Koncept rodinneho domu (bungalov) - nazory?

Zdravim, opet jsem se po nejake dobe pustil do konceptualizace predstav o bydleni. Narazil jsem na zajimave pojatou koncepci bydleni od fi Dubldom, ze ktere vychazi i muj navrh (tady uz u spousty lidi nejspis narazim..). Mnou navrzeny koncept 4+kk by ale mel byt mozny (alespon teoreticky) postavit modularne (tj. na patky/zemni vruty, konkretne dva paralelne spojene moduly 13x4.5m - obytna cast; plus jeden modul 9x2.5 kolmo k nim - terasa). Snazil jsem se rozmery domu stlacit na nezbytne minimum, proto ma pouze jednu koupelnu a jedno WC (dle meho nazoru naprosto dostacujici). Oproti puvodnimu konceptu vsak muj navrh zahrnuje malou TM a spiz. Orientace: vchod - vychod; obyvak/jidelna - jih. Mrknete na obrazky a video prulet domem. Budu rad za vase nazory 🙂 PS: okna pokoju ze severu mohou byt mensi (ne vsak min nez 1/8 plochy mistnosti), pokoj 2 (se stenou na terasu) muze byt pracovna. https://www.veed.io/view/1474ff27-db6... Predem diky, JFK88
Odpovědět
Profilova fotka
Možná mne někdo opraví, ale myslím, že podle norem musí být 2WC u 4+kk povinně.
Odpovědět
@sarkatr hlavně myslím musí být WC odděleno ještě dalšími dveřmi myslím. 🤔 @jfk88 Velké okno z pokoje je pěkné, jen můj teenager by určitě nechtěl mít pokoj z terasy přístupný jak výkladní skříň. Celkově jsou pro mě pokoje blízko obývací části a děti mohou být rušeny večerním hlukem. Prohodila bych s ložnicí. Pračku a sušičku bych si dala do TM. Ale moc se mi líbí terasa.
Odpovědět
@sarkatr u novostaveb už poviností 🙂
Odpovědět
Líbí... zejména část s terasou vypadá působivě.
Odpovědět
Profilova fotka
Ty dětské pokoje jsou dost malé. Leda, ze by sloužily jen k prespani. Mame podobné rozmery a rychle se tam vydycha vzduch. Bud musit byt otevřené okno nebo dveře, jinak se tam nedá ani spát.
Odpovědět
@sarkatr vynatek z CSN 73 4301: "5.2.3.12 Prostor pro umístění záchodové mísy nesmí být přímo přístupný z obytných místností, ani z prostoru pro vaření, pro stolování, pro uskladnění potravin nebo z prostoru, který plní některé funkce obytných místností. Je-li jen jedna záchodová mísa v bytě se 3 a 4 obytnými místnostmi, musí být v samostatné místnosti (záchodě). V bytech s 1 a 2 obytnými místnostmi může být jediná záchodová mísa umístěna ve společném prostoru pro osobní hygienu. Dvě záchodové mísy musí být instalovány v bytech o 5 a více obytných místnostech. Jsou-li tyto byty vícepodlažní, umístí se záchodové mísy ve dvou rozdílných podlažích. Druhou záchodovou mísu v těchto bytech je možno umístit buď v další samostatné místnosti (záchodě), nebo v prostoru pro osobní hygienu. Tento prostor pro osobní hygienu může být přístupný z ložnice, pokud je určen jen uživatelům této ložnice." Obytna mistnost je definovana jako "část bytu (zejména obývací pokoj, ložnice, jídelna, kuchyň), která je určena k bydlení a má podlahovou plochu minimálně 8 m2; pokud tvoří byt jediná obytná místnost, musí mít podlahovou plochu nejméně 16 m2" (viz CSN 73 4301). Takze by mel navrh s 4+kk odpovidat norme, aspon co se WC tyce 🙂 @m2s narizeni o pouziti dvou dveri k WC v norme neni (nebo jsem jej teda nenasel). Vyhled z terasy do prirody myslim bude vyvazovat castecnou ztratu soukromi, navic nic co by se nedalo resit vnitrnimi roletami, pokud to bude treba. Pro pracovnu skvele misto 🙂 Co se tyce hluku, nejsme v tomto ohledu "narocni", ale vytka je 100% validni. Bohuzel vzhledem k uz tak kompaktnimu reseni dispozice mne nenapada jina moznost (bez nutnosti znovu kompletne prekopat cely navrh, mozna k tomu dojde..). Pracka/susicka by asi mohla byt v TM. @Horst Fuchs diky Horste 🙂 @nyssa_al_ghul souhlas, velikost pokojů je na hrane, budou slouzit ale opravdu jen k prespani. Jak jsem napsal, snazil jsem se rozmery domu stlacit na nezbytne minimum. O vymenu vzduchu by se starala rekuperace.
Odpovědět
@jfk88 podle mě to vypadá dobře a vzdušně na tak malou plochu. Jen bych v tomto případě zrušila spíž a zvětšila o to ty dva pokoje a případně ještě posunula příčky a z pokoje za kuchyni udělala ložnici. Taky si udělejte návrh veškerého nábytku v tomto domě a zvlášť v loznicich si nechte udělat nabytek na míru až do stropu (i u kuchyně) od někoho, kdo tomu rozumí a má dobré nápady 😉 , při tak malé ploše je lepší využít vše naplno.
Odpovědět
@artep1987 diky za reakci. K te spizi - vzhledem k relativne male kuchyni bych spiz zachoval, napr. na spotrebice, ktere clovek nevyuziva tak casto, spiz by slo ale o neco malo zmencit ve prospech druheho pokoje. Ta myslenka s prohozenim pokoje za loznici mne zacala ale nahlodavat, ma urcite smysl, popremyslim nad tim, jak by to slo udelat. Pokoj by se musel zvetsit na ukor kuchyne, ale pak by zas trcela kuchyn prilis do prostoru (asi). Nabytek by se samozrejme resil na miru presne jak pises.
Odpovědět
@jfk88 nevím to přesně, jen vycházím z postřehů zde v diskuzích. Ohledně umístění WC. 👍🏻 Ad ztráta soukromí - rolety by asi byly řešení. Jen u nás by byly asi téměř stále stažené. 😅 Ale to je pak celkově škoda toho okna. Jak jsem říkala - zvážila bych prohození pokoje s ložnicí.
Odpovědět
@m2s prvni jsem k tomu prohozeni byl skepticky, ale je smysluplnejsi kombinace deti/mladi - vychod, rodice/stari - zapad. Diky za podmet k premysleni 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?