych to orientačně viděl na 2,5 mil.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Já nevím jaké domy stavíte ale my stavíme dům z kvalitních materiálu a vše nám staví firma a na klíč to máme asi za 2.9 milionu. Bez přípojek, koupelny a kuchyně. 😊
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 Nechceme stavět s ES, ale zároveň od nich nehodláme odkupovat pouze projekt. Jen procházíme již hotové ukázky projektů a dáváme si dohromady, co se nám líbí a co ne, ve finále pak chceme jít za projekťákem, říct mu naše požadavky a nechat si udělat projekt "na míru". Touto diskuzí se spíš snažíme zjistit, jak se pohybují ceny (s tím, že si dokončovací práce uděláme sami) za podobně řešený domek.
Odpovědět
@pux Řešíme teď s přítelem úplně stejnou věc, také koukáme na ES, mají moc hezky udělané návrhy a dispozice domů, podle toho se pak domluvíme s projektantem a uvidí se. Také s ES nechceme stavět ani odkupovat projekt. :-)
Odpovědět
@pux mám velmi podobný dům, jen o.metr kratší, se sedlovou strechou. Najímala jsem si řemeslníky a něco málo svépomocí. S terénními úpravami, kuchyňskou linkou a levným zařízením IKEA a Jysk mě před dvěma lety vyšel do dvou milionů.
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar já žádné domy nestavím, jsem soukromý uživatel, nechal jsem si postavit dům na klíč v roce 2012 komplet vybavený, zbytek si dělám sám, tak vím co vše okolo stojí... ono to prostě naskáče... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Za 3 mega se asi dá, ale když tam dáte lepší materiály, tak to může být klidně i dvojnásobek :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Ono to moc nenaskáče když máte podepsaný rozpočet a smlouvu. Žádné změny ceny nemusíte připustit! Jakmile je podepsaný rozpočet tak firma nemůže měnit hodnotu domu a náklady. Jelikož dům nyní stavíme tak vím co kolik stojí teď. Ano, člověk si musí nechat udělat krb, šup a je to 90 000, kuchyně, šup 160 000 a koupelna dalších 140 000. Ano, pak je to přes 3 miliony. Ale jinak se dům dá postavit naprosto v klidu do 2.8 milionu s firmou.
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar ano cenu domu jsem věděl také na koruny, myslel jsem ty další práce bez kterých dům není "hotov" a je to jak píšeš pak kuchyň, vestavěvenej nábytek, třeba ty kamna či krb a pak vchod do domu, vjezd, parkovací stání, terasa, ploty.... proto píšu, že dalších pul mega stačit nebude... holodům asi postavíš, ale naprosto v klidu s dnešnímy řemeslníky to rozhodně nebude... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar jinak blog máš prázdný, takže netuším co za dům do 3 mil máte... nebo zda je pouze na papíře ? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Už dávno dům stavíme. Jen nejsem asi na zveřejňování takových fotek. Máme i v ceně stání pro auto. A na kvalitních materiálech rozhodně nešetříme jako někteří tady dělají. Což je samozřejmě jejich věc 😊
Odpovědět
@marta_kovar co znamená kvalitní materiály. A co prosím patří mezi nekvalitní materiály?
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Někdo kupuje levnější střešní krytinu, někdo dává jen lepenku, někdo staví dům ze “zbytku” kde něco sežene atd. Ale to samozřejmě neznamená ze to je nekvalitní, pouze se na tom dá ušetřit. 😊 Jde o to, že se snažím vysvětlit jak jsme se do ceny domu vešli a že ten dům není “levný” díky materiálu. 😊 A že se do 3 milionu člověk vejde i s firmou, jeřáby atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar kolik máte obytnou plochu ? Takže stavíte na klíč za 2,9mil ? Venkovní práce si budete dělat sami ? Sítě ? Na to máte rozpočet ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Sítě jsme dělali sami asi 150 m plus bagr. Stejně jako příjezdovou cestu. To do rozpočtu nepočítám ani stejně jako projekt a placeni různých papíru jako ČEZ atd Obytnou něco málo přes 100 m2.
Odpovědět
Profilova fotka
@marta_kovar no právě.... do ceny domu se musí započítat vše včetně prvního poplatku třeba ČEZu za jistič až po vklad na katastr... pochopitelně včetně projektu... pak se tady jen maže med kolem huby mladým jak není problém do 3 mil postavit dům... ale on to problém je... oni se prostě do toho nevejdou... a nebo budou mít holodům a domů budou chodit po zbylých paletých ze stavby a parkovat na ulici, proztože na štěrk jim nezbyde... =-) Ty sítě taky nesjou zadarmo, taky jsem měl bagr za naftu, ale ty trubky a kabely taky něco stojiím, pak revize atd... Povíme si za dva roky nebo až bude mít vše hotové na jaké částce skončíte, je to myšleno v dobrém, ale na 3mil se zdaleka nezastavíte.... ;-) @pux pak ani tazetal se nezastaví na 3mil....
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Jelikož i já jsem mladá, myslím až moc, tak ani já neměla představu co kolik stojí. Ale myslím ze všechny ty papíry, přípojky atd byly maximálně do 200 000. Když si to přičteme i ke kuchyni a koupelně tak jsme asi na 3.3 milionu. Odhadem plus minus. Napisu příští rok asi v únoru. 😊 Samozřejmě ze se nedá říct cena přesně ale tazatel se ptal, tak jsem napsala můj názor a odhad. Každý normální člověk si zjisti kolik to asi muže stát a ze všechny platby nekončí u kopnuti do země a základové desky.
Odpovědět
@marta_kovar No vidíš, ono ty čísla hrajou docela velkou roli. V jiném vlákně jsme se hádali o standardech apod. a teď si vezmi, že vy jste postavili domek, kdy 1m2 užitné plochy je za cca 30 000 Kč, zatímco u mě to vychází na cca 22 000 Kč včetně kuchyně, koupelny, přípojek a projektu. A to si myslím, mám materiály také lepší, včetně drahého TČ a rekuperace. Firmy si to nechají zaplatit. Řešil jsem to subdodavatelsky a jen na oknech byly v nabídkách rozdíly v desetitisících. Stavěl jsem loni, teď se dělá fasáda. Nutné podotknout, že tento rok a na přelomu loňského šly ceny materiálů o cca 20% nahoru. Někde i více. Stejně jak cena řemeslníků, protože tím, že staví hromada lidí, si můžou vybírat. Ceny již postavených domků bych tedy bral orientačně.
Odpovědět
@marta_kovar Co se týče těch levnějších materiálů, tak je pravda, že já neznám nikoho kdo by nestavěl ze standardu (Ytong nebo Porotherm, Helux). Střešní krytina, tak je taková diskutabilní. Někdo si říká, že plech je levnější, přitom to tak není. Plochá střecha s folií taky není nejlevnější (tu mám já). U plochých střech se zase lépe řeší detaily. Soused, který dělá střechy odjakživa, ti zase jednoznačně doporučí šindel, než těžké tašky. Tady ty rozdíly nějak nevidím. Spíš uvnitř (podlahy, dlažby, obklady, krb ano/ne apod.)
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Netvrdím, že je cena domu nízká. Ale porovnávat dům i s kuchyní a koupelnou je docela matoucí když někdo má kuchyň za 70 000 a někdo za 200 000 a stejně tomu je i u koupelny. :-) U nás firma spíš bohatne na hrubé stavbě ale po zjištění a porovnání cen jsme zjistili, že nemá smysl řešit těch pár korun. Jediné co jsme si zařídili sami je elektrika a pokládání podlahy. Jinak veškeré ceny mi přišly normální. :-) Samozřejmě by bylo nejlepší kdyby ceny nerostly, ale bohužel a zrovna jsme to chytli my. :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?