Má smysl stavět pasivní dům?

Profilova fotka
Přemýšlím o stavbě nového domu a nevím,zda investovat do pasivu nebo postavit dům nízkoenergetický.Finanční rozdíl vysoký
Odpovědět
1
2
záleží na tom, jak to berete - pokud jako investici tak je to nesmysl, pokud ty peníze máte pak budete šetřit :-) :-) :-)
Odpovědět
Spíše bych to viděl jaké máte vnímání okolí a vztah k přírodě. Nemyslím si, že ten finanční rozdíl je až tak velký!!!!
Odpovědět
Pasiv je velká počáteční investice, která se vám ale v budoucnu vyplatí na ušetřených nákladech.. Nám by se pasiv taky líbil, ale finančně na něho nedosáhneme a taky je s tím o dost víc starostí - obzvlášť když chceš využít dotace. Kolega kvůli tomu předělává celý projekt, aby se vešel do požadavků. My se za měsíc stěhujeme do nízkoenergetické dřevostavby, tepelná ztráta 4-5kW ročně. Myslím, že v naší cenové hladině asi to nejlepší co se dalo :-)
Odpovědět
A co jít levnější variantou do pasivu bez dotací s elektro vytápěním?
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel s úsporami to je teď trochu problém počítat. Když vezmeme jen elektřinu, tak dle nové tarifní struktury se zase poplatky někomu o dost snížía někomu zvýší. Cena plynu jde také poměrně dolů..
Odpovědět
Profilova fotka
@veef jak to????? vždyť jste teď dodělali domeček a takový krásný !!!!! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@makkina pořád váháme,za baráčkem máme překrásnou svažitou louku,božský výhled,ale je na ní vymyšlen developerský záměr.Louka je nyní na prodej.Pokud k tomu dojde,bydlet tu nechceme.Pozemek màme malý,tak bychom si koukali se sousedy do oken.Mám nesplněný sen,až děti odrostou,chci bydlet na horách ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@veef Tak to pak jo, sny se musí plnit :-) naprosto chápu.....mně jen vyděsila ta představa, jak moc jste se na domečku namakali a teď tohle.....máte v domečku dobře uložené peníze, které se neztratí, tak držím palce na cestě za snem ;-)
Odpovědět
Položte si otázku obráceně... Ma cenu stavět NED kdyz za stejné peníze můžu mít pasiv? Je to jen o dobrém návrhu...
Odpovědět
@requied nevychází to stejně ani náhodou.
Odpovědět
Profilova fotka
Z finančního hlediska to smysl nemá, z hlediska uživatelského si musí říct každý sám, v čem chce bydlet (jestli mu za to ty peníze stojí) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Za nas urcite ma a proto ho stavime. Dum bude mit mnohem nizsi spotrebu nez klasicky dum, bude mit cerstvy vzduch diky rekuperaci a prijemnou teplotu v lete i v zimne. Zaroven je nyni stale mozne ziskat dotaci az 550.000, diky ktere se snizi rozdil nakladu na NED a PD (a verim, ze by to tim slo i pokryt, kdyby se extra setrilo na technologiich).
Odpovědět
Článek se načítá
@requied : No jó, ale vy to stavíte z části z peněz nás všech. :-D :-D Hlavně je moc krásné, když v pasivním domě se instaluje TČ a NEDu stačí el. topení. Jinak stále platí " polystyren" je na stavbě ten nejlevnější materiál. ;-)
Odpovědět
@rebut tak s tím nesouhlasím... stavím pasiv 150m2 a svépomocí se vejdu s přehledem do 1,1 mil... (bez nábytku) @jarda72 jako že mi někdo z vás chodí pomáhat na stavbu? :) O dotaci sice budu žádat a jestli se něco nepo*ere tak mě celý dům bude stát 550tis...
Odpovědět
@requied Vy z toho nedostanete nic, dostanou to firmy, které prodávají předražené "větší" ledničky a podobné krávoviny. Nejste až tak technicky hloupý, aby jste nepochopil, že krabice jmenující se tepelné čerpadlo nemůže stát stejně jako malý nový automobil, skládající se z desetitisíců dílů. Proto Vám to vychází, jak to vychází. Rekuperaci vynechám to je spíš o komfortu. Pokud si zadáte do kalkulačky na TZB různé TZ domů, už kolem 4-5 kW ztrát vychází částka na topení 7-12 tis. ročně....zbytek nechť si každý propočítá sám.
Odpovědět
@jarda72 to by mě zajímalo jaké firmy to dostanou, když komplet stavbu dělám sám. TČ 7-10kw stojí do 40tis... takže z toho také nikdo nic nedostane. Jediné co se bude platit kvůli dotaci je výpočet, ale na to u dotace myslí a dají o 30tis více...
Odpovědět
@requied Nevím, jestli je úplně správně Váš "celkem" specifický případ aplikovat na většinu stavebníků. Co si o tom myslíte Vy? K dotacím: to se vezmou peníze tu prodavačce v kauflandu, tu uklízečce, tu holce z fabriky a dají se někomu jako Vám ( nebo firmám, viz výše). Klidně se můžete na mě zlobit.....nějak to už snesu.
Odpovědět
@jarda72 ano je to můj specifický případ, ale jak jsem psal v prvním příspěvku je to pouze o dobrém návrhu... nehledě na to že dotaci pro NZU nejdou z českých peněz, ale z fondu EU
Odpovědět
@requied Kriste pane, postavíte z itongu, plácnu na to polyš a jsem tam kde jsem. Vy si opravdu myslíte, že spočítat TZ podle hodnot materiálu je něco geniálního? Já mluvím o tom, že tohle je pořád NED. Když chcete pasiv bez dotovaných technologií ( je jedno jestli prodavačky z ČR nebo Německa, obě berou skoro minimálku) neobejdete. Chápete ten rozdíl?
Odpovědět
@jarda72 pořád nevím jak toto souvisí s tím, že když se dobře navrhne skladba domu tak může pasiv stát stejně jako NED z jiného materiálu...a žádnou dotaci k tomu od nikoho nepotřebuju. Stačí u návrhů přemýšlet a ne být "ovce" a stavět z toho na co je největší reklama...
Odpovědět
Profilova fotka
@requied i když je dotace z fondu eu, vzdy je tam určitá částka dofinancovana tim konkrétním státem, v němž je dotacni program vypsan a vyplacen. Obvykle to bývá 90 % EU + 10 % dofinancovani české státní pokladny. To jen tak pro upřesnění ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina jasně, já to chápu :)
Odpovědět
@veef náš dům 126 metrový bungalov, spotřeba plynu na ohřev a vytápění 7.200,-- Kč/rok + 4 kubíky dřeva, které jsme si na těžili, takže 400 Kč+ trocha práce. Jako jaký smysl by mělo stavět si pasiv? Možná tak kvůli dotacím...
Odpovědět
@requied Proč tedy děláte pasivní dům?
Odpovědět
@jarda72 proč? Protože ho postavím za stejné peníze jako ned a navíc můžu dostat 500 tis "za nic"...
Odpovědět
@requied To je blázinec :-D ......upravme poslední větu na .......navíc můžu dostat 500 tis. "za práci druhých"....ok, tak to sedí. Jinak problém dost pravděpodobně bude tam, že porovnáváte různé ceny. Pokud postavím stejný barák jako vy a nedám tam ty technologie ( ceny za materiál a práci budou stejné), tak prostě nebudu s NED na těch samých penězích ( zde samozřejmě hraje roli jestli se budeme držet přesných tabulek pro ned a nebo se opřeme pouze že se to bude motat někde kolem 50 kW/m2/rok. Navíc na těch "netechnologiích" se mi nic nevybleje.
Odpovědět
@jarda72 jenže většinou za 1,1 nepostavite ani ned... jediná technologie která by u ned nebyla je výpočet a blowerdoor test. Dum bez rekuperace nechci, na to jsem moc linej. Topit musím tak jako tak, takze dát 20tis navíc oproti elektrokotli za TC je uz zanedbatelné... Navic samotný el. kotel dnes neprojde stavebním úřadem. A to ze furt dotaci označujete jako "praci druhých"... Každý ma stejné podmínky a je jen na něm jestli ji využije.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda72 nevím, pokud máte problém s přidělováním dotací, pak by bylo dobré to řešit, třeba, s vaším poslancem. neustálým omíláním tady s tím nehnete... taky takovým projektům nejsem dvakrát nakloněný, ale nějak mě to nebolí. rozdělují se větší peníze méně transparentním způsobem.
Odpovědět
@requied Podle pana Gausse nemá každý stejné podmínky ;-). A ti kdo mají lepší podmínky by alespoň neměli těm kdo mají podmínky horší ještě více zhoršovat. Když se podíváte na příspěvek petraxname, tak zjistíte, kolik je cca spotřeba takového slušně zatepleného domu, tak původnímu tazateli odpovězte, kolik tedy ušetří. A bavme se už v číslech.
Odpovědět
@2masoni Já to jen nazývám pravým jménem. Jak si s tím každý naloží je jeho věc. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?