Konzultace u projektanta - přibližná cena

Nemáte prosím někdo ponětí, kolik stojí konzultace u projektanta, pokud máme několik požadavků ohledně domu, které nejsme schopni vyřešit? Chtěli bychom zatím jen nějaký nákres nahrubo, jak by zhruba mohl dům vypadat zvenčí + zevnitř uspořádání místností. Obáváme se, abychom třeba nezaplatili 20tis. a potom se rozhodli třeba pro další změny... Kolik hodin si myslíte, že bude trvat projektantovi, než by zhruba vymyslel uspořádání místností, podle našich požadavků?
Odpovědět
Profilova fotka
to znamena ze mate projekt? Ono totiz jak dum vypada z venku uzce souvisi s tim jak je usporadany uvnitr. Rika se tomu vizualizace. Ja chtel dum videt na pozemku usazeny v terenu presne jak bude vypadat. Stalo to asi 8-11 sezeni s projektantem domu, ktery spolupracoval s kolegou co mel vizualizaci na starosti. Schuzky cca 1-1,5hodiny, nekdy i dve. Cena 4o.ooo,- Zalez na cem se zaseknete a co od toho ocekavas. Od vizualizace se dum prakticky nezmenil a hruba stavba vypada stejne, krome technickych zmen behem vystavby (napr zvysene vazniky, kvuli vyssi vysce polysterenove izolace) ale jinak je dum shodny. Nic levneho od toho necekej.
Odpovědět
@ozzy77 nn, nemáme zatím nic, pouze náš náčrt, co jsme si kreslili, jak by to mohlo zhruba vypadat a zasekli jsme se na oknech, protože z venku to vypadá šíleně :-D každý okno jiný, prostě se mi to nelíbí, tak právě s tím chceme pohnout a někam zajít, aby nám s tím pomohl - bude mít určitě jiný pohled a třeba vymyslí úplně něco jiného. O tu vizualizaci určitě taky požádám, protože si to vůbec nedovedu představit, jak by dům mohl vypadat. díky za odpověď
Odpovědět
@sallinka17 my jsme měli vybraný dům,který se nám líbil a z něho jsme vycházeli..Zadali jsme to architektovi,(první schůzka asi hodinová) který na domě udělal hodně změn.Ty změny nám vždy zaslal do emailu a pokud se nám to nelíbilo,tak to přepracovával znovu.Nakonec jsme spokojení.Cena před 2 lety 45 000kč (plány + veškeré vyřízení stavebního povolení + ener.štítek,radon,...)
Odpovědět
My zaplatili projektantovi 60 tis. Kč za všechno včetně vyřízení různých povolení, nikam jsme nemuseli, ani na ten stavební úřad. Nakreslili jsme mu, jak by měl dům vypadat - styl domu, vevnitř co a jak jsme tam chtěli a on vypracoval pár variant, vybrali jsme si a upravili a bylo to :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@tommi4 Ta cena se mi zdá strašně nízká. Já si bez konzultací s architektem nedokážu představit krásný a zároveň funkční dům. Podle mě investice do architekta jsou ty nejlépe využité peníze na domě.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 no esi měli nejaky typovy dům, tak proc ne. Ale na individualni projekt je to opravdu malo.
Odpovědět
@ozzy77 typový a samozřejmě upravený.Bydlíme rok a dům funguje jak má :-D
Odpovědět
@sallinka17 U projektanta to chodí asi takto-oříjdete a proberete s ním svoje požadavky (velikost domu, cena, místnosti.....) ideálně by s váma měl probrat i váš životní styl, práci, děti, koníčky......pak projektant vytvoří návrh půdorysu (ev. i vizualizaci domu) a ty pak upravujete "k dokonalosti" až mu to odsouhlasíte, tak začne zpracovávat zbytek papíru. Cenu za každou fázi by vám měl říct předem. Doporučuju zaplatit každou fázi zvlášť. Taky je různý rozsah zpracování dokumentace-buď jen projekt pro stavební řízení, nebo může vyřídit i další papíry (energie, radon....). Případně i prováděcí dokumentaci-ta je mnohem podrobnější (taky dražší)-záleží jak budete stavět, jestli svepomocí, dodavatelsky, na klíč-některé firmy bez ní nepracují. My jsme se bez ní obešli a měli jsme výbornou firmu, která sporné detaily řešila s náma, dozorem a projektantem....ale když budete mít smůlu a nebudete mít podrobnou dokumentaci, může někdo nasekat dost zásadní chyby a nic s nima nenahádáte.
Odpovědět
@ozzy77 My jsme měli individuál s vyřízením všech papírů k povolení a zaplatili jsme cca 60 tisíc. Neříkám, že jsme v průběhu stavby nenarazili na drobné problémy, ale díky dozorovi a super firmě jsme eliminovali (doufám, že všechny, nebo alespoň ty důležité)....ale třeba máme stovkové dveře do koupelny ]-( ...to jsme nějak nezaregistrovali :-D.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak no tak super, já nerikam, ze dražší je lepsi, ale vis jak, co je podezrele levne k tomu mam jaksi uz averzi. Ikdyz ja to mel s vizu za 13o tyček a problemu vic nez dost:-), ale presne jak rikaš, pokus mas slusnou firmu a dozor co je k nečemu, tak se stavi dobře i s "levným" projektem.
Odpovědět
Zrovna dnes mi přišla cenová nabídka od projektanta a spočítal to plus minus na 111tis :-D Takže určitě budeme kontaktovat i další..
Odpovědět
@bamak Dobrý den, prováděcí dokumentace tedy není ke stavbě nutná? Chceme stavět svépomocí... děkuji za odpověď 😉
Odpovědět
Článek se načítá
@lucijee27 pokud víte co a jak, tak potřeba není, ale pochybuju, že budete vědět, když se na tohle ptáte...
Odpovědět
Po vlastnej skusenosti so sikovnym projektantom doporucujem pouzit vlastny nacrt, napad iba ako briefing pre projektanta a nechat to cele na nom. Neriesila by som konzultacie, ale zadanie a dotiahnutie projektu. Sikovny projektant si vypocuje Vase predstavy a poziadavky a spravi maximum, aby ich pretavil v kvalitny projekt. Nas projektant nam dal cenu (fakt neuveritelnu) a v ramci toho robil asi milion uprav a zmien - aby sme sa dopracovali k nasej idealnej predstave, ale stale takej, ktora dava logiku aj po technickej architektonickej stranke. Tajze rada na zaver - najdite si sikovneho architekta/projektanta, poriadne si s nim pohovorte o svojich predstavach a dotiahnite to spolocne. Treba najst takeho, ktory vam "sadne" - ludsky, stylom prace ale aj cenovo. Ak budete chciet kontakt, rada doporucim - minimalne ho mozete oslovit a zistit co a ako.
Odpovědět
@lucijee27 Nutná není, zvlášť jestli budete stavět svepomoci a "sporné" detaily si uděláte podle sebe. Když to pak nebude OK, tak"nadávat" můžete taky jen sobě :-)
Odpovědět
@lucijee27 Není, ale chce to tomu pověnovat čas a načíst to. Spousta důležitých detailů se dá najít v podobě, ve které jsou ověřené a "zkopčit" je.
Odpovědět
@bamak díky za informaci
Odpovědět
@bamak : to je vážně rada na zlato. To mi připomnělo suseda jednoho mého kamaráda, ten staví dřevostavbu, profesí je kreativec, nemůžeme se shodnout na tom, zdali mu ta dřevostavba dřív uletí a nebo shnije, totálně utopené peníze. Stavba domu sice není nějaká raketová věda, není to ale taky jako pečení buchet jak si snad mnohé zde myslí..
Odpovědět
@rimmer To nebyla rada, jen upozornění, že dokumentace ke stavebnímu povolení je "osekaná" a je v ní mnoho oněch sporných detailů, které se dají celkem snadno zkazit....nevím, co se vám na tom nezdá.....ta diskuse má vývoj, odpovídala jsem už jen ve zkratce v návaznosti na své předchozí odpovědi.
Odpovědět
Dost záleží odkud jste. V Praze je to všechno +/- za 250tisíc. Používají zakázaný výpočet honoráře. Někdy to ani netají a rovnou Vám ho pošlou k vyplnění. Někdy ale i ten blbě spočítají. Nabídku za 250 tisíc jsem dostal i od studentů co ještě neměli ani hotovou školu ;) Jednoduše vezmou kubické metry, nebo čtvereční, spočítají si podle tabulek cenu domu a pak si řeknou 3-5% Jedna známá paní Arch. C. si řekla 10% Dům 100m2 x 2 patra x 6000Kč za metr krychlový. A cena byla na světě za 5 minut aniž by se zeptala co chceme stavět 600 tisíc bez DPH ;) Myslím že cena do 150 tisíce za Arch studii, jednostupňový projekt, některé části prováděcí je ještě OK. I tak bych ale projekt nechal zkontrolovat technickým dozorem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?