Koupě typového domu, jaké máte zkušenosti?

Chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti z typovým domem(bungalovem) a kde jste jej koupili a co bylo potřeba případně doprojektovat. Zajímají mě hlavně zkušenosti lidi co realizovali nákup typového domu.
Odpovědět
Na zdánlivě jednoduchou otázku by odpověď byla dlouhá a stejně by nebyla vyčerpávající. Ale aspoň pár mých postřehů. 1. Člověk by měl mít co nejpřesnější představu o tom co chce. 2. Je mnohem lepší mít už pozemek a moci vybírat dům s ohledem a jeho umístění na pozemku (velikost pozemku, příjezdová komunikace, orientace vstupu a terasy, sousední stavby a spousty dalšího) 3. J e dobré předem zajít na stav. úřad a zjistit si omezení na daném pozemku. Někde chtějí určitý sklon a typ střechy, jinde výšku budovy, jinde odstup od silnice a někde nemají omezení žádná. Je zbytečné vybírat dům, který vám pak na daném místě nepovolí postavit. 4. A pak už jen vybírat. Dle bodu jedna a si i dle ceny uváděné u projektu. Je ale třeba vědět, že tyhle ceny jsou opravdu jen velmi orientační. Když chcete luxus není problém je i výrazně překročit, ale když se člověk snaží, tak se i při stavbě na klíč dá dostat s cenou klidně o 20-30% dolů. 5. Tuhle fázi neuspěchat asi bych doporučil vybrat 2-4 projekty do užšího posouzení. Počítejte s tím, že v typových projektech firmy nabízejí možnost úprav. Drobné úpravy jsou většinou bez problémů, ale větší úpravy jsou dle mé zkušenosti často dražší než základní cena typového projektu. Proto doporučuji se jim vyhnout. 6. Pokud to jde objednejte si k vybraným kandidátům projektové studie. Firmy je nabízejí za pár stovek (většinou) a mohou vám pomoci. Součástí bývají i výkazy výměr takže víte kolik a jakého bude potřeba materiálu a to vám pomůže stanovit cenu. 7. Některé firmy mají vzorové domy. Pokud si vyberete tento, vřele doporučuji domluvit si prohlídku. Jednou viděné je stokrát víc než jen nakoukané z plánku. 8. Bývá to asi pravidlem, ale chtějte jak projekt pro stavební řízení (jednodušší verze) tak realizační projekt s detaily pro vlastní realizaci stavby. 9. Doporučuji dokoupit s projektem rovnou i PENB, stejně ho budete potřebovat. 10. Naopak nedoporučuji zakoupit i projekt osazení domu na pozemek a přípojek. (U známého se ani nepodívali na pozemek a naprojektovali mu vsakovací jímku na dešť vodu do kopce). Osazení a přípojky ale budete nutně potřebovat, je to nedílná součást projektu a tak doporučuji nasmlouvat nějakého místního projektanta a domluvit se s ním. 11. Nesmíte být přílišný puntičkář. Projekt je typový, vy vidíte nákresy, dispozice a spoustu dalšího, ale stejně se asi najdou věci, které Vás potom, až si jej celý důkladně prostudujete nemile překvapí. Nu ale což, nic není bez chyby. 12. No a pak už zbývají jen vyjadřovačky, průzkumy, stav. povolení a začít kopat. :-) My jsme koupili typový projekt, stavíme podle něj a když pominu pár drobností, viz bod 11., tak jsme naprosto spokojeni. Dokonce, se vstřícným stavitelem, se pár těch drobností dalo pořešit jinak než jsou v projektu a ke spokojenosti všech. Mnoho radostí při stavbě :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Máme vybrané 3 firmy a jejich typové domy. U jedná firmy máme i kalkulaci na námi zhotovený projekt. A teď se jen poprat, každý projekt má nějaký nedostatky, co bychom chtěli jinak, každý projekt má ve standartech něco jiného a nadstandarty jinak oceněné, Zjistili jsme, že je i problém s dobou zhotovení.. mluvím tedy o projektu na klíč. Některé firmy nabízejí úpravy zdarma, některé si nechají zaplatit vše. Většina vyřizuje stavební povolení, každá ale za jinou částku a součástí jsou různé služby. Takže to chce sednout s papírem, kalkulačkou a poměřit cenu, službu, poměr nedostatků a výhod a pak něco vybrat. Pravda je, že nás třeba dost ovlivňují regulativa a pozemek. Některé domy se nám líbili, ale mít je prostě nemůžeme.
Odpovědět
@slabici Tohle přesně máme za sebou. Nakonec máme typový zděný dům od lokální firmy, změnu vnitřních dispozic jsme měli zdarma. Výběr + koordinace na regulativy obce nám zabral asi 1/2 roku.
Odpovědět
A od jakých firem máte ty typové projekty??? A za kolik??
Odpovědět
Profilova fotka
@asen My už vybíráme asi 2 měsíce. Zatím pořád bojujeme s paní na SÚ, ona mluví o jiných zastavěných metrech než jsou v územním plánu, tak se snažíme to nějak doladit, kdo má pravdu. Ale přitom jí nechceme neštvat. Až to zjistíme, myslím, že pak už to půjde rychle. Ale stejně je to záležitost minimálně na rok, než se člověk může stěhovat (a to to ještě všechno musí běžet bez problémů)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?