Krb uprostřed místnosti - máte zkušenosti?

Ahojky všem, obdrželi jsme náš první náhled dispozice. Projektant nám dal krb doprostřed místnosti. Cca čtvercová místnost, v levém horním rohu kuchyňský kout, v levém spodním rohu jídelní stůl, vpravo nahoře pracovní kout, vpravo dole obývací část a uprostřed toho všeho krb. Máte s tím zkušenosti? Jaké jsou výhody, nevýhody? Chtěla bych znát více názorů, než padne konečné rozhodnutí. Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě někdo poradí z konkrétní zkušenosti, ale třeba pro mě osobně to znamená bordel, bordel a bordel, který budete neustále obcházet a roznášet po celé místnosti. Ale záleží, jestli krb je jen dekorativní pro atmosféru nebo na každodenní topení atd. My máme krb s výměníkem, topíme v něm v zimě každý den, plyn skoro vůbec nezapínáme. Ale máme přikládací zezadu, kdy všechno dřevo a všechno k topení potřebné je schované v přikládací místnosti, do které se chodí z chodby kam si to manžel nanosí přímo ze sklepa - dveře jsou hned naproti sobě. Nedovedu si představit mít všechny ty věci v obýváku - noviny, sirky, třísky, dřevo, brikety tvrdé, noční brikety, nářadí... navíc ze dřeva padá neskutečnej bordel, lezou z něho pavouci :-| všude třísky, prach ... za mě v obýváku ani náhodou, navíc ještě uprostřed.
Odpovědět
Já taky nemám osobní zkušenost s krbem uprostřed, ale musím do jisté míry petrasafr oponovat. Není řečeno že mít krb v místnosti = bordel, bordel a bordel, když člověk nemá přikládací zónu zezadu. Moje sestry mají v domech klasiku a teda nemůžu říct o bordelu ani slovo. Ano, částečně se práší (ale to se práší i z průduchů, to je marné), dřevo je srovnáno hezky vedle, sirky taky po ruce, ale musím říct, že i tyto atributy se mi u krbu líbí a dodávají tomu ne tak sterilní atmosféru. Já osobně budu mít taky klasiku a věř mi, že kdybych u sester viděla bordel, bordel a bordel tak bych do toho taky nešla! A co se týče pavouků, taky jsem nějak nepostřehla, že by lezli okolo a ruku na srdce, kdo z nás občas doma nějakého třebas za sedačkou při vytírání neobjeví. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@katty.w Jeee já jsem vůbec nechtěla nikoho odradit :-D Napsala jsem jenom, jak to cítím já :-) V přikládání zezadu je právě i ta výhoda, že nemusí být vůbec žádné průduchy do místnosti, jsou všechny vyvedené do přikládačky. Třeba vedle sousedka má krásný rohový krb s otvíráním nahoru a má v něm naskládané velké svíčky, protože řekne, že než by jeden večer zatopila a pak kvůli tomu dva dny uklízela, tak si tam radši zapálí svíčky :-D
Odpovědět
@petrasafr Však jo, o tom je diskuze, taky jsem to nějak nemyslela zle ;-) Jen jsem nechtěla aby si @parcelads myslela, že krb s přikládání v místnosti = bordel, že to nemusí být až takové hrozné. Tak jsem napsala svůj názor, ze svého úhlu pohledu. Mimochodem nemá ta sousedka nějak špatně udělaný ten krb? Nečoudí jí dovnitř? :-D Pak bych tam taky raději dala jen svíčky :-)
Odpovědět
@petrasafr Jo a to přikládání zezadu je bezpochyby nejlepší, ale ne každý má na to dispozičně upravený dům.
Odpovědět
Profilova fotka
@katty.w to ne, oni mají bílou koženou sedačku a hodně světlý nábytek a jí vadí ten prach z toho.
Odpovědět
Ahoj, děkuji za názor, ale bince z krbu se až tak nebojím. A co vy ostatní? Najde se někdo s touto zkušeností? Koukala jsem i na netu, jaké jsou možnosti, fotek je spousta, jsou krásné, ale přece jenom, názor je názor :)
Odpovědět
@parcelads Taky jsme ho měli navržený původně uprostřed. Ale máme místnost jen 53 m2 a přišlo mi to málo. Krby v prostoru jsou krásné, obzvlášť pokud jsou prosklené z více stran, ale myslím, že pro místnosti 60 m2 a více, prostě do velkého prostoru, kde je pak dobře, že jej krb částečně odděluje. Takže jsem ho nakonec dala na stěnu.
Odpovědět
Máme krb na chatě v obýváku, momentálně jsme zde celoročně a po dvou zimách musím konstatovat, že krb v domě respektive krbovou vložku v obýváku nechci ani vidět, to si na zeď dám raději dekorační biokrb a atmosféru mi to udělá úplně stejnou ;-) , některé mám pocit i částečně vytopí místnost. Nosíme dřevo ke krbu, napadá z toho spousta smetí, když vynášíme popel z krbu, tak je to taky všude kolem, světlý koberec máme po zimě vždycky jako u prasátek :-( . známá má u stropu ještě průduchy a z těch jí nalítá taky plno popela. Pokud ho opravdu chcete, tak si ho dej co nejbílže k nějakým dveřím odkud budeš nosit dřevo, aby z toho bylo co nejmíň smetí. Sorry, ale za mě je to víc práce než radosti. Zvaž taky jak často v něm budete topit? Investovat nemálo peněz do krbové vložky, aby sis pak udělala atmosféru jednou za rok mi příjde jako vyhozené peníze...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
My máme krbová kamna a nemůžu si je vynachválit!!! Vůbec mi nevadí, že si vozím dřevo... Navozím a nanosím si ho domů tak na dva dny a když je venku hnusně tak mám zásobu v takové malé komůrce. Pokud se někdy zadaří a budeme znovu stavět, pak budu chtít krb na 100% zase. Za mě krb určitě ano, jen bych tady volila opatrně to, že má být blízko kuchyně. Jak moc blízko? Já ho mám teď blízko kuchyně a jsem z toho nešťastná - je mi horko. Abych mohla vytopit celý dům tak musím přitopit více, takže větší horko v kuchyni a je to někdy až nepříjemné jaké je mi horko při vaření :-(. Takže v budoucnu bude určitě dál od kuchyně... Jinak dle mého neudělá nic takové "teplo domova" jako pravý oheň x-)
Odpovědět
Ahojky preferujete víc krb, nebo kotel na uhlí a dřevo?Co kdo máte a jak jste spokojený :) ?
Odpovědět
@miissiicckka mam kotel na plyn, kotel na drevo a uhli a ted jsem poridil krbova kamna :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@novacek1612 Teda to jste se rozjel :) a co mám vyhovuje víc např. ohledně údržby, doby hoření atd. krb, nebo kotel na dřevo a uhlí?
Odpovědět
Profilova fotka
ted topíme krbovkama a už nikdy víc,bordel,prach,smrad
Odpovědět
@ratatooy o bordelu a prachu by se dalo polemizovat, ale smrad?? Pokud máte v místnosti smrad, tak je podle mě něco blbě, s kamny, komínem nebo chyba obsluhy...
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 no tady je dost nizkej komín ale je to jen dočasne hlavně jediný řešitelný topení,doufam že letošni zmu naposled a stehujem se,ale i tak ja to prostě cejtím když má nekdo doma krb a dost často to poznám i z lidí když sem s nma v kontktu že topí krbem
Odpovědět
Profilova fotka
jednou se nám třeba stalo že venku bylo větší teplo než v baraku(kamenej)a jak jsme zatopily kouř nešel ven z komínu ale ven kamnama do mistnosti
Odpovědět
Řešil někdo zda si dát krbová kamna přikládání zezadu, nebo do tech.místnosti kotel na tuhá paliva?Co je podle vás lepší ?Klady, zápory děkuji :).
Odpovědět
@ratatooy A teď budete topit čím ? :)
Odpovědět
Máte někdo biokrb :) ?Jaký máte na něj názor příp. zkušenost :) ?
Odpovědět
Profilova fotka
@miissiicckka kotlem z kotelny dřevem,uhlím a štěpkou
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?