Komentář k návrhu 4+kk bungalov

Prosím o kritiku, komentáře, myšlenky k projektu domu. Vchod do domu je z jihu kvůli příjezdové cesty z jihu a terasa je na západ kvůli výhledu na sever a slunce z jihu.
Odpovědět
Dal bych klasickou vanu krome rohovy, je v ni vic mista a bude lepsi pristup k oknu, tim bych dal zebrik nahoru vedle umyvadla, technicka vedle pokoje neni dobra volba
Odpovědět
Tak par poznatku..tm mi prijde daleko od hlavni koupelny a kuchyne...takze si na vodu bud pockate nebo budete hnat cirkulaci..osobne nemam rada wc a kor jedine wc v dome pristupne ze zadveri..umyta pred spanim pujdu na wc pres spinavy zadveri? No a co teda taky nemam rada je, kdyz loznice a pokoje jsou hned za vstupem a do kuchyne a obyvaku se jde nejdal...a tudiz pres tu soukromou zonu.. doufam, ze o nezni moc kriticky...ale to je proste muj pohled:)
Odpovědět
@misadan Bojler je vyřešený, jen to není ještě na výkrese. Bojler bude nad kuchyní (pod střechou). Myslíme si, že zádveří nebude špinavé, teďka v bytě máme záchod hned za dveřmi a je to v pohodě, tak se snad nepleteme. Líp jsme to neuměli vymyslet. Co se týká té kuchyně s obývákem, tak jsme na to taky mysleli, ale přišlo nám to lepší z pohledu rozložení pozemku (ať je terasa dál od parkování). Snad máme pravdu a nebude nás to otravovat. Díky za tipy, kdyby vás ještě něco napadlo, tak se ozvěte. Proto jsem to tu dal, abych zjistil chyby, které nevidím. :)
Odpovědět
@melin6 Ten žebřík se nám líbí mezi sprcháčem a vanou, je to z obou míst na dosah. Včem je problém té technické? Hluk z pračky a sušičky? Když se nepere večer tak je to v pohodě ne? Možná bych ještě mohl nechat udělat robustnější "protihlukovou" příčku mezi těmito pokoji.
Odpovědět
@jose10r ale pobezi vam tam kotel nejaky treba plynovy ktery bude topit i pres vecer treba a mozna tam udelat nakou lepe protihlukovou by chtelo a nebo moznost dat technickou misto loznice a loznici misto technicky jestlkli se to vejde a predsin dat doprava misto doleva, misto ty satny
Odpovědět
Profilova fotka
Asi to vyloženě špatné není, ale taky by se mi nelíbilo, že se do obýváku vchází kolem všech pokojů po dlouhé chodbě. Nevím jestli a jak máte staré děti, ale u nás se na chodbě často povalují různá autička z toho, jak kluci na chodbě pořádají závody. A jsem rád, že to návštěvy nemusí překračovat. Takže já bych zvažoval, jestli by nešlo mít vchod namísto z jihu, z východu i s tím, že by se šlo chvíli kolem domu. Pak bych zkusil něco ve stylu prohodit koupelnu se zádveřím a do koupelny udělat vchod i z manželské šatny. Nebo pokud by to rozměr domu dovolil (nepřečtu kóty, ale možná i za cenu menšího zůžení prostoru obyváku v tv části), zkusil bych dát všechny tři pokoje vedle sebe a na východní straně bych nechal vchod, koupelnu, wc a šatnu. Jinak ještě poznámka k tomu špinavému zádveří. Srovnáváte situaci bytu a domu, ale do bytu většinou procházíte poměrně dlouhou nevenkovní zónou, na které velké množství nečistot z bot opadá (nebo roztaje). V domě budete do zádveří vstupovat přímo z venku. Takže pokud chcete vstup na wc ze zádveří (což nedoporučuji), zkuste do návrhu alespoň zakomponovat větší zastřešené předdveří s rohoží na otření bot.
Odpovědět
@jose10r Dobry den, ja bych urcite nedavala jedine WC v dome pristupne pouze ze zadveri. V byte je to neco jineho, tam nez dojdete, tak z vas vetsina bordelu nebo snehu odpadne - v dome je to jinak. Dala bych jeste jedno WC do koupelny a nedavala rohovou vanu - zbytecne zabira misto a je vlastne k nicemu. Jinak bych obyvaci pokoj a kuchyn oddelila od chodby posuvnymi dvermi - neprekazi, kdyz chcete mit otevreno a urcite se hodi mit tu moznost zavrit. O vzdalenosti obyvaciho pokoje od vstupu uz se tu nekdo zminoval, s tim souhlasim - nakup potahnete pres cely dum.
Odpovědět
@melin6 Budeme mít elektrický kotel, doufám, že z něj hluk nebude, ale proberu zábranu proti hluku s projektantem.
Odpovědět
@jakuda děti ještě nemáme, ale to budou mít návštěvy smůlu, jestli budou závody. :D Toho bordelu se nebojím a hrozně se nám líbí, že je záchod schovaný.
Odpovědět
@vercajano Taky jsem tak uvažoval, ale manželka záchod v koupelně vyloženě zakázala. Měli ho tak v baráku s jejími rodiči a už to nechce, takže to budem muset zmáknout. Díky za rady. Na ty koupelny jsem koukal a ještě se rozhoduju, ale všiml jsem si, že ty vany 90*140 nemají tak pohodlné sezení v rohu. Což já chci využívat :). Místo tam bude (když nebude záchod). Ale ještě to promyslím, není to uzavřené.
Odpovědět
Nešlo by ten vchod přesunout na druhou stranu nebo alespoň trochu blíž obýváku? Tohle mi připadá dost nepraktické i pro návštěvy, že se musí projít celou cestu kolem klidové zóny.
Odpovědět
@ookami_hime My míváme doma návštěvu jednou za dva měsíce, tak to zkousne. Chceme vchod z jihu a obývák na západ. Takhle nám to vyšlo no.
Odpovědět
Článek se načítá
@jose10r takhle vám to tím pádem vychází hlavně obývák na sever a šatna+technická na jih, což je dost nepraktické. Ten vstup na jih by se dal ještě nějak řešit žaluziema, ale obývák na sever včetně posezení (předpokládám, že výlez bude přes obývák) je dost nešťastné řešení.
Odpovědět
@ookami_hime To že je šatna a vchod na jih ničemu nevadí. Obývák je na sever a západ s tím, že barák je mírně natočený na západ, takže to slunce ze západní strany přijde trošku dřív. no a posezení je na západní straně, ne na severní.
Odpovědět
Máme to aktuálně přesně opačně a je to ideální. Šatna a technická na jih vadí poměrně hodně, protože by se mělo jednat o spíše studenější místnosti. Naopak obývák v zimě budete vytápět o 106, protože tam budete mít zimu a tmu. Posezení na severozápad bych se po zkušenostech z posledních let vyhnula. Všichni kolem, co to tak měli, měli v průběhu roku naprosto extrémní teploty. V létě bez rolet a klimatizace to bylo peklo. U sousedů naproti loni naměřil teploměr v obýváku přes 40 stupňů a nešlo se toho zbavit. Je to příjemné na jaře, kdy oproti té východní straně tam začíná být teplo o něco dříve, a zároveň je to stále ještě dost mírné, ale jinak je tam většinu dne tma a když si k večeru chce člověk sednout na terasu ke grilu, tak se to nedá. Jinými slovy zatímco my jsme skoro celé léto venku, máme roztažené rolety, žaluzie a máme otevřené dveře, tak všichni natočení na opačnou stranu mají po většinu dne aspoň do půlky stažené rolety, mají zavřeno a ti s klimou pro jistotu nevětrají vůbec, protože by se jinak upekli.
Odpovědět
@ookami_hime nevim, proc by vyzadovala satna a technicka mistnost chlad? A vy teda mate terasu na vychod? Rikali jsme si, ze strecha terasy na zapade slunce odstini. Na nedostatek slunce v obyvaku jsem se ptal projektanta a rikal, at se nebojim, prtze budeme mit 2 velke prosklene tabule ze zapadu a to olno na severu taky prida trochu svetla. Jestli ne, tak pak asi dodelame svetlik.
Odpovědět
Profilova fotka
Já nevim, proč se ptáte na názory, když zatím všechno smetete s tím,že vám to tak vyhovuje. Tak pokud vám to tedy vyhovuje, pak není co řešit a nepotřebujete jiny názor ne? Ten záchod vedle vchodu je nešťastnej, stejně jako ten průchod přes celý barák. Vchod z východu by byl mnohem lepší a praktičtější.
Odpovědět
@zmrz_lina Ptam se, protoze chci zjistit, jestli jsme na neco nezapomneli. Kdyz tady je nejaka pripominka, kterou jsem resil, tak jen v odpovedi napisu, proc jsme se tak rozhodli. To neni smeteni. Diky za tipy.
Odpovědět
@jose10r protože technická se ráda přehřívá vzhledem k tomu co v ní obvykle je a zahřívat šatnu je taky dost bezpředmětné a dosti nehygienické (naopak by měla být co nejsnáze větratelná a chladnější, aby to snížilo riziko breber, plísní a podobných úžasností. Pokud ovšem nechcete šatnu používat jenom na věci, které jste na sobě ještě neměli a s tím, že tam nikdy nedáte boty, kabelky, kabáty, bundy ani cokoliv co jste už aspoň jednou měli na sobě. Pak ale podle mě taková šatna trochu postrádá smysl :) Terasu máme skoro přesně na jihovýchod :) ta střecha to skutečně odstíní, ale přesně do doby než to sluníčko klesne. Ve výsledku je tam kvůli tomu tma a jak se to celou dobu nahřívá, tak potom stačí aby slunko kleslo ještě o kousek níž a začalo svítit do oken a nedá se tam v teplejších dnech sedět prakticky do doby než je tma. Co se týče toho světla. Někteří sousedi mají okna +- 2m do výšky, na šířku jsou to většinou celé prosklené zdi, nebo aspoň většina té zdi. Ale sluníčko stejně přichází na můj vkus dost pozdě po většinu roku. Ono je to složité, člověk má omezené možnosti na daném pozemku a vždycky je fajn se i rozhlédnout kolem odkud co kde stíní a jak to na konkrétním pozemku funguje, ale upřímně zrovna ten obýváku a posezení na sever/západ máme v požadavcích označen červenou barvou, protože i když by to do budoucna mělo být jen pár týdnů v létě, je to opravdu dost neúnosné. Klimatizace je fajn, ale aby byl člověk zavřený celé dny doma a nemohl využít zahradu v ty nejhezčí dny, to je dost na nic.
Odpovědět
Profilova fotka
A mně se to líbí. Umístění WC mi přijde super, předpokládám že si boty sundáte hned za vchodovými dveřmi a nepolezete s nimi až ke dveřím do chodby, takže byste přes žádnou špínu chodit neměli. Co se chodby a návštěv týče, myslím, že když si někoho pozvu domů, tak chodbu jednak uklidím, a taky mi nevadí, že projde kolem dveří do pokoje, když je můžu zavřít. Nehygieničnost jižně orientované šatny mě pobavila. Takže za sebe bych měl jen strach z toho posezení na západ. Já bych to tak, kvůli horku, rozhodně nechtěl, ale to je subjektivní, stejně jako to, že bych dal do koupelny rovnou vanu. Ale jinak po delší době projekt, který se mi opravdu moc líbí. :-)
Odpovědět
@ookami_hime @alikc Té technické a šatny se nebojím. Věřím, že rekuperace a žaluzky budou stačit. My jsme tyhle místnosti na jih nechtěli, ale vyšlo to tak, no. Ta terasa bude asi fakt problém. Přitom jsme ještě takto vymýšleli barák, ať máme slunce z jihu a výhled na sever. Sice tam je stínění stříškou s taškami, ale až bude slunce zapadat, tak stejně bude svítit pod střechu. Jihovýchod je z principu pozemku nepřípustný, takže zbývá udělat terasu až za roh na sever nebo udělat terasu jen na severu a prohodit i okno s vchodovými dveřmi. Ještě to pokonzultuju. Četl jsem si tady diskuze o orientaci terasy a na západ nadávali skoro všichni.
Odpovědět
@jose10r vstup z jihu urcite neni ideal, kazdy dum vyzaduje kompromisy. Me se pudorys libi, vstup kolem pokoju by mi nevadil-ja si vodim domu jen lidi co znam, mam rada a oni me, takze " naruseni soukromi" nevadi. Jen to WC....opravdu to dobre zvazte. Az budou deti bude vetsi neporadek v zadveri, s malymi detmi v noci jit pres chladne zadveri taky nic moc. Navic jedno WC pro rodinu s detmi taky nic moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@jose10r Lidé se terasy na sever bojí, nechtějí ji, ale já jsem jejím velkým zastáncem. Máme to tak teď na chalupě a neměnil bych ani náhodou. Je teda pravda, že je to maličko natočeno i na východ, ale jen minimálně. A já si stejně rád pospím, takže z ranního slunce nic nemám. :-) Máme i jedno posezení na západ, a tam sedíme jen na jaře a na podzim, popř. jen v létě dopoledne. Zato na severní straně jsme celé léto, vždycky až do večera. Za mě by bylo ideální terasu nechat na západ a protáhnout ji na sever, ať si můžete vybírat podle počasí a ročního období. :-)
Odpovědět
@alikc uz jsem se rozhodl. Nechame zapad a kdyz to bude otrava, tak neco dodelame na severu.
Odpovědět
A co udelat vstup vedle terasy ze zapadu a pokoje posunout na jih, loznici s jiznim oknem a satnu na vychod, nekam na vychod bych tam nacpala i tu technickou, aby byla bliz koupelne a kuchyni. Zkusila bych to takhle nejak preskupit - bylo by to vuci svetovym stranam logictejsi.
Odpovědět
@jose10r rozhodně tam chybí druhé WC, jen jedno wc a ještě v zádeří je podle mě obrovská chyba; kdyby byly 2 tak to v zádveří nevadí; pokud žena nechce wc v koupelně, tak bych třeba zmenšila ložnici a mezi ložnici a špajz dala druhé wc; o tem jestli v zádveří je nebo není špína :-D :-D :-D dokud člověk nemá malé děti, tak to prostě nepochopí; až přivedeš 2leté dítě v zimě z koulovačky domů, tak uvidíš, kde všude bude mokro, obdobně z pískoviště =-) pokud nechceš to malé dítě svlékat do spodního prádla už před domem, tak prostě bude písek všude a nemysli si, že dítěti zakážeš se pohnout než ho svlékneš, to fakt nefunguje :-D A taky mi přijde divné, že ložnice je mnohem větší než pokoje.... přitom tam tráví člověk nejméně času, navíc je tam nakreslena šatna, takže ani není nutný prostor na skříně
Odpovědět
@subsomi ta loznice je vetsi o 1,4m a nevim, jak zvetsit pokoje a nezvetsit barak. Spis jsem si rikal jestli neobetovat sprchovy kout, zmensit vanu (a koupelnu) a do koupelny vnorit zachod jako samostatnou mistnost. Ten sprchac by me hrozne mrzel, ale abychom pak nelitovali. A s tema smradama behajicima po baraku ve stramplich od pisku souhlasim a umim si to predstavit. To asi bude muset byt smetak v zadveri v trvale permanenci.
Odpovědět
Jen můj nápad (nenutím, bydlím si ve svém :-) ) posunula bych vchod více k autům, wc otočit o 90° a přilepit na zeď k šatně od ložnice; technickou taky otočit o 90° a udělat z ní delší nudli, tím lez docílit o trochu zvětšení dětských pokojů; zmenšit trochu ložnici na úkor koupelny; mezi koupelnu a ložnici vtlačit samostatné wc; za ním udělat výklenek z koupelny a tam dát srcháč, vanu jen rovnou podél zdi
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?